CityMatic 30.08.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Tylko że u nas prawo nie przewiduje zakończenia budowy w określonym terminie,on może budować się jeszcze i 10 lat. Oj przesadzasz nikt w dzisiejszych czasach nie buduje 10 lat Nie postąpił ładnie nie uprzedzając sąsiadów o swoim pomyśle nie wyjaśniając co gdzie i do kiedy.Na dodatek jak twierdzi autor wątku,ogrodzenie zbudowane jest bez jego zgody w granicy.Oj nie będzie z tym sąsiadem łatwo... Swoja drogą,cóż za polot projektowy.... Jestem ciekaw czy ktokolwiek uprzedza sąsiadów co i kiedy będzie robił u siebie Stawianie ogrodzenia w granicy nie wymaga zgody sąsiada " W świetle przepisów obecnie obowiązującego rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, nie istnieje nakaz budowy ogrodzeń ażurowych. Swego czasy wypowiadał się na ten temat Trybunał Konstytucyjny, który uznał, iż obowiązujący w poprzednim rozporządzeniu nakaz budowy ogrodzeń ażurowych (i wynikający stąd zakaz budowania ogrodzeń w formie jednolitego muru) stanowi ograniczenie prawa własności przysługującego właścicielowi obiektu budowlanego. Wprowadzenie takiego ograniczenia w rozporządzeniu, bez jakiegokolwiek oparcia w materialno-prawnym unormowaniu ustawowym, narusza nakaz ustawowego normowania ograniczeń praw i wolności, a w szczególności prawa własności (wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 06.03.2000 r., sygn. akt P. 10/99)." Żadne przepisy nie nakazują ustawiania ogrodzeń (murów) między sąsiednimi działkami, a ich budowa zależy jedynie od woli właścicieli. Na ich postawienie nie trzeba uzyskiwać żadnego pozwolenia ani zgłaszać zamiaru budowy w urzędzie, jeśli planowana wysokość ogrodzenia nie przekracza 2,2 m. Dodatkowo można tutaj stwierdzić, że formalnie budowa ogrodzenia bez zgody sąsiada możliwa jest jedynie na własnym terenie, w taki sposób, aby elementy ogrodzenia nie przechodziły poza granicę działki. Najczęściej jednak ogrodzenie stawiane jest w granicy i od wzajemnych ustaleń między właścicielami zależy, kto i w jakim stopniu ponosi koszty jego budowy. Mam wrażenie, że i sam autor postu coś zaniedbał bo ogrodzenie jak widać na foto składa się z dwóch części: jednej - palisady postawionej w granicy działki oraz starych blach ustawionych już na terenie sąsiada - więc - postawił on te blachy u siebie "wolność Tomku w swoim domku" Proponuję odczekać - takie zatargi sąsiedzkie są u mnie na wschodzie i trwają międzypokoleniowe niekiedy sami nie wiedzą dlaczego? Czy to warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 21.02.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 (edytowane) . Edytowane 2 Września 2016 przez Matilde1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 21.02.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 (edytowane) . Edytowane 2 Września 2016 przez Matilde1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 21.02.2013 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 (edytowane) . Edytowane 2 Września 2016 przez Matilde1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ianb 23.02.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Mam zgodę sąsiadów na budowę ogrodzenia po granicy, bez ich udziału w kosztach. Podmurówka + sztacheta drewniana.Wykonawca twierdzi,ze przepisy nakazują mi ulokowanie elementów konstrukcji metalowej ze swojej strony a sztachet od strony sąsiada. Czy ma rację? Nigdzie nie mogę znależć przepisu w tym konkrecie. Odwrotną sytuację widzę na zdjęciu w pierwszym poście tego tematu.Dziękuję za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 23.02.2013 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Mam zgodę sąsiadów na budowę ogrodzenia po granicy, bez ich udziału w kosztach. Podmurówka + sztacheta drewniana.Wykonawca twierdzi,ze przepisy nakazują mi ulokowanie elementów konstrukcji metalowej ze swojej strony a sztachet od strony sąsiada. Czy ma rację? Nigdzie nie mogę znależć przepisu w tym konkrecie. Odwrotną sytuację widzę na zdjęciu w pierwszym poście tego tematu. Dziękuję za wskazówki. Nie jestem prawnikiem, ale kiedyś się tym interesowałem i o takich nie słyszałem. Jeżeli wykonawca taki przepis zna, niech Ci go wskaże i po problemie. Generalnie każdy, kto robi ogrodzenie za własne pieniądze robi odwrotnie, żeby mieć ładniej ze swojej strony a nie od sąsiada Moi sąsiedzi właśnie wszyscy tak mają zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.02.2013 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 nie ma takiego przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 23.02.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 nie ma takiego przepisu. Może wykonawca to jakiś znajomy sąsiada i chce, żeby sąsiad miał ładniejszą część ogrodzenia ze swojej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 23.02.2013 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 (edytowane) . Edytowane 2 Września 2016 przez Matilde1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nazwa12 23.02.2013 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Ktoś już tam pytał,a ja też jestem ciekawa,kiedy sąsiad postawił to dziadostwo,jak już tam mieszkasz 6 lat a sąsiad się dopiero buduje to musiałeś widzieć jak stawiał to ogrodzenie,ale myślę że to postawił tym czasowo,jak skończy budowę to się dogadacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ianb 23.02.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Dziękuję za podpowiedzi odnośnie "lica" płotu.Też nielogiczne wydawało mi się rozwiązanie -ładniejsza strona dla sąsiada.Zwłaszcza, że w praktyce trzeba postawić na swojej działce, zapłacić za to i jeszcze patrzeć na konstrukcje.Trochę dzisiaj jeżdziłem po podmiejskich osiedlach i obserwowałem ogrodzenia. Ok70% ogrodzeń ma właśnie to niekorzystne dla inwestora rozwiązanie - działki sąsiednie nie mają zabudowań. Albo takie same podpowiedzi wykonawców, też oczywiście nieznajomość przepisów.Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts