kami88 28.08.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Serdecznie witam wszystkich Poniżej projekt zakupionego mieszkania. Mieszkanie dla pary młodych jak najbardziej, jednak przy zakupie nie wiedzieliśmy, że przyjdzie na świat nasz syn... W tym projekcie miały być dodane drzwi przesuwne do sypialni od korytarza wejściowego. Teraz zastanawiam się nad podziałem przestrzeni, aby stworzyć: 1. kącik dla dziecka 2. miejsce z biurkiem do pracy 3. ogólnie aby wszyscy domownicy mogli w jakiś sposób znaleść miejsce "dla siebie", aby inni mu nie przeszkadzali - wiadomo że z niemowlęciem to będzie niezbyt możliwe ale myślę, już o czasie kiedy będę chciała wrócić do normalniejszego funkcjonowania, czyli pracy (elastycznej i w większości wykonywanej w domu) i czasem "swobody" wieczornej oraz jakiegoś życia towarzyskiego czasem... Myślę, że taki stół w wykuszu będzie niefunkcjonalnym rozwiązaniem i jakiś mniejszy będzie bliżej aneksu. wypoczynek i telewizor raczej tak muszą pozostać. Czy znajda się jakieś pomysły na rozwiązania, od osób które mają jakiś zmysł projektanta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 28.08.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Witam, czy moglbys wkleic duze zdjecia do postu? Zdecydowanie latwiej sie oglada, jak nie trzeba za kazdym razem otwierac. Link do instrukcji w mojej stopce. Ja akurat aż takiego zmyslu, żeby zaplanować całe mieszkanie nie mam, może zajrzy Elfir i coś wyczaruje. Moim zdaniem bez przesunięcia kilku ścian nie da się zrobić funkcjonalnej przestrzeni. Wiadomo, jak nie można to się daje rade z tym co jest, ale z niemowlakiem życie jest bardziej wymagające. W aktualnym projekcie największym minusem jest IMHO brak szaf/garderoby i brak przestrzeni korytarza. Sypialnia w tej formie też jest niefunkcjonalna, choć rozumiem teraz ideę dwojga dzwi do tego pomieszczenia - przy szerokości 220cm pierwsze lepsze łoże małżeńskie ma 2 metry i jeśli ustawić je zgodnie z planem dewelopera to się z jednej strony na drugą nie przejdzie. Zanim zaczniemy kombinować napisz coś jeszcze, tzn. czy nastawiacie się na dłuższe mieszkanie w tym mieszkaniu. Czy wystarczy Wam taki mały aneks? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 28.08.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Zupełnie niefunkcjonalny układ,bardzo ciężko tu coś wymyśleć.Brak szafy przy wejściu i miejsca na wieszak,ogromny narożnik przy niespełna 3m szerokości salonu,sypialnia za wąska do tego łóżko w poprzek.Gdzie będziecie trzymać ubrania? Przedstawiam to co udało mi się wyczarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.08.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Macie tylko dwa okna, nie da się wygospodarować dodatkowego pokoju. Póki dziecko jest małe może spać w sypialni rodziców. I raczej nie będziecie robić wieloosobowych imprez by potrzebny wam był wielki narożnik w salonie. Moja propozycja (będzie wymagała wyliczenia ścian co do centymetra w trakcie realizacji):http://images43.fotosik.pl/1515/4f11255321c08fb9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.08.2012 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Albo tak (kolor niebieski szkło mleczne, łazienka j.w.): http://images35.fotosik.pl/1591/4d726fb548b7a6bb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 29.08.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 (edytowane) Dziewczyny, jesteście super Kombinowałam trochę jak Kinka, ale najkorzystniejszy dywaje mi się układ nr 1 zaproponowany przez Elfir. Zalety projektu: 1. Minimalna konieczność przenoszenia instalacji 2. Powstają dwa pokoje doświetlone światłem dziennym! I trochę wpada go nawet do aneksu kuchennego. 3. Sensowny aneks kuchenny - z barku można zrezygnować i zamiast tego dostawić stół, ale wtedy piekarnik pod płytą i klasyczne szafki wiszące, żeby zrobić trochę blatu. Rezygnacja z barku pozwoli zwiększyć przestrzeń albo na powiększenie części wypoczynkowej albo na kącik do pracy. 4. Wygodny kącik wypoczynkowy - można go zmniejszyć i zamiast kanapy dwuosobowe w wykuszu urządzić miejsce do pracy. 5. Jest miejsce na szafę w przedpokoju na okrycia wierzchnie i np. odkurzacz - bezcenne (za drzwiami, na ścianie z kuchnią powinny zmieścić się jeszcze wąskie szafki na buty typu IKEA Trones głębokość 18cm). Łukowata konstrukcja wejścia do sypialni jest dobrym rozwiązaniem - pozwala na wybudowanie porządnej szafy, daje wygodny dostęp do łóżka i do tego trochę odgradza część wypoczynkową od części kuchennej - z korytarza ta część wypoczynkowa jest trochę osłonięta. Natomiast załączam również alternatywną wersję propozycji Elfir z wyprostowaną ścianą. Zamiast jednej kanapy w wykuszu wstawiłam miejsce do pracy. Biurko można też ustawić zamiast komody wysokiej, tylko że jeśli w wykuszu są duże okna, to biurko będzie najlepszą opcją, bo nie wstawi się tam komody czy szafy bez zabierania światłą i ta przestrzeń się zmarnuje. Od razu widać minusy tej wersji - mniejszy pokój to w zasadzie tramwaj ok. 2 metry x 520cm. Ucierpiała trochę wygoda rodziców, bo ich łóżko dosunęłam do ściany (łóżko 140cm, można wtedy obok ustawić jeszcze jeden słupek 60cm na wiszące rzeczy i nad łózkiem szafki wiszące). Natomiast jeśli dobrze czytam wymiary, to w tym miejscu gdzie wstawiłam dałoby się upchnąć jeszcze jakieś wysokie szafy (a przynajmniej komody) o głębokości ok. 50cm (sam murek między ścianą a drzwiami balkonowymi ma 48,5 cm jeśli dobrze czytam plany). http://images42.fotosik.pl/551/2610916d301345f2.jpg Natomiast tutaj także walka toczyć się będzie o centymetry. Moim zdaniem naprawdę warto byłoby nawiązać współpracę z architektem, który wyrysowałby wszystko a potem dopilnował, żeby zostało wybudowane zgodnie z waszymi planami. Na koniec napiszę, że jak się patrzy na ilość przeróbek, to moze się odechcieć, zwłaszscza, żę wszystko kosztuje, a dziecko w drodze. Ale jeśli planujecie pomieszkać dłużej, to lepiej oszczędzić na materiałach, nie kupować od razu łoża małżeńskiego czy nie robić wszystkich szaf a ustawić sensownie mieszkanie. Po jakiś czas będziecie tutaj mieszkać, a poza tym ustawniejsze mieszkanie też się szybciej sprzeda. Edytowane 29 Sierpnia 2012 przez Aantenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 31.08.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Widzę, że Dziewczyny już tutaj coś zaproponowały:) Kilka dni temu, po ukazaniu się tego wątku zaczęłam rysować swoją propozycję, ale odciągnęły mnie obowiązki zawodowe. Ponieważ poświęciłam trochę czasu to wrzucę i moje bazgroły. Układ tego mieszkania faktycznie jest trudny, bo jest wąsko i okna wychodzą ja jedna stronę. Próbowałam umiejscowić sensownie jakąś szafę i wpadłam na pomysł z mini garderobą. Pralka jest w wysokiej zabudowie kuchennej. Stół zostawiłam jednak w wykuszu, bo przy szafkach kuchennych umieściłam dwa miejsca siedzące, na tzw. szybkie śniadanko i kawkę. http://foto3.m.onet.pl/_m/c6eb7203f2b48705ae93f996f7ba98ef,21,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.08.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 mnie trochę przeszkadza ten stół w wykuszu, bo trzeba się przeciskać między kanapą a stolikiem i szafkami, by zanieść tam talerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts