Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rośliny wokół kompostownika

Recommended Posts

Posiadam drewniany kompostownik, od spodu jest ziemia. Chciałbym wokół niego zasadzić jakieś rośliny w miarę szybko rosnące, które ładnie go zasłonią. Podejrzewam, że nie kazdy krzew będzie się czuł dobrze w bliskim sasiedztwie kompostu, tym bardziej, że miejsce jest dosyć zacienione, wilgotne. Co mogłoby tam rosnąć?

Jakieś 10 m od tego kompostownika rośnie już leszczyna, która tworzy wielki krzak więc to tak nie za bardzo. Potrzebuję rośliny zwartej, nie az tak rozłożystej, bo kompostownik ma raptem 3x3m.

Nie wiem czy z tym nawozem to tak dobrze jest dla roślin, bo chyba co z adużo to nie zdrowo. W dodatku dwa kroki dalej przepływa ciek wodny. Najchętniej to widziałbym tam jakiś żywotnik ale obawiam się, że jest za duży cień dla niego (blisko rośnie świerk i chociaż nie usycha to jakiś bujny tez nie jest).

Taka informacja była w jakimś dodatku ogrodniczym do "Gazety Wyborczej". Wymieniono leszczynę i czarny bez, ze względu na korzystne oddziaływanie systemu korzeniowego na procesy zachodzące w kompoście.

Niestety nie mogłam potwierdzich tej informacji w innych źródłach, więc traktuję ją jako "urban legend".

dziki bez to własnie bez czarny (Sambucus nigra) :)

To, co ludzie nazywaja nieprawidłowo "bzem" to lilak pospolity (Syringa vulgaris).

Bez czarny ma kilka pięknych odmian ogrodowych o liściach strzępiastych, żółtych, bordowych, bordowych strzepiastych, żółto-pstrych, biało-pstrych strzępiastych itd.

Jego kwiatostany i dojrzałe owoce są jadalne

Edytowane przez Elfir

może nie całkiem na temat,ale bardzo proszę o podpowiedź- co z roślinami,które rosną W kompostowniku?Konkretnie perz...Raz już wywalałam zawartość,bo pomyślałam,że jak wybiorę ziemię głębiej ( na półtora szpadla) i dookoła wkopię plastikową borderę, to się zarazy pozbędę ,niestety ochoczo rośnie dalej :( Może źle myślę,ale taki kompost z nasionami perzu to chyba nie jest dobra rzecz?Czy nie przeszkadza?