Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Renowacja starych foteli - Czy warto?

Inka 14

Recommended Posts

Zakupiłam na giełdzie staroci cztery fotele, z myslą o odnowieniu ich i wstawieniu do mojego domu. Przyznam poniosło mnie troche, az cztery stare graty…, ale każdy następny podobał mi się bardziej od poprzedniego. Teraz chyba mnie to wszystko przerosło, naszły mnie wątpliwości czy w ogóle warto je remontowac:(. Dwa z nich są w całkiem dobrym stanie wymagają wymiany materiału i odnowienia drewna, dwa pozostałe sa w duzo gorszym stanie do wymiany cała gąbka i sprężyny, materiał no i odnowienie drewna. Za fotele zapłaciłam grosze, ale musze do nich teraz dodac koszt transportu do polski bo kupiłam je za granica, firma transportowa chce 50 euro od fotela (oczywiście szukam dalej, ale wątpie ze znajde taniej)

Poniżej zamieszczam zdjęcia foteli i mojego salonu – doradźcie jeśli odnawiać-to które żeby pasowały do reszty mebli w salonie. I w co obic? Jaki kolor i rodzaj materiału?

W salonie mamy komplet wypoczynkowy z którego nie jesteśmy zadowoleni, chcielibyśmy go w przyszłości wymienić na jakiś narożnik w tkaninie, ale poki co to niemożliwe. Dlatego myślałam żeby zostawic sofe 3 os i dostawic do tego 2 lub 3 fotele. Np tak jak tu....

525920_431734596859641_1830221070_n.jpgarkona_weaves_5.jpg

hbx-gray-living-room-03-1010-de-83177682.jpg

living-room-3859.jpg

madrid apartment.jpg

Fotele mają bardzo tradycyjny wygląd. Jak dasz je wszystkie zmieni ci się styl wnętrza.

Moim zdaniem ten różowy jest najlepszy jako pojedynczy akcent w nowoczesnym wnętrzu i mozna go obić zabawną tkaniną np. we wzór w stylu obrazów Roya Lichtensteina albo w krowie łatki.

http://regiodom.pl/portal/sites/regiodom/files/imagecache/655x/images/regiodompl/5/skrzynia_10.jpg?m7jwp5

Ten zielonkawy za to świetnie wyglądałby w lamparciej panterce (ale ówczas nie pasowałby stylem do tego w zabawnej tkaninie) - nabrałby takiego kolonialnego charakteru.

Można pójść w klasykę i obić je materiałem w pasy.

Natomiast te z czerwonymi poduszkami są po prostu bezstylowe i zmiana obicia niewiele pomoże.

Edytowane przez Elfir

50 EUR za transport fotela, to gruba przesada. A z jakiego kraju chcesz je ściągnąć?

Zgadzam się z Elfir co do tych dwóch równych foteli. Ja do Twojego salonu wstawiłabym chyba tylko jeden, ten różowy. I zrobiłabym go na intensywnie kolorowo...

http://www.next.co.uk/content/COMMON/Items/Default/Default/itemimages/SofaShotView/773014.jpg

http://www.designsdelight.com/wp-content/uploads/2010/05/patch-chair-designer-chair.jpg

lub na spokojnie, ale nie nudno...

http://www.next.co.uk/content/COMMON/Items/Default/Default/itemimages/SofaShotView/791191.jpg

w zależności od charakteru wnętrza i Waszej odwagi:)

Nie wiem czy pomogę ... ale renowacja foteli u mnie na tapecie (nie takich, ale jednak). Wymiana sprężyn czy pianki to nie jest wielki koszt. Z drewnianymi elementami sama sobie spokojnie poradzisz. Jest jednak problem z ... materiałem obiciowym. Przegrzebuję ten temat od kilku miesięcy, I jak w paski jeszcze znajdziesz tak np. z nowoczesnymi akcentami trudno. Tzn na ebayu znajdziesz materiały - ale ceny TRAGICZNE (300-600 pln za m). Szukałam czegoś nowoczesnego do 130 pln za metr. Znajazłam piękną tkaninę, ale to bawełna satynowa. Nadaje się na fotele, ale które nie będą zbyt często w użytku (moje będą w wiatrołapie). Natomiast stricte obiciowa , nowoczesna tkanina - to na naszym rynku perełka . Znalazłam jedynie producenta jednobarwnych tkanin, ze względnie ostrymi kolorami.

ten różowy jest strasznie fajny, sama bym chętnie przytuliła.

a propos transportu z zagranicy - jak chciałam zamawiać stolik z dojczlandu okazało się, że najsympatyczniej (spośród znanych mi i zaufanych firm kurierskich obsługujących oba kraje) stał dhl. za paczkę ponad 30 kg - 40 euro i koniec, nie ważne o ile przekraczam normę.

to dalej sporo, ale zawsze 10 euraczy mniej. zresztą w zależności od tego skad ty chcesz je wieźć - ale warto poszukać :)