Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Złoty zakątek - Paraktyczny 2 KOMENTARZE

bacardi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 449
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zauważyłam u carolinki, ze zastanawiasz się nad kominami prefabrykowanymi. My braliśmy z kom-wentu. Zastanów się od razu czym chcesz taki komin gotowy wykończyć. Jeśli np. chcesz ceglą połowkową, to trzeba na etapie stawiania komina to przewidzieć.

U nas pozostało przyklejenie płytek (nie wiem ile wytrzymają, bo podobno lubią odpadać), przez co betonowa czapa nie wyszła zbyt estetycznie. Jak płytki odpadną, będziemy pewnie kombinować z blachą lub struktonitem.

Pozdrawiam

Kasia

Zauważyłam u carolinki, ze zastanawiasz się nad kominami prefabrykowanymi. My braliśmy z kom-wentu. Zastanów się od razu czym chcesz taki komin gotowy wykończyć. Jeśli np. chcesz ceglą połowkową, to trzeba na etapie stawiania komina to przewidzieć.

U nas pozostało przyklejenie płytek (nie wiem ile wytrzymają, bo podobno lubią odpadać), przez co betonowa czapa nie wyszła zbyt estetycznie. Jak płytki odpadną, będziemy pewnie kombinować z blachą lub struktonitem.

Pozdrawiam

Kasia

U nas akurat komin będzie prawie niewidoczny, ale to dobre pytanie. Trzeba poczytać o plusach i minusach rożnych rozwiązań. Struktonit wygląda fajnie -

zdjęcie by hala_k - mam nadzieję, że się nie obrazi za pożyczkę:

30_03_2007_3.jpg

No i jak tam zakup bloczków fundamentowych?

O ile pamiętam z normalnych hurtowni najlepszą cenę zaproponowało nam czystopole z miękini http://www.czystopole.pl/kontakt.html 3,35 za betardowski bloczek. Czystopole polecił nam kumpel, ale coś się z nimi nie mogliśy dogadać i koniec końców kupiliśmy przez znajomego, który zamawia nam "główniejsze" materiały.

Ka*sia dzięki za info!

Jeśli chodzi o wykończenie, to tak naprawdę jeszcze się nie zastanawialiśmy. Do naszego projektu podoba mi się to z wizualizacji wykończone blachą tytan-cynk, jednak tego mi raczej ekipa od SSO nie zrobi... Za to np. obłożenie cegłą klinkierową mam już w cenie. Mamy strop monolit i odpowiednie odstępy w więźbie, więc mam nadzieję że z tym nie byłoby problemu.

No nic, trzeba dopisać wykończenie komina na listę do rozpoznania... :]

carolinka bloczki zamówiłem w końcu w manexie Termata (B15) po 2,60 netto z dowozem. Termat raczej miał dobre opinie, na grupie wrocławskiej też chyba był polecany. Pewnie bym wytargował jeszcze cenę, ale mamy ich bardzo mało, wykonawca nieco mi podniósł posadowienie, do tego od góry mamy jeszcze lany wieniec, a sam wieniec poszedł nieco w dół ze względu na zwiększone ocieplenie podłogi... tak więc zostało 3 warstwy bloczków...

Ostatnio zaczytywałam się o tych izolacjach i wydaje mi się, że dysperbit wl do klejenia wystarczy, skoro można na niego kleić, to po co jeszcze płacić za piankę (którą nam też usilnie pan polecał w manexie, tak usilnie, że miałam wrażenie, że chyba im się nie sprzedaje...). W projekcie mamy 10cm styro ekstrudowanego i tak zrobimy, chociaż znajomy twierdził, że to lekka przesada... i 5cm też byłoby ok.

No właśnie też z tego co czytałem to WL nadaje się i służy m.i właśnie do klejenia. W manexie polecali mi do tego piankę, że niby na sam WL to różnie bywa... ale przecież to będzie za chwilę ziemią obsypane :]

Ze styro na fundament, to tak mnie zastanawia, jak później będzie wyglądać przejście np. z 10 na 18-20 na elewacji? Chyba że w warstwie nad ziemią się doklei pasek pod opaskę...

U nas nie będzie takiej różnicy , żeby się mieścić z wymiarami budynku na działce "po bokach" nie możemy dać więcej niż 15cm. Także nie mamy tego problemu. Doklejenie paska może być ok, chociaż takie "wcięcie" może też dodać trochę lekkości budynkowi - tak mi się przynajmniej wydaje. Poza tym chyba nie ma sensu ze względów wizualnych przepłacać za ten dość drogi styro do fundamentów.

carolinka ja mam w projekcie z jednej strony 12cm na garażu i 18cm (liczone z drewnem) z drugiej strony budynku. A do tego 5cm na szerokość działki do manewrów ;)

Tatarak właśnie czytałem na grupie wrocławskiej Twoją opinię o piance i prawdę mówiąc jestem zdziwiony, bo do tej pory parę osób które same kleiły styropian bardzo mi ją chwaliło... Co do wahań poziomu wody, to mam podobne spostrzeżenia :]

Cześć, gratulujemy rozpoczęcia budowy. My właśnie otrzymaliśmy pozwolenie i czekamy na prawomocnosc a także na kredyt :) będziemy zaglądać często, super ze podajesz ceny bo daje mi to punkt odniesienia, gdybyś dorzucił info o miejscu zakupów to byłaby bajka :) pozdrawiamy

Tatarak faktycznie, rozmawiałem przed chwilą z kolegą i mówił że tylko na początku się tak zachłysnął pianką, ale ogólnie strasznie wolno wiąże i jest z nią sporo roboty...

Suprynki gratuluje pozwolenia :) I radzę dobrze przypilnować uprawomocnienia, bo u nas zaginęły 2 zwrotki z poczty i zamiast 2tyg czekaliśmy ok 1,5m-ca... jak będę miał dłuższą chwilkę to jeszcze opisze cały proces uzyskiwania PnB we wrocku....

Kurcze tak się właśnie zastanawiałam nad tą plastpapą :) pamiętałam, ze nam też zachwalali tą 1mm, że taka och i ach :) Jak przeczytałam ,że kupiłeś 5mm to po cichu stwierdziłam ,ze nasza jednak taka super nie była... a tu taka niespodzianka, że to to samo :)

Podejrzewam, że z większością firm, z którymi będziemy współpracować w trakcie budowy i wykańczania się ;) tak to będzie wyglądać - handlowcy coś mówią, a okazuje się, że nie bardzo, nie do końca a i tak się na tym da pojechać dalej :)