brunet wieczorową 17.08.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Witam, pytanie banalne, ale jakoś nie mogę znaleźć w sieci na odpowiednią odpowiedź. Czy do każdego urządzenia, które obejmuję połączeniem wyrównawczym, mam doprowadzić do rozdzielni osobny przewód czy też mogę te urządzenia połączyć ze sobą i tylko z jednego z nich pociągnąć przewód z rozdzielni? Przykład: w kuchni chcę "uziemić" rurę gazową i zlew, które są blisko siebie. Czy mam ciągnąć z kuchni do rozdzielni 2 osobne przewody czy wystarczy jeden, a zlew i rurę gazową mam połączyć ze sobą? Planuję zastosować przewód DY (w pojedynczej izloacji, żółtozielony) o przekroju 2,5mm2. Rozumiem, że mogę go normalnie układać na ścianie jako podtynkowy? Pozdrawiam,Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 17.08.2012 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Nie przesadzaj zbyt mocno z tymi połączeniami wyrównawczymi. Rura gazowa - ok, ale zlew? Na cholerę? Zapewne jest wmontowany w drewnianą (czy wiórową, mniejsza o szczegóły, w każdym razie nieprzewodzącą) szafkę, kanalizacja też przecież nie jest metalowa, więc objęcie zlewu połączeniem wyrównawczym wręcz pogorszy bezpieczeństwo, zamiast poprawić. Zaś co do samego pytania - 2,5mm2 to mało, powinno być nie mniej, niż 6mm2 (u siebie elementy istotne łączyłem linką 10mm2). Połączenia takie łączy się "raczej" w gwiazdę, ale jeśli masz taką sytuację, że GSW jest na jednym końcu chałupy, a na drugim masz kilka elementów do objęcia połączeniami wyrównawczymi, to nie będzie tragedii, jak rzucisz stosownie grubszy przewód i zepniesz te urządzenia w "Y" J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 17.08.2012 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 No to zmartwiłeś mnie z tym przekrojem 2,5mm2. Kupiłem 50mb takiego przewodu właśnie z myślą o połączeniach wyrównawczych. To może dać 2 albo i 3 równoległe przewody 2,5mm2? Nie wiem co uziemiać. Rura gazowa na pewno, ale poza nią co jeszcze? Jeśli zlew nie, to również wszelkie krany w łazienkach też nie. Urządzenia typu zmywarka, lodówka, kuchenka gazowa, kocioł gazowy mają w zasilaniu pociągnięte PE, więc nie trzeba ich dodatkowo uziemiać. Stelaże WC, grzejniki, brama garażowa? Też moim zdaniem bez sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 17.08.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Rura gazowa, rura wodociągowa jeśli stalowa - tak.Grzejniki - nie. Chyba, że instalacja CO w miedzi, to wtedy tą instalację można. Stelaże WC nie są elementami dostępnymi, więc też nie. Bramę - niby można, ale po co? Jej napęd ma podłączone PE i to wystarczy. Poszukaj na forum ISE, tam było sporo ciekawych dyskusji na ten temat. Co prawda mentorskie zacięcie niektórych osób tamże pisujących jest czasem trudne do strawienia, ale merytorycznie tam dowiesz się najwięcej. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 17.08.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 PN HD 60364 5-54:2010 Punkt 543.1.3 pierwsza i druga pozycje wyliczenia zmodyfikowane – 2,5 mm2 Cu/16 mm2 Al w przypadku stosowania ochrony przed uszkodzeniami mechanicznymi, – 4 mm2 Cu/16 mm2 Al w przypadku niestosowania ochrony przed uszkodzeniami mechanicznymi. 542.4 Główny zacisk uziemiający 542.4.1 W każdej instalacji, w której stosowane jest połączenie ochronne, powinien znajdować się główny zacisk uziemiający, do którego należy przyłączyć: – przewody ochronne wyrównawcze; – przewody uziemiające; – przewody ochronne; – przewody uziemiające funkcjonalne, jeżeli występują. UWAGA 1 Nie jest celowe łączenie każdego indywidualnego przewodu ochronnego bezpośrednio z głównym zaciskiem uziemiającym, gdy mogą być one połączone z tym zaciskiem poprzez inne przewody ochronne. 543.2.3 Następujące części metalowe nie są dopuszczone do stosowania jako przewód ochronny lub jako przewody ochronne wyrównawcze: – metalowe rury wodociągowe; – rury zawierające łatwopalne gazy lub płyny; – części konstrukcyjne narażone na naprężenia mechaniczne w czasie normalnej pracy; – giętkie lub sprężyste metalowe kanały, chyba że są zaprojektowane do tych celów; – giętkie części metalowe; – elementy podtrzymujące oprzewodowania; – korytka instalacyjne i drabinki instalacyjne.\ PN HD 60365 7-701:2010 701.415.2 Ochrona uzupełniająca: dodatkowe połączenie wyrównawcze Modyfikacja: Lokalne dodatkowe ochronne połączenie wyrównawcze zgodnie z 415.2 powinno być wykonane poprzez połączenie przewodu ochronnego z częściami przewodzącymi dostępnymi i zewnętrznymi dostępnymi częściami przewodzącymi w pomieszczeniu zawierającym wannę i/lub prysznic. Dodatkowe połączenie wyrównawcze może być wykonane na zewnątrz lub we wnętrzu pomieszczeń zawierających wannę lub prysznic, najlepiej blisko punktu wprowadzenia do tych pomieszczeń dostępnych części przewodzących. Przekrój przewodów ochronnych tych lokalnych połączeń wyrównawczych powinien być zgodny z 543.1.3 w HD 60364-5-54. Przykładami możliwych zewnętrznych części przewodzących układu są następujące elementy: – metalowe części instalacji wodnej i metalowe części instalacji kanalizacyjnej; – metalowe części instalacji ogrzewczej i metalowe części instalacji klimatyzacyjnej; – metalowe części instalacji gazowej; – dostępne metalowe części konstrukcji. Metalowe rury pokryte tworzywem sztucznym nie wymagają łączenia z lokalnym dodatkowym połączeniem wyrównawczym pod warunkiem, że nie są one dostępne w miejscu usytuowania i nie są przyłączone do niepołączonych z nim dostępnych części przewodzących. Jeżeli w budynku nie ma głównej szyny wyrównawczej, to częścią dodatkowego połączenia wyrównawczego powinny być – wprowadzone do pomieszczeń zawierających wannę lub prysznic – następujące części przewodzące obce: – części instalacji zasilającej wodnej i części instalacji kanalizacyjnej; – części instalacji ogrzewczej i klimatyzacyjnej; – części instalacji gazowej. Armatury i grzejników zamontowanych na nieprzewodzących rurociągach nie należy obejmować połączeniami wyrównawczymi. Tu znajdziesz kolego więcej materiałów na temat połączeń wyrównawczych http://www.edwardmusial.info/uz_fund_i_pol_wyr.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 23.08.2012 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 (...) Poszukaj na forum ISE, tam było sporo ciekawych dyskusji na ten temat. Co prawda mentorskie zacięcie niektórych osób tamże pisujących jest czasem trudne do strawienia, ale merytorycznie tam dowiesz się najwięcej. J. Sporo czytałem o tym i dochodzę do wniosku, że tych połączeń wyrównawczych w moim przypadku właściwie mógłbym wcale nie robić... No może ta rura metalowa od gazu jedynie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 24.08.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 I to jest prawda. W dzisiejszych budynkach praktycznie nie ma co "wyrównywać", może jedynie wspomnianą instalację gazową (można "złapać" przy wejściu do budynku, np. w kotłowni) i ekrany przewodów koncentrycznych. Instalacji z tworzyw nie obejmujemy połączeniami wyrównawczymi, to zwiększa ryzyko porażenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 25.08.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Witam,pozwolę sobie podłączyć się pod temat. Jak podłączyć SP stopnia III (D) ? Sieć TN-C z przejściem na TN-C-S w budynku.Podłączenie kablowe YKY 5x10 ok. 30mW budynku SP B+C ( oczywiście pozostałe typu wyłącznik gł., właściwy uziom ) w szafie rozdzielczej, w której zaplanowano wspólnie PLC i inne urządzenia "wrażliwe". W Poradniku Mollera na str. 32 w pkt. dot. "Ogranicznik klasy D", napisane jest:"... Należy pamiętać, aby ograniczniki przepięć klasy D nie były instalowane zbyt blisko miejsca zainstalowania ograniczników klasy C. Minimalna odległość pomiędzy nimi powinna wynosić 5 m ...". Pytanie.Czy dotyczy to faktycznie odległości 5m, czy samego przewodu o długości 5?Jeśli przewodu, to jak to zrealizować w szafie rozdzielczej? A może darować sobie te 5m, bo wychodzi mi co najwyżej 1m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistrzkaskader 27.08.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Ochronniki klasy D stosuje się bezpośrednio przy odbiornikach np w gniazdkach lub są takie specjalne nakładki na gniazdo, w rozdzielniach stosuje się klasę C lub przy przyłączu kablowym B+C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 28.08.2012 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Przy czym nawet ta rura gazowa nie będzie w całości metalowa. W ziemi będzie plastikowa a dopiero gdzieś w okolicy budynku (albo w samym budynku - muszę spojrzeć w projekt) przejdzie w metalową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 28.08.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Dla połączeń wyrównawczych to co jest poza budynkiem nie ma żadnego znaczenia.Istotne jest to co znajduje się w budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts