Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obskurne ogrodzenie sąsiada w granicy - co zrobić??

Recommended Posts

Tylko że u nas prawo nie przewiduje zakończenia budowy w określonym terminie,on może budować się jeszcze i 10 lat.

Oj przesadzasz nikt w dzisiejszych czasach nie buduje 10 lat

Nie postąpił ładnie nie uprzedzając sąsiadów o swoim pomyśle nie wyjaśniając co gdzie i do kiedy.Na dodatek jak twierdzi autor wątku,ogrodzenie zbudowane jest bez jego zgody w granicy.Oj nie będzie z tym sąsiadem łatwo...

Swoja drogą,cóż za polot projektowy....;)

Jestem ciekaw czy ktokolwiek uprzedza sąsiadów co i kiedy będzie robił u siebie ;)

Stawianie ogrodzenia w granicy nie wymaga zgody sąsiada

" W świetle przepisów obecnie obowiązującego rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, nie istnieje nakaz budowy ogrodzeń ażurowych. Swego czasy wypowiadał się na ten temat Trybunał Konstytucyjny, który uznał, iż obowiązujący w poprzednim rozporządzeniu nakaz budowy ogrodzeń ażurowych (i wynikający stąd zakaz budowania ogrodzeń w formie jednolitego muru) stanowi ograniczenie prawa własności przysługującego właścicielowi obiektu budowlanego. Wprowadzenie takiego ograniczenia w rozporządzeniu, bez jakiegokolwiek oparcia w materialno-prawnym unormowaniu ustawowym, narusza nakaz ustawowego normowania ograniczeń praw i wolności, a w szczególności prawa własności (wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 06.03.2000 r., sygn. akt P. 10/99)."

Żadne przepisy nie nakazują ustawiania ogrodzeń (murów) między sąsiednimi działkami, a ich budowa zależy jedynie od woli właścicieli. Na ich postawienie nie trzeba uzyskiwać żadnego pozwolenia ani zgłaszać zamiaru budowy w urzędzie, jeśli planowana wysokość ogrodzenia nie przekracza 2,2 m.

Dodatkowo można tutaj stwierdzić, że formalnie budowa ogrodzenia bez zgody sąsiada możliwa jest jedynie na własnym terenie, w taki sposób, aby elementy ogrodzenia nie przechodziły poza granicę działki. Najczęściej jednak ogrodzenie stawiane jest w granicy i od wzajemnych ustaleń między właścicielami zależy, kto i w jakim stopniu ponosi koszty jego budowy.

Mam wrażenie, że i sam autor postu coś zaniedbał bo ogrodzenie jak widać na foto składa się z dwóch części: jednej - palisady postawionej w granicy działki oraz starych blach ustawionych już na terenie sąsiada - więc - postawił on te blachy u siebie "wolność Tomku w swoim domku"

Proponuję odczekać - takie zatargi sąsiedzkie są u mnie na wschodzie i trwają międzypokoleniowe niekiedy sami nie wiedzą dlaczego? Czy to warto?

• 5 months później...

Mam zgodę sąsiadów na budowę ogrodzenia po granicy, bez ich udziału w kosztach. Podmurówka + sztacheta drewniana.Wykonawca twierdzi,ze przepisy nakazują mi ulokowanie elementów konstrukcji metalowej ze swojej strony a sztachet od strony sąsiada. Czy ma rację? Nigdzie nie mogę znależć przepisu w tym konkrecie.

Odwrotną sytuację widzę na zdjęciu w pierwszym poście tego tematu.

Dziękuję za wskazówki.

Mam zgodę sąsiadów na budowę ogrodzenia po granicy, bez ich udziału w kosztach. Podmurówka + sztacheta drewniana.Wykonawca twierdzi,ze przepisy nakazują mi ulokowanie elementów konstrukcji metalowej ze swojej strony a sztachet od strony sąsiada. Czy ma rację? Nigdzie nie mogę znależć przepisu w tym konkrecie.

Odwrotną sytuację widzę na zdjęciu w pierwszym poście tego tematu.

Dziękuję za wskazówki.

Nie jestem prawnikiem, ale kiedyś się tym interesowałem i o takich nie słyszałem. Jeżeli wykonawca taki przepis zna, niech Ci go wskaże i po problemie.

Generalnie każdy, kto robi ogrodzenie za własne pieniądze robi odwrotnie, żeby mieć ładniej ze swojej strony a nie od sąsiada :)

Moi sąsiedzi właśnie wszyscy tak mają zrobione.

Dziękuję za podpowiedzi odnośnie "lica" płotu.Też nielogiczne wydawało mi się rozwiązanie -ładniejsza strona dla sąsiada.Zwłaszcza, że w praktyce trzeba postawić na swojej działce, zapłacić za to i jeszcze patrzeć na konstrukcje.

Trochę dzisiaj jeżdziłem po podmiejskich osiedlach i obserwowałem ogrodzenia. Ok70% ogrodzeń ma właśnie to niekorzystne dla inwestora rozwiązanie - działki sąsiednie nie mają zabudowań. Albo takie same podpowiedzi wykonawców, też oczywiście nieznajomość przepisów.

Pozdrowienia.