bacardi 03.01.2013 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Niestety fachowcy z przerwy świątecznej nie wrócili :] no i musieliśmy załatwić brakujące dachówki krawędziowe...Poza tym do wiosny plan dość spokojny... na dniach dokończyć brakujący kawałek połaci dachu, rozstemplować strop, postawić kilka działówek i posprzątać, a w okolicach lutego jak będą ciepłe dni wstawienie okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
almah 08.01.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Witam Od momentu powstania Twojego dziennika budowy zaglądam i podpatruję jak Wam idzie budowa. Wobec tego chciałam się ujawnić i tym samym przywitać, Również budujemy praktycznego 2 jednakże przed zimą nie zdążyliśmy z dachem bo ekipę, którą wybraliśmy do murowania ścian nie była zbyt dokładna i musieliśmy szukać innej.Więc Bacardi mogę Ci powiedzieć, że zazdroszczę Ci że macie już dach, który zresztą bardzo ładnie się prezentuje. My wybraliśmy już Turmalin antracytowy jednakże jak ją zobaczyłam z bliska to wygląda mi na ciemną czekoladę a nie na antracyt natomiast jak patrzę na Waszą na zdjęciach to ma taki ładny odcień grafitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 08.01.2013 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 almah witam w moim dzienniku Jeśli chodzi o dachówkę, to Turmalin antracyt faktycznie jest dość ciemny. Jednak kolor grafitowej wersji Tegalitu też nie jest taki oczywisty, muszę powiedzieć, że ta dachówka w zależności od oświetlenia i dnia potrafi być chłodno szara lub wpadać aż w ciepłe odcienie brązu. Zresztą dość podobnie zachowują się rynny i obróbki blacharskie Lindab w kolorze antracyt-metalik. W jakiś ładny słoneczny dzień postaram się zrobić dodatkowe zdjęcia i wkleić do dziennika. Natomiast sam tegalit w kolorze grafitowym, wzięliśmy nieco w ciemno (pierwotnie miał być ciemno szary), ale muszę przyznać że na żywo bardzo nam się podoba. Dachówka w porównaniu z ceramiką np. creatona z bliska jest bardzo równa, po przełamaniu widać dodatkową wygładzającą powłokę cisar położoną pod lakierem, zobaczymy tylko jak będzie się zachowywać w dłuższej perspektywie. Osobiście do praktycznego bardzo mi się podoba jeszcze Creaton Domino w kolorze łupek agnobowany, jest akurat ciut jaśniejszy od grafitowego tegalitu a ciemniejszy niż ciemo szary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
almah 09.01.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Bacardi bardzo proszę Cię o dadatkowe zdjęcia:rolleyes:My zastanawiamy się właśnie nad Lindab antracyt-metalik a Rheinzink,patyna szaro-niebieska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 09.01.2013 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Jeśli w weekend będzie pogoda to wrzucę jakieś zdjęcia, w tygodniu niestety nie ma jak zrobić... Natomiast mam wątpliwości czy Rheinzink patyna szaro-niebieska pasuje do antracytowego turmalina, może szybciej pro-grafit - choć przyznaję, że tą dachówkę oglądałem tylko pobieżnie, więc mogę nie pamiętać. Lindab antracyt-metalik ma szanse pasować, bo ma cieplejszy kolor, a jak napisałaś turmalin wpada w ciemną czekoladę. Np. obróbki które w wcześniejszych postach podawałem jako wzór dla grafitowego tegalitu, to na 99% był lindab - ten kolor tak się zachowuje w różnym świetle... Oczywiście Rheinzink to tytan-cynk a lindab powlekany ocynk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
almah 09.01.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Oczywiście obróbki i dobór kolorystyki jest to rzecz bardzo indywidualna, ale jak będziesz miał ochotę to zobacz sobie na wątku praktycznego na stronie 66 i 67(użytkownik karo)obróbki z Rheinzink szaro niebieski w połączeniu z Turmalinem i powiem Ci, że mnie się podoba. Jak napisałam powyżej mam dylemat , który będzie musiał być rozwiązany w okolicach marca. Natomiast co do materiału z jakiego są wykonane rynny to dla mnie sprawa drugorzędna czy to tytan-cynk czy ocynk. Podobnie jak Ty jeździmy po hurtowniach i niby pełno wszystkiego jest, ale jakoś tak nie bardzo te odcienie szarości mi podchodzą do tej dachówki i drogą eliminacji zostały mi te dwa kolory. To samo było z cegłą klinkierową. Powiedz mi kiedy planujesz zamontować bramę? Ostatnio byłam w Hormannie (autoryzowany dealer w Dąbrowie Górniczej) i Pan mi powiedział, że bramę montują jak garaż będzie już otynkowany. Pierwszy raz się z czymś takim spotkałam. Jak patrzę na budowy to ludzie normalnie montują bramy zazwyczaj w tym samym czasie co okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 09.01.2013 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 To fakt, kolor a pewno wybiera się indywidualnie Nie twierdzę że jest zły, ale dla mnie nieco za bardzo wpada w chłodny niebieski, a to mi się nieco kłóci z ciepłymi odcieniami brązu stolarki i wolałbym coś cieplejszego. Jeśli chodzi o bramę, to nasz dostawca twierdzi, że po wytynkowaniu ściany na której będzie brama i idealnym wymierzeniu wysokości posadzki (najlepiej uzgodnionej z posadzkarzem) nie ma przeciwwskazań. Jednak po dyskusji na forum, każdy odradza takie rozwiązanie, ponieważ brama nie jest tania a ryzyko uszkodzenia dość duże... :| Mnie hormann nie zachwycił, a w razie uszkodzenia pojedynczego panelu z tego co się dowiadywałem w salonie wymiana ponoć słono kosztuje. Jeśli trafimy na dobrą promocję to będzie normstahl, jak nie to krispol z napędem somfy na pasku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 05.02.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Bacardi, przede wszystkim gratuluję Sso w kwestii łazienki trochę mnie zastanawia ta wanna, jakoś tak jakby spadła z dachu na środek. Zanim ostatecznie klepniecie ten uklad uloz styropian albo coś innego, bo mnie się wydaje, że ona tarasuje przejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 05.02.2013 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 No niestety też nie powiem abym był zachwycony tym układem. W weekend na pewno porozkładamy sobie coś na budowie aby sprawdzić czy taki układ jest możliwy, ale pewnie skończy się na wizycie u architekta, bo jakoś nie mamy pomysłów, całość jest strasznie nieustawna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuszka 06.02.2013 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 dla mnie tez ten układ łazienki taki średni się wydaje. ale nie mam innego pomysłu jak to poukładać, oczywiscie jeśli reyzgnacja z czegokolwiek nie wchodzi w rachubę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 06.02.2013 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 No właśnie z tą rezygnacją to tak trochę ciężko... Podstawa dla mnie to kabina prysznicowa, więc musi być funkcjonalna a nie tylko ładna, z kolei bez wanny też nie chcielibyśmy zostać... Największym problemem jest to, że pozostawiliśmy 2 okna prawie do samej ziemi które blokują większe roszady :|Drugą opcją było ułożenie wanny wzdłuż ściany gdzie teraz jest natrysk i przerzucenie kabiny prysznicowej pomiędzy okna, ale to wymaga przeszklenia z 3 stron aby nie blokować światła lub przeszklenia otwartego - co ładnie wygląda ale wydaje nam się mało praktyczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarco 06.02.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Witam,gratuluję SSO i postępu prac. Chętnie zaglądam do Twojego dziennika. Jeżeli decydowałbym się na projekt gotowy to też z pracowni domy z wizją - ale nam bardziej odpowiadał Prosty 2. Ostatecznie stanęło na indywidualnym. Pewnie za moment wiele poruszonych przez Ciebie spraw będzie dla mnie pomocnych (ja dopiero stan 0, który czeka na nadejście wiosny).Co do łazienki - może zastanów się nad likwidacją bidetu na rzecz bidetki (czy jak to tam się nazywa). Wtedy WC przesuwasz bliżej okien, w miejsce szafki 80 cm wstawiasz prysznic, a wannę wzdłuż ściany (trochę prysznic będzie na nią wchodził) - wtedy łazienka robi się przestronniejsza. Chociaż w tej formie nie wydaje mi się zła. BTW - czy faktycznie często korzysta się z bidetu, czy tylko się kurzy w domu? Z żoną również zastanawiamy się nad rezygnacją z niego na rzecz bidetki. PS. bacardi - skąd ostatecznie zamiawiałeś więźbę i w jakiej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuszka 06.02.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 no własnie, gdyby zrezygnować z bidetu to kabinę mozna dać w kat przy oknie (nie wiem ile tam jest?zmieści się), obok wc a na tej ścianie gdzie teraz jest kabina, równolegle do sciany-wannę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 06.02.2013 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Witaj Zarco w naszym dzienniku, fajnie że dla kogoś może być pomocny :] Jeśli chodzi o poruszaną przez Was zmianę kabiny w miejsce wnęki przy oknie, to od strony okna niestety jest trochę za mało miejsca, aktualnie po rozjazdach z ścianką zaledwie 66cm do wnęki okiennej... natomiast od drugiej strony w sumie muszę sobie to zwizualizować, wnęka ma tam 49cm... Co do więźby, to nie jest prosta sprawa :] Cenowo wyszło w coś ok 800/m3, ale ciężko to tak liczyć, bo dochodzą jeszcze łaty i kontrłaty, deski czołowe i transport i trzeba oferty porównać całościowo... Natomiast pomimo że więźba była OK, to raczej nie polecę, bo z firma sprzedaje raczej kompleksowo i mieliśmy małe nieporozumienia pod tym kątem, ale nie chcę o tym pisać publicznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarco 06.02.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 dzięki za info, póki co mam dwie oferty na 1000 zł/m3, będę szukał dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 06.02.2013 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 zarco z sprawdzonych dostawców o których pisaliśmy na grupie wrocławskiej sprawdź np. tartak iskra, mieli po 750/m3 netto, tylko nam akurat doliczyli jakieś duże przekroje. Poza tym Mila_Wroc aktualnie jest w temacie zamawiania więźby, zajrzyj do jej dziennika...No i oczywiście z tartakiem rozmawiaj o cenach netto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pnna migotka 08.02.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Bacardi,gratuluję SSO. Co do łazienki to musicie jeszcze pamiętać o oknach tzn. przy Waszym układzie (prysznic na przeciwko okien) bedziecie musieli je każdorazowo zasłaniać, a to chyba jednak kłopotliwe, albo zdecydowac się na np. na mleczne szyby (widziałam to na żywo w praktycznym i było ok). Jeśli by zrezygnować z 2 umywalek to można sporą szafkę z 1 umywalką włożyć pomiędzy okna co daje bardzo fajny efekt estetyczny. DzW mają taki projekt u siebie i na pewno Ci go prześlą. Miałam go, ale po zmianie koncepcji (łazienka z garderoby i łazienki) wyrzuciłam. Zadzwoń, na pewno Ci wyślą ten projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 08.02.2013 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Z oknami faktycznie jest mały problem, na początku mieliśmy zamiar zamówić od razu szyby ornamentowe aby to rozwiązać, ale po namyśle zrezygnowaliśmy z tego pomysłu, bo brak możliwości spojrzenia za okno też nas trochę przerażał :]Do tej pory nie mieliśmy nigdy łazienki w takim układzie, więc zobaczymy jak to będzie, najprawdopodobniej zastosujemy żaluzje, a jak się nie sprawdzą, to zawsze można "zamleczyć" szyby jakimiś foliami.Jedna umywalka raczej nie wchodzi w grę, obecnie mamy jedną i zbyt często korzystamy z niej razem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1719505043 10.02.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Witam, Kilka uwag ode mnie na temat łazienki do rozważenia: - umywalki - może zamiast dwóch jedna szeroka z dwoma bateriami na ścianę między oknami. Aczkolwiek przy tym umiejscowieniu drzwi nie daje to dodatkowych możliwości zmiany miejsca dla innych urządzeń sanitarnych. - drzwi vs szafa - zastanówcie się czy walczyć o każdy centymetr szafy kosztem większego kompromisu w łazience. Może mniejsza szafa i przesunięcie drzwi spowoduje dużo większy komfort użytkowania łazienki? Tak z doświadczenia - miałam conajmniej dwie sytuacje, w których potrzebowałam kilku centymetrów, a które miały duży wpływ na inne pomieszczenia. - może ta wnęka na wc mogłaby być większa, kosztem garderoby i byłaby dobrym miejscem na wannę/prysznic A tak pomimo problemów teraz z rozkładem jestem pewna źe będziecie mieli bardzo ładną i doświetloną łazienkę te okna są super. Pozdrawiam Ka*sia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacardi 10.02.2013 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Dziękuję za uwagi, niestety działówki już są postawione i zastanawiamy się nad rozkładem elektryki, więc zbyt dużego pola manewru nie mamy. W sumie pozostaje ten układ lub przerzucenie kabiny pomiędzy okna. Choć prawdę mówiąc już się oswoiliśmy z rozrysowanym rozstawem, może nawet wyjdzie ciekawie... Pomysł z wanną we wnęce przy pomniejszeniu garderoby całkiem ciekawy, jednak zastanawiałem się wówczas co zrobić z wc aby nie wypadało na wprost obu okien. Do tego uwzględniałem jeszcze wytyczne technologiczne, wg których wc nie powinno być dalej niż 1m od pionu kanalizacyjnego. Natomiast jeśli chodzi o okna, to po wczorajszym dniu muszę powiedzieć, że łazienka jest obecnie chyba najmocniej doświetlonym pomieszczeniem w budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts