Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rodzenstwo w 1 pokoju??

Priscilla

Recommended Posts

Witajcie,

Przede mna generalny remont w pokoju dzieciakow. Mam 2 szkrabow - chłopca 2,5 roku i dziewczynke 6 latek, ktorzy maja do dyspozycji tylko 1 pokoj.

Maly spi jeszcze w lozeczku, ale wkrotce chcialabym sie go pozbyc. Na drugie lozko nie mam miejsca, wiec myslalam o zrobieniu podestu spod ktorego wysuwalyby sie 2 lozka, a na gorze stalyby docelowo 2 biurka (na razie dla mlodego jakis stoliczek) i szafeczki.

Podest max 25cm wysokosci, 4m x 1m; lozka 180x90.

Mieszkanie ma 268 wysokosci.

Szukam fotek aranzacji takiej przestrzeni, ale nic fajnego nie moge znalezc. Moze macie jakies w swoich zbiorach?

Chodzi mi o cos takiego jak ponizej

Przedstawiam plan pokoju

Podest mialby byc miedzy oknem a szafa, szafa jest w drzwiami suwanymi, na dole wieszaki wiec moze podest do niej dostawic.

Podloge mam jasny buk, a meble chcialabym bialy lakierowany mdf.

Na dlugiej scianie naprzeciw duzy regal do sufitu 40 glebokosci.

Chcialabym jeszcze kolorystycznie rozdzielic pokoj na czesc dziewczynki (rozowa) i chlopca (tu mam problem z kolorem ;) bo mlody lubi rajdowki ale czerwony nie widzi mi sie obok tego rozu :/)

Sciana z dlugim regalem chyba jasno szara...

Ale nie umiem robic wizualizacji :(

535488.jpg

pokoj.JPG

Edytowane przez Priscilla

• Odpowiedzi 167
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy takiej ściance jedno dziecko ma ciemno w swoim kąciku.

Układ na zdjęciu spawdza się, gdy okno jest na ścianie, której na wizualzacji nie ma.

Niestety, miałam pokój z bratem i stale darliśmy ze sobą koty. Wydaje mi się, że dzieci jednej płci i w podobnym wieku lepiej się dogadują. A tu jest i różnica wieku i płci.

Całość zrobiłabym w chłodnym kawowym beżu, jakieś drobne paski białe + czerwone akcenty w części córki, granatowe w części synka.

Czy drzwi balkonowe są wykorzystywane? Jeśli nie, próbowałabym podzielić umownie ten pokój wszerz: każde dziecko ma swoje łóżko i swój stolik + półkę na drobiazgi. Regał zrobiłabym nieco głębszy, tak żeby można było umieścić w nim opuszczany blat biurka

[ATTACH=CONFIG]132561[/ATTACH].

Edytowane przez joliska

Priscilla,ja zakupiłam rok temu dzieciom córka 2latka a syn 5lat łóżko piętrowe.Pokoik mają identyczny jak twój na schemacie,nawet mniejszy bo u nas jest 285x350cm,nawet szafa tak jak u ciebie.Nie widziałam innego rozwiązania jak takie właśnie łóżko bo dwa by nie weszły,a przeciez jeszcze musza się gdziec bawić.Przedstawiam ci układ jaki jest u mnie i jest bardzo wygodnie.Nie mam balkonu tylko okno i tam mają malutki stoliczek a w kąciku zabawki.Dodam że minął rok a dzieci nadal mają frajde z łóżka,lubia się bawić na górze albo robić sobie z niego wielki namiot,naprawdę polecam takie rozwiązanie.

rdrgtyu.JPG

Priscilla świetny pomysł z podziałem pokoju, jeden pokój ale każde ma swój kącik. Szkoda, bo siostra robiła remont swoim maluchom i na to nikt nie wpadł. Dzieci w wieku 6 i 9lat mają teraz łóżko piętrowe, radochy dużo ale jeszcze więcej krzyków kto śpi na górze!no i śpią na zmiany :)

Ale lozko pietrowe wydaje mi sie wizualnie takim ogromnym meblem :/

Zawsze jak bylam w pokojach gdzie byly lozka pietrowe to sprawialo to wrazenie "zagracenia" pokoju

No i znajomi ktorzy mieli lozko pietrowe wlasnie je wyrzucili bo twierdzili ze na gorze dzieciak ciagle uderzal glowa w sufit i bylo duszno spac.

Chociaz projekt kinki wydaje sie bardzo ciekawy. Kilnka - masz moze fotki tego pokoju?

Jeden kolor - tu chyba musze Wam przyznac racje, wydziele strefy dodatkami.

Kawowy bez... Nie bedzie troche zgrzytalo do bialych mebli?

Rozwazalam rozne kolory, ale nasz pokoj jest bardzo kolorowy przez mnostwo zabawek, ksiazeczek etc. Sczezrez mowiaz zastanawialam sie czy nie dac bialych scian, bialych mebli a na meblach tematyczne nalepki (jakas duza rajdowka - aby bylo widac co jest czyje ;) jak na tym zdjeciu, tylko u mnie beda biale meble (chyba ;)

Drzwi balkonowe sa wykorzystywane niestety wiec musi byc do nich dostep

A czemu nie podest? Odradzacie? Nie widzicie takiego rozwiazania na malej przestrzeni? Czy o co chodzi?

Elfir - nie chodzilo mi o stawianie sciany do sufitu, tylko wydzielenie stref kolorami. Wiem, ze przy roznicy plci jest ciezko w 1 pokoju, ale nie mam wyjscia - musze ich jakos tam umiescic, dlatego tak bardzo zalezy mi aby kazde z nich mialo swoja strefe a nie po prostu 1 pokoj na spolke i wszystko wspolne.

502a3dc16afd75272e56479de.jpg

Edytowane przez Priscilla

Zgrzytać beż i biel? - nigdy w życiu :D To jedno z piękniejszych połączeń bez względu na funkcję pomieszczenia i wiek użytkowników...

http://www.babylifestyles.com/images/nursery/emma-serene-pink-cream-girl-nursery/pink-cream-girl-nursery-serene-room.jpg

Podest mnie by się podobał, ale nie w pokoju z małym dzieckiem i w funkcji spania - mam wrażenie, że dzieciaki mogłyby się nocą podeptać, a poza tym to mi prowizorką i wakacjami pachnie ;) W podestach podoba mi się urządzenie schowków np. - czyli dolna część pomocnicza, a górna "do życia".

Edytowane przez joliska

Haha :)))) Czemu podeptac? :))))

Przeciez kazde z nich mialoby swoje lozko. Jedyna roznica jaka widze jest to ze lozko byloby nizsze od standardowego i chowane na dzien.

Lozka przeciez byly dosc duze 90x180 i miedzy nimi byloby ok 50cm luzu...

Polaczenie kolorow super, ale nie wiem czy w pokoju dziecka nie narzucaloby takiej "chlodnej atmosfery" - nie wiem jak to nazwac, byloby dosc smutno wizualnie.

Nie bój się :) Moja 6-letnia siostrzenica - zagorzała wielbicielka różu - ma greige'owy pokój z białymi meblami i dodatkami kobaltowymi i jest zachwycona, twierdzi że to jej ulubionych kolor :D Nawet ubrań zaczęła się domagać w takim kolorze...

Obejrzyj zdjęcia w wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?99896-POKOJE-DLA-DZIECI-zdjęcia-dołączcie-jak-macie-) i się przekonaj, jak pięknie może być :yes:

Ja nie mam wrażenia zagracenia pokoju,wręcz przeciwnie,wcześniej stała wersalka i obok lóżeczko i było mniej miejsca niż teraz.Jeśli chodzi o wysokośc łóżka syn stojąc na górze może nawet skakać i nie uderza w sufit,ma 6 lat,poza tym łóżka można rozdzielić na dwa osobne,ale nie wyobrażam sobie tego na tak małej przestrzeni.Ściany mam niebieskie,meble Junior.Myślę że jeszcze rok tak pomieszkają a póżniej to już bedą mieć swoje pokoje w nowym domku.

Mieszkanie mam w bloku wysokość 250cm,łóżko takie jak na zdjęciu poniżej,zakupione na allegro.Odległość od materaca do sufitu to 135cm,wysokość całkowita168cm.Łóżko jest bardzo wytrzymałe,ma sprężynujące listwy flex,obciążenie do 150kg,dorosły może na nim spokojnie spać,dodatkowo można je rozdzielić na dwa pojedyńcze.

http://egal97.fotolister.pl/ftp/__esp__gallery__files/283/big_custom/kacper-2-skadrowany.jpgf36a854964.jpg

Edytowane przez kinka