Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia kopana bardzo blisko fundamentów

leonsio

Recommended Posts

Witam. Mam pewną zagwozdkę. Otóż zamierzam rozpocząć budowe domku na działce na której jest studnia kopana (poniemiecka), jej stan oceniam na bardzo dobry, chociaż aktualnie brak w niej wody. Dno jest trochę zasypane i potrzebuje podkopać ok 1,5m żeby osiągnąć głębokość studni sąsiada. Problem polega na tym, że znajduje się ona bardzo blisko fundamentu który będe wykonwywał na jesień tego roku. Wg moich obliczeń do ściany fundamentowej będzie to ok 1,6-1,7m. Nie wiem czy to bezpieczne ze względu na osłabienie w tym miejscu gruntu, także poprzez podmywanie piasków, ale bardzo chciałbym tą studnie zostawić. Myślałem już na takim rozwiązaniem, żeby wywiecić się jeszcze wgłąb tej studni do drugiego poziomu wód tj. ok 14m w tym przypadku, wyciągnąć rurę 150mm na powierzchnie i studnie zasypać. Co myślicie na ten temat, może macie jakieś doświadczenia?

Teoretycznie można. W praktyce trochę bym się bał...

Mam taką studnię, zrobiona z kręgów betonowych, lustro wody na głębokości ok. 8 metrów. Studnia jakieś 2 metry od ściany domu.

X lat temu obsunęły się lekko dolne kręgi - powstała pomiędzy nimi szczelina szerokości kilku centymetrów, prawdopodobnie na skutek wybrania kilku cm piasku za dużo. Po kilku latach podczas kolejnego wybierania studni zauważyliśmy w tej szczelinie pustkę, okazało się, że woda wymyła tam jaskinię wielkości takiej, że można by do niej wejść... W dodatku od strony domu.

2 lata temu podczas intensywnych opadów studnia się zawaliła, tzn. poprzesuwały się względem siebie kręgi, studnia zamuliła się kilkoma metrami piasku, 0,5 metrowy pas ziemi wokół studni zapadł się o prawie metr, obsunął się chodnik wokół domu!

Studnia poszła oczywiście do zasypania.