Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Złoty zakątek - Paraktyczny 2 KOMENTARZE

bacardi

Recommended Posts

Moorela taka attyka to wiesz... np. można się spokojnie opalać topless bez wzroku sąsiada ;D

My już te murki zastaliśmy z projektem, poza tym pozwolą choćby łatwiej żwirek utrzymać. Tak naprawdę to nasze są bardzo niskie i dodatkowo w części użytkowej jest jeszcze potrzebna barierka...

Natomiast jeśli chodzi o samą użyteczność tarasów, to mieszkając większą część życia w domkach, osobiście szukałem raczej projektu bez żadnych tarasów, bo mając za oknem z salonu piękny ogród kto by chciał na tarasie siedzieć, ale się nie udało... W obecnym domu więcej bywałem na balkonie aby go konserwować niż aby z niego korzystać...

Z kosztami niestety masz rację i zdaję sobie z tego sprawę... Wiem że osoby które budowały wg mojego projektu płaciły ok 20tyś za kompleksowe wykonanie tych daszków, więc każde obcięcie tej kwoty będzie dla mnie na plus...

Mila_Wroc chodzi o zasypanie wykopu w środku fundamentów czy wokół budynku?

Pomimo że poniżej 60cm u nas w gruncie jest piasek i sporo takiej ziemi z piaskiem mieliśmy na kupce, to w fundamenty sypaliśmy tylko nawożony piach... poszło tego ok 100 kubików do środka, plus jedna na zewnątrz i reszta już ziemią która została... Ale czeka nas jeszcze nawiezienie wielu wywrotek ziemi na działkę aby się podnieść do poziomu drogi...

• Odpowiedzi 449
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj bacardi.

Ja optuję za drzwiami w kolorze okien, a ze żwirkien na całości tarasu radzę sie zastanowić. My mamy płyty chyba Libetu a żwirek, tylko jako uzupełnienie między płytami a attyką. Nawet nie wiesz ile tam jest różnych paprochów, listków......Nie wiem jak chcesz to sprzątać gdy żwirek będzie na całości?

Bacardi, a co miałes w wykopie? Tzn. czy zasypywac będziesz częściowo gruntem rodzimym czy moze całość zamawiasz?

My mamy zamiar zasypać piaskiem, a następnie "równać do ulicy" tym co zostało z wykopów - trochę piasku, trochę ziemi.

A co do daszków zupełnie płaskich się nie wypowiadam, my mamy stropodach - i na dachu domu i na garażu ;)

żona m Pamiętam Wasze rozwiązanie, przyznam że cały czas się właśnie zastanawiam jak to jest z tym żwirem i różnymi "śmieciami" które mogą w niego wpadać, tak więc sprawa dociążenia jest jak najbardziej otwarta - takie płyty chodnikowe całkiem fajnie wypadają

carolinka to z tym zasypywaniem w sumie mamy podobnie :] z tym że u nas chyba trochę więcej brakuje, do tego z jednej strony mam problem bo sąsiedzi mają niżej tere i lekko podpiwniczony teren, więc wyjdzie spora różnica terenów do zgubienia w "jakiś" sposób...

Moorela właśnie też to zauważyliśmy, dlatego też nam chodzi antracyt po głowie, a w związku z promocjami na weissnera zastanawiamy się nad powiększeniem rozmiaru futryny z 100 na 110 bo w takich rozmiarach zauważyłem mają tylko promocje...

Natomiast z podobnych designem drzwi w winchesterze można kupić np. CAL model Zawisza z serii rycerskiej, niestety te drzwi mają tylko 65mm grubości...

Zawisza.jpg

żona m Wasze Stolpawy też nam się bardzo podobają, w sumie jak widać właśnie mniej więcej takiego designu szukamy :)

W sumie na chwilę obecą mamy 3 typy

1. Weissner D29, D34 - za design, świetne parametry, powłokę safepanel i promocje cenowe - niestety jest problem z kolorem winchester

2. Stolpaw FAV15 Inox - za świetne zrównoważenie i duże pole do dopasowania parametrów

3. CAL Zawisza, Zyndram - za wygląd i kolor winchester w standardzie - niestety parametry słabsze niż zakładaliśmy...

a wracając jeszcze do daszków płaskich, udało się Wam może znaleźć jakiś sposób na obudowanie membrany na attykach? czy zostawiliście ją jako warstwę wykańczającą?

membrana została ''soute'' ale na przyszły rok coś musimy wykombinować, bo jej wygląda nas nie zadowala. Nie wiem czy nie tynk jak na elewacji. W miejscu, gdzie przez nieuwagę upadł podczas prac tynkarskich, trzyma sie mocno i nie można go bez porządnego szorowania usunąć. Czekamy, może inni praktryczni cos wymyślą:)

Moorela no fakt, a najgorsza jest recydywa...

Natomiast dzisiaj się okazało, że też trochę zawaliłem z swojej strony :]

Zadzwonili do mnie, że nie opłaciłem jakiejś faktury sprzed ok miesiąca... przez przypadek puściłem przelew nie na manex a na cemex, oczywiście Ci drudzy nie zauważyli nadmiaru gotówki na koncie ;)

czuszka szkoda że ta ziemia to z chwastami... Nam chyba braknie naszej hałdy, ale to i tak dopiero jakoś pod koniec przyszłego roku...

żona m to my też czekamy ;)

witam się i ja w waszym dzienniku, który z resztą od jakiegoś czasu śledzę. My postawiliśmy na praktycznego 3 na wiosnę ruszamy (mam nadzieję)

Będę zaglądać kibicować i inspirować się u was:)

Ps. pokazywałam mężowi wasz dziennik i mówił że marzą mu się tak porządne fundamenty jak u was :)

pozdrawiam

Ania

carolinka patrząc na miesiąc różnicy, to i tak nam trochę do Was brakuje :] ale dodatkowe wieńce i przerwy technologiczne zrobiły swoje...

u

Moorela zamknąć dach, a jak będzie ciepła zima to może jeszcze okna w międzyczasie przed wiosną...

To trzymam kciuki za złota polską jesień ;)