frykas 19.08.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Posiadam drewniany kompostownik, od spodu jest ziemia. Chciałbym wokół niego zasadzić jakieś rośliny w miarę szybko rosnące, które ładnie go zasłonią. Podejrzewam, że nie kazdy krzew będzie się czuł dobrze w bliskim sasiedztwie kompostu, tym bardziej, że miejsce jest dosyć zacienione, wilgotne. Co mogłoby tam rosnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 20.08.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Zwykle przy kompostowniku widziałem leszczynę pospolitą. Według mnie nie jest ona jakaś atrakcyjna, ale daje pyszne orzeszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.08.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 dobry jest bez czarny, bo podobno odstrasza muchy. Przy kompoście każdy krzew będzie czuł się dobrze, w końcu to czysty nawóz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykas 20.08.2012 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Jakieś 10 m od tego kompostownika rośnie już leszczyna, która tworzy wielki krzak więc to tak nie za bardzo. Potrzebuję rośliny zwartej, nie az tak rozłożystej, bo kompostownik ma raptem 3x3m. Nie wiem czy z tym nawozem to tak dobrze jest dla roślin, bo chyba co z adużo to nie zdrowo. W dodatku dwa kroki dalej przepływa ciek wodny. Najchętniej to widziałbym tam jakiś żywotnik ale obawiam się, że jest za duży cień dla niego (blisko rośnie świerk i chociaż nie usycha to jakiś bujny tez nie jest). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.08.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 to może cis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jata 20.08.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Ja mam dwa kompostowniki pod leszczynami sąsiada (jednego) obok czarnego bzu (drugiego sasiada), zasłonięte cisami (moimi). Wszystkie rośliny żyją i mają się dobrze. Czarny bez podobno dobrze wpływa na kompost, gdzieś czytałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 21.08.2012 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Taka informacja była w jakimś dodatku ogrodniczym do "Gazety Wyborczej". Wymieniono leszczynę i czarny bez, ze względu na korzystne oddziaływanie systemu korzeniowego na procesy zachodzące w kompoście. Niestety nie mogłam potwierdzich tej informacji w innych źródłach, więc traktuję ją jako "urban legend". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.08.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 obydwa gatunki po prostu lubią żyzne ziemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykas 23.08.2012 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Spróbuję z tym bzem, bo leszczyna jak na mój gust będzie zbyt rzadka. Tylko czy to nie chodzi o dziki bez/? Cis bardzo mi się podoba ale.. długo rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.08.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) dziki bez to własnie bez czarny (Sambucus nigra) To, co ludzie nazywaja nieprawidłowo "bzem" to lilak pospolity (Syringa vulgaris). Bez czarny ma kilka pięknych odmian ogrodowych o liściach strzępiastych, żółtych, bordowych, bordowych strzepiastych, żółto-pstrych, biało-pstrych strzępiastych itd. Jego kwiatostany i dojrzałe owoce są jadalne Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.08.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 http://www.krolestworoslin.pl/materialy/prod/big/481.jpghttp://oregonstate.edu/dept/ldplants/images/sanibb0374.jpghttp://www.greergardens.com/images/A%20Tree%20&%20Shrub%20Gallery/T&S%20Q-S/Sambucus%20nigra%20Madonna%204-96.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
segars 24.08.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 A może bukszpan? Jest zimozielony, lubi żyzną glebę, jakby co - można go przycinać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.08.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 rośnie jeszcze wolniej niż cis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smadalena 27.08.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 może nie całkiem na temat,ale bardzo proszę o podpowiedź- co z roślinami,które rosną W kompostowniku?Konkretnie perz...Raz już wywalałam zawartość,bo pomyślałam,że jak wybiorę ziemię głębiej ( na półtora szpadla) i dookoła wkopię plastikową borderę, to się zarazy pozbędę ,niestety ochoczo rośnie dalej Może źle myślę,ale taki kompost z nasionami perzu to chyba nie jest dobra rzecz?Czy nie przeszkadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.08.2012 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 nawal na zielone kolejne porcje trawy i odpadków.Zasadniczo podczas prawidłowego procesu kompostowania temperatura powinna znacznie wzrosnąć i tym samym zniszczyć perz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smadalena 28.08.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts