Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Złoty zakątek - Paraktyczny 2 KOMENTARZE

bacardi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 449
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Bacardi.

My również zrezygnowalismy z płotków sniegowych. Zaobserwowaliśmy, że śnieg nie spada na schody, tylko nd oknem kuchennym, tam zimą raczej nikt nie przechodzi, więc całkowicie odpuściliśmy.

Dach mamy w pełnym deskowaniu plus papa.

Dachówki domawialiśmy ale z tego powodu, że takie same mamy na dachu drwnianego domku w ogródku. Z tego co pamiętam to zostało tylko kilka sztuk , no chyba, że sie mylę.

żona m dzięki za informacje.

My wczoraj jednak zrezygnowaliśmy z pełnego deskowania i wciąż się boję czy to nie jest aby najgorsza decyzja jaka do tej pory podjąłem na budowie... Z drugiej strony, przez najbliższe 30 lat z membraną powinien być spokój, a trudno przewidzieć co się za tyle lat wydarzy, nawet nie wiem czy będziemy nadal w tym domu, ale na pewno będą na rynku już lepsze membrany ;)

Teraz jeszcze tylko musimy wybrać obróbki i rynny w odpowiednim kolorze, właśnie spisałem z Waszego dziennika kolor RAL7011 i taki będziemy szukać, bo się nam podoba do koloru dachówki :]

Prawdę mówiąc to wolałbym nie widzieć tej różnicy w kolorach ;)

A prace idą do przodu, zostały do wylania wieńce na szczytach które jednak postanowiliśmy pozostawić zgodnie z projektem i zakładamy więźbę w przyszłym tygodniu. Niestety jestem przeziębiony więc zdjęć dzisiaj nie było, był czas na analizę kolorów :]

Mila_Wroc samą dachówkę braliśmy z extraDachu na Międzyleskiej, mieli dobrą cenę na tegalit, ale to już musicie sprawdzać pod konkretną dachówkę...

btw wybraliśmy chyba też kolor rynien i obróbek - lindab antracyt metalik, nie wiem jak ten kolor wcześniej mogłem pominąć, przykładowa rynna w tym kolorze stoi przy wejściu do manexu i polecał ją już na samym początku p. Artur że powinna ładnie pasować ;) Przy okazji podziękowania dla P@nny_Migotki za pomoc w ostatnim czasie :)

btw mieliśmy też ciekawą historię z firmą z której wzięliśmy więźbę, a ze względu na dużą rozbieżność cenową nie wzięliśmy samej dachówki, choć mieliśmy wziąć całą resztę maneli jak rynny, obróbki okna itp... Pan tak się obraził, że poświęcił nam czas a wzięliśmy od niego tylko więźbę (tak sobie sam dopowiedział, gdyż przepływ informacji w firmie jest chyba żaden o czym mieliśmy okazję się parę razy przekonać), że prawie nas zwyzywał... gratulujemy podejścia do klienta i zakupy musimy jednak zrobić gdzie indziej... Ze względu na fachową rozmowę na początku współpracy nie podam publicznie szczegółów i nazwy firmy...

Edytowane przez bacardi

p@nna migotka witam oficjalnie w naszym dzienniku :)

czuszka lindab to chyba tak zwany profil skandynawski, faktycznie bardzo płytki. Tutaj zdecydowanie lepsze jest galeco, które jest głęboką rynną... Na szczęście w naszym projekcie każda połać jest rozbita na 2 spusty, więc 125 z lindaba nie powinny mieć problemów z odbiorem wody...

A co było nie tak z firmowymi wyczystkami?

Moorela coś w tym jest, taka praktyczność praktycznego, to już nie raz udało się zauważyć ;)