Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można opaskę drenażową podlączyć do kanalizacji sanit.?

JK2010

Recommended Posts

Mam zamiar wykonać opaskę drenażową wokół domu. Teren nie jest podmokły, przy kopaniu fundamentów był piach. Mimo to wszyscy polecają wykonanie opaski. Niestety nie mam kanalizacji burzowo-deszczowej w ulicy. Pozostaje mi więc wykonanie studzienki i odpompowanie z niej wody na ulicę (droga nieutwardzona) albo podłączenie opaski do kanalizacji sanitarnej. Czy tak można? Co może się stać?

Mam zamiar wykonać opaskę drenażową wokół domu. Teren nie jest podmokły, przy kopaniu fundamentów był piach. Mimo to wszyscy polecają wykonanie opaski. Niestety nie mam kanalizacji burzowo-deszczowej w ulicy. Pozostaje mi więc wykonanie studzienki i odpompowanie z niej wody na ulicę (droga nieutwardzona) albo podłączenie opaski do kanalizacji sanitarnej. Czy tak można? Co może się stać?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?204777-Odprowadzenie-wody-z-drena%C5%BCu-opaskowego-oraz-deszcz%C3%B3wki-do-tego-samego-zbiornika/page2

Przeczytaj ten wątek. Było trochę pyskówki ale znajdziesz odpowiedź.

Z tego co wiem to wszystkie gminy, które maja kanalizacje sanitarną zabraniają "zrzucać" do nich wody deszczowe. często też zakład gospodarki komunalnej na warunkach technicznych informują, że takie praktyki sa zabronione. U mnie np. było to nawet napisane większa czcionką i wytłuszczone Edytowane przez sama w domu
,

Co to jest kamerowanie?

Działka sąsiada, z którym graniczę, graniczy jednym bokiem z rowem melioracyjnym. Wymyśliłem, że mógłbym odprowadzać wodę do tego rowu. Zakładając, że sąsiad się zgodzi na poprowadzenie rury przez jego działkę - rura biegłaby w granicy dwóch działek. Czy muszę mieć jakieś pozwolenie na odprowadzenie wody deszczowej do rowu melioracyjnego?

Co to jest kamerowanie?

Działka sąsiada, z którym graniczę, graniczy jednym bokiem z rowem melioracyjnym. Wymyśliłem, że mógłbym odprowadzać wodę do tego rowu. Zakładając, że sąsiad się zgodzi na poprowadzenie rury przez jego działkę - rura biegłaby w granicy dwóch działek. Czy muszę mieć jakieś pozwolenie na odprowadzenie wody deszczowej do rowu melioracyjnego?

kamerowanie -Inspekcje kamerą telewizyjną rurociągów kanalizacyjnych

Odprowadzenie wody do rowów melioracyjnych wymaga zgody ich zarządcy. Te cieki wodne podlegają wiejskim lub gminnym spółkom melioracyjnym albo wojewódzkiemu zarządowi melioracji. Zarządcy wydają warunki techniczne podłączenia i mogą zażądać projektu odwodnienia.

Czy takie kamerowanie robi się rutynowo co jakiś czas czy tylko sporadycznie? Jaka jest szansa i od czego zależy żeby na mnie trafiło?

To jak rozwiązać ten problem. Nie mam w ulicy kanalizacji deszczowej. Do rowu melioracyjnego daleko i przez działkę sąsiada (nie wiadomo czy się zgodzi i czy spółka melioracyjna się zgodzi). Ktoś podpowiedział mi, żeby zrobić studzienkę , do której będzie spływała woda z opaski lub kupić duże szambo które będzie służyło jako studzienka. Wodę z takiej studzienki co jakiś czas wypompowywać na drogę. Albo wypompowywać co jakiś czas szambonurkiem jak z szamba.

Nie podobają mi się oba sposoby. Jest na to jakaś rada?

Nie można do kan sanitarnej. Wrzucą święcę dymną do studzieni i kaniec filma.

Ta metoda ze świecą dymną, lub ogólnie z zadymianiem kanałów ściekowych to mogła by wykazać jeśli do kanalizacji by podłaczył odwodnienie z rynien. Wtedy zadymiają kanał i patrzą czy z rynien lub osadników sie nie dymi :) W przypadku podłaczenia odwodnienia z opaski drenazowej to żadne zadymienie nie pomoże. przecież przez warstwe ok 1m piasku ten dym nie przejdzie.

Ta metoda ze świecą dymną, lub ogólnie z zadymianiem kanałów ściekowych to mogła by wykazać jeśli do kanalizacji by podłaczył odwodnienie z rynien. Wtedy zadymiają kanał i patrzą czy z rynien lub osadników sie nie dymi :) W przypadku podłaczenia odwodnienia z opaski drenazowej to żadne zadymienie nie pomoże. przecież przez warstwe ok 1m piasku ten dym nie przejdzie.

Do drenażu montuje się studzienki...Zresztą o czym my tu dyskutujemy? Jest to nielegalne i koniec. Można dywagować nad innym rozwiązaniem a nie jak złamać przepisy.

Starczy, że ktoś się kapnie, że do oczyszczalni czy przepompowni wchodzi więcej ścieków niż jest średnia zużycia z liczników wody.

Wówczas sprawdzają instalacje.

Mysle, że ma to miejsce gdy mieszkańcy masowo podłaczaja swoje odwodnienia do kanalizacji, wtedy uruchamiane sa takie akcje jak zadymianie kanałów. Jesli jest to zjawisko sporadyczne, czyli np. kilku, lub klikunastu mieszkańców gminy zastosuje taki patent to może to ujśc płazem. Jesli jednak faktycznie różnice miedzy ilością sprzedanej wody a odebranych ścieków będa wyraźnie duże, to wtedy sie uruchamia akcje zadymiania by wyeliminować takie praktyki. Oczywiście jak przyłapia to trzeba się liczyc z karą.

Nie no zgadza się. jest to nielegalne. nie wiem czy gdzies takie rozwiązania dopuszczają.

Nigdzie. Przy mojej budowie lokalne "wodociągi" za takie sprawy wlepiają karę 5 tys. a w stacji mają monitoring i widzą kiedy ilość wody w "zupce" staje się nienaturalnie wysoki, wtedy w trasę wyrusza Lublinek...

Lepiej wykonać studnię lub skrzynki chłonne do rozsączania.

Ale czy takie studnie i skrzynki dadzą radę. Czy jak to będzie rozsączone po tak małym terenie to ta woda nie wróci do fundamentów?

Mam małą działkę 1000m2, powierzchnia zabudowy domu to 220m2, działka z nachyleniem różnica poziomów ok. 60-70cm. Dom stoi wzdłuż tego nachylenia.