Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt materiałów

chirac

Recommended Posts

No tak, bez deskowania to 9,31m3. Wszystko wedle Twojego uznania. Jakie wolisz mieć docelowe pokrycie, tak rób. Na zimę dobrze jest mieć stan z grubsza zamknięty (nie musi być okien, można czymś pozatykać otwory), ale spokojnie można zabezpieczyć budowę na innych etapach - stropu, murów parteru. A dach tak naprawdę to najlepiej zrobić docelowy i na gotowo, żeby za jedną robotą mieć ukończony. Jeszcze masz opcję folia + dachówki.

czyli wyszło mi tak:

pustaki: 15 tys.

zaprawa: 2 tys.

strop: około 10tys.

dach: 10tys.

razem: 37 tys.

mam 50 tys. zł. Czyli zostanie 13 tys na robocizne.

Myślicie że 3 osoby zrobią to w 2 miesiące ? 3 x 2 miesiące x 2 tys.

zakładając że fundament już są.

Edytowane przez chirac

Ojoj, nie wiem, skąd masz taką cenę za kubik drewna, chyba kradzione ;)

Ja dla celów obliczeniowych obdzwoniłam tartaki w okolicy i wszędzie mi podano przedział 850-870 zł/m3 netto (przy czym tylko 2 tartaki ewentualnie zostałyby przy wersji "netto" przy zakupie ;)) Ostatecznie mam zamówione za 830 i to było szczytowe osiągnięcie moich poszukiwań i zdolności negocjacyjnych łącznie.

Jeśli to jest realna cena (czyli masz ofertę na tyle), to z jakiego regionu Polski jesteś? Pytam z ciekawości :)

Aha, jeszcze jedna sprawa - w 15 tys może zamkniesz roboty murarskie, ale ten dach też ktoś musi zrobić, a tu już cienko... Poza tym, policz kominy - nie wstawisz ich później, a to może finansowo zaboleć. I dolicz jeszcze wieniec, nadproża (lub szalunki + beton)...

patrzałem na allegro, średnia z deski calówki i więźby wychodzi mi mniej więcej 700 zł.

http://allegro.pl/listing.php/search?string=deska+cal%C3%B3wka&category=0&sg=0

http://allegro.pl/listing.php/search?category=0&change_view=1&order=bd&sg=0&string=wie%C5%BCba+dachowa

Edytowane przez chirac

OK - tylko pierwszy link dotyczy desek, a nie większych przekrojów, a drugi - jak podzwonisz i popytasz, ile wyjdzie z transportem, to mina Ci się wydłuży.

Co nie znaczy, że jestem malkontentem, który próbuje komuś obrzydzić życie - ale Twoje szacunki wydają mi się trochę zbyt optymistyczne :)

Na dach liczysz stanowczo za mało. Też tak sobie liczyłam i przed budową wychodziło mi za więźbę góra 6 tys. jak przyszło do kupna zapłaciłam za nią 10 tys. Przy takich zakupach naprawdę nie ma co patrzeć na ceny z allegro. I jeszcze do dachu będziesz potrzebował mnóstwo różnego żelastwa, gwoździe wkręty? I przede wszystkim zapominasz o ważnych i drogich rzeczach jakimi są wieńce, kominy, nadproża, izolację. Spokojnie dolicz 20 tys.