krzysiekmagda 04.05.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Witam serdzecznie wszystkich forumowiczów Czy ktoś buduje dom TERMINI II ? Będę bardzo wdzięczny za każde info. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcineke 25.07.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Witam serdzecznie wszystkich forumowiczów Czy ktoś buduje dom TERMINI II ? Będę bardzo wdzięczny za każde info. Pozdrawiam Jeśli w 2009 roku nikt nie budował to może teraz ktoś budował. Jestem zainteresowany tym projektem ze względu na posiadana działkę mającą szerokości niecałe 12 metrów. Chętnie dowiedziałbym się więcej szczegółów dotyczących tego projektu, zmian , cen oraz funkcjonalności. Pozdrawiam' Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcineke 25.08.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) WitamWłaśnie stałem się posiadaczem malutkiej działki na której chcę postawić dom.Jedynym problemem(oprócz kasy)jest jej szerokość 12,3 m.Jedynym projektem który nam się podoba to:http://www.archigraph.pl/projekt/termini-ii.htmlz uwagi na mała szerokość tylko 6,2 m.Niestety w sieci nie znalazłem wiele informacji na temat tego projektu także byłbym wdzięczny za wszelkie uwagi.Projekt podoba nam się w calosci nawet wiele zmian wprowadzać byśmy nie chcieli.Słyszałem tylko że coś jest nie tak z wymiarami kuchni ale nie wiem co dokladnie.Zapraszam do dyskusji.Pozdrawiammarcineke Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez marcineke Uzupełnienie danych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.08.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) Cóż, jestes ograniczony szerokością działki. Ale zgodnie z przepisami, możesz spróbować wnioskowac o zabudowę w ostrej granicy lub z minimalną odległością 1,5 m. To da ci szerszy ogródek. Z moich rad: - zlikwiduj okno w spiżarni- przemyśl czy spiżarni lub wc nie zrobić pod schodami, co powiększy dośc małą kuchnię.- zamiast kominka, który jest ogromnym "meblem" co najwyżej koza.- rozważ wersję bez garażu. W projekcie garaż ma minimalne wymiary - będzie problem np. z otwarciem drzwi samochodu. Możesz zawsze ustawić wiatę w granicy. - na piętrze w pokoju rodzciów powiększ łazienkę- zlikwiduj taras rodziców, jeśli tniesz koszty na rzecz port-fenetrów A piętro można rozplanować tak:http://images47.fotosik.pl/1517/c64913120288cd4a.jpg Przy czym, gdyby zrezygnować z wanny mozna powiekszyć garerobę dla dzieci wcinając się w łazienkę. Poza tym o Termini mowa tu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?73226-projekt-TERMINI-pracownia-ARCHIGRAPH Edytowane 26 Sierpnia 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.08.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 a tu zmiany dla parteru ze spiżarką pod schodami: http://images42.fotosik.pl/547/5c772a136182eca1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcineke 27.08.2012 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Dziękuje za uwagi są bardzo dla mnie cenne Z moich rad: - zlikwiduj okno w spiżarniBardzo dobra rada- przemyśl czy spiżarni lub wc nie zrobić pod schodami, co powiększy dośc małą kuchnię.Zgadzam się z Tobą- zamiast kominka, który jest ogromnym "meblem" co najwyżej koza.Chciałbym aby kominek służył do dogrzewania domu więc tu raczej będzie- rozważ wersję bez garażu. W projekcie garaż ma minimalne wymiary - będzie problem np. z otwarciem drzwi samochodu. Możesz zawsze ustawić wiatę w granicy. Garaż by się przydał nawet mały bo auta postawić nie będzie gdzie- na piętrze w pokoju rodzciów powiększ łazienkęMyślałem aby zlikwidować łazienkę w sypialni na rzecz garderoby- zlikwiduj taras rodziców, jeśli tniesz koszty na rzecz port-fenetrówTu chciałem obrócić górę aby taras mieć w sypialni -dzieciom wystarczy balkon Właśnie takie rady powodują iż dom można dopasować idealnie do swoich potrzebZa następne rady będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.08.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Jesteś z bloku?Obejdz sobie kilka osiedli i zobacz czy tarasy i balkony w domkach jednorodzinnych sa wykorzystywane. Bo ja widuje zwykle niewykończone balkony a i tu na forum kilka osób przeklinało pomysł zrobienia tarasu nad garażem.W domku z ogródkiem, gdzie salon jest na parterze siedzi się na tarasie w ogrodzie a nie na piętrze. Po co ci taras w sypialni i to na froncie budynku? Wyjdziesz rano w gaciach się przeciągnąć na świeżym powietrzu?To raczej dzieciom przyda się taras jako dodatkowy pokój zabaw latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcineke 27.08.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 No to poprawił się mi nastrój z wieczora Jesteś z bloku? No niestety tak całe życie w 37,60 m2 z imitacją balkonu tj otwierasz drzwi balkonowe a tam barierka, mozna się wychylać Obejdz sobie kilka osiedli i zobacz czy tarasy i balkony w domkach jednorodzinnych sa wykorzystywane. A zrobię sobie spacer i pokukam ludziom na balkony Bo ja widuje zwykle niewykończone balkony a i tu na forum kilka osób przeklinało pomysł zrobienia tarasu nad garażem. A miałem koncepcję że wyjdę wieczorem na taras usiądę wygodnie i będe telewizor oglądał z salonu W domku z ogródkiem, gdzie salon jest na parterze siedzi się na tarasie w ogrodzie a nie na piętrze. Jak dom stanie na 12,30 to tylko taczkami będzie mozna przejechać po bokach, z przodu będzie 10 m to będą stały tam samochody, wiec zostaje jakieś 4-5 m na taras na dole i 10 m wolnego do ogrodzenia -także rozspędzić się nie ma gdzie. Po co ci taras w sypialni i to na froncie budynku? Wyjdziesz rano w gaciach się przeciągnąć na świeżym powietrzu? Okolica spokojna wiec w gatkach mozna paradować To raczej dzieciom przyda się taras jako dodatkowy pokój zabaw latem. Młody nich goni po ziemi na teściowej czytaj babci podwórku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.08.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 A miałem koncepcję że wyjdę wieczorem na taras usiądę wygodnie i będe telewizor oglądał z salonu Zwykle do sypialni wchodzi się tylko spać a całe życie toczy się na parterze i w ogrodzie.Co będzie za frajda siedzieć na tarasie, gdzie będziesz jak na scenie? Każdy przejeżdzający samochód, kazdy przechodzień oraz sąsiedzi naprzeciwko będą mieli na ciebie widok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcineke 28.08.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Kurcze od wczoraj na tym myślę i nic nowego nie wymyśliłem, taras nad garażem musi być z przodu a taras z tyłu domu.Żona na balkon się uparła bo stwierdziła że jest jej niezbędny.Jak przyjdzie WZ to pójdę do znajomego architekta to pogadamy o tym projekcie bo na razie rozmowy schodziły na inne tematy.No chyba ze zaproponuje projekt indywidualny bo kiedyś coś wspominał że cena wyjdzie podobnie(w granicach 5-6 tys. z zagospodarowaniem i mapkami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.08.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Taras z przodu mozna zabudować i przeszklić - dzieci beda miały wspólny plac zabaw. Na forum jest gdzieś wątek o balkonach w domkach jednorodzinnych - większość forumowiczów wypowiada się, że balkonik to pozostałośc blokowych przyzwyczajeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcineke 28.08.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Z balkonem to masz racje pewnie nie jest potrzebny a oszklenie tarasu nad garażem spowoduje wysokie koszty i zmianę wyglądu budynku a ten projekt mi się podoba taki jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.08.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 nie trzeba szklić od razu i jest to luźna propozycja. W kązdym razie wyaje mi się, że dzieci bardziej skorzystaja na duzym tarasie niż dorośli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcineke 20.09.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Nikt więcej nie wypowie się na temat tego projektu???czekamy na Wz i na jesień plewimy działkę z drzewek i krzaków.Na razie ten projekt podoba się najbardziej mając oczywiście taką działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts