Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MIESZKANIE NAROŻNE - IIIp. - Proszę o porady

pleasant_swirl

Recommended Posts

Witam serdecznie forumowiczów

Jestem właśnie na etapie wyboru mieszkania. W niedługim czasie zostaną oddane do użytku mieszkania w nowo wybudowanym bloku. Niestety z mieszkań które nam się podobają zostało wolne tylko jedno, narożne mieszkanie znajdujące się na III piętrze(ost.). Ekspozycja jest na wschód i południe i zachód. Lato mnie nie martwi ponieważ ok. godziny 16 Słońce chowa się za inny blok i jest cień w mieszkaniu. Mam obawy o sezon grzewczy. I tu proszę o jakieś wypowiedzi osób które znają się w temacie lub mają podobne mieszkania.

Teraz parę słów o budynku

Stolarka okienna:

Okna PVC w kolorze białym z nawietrzakami w systemie 6-komorowym

Ściany:

- Nośne – pustak ceramiczny o szerokości 29 cm i- całość murowana na zaprawie marki M10.

- Wewnętrzne działowe – pustak SIKLAC

Wykończenie ścian: tynk cementowo-wapienny o grubości 1,5 cm lub tynk gipsowy, zagruntowany w zależności od pomieszczenia

Ogrzewanie:

Instalacja rozprowadzająca ciepłą wodę w lokalu, poprowadzona od przyłącza na kocioł dwufunkcyjny do miejsc na grzejniki konwektorowe (na etapie deweloperskim wraz z dostawą oraz montażem grzejników i kotła c.o.). Instalacja gazowa:

Wykonana z rur stalowych czarnych – bezszwowych gat. R lub R35, poprowadzona do przyłącza na kocioł dwufunkcyjny

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi

Skoro ocieplone, to nie powinno być tragicznie /czyli przemarzać/ bardziej obawiałbym się stropu /tam coś developer mógł niewidocznie przyoszczędzić/

oczywiście będzie to mieszkanie najdroższe w ogrzewaniu w całym bloku /podejrzewam że w porównaniu do takiego "środkowego" nawet x2.....

Jeśli jest ocieplane, to moze sie okazać, ze nie trzeba go będzie wcale dogrzewać. Natomiast ten cień ma ogromną zaletę - latem słońce nie będzie Wam robić z mieszkania sauny. U mojej mamy nic nie zasłania okien skierowanych na południe i od tej 16 własnie nie da się latem wytrzymać!

Mieszkanie stygnie po godz. 16 natomiast wcześniej cały czas jest oświetlone. Przyznam, że architekt dość dobrze pomyślał jeśli chodzi o ustawienie okien, ponieważ są one wstawione też rogowo w dwóch pokojach co sprawi iż w południe promienie Słońca będą padać tylko na boczne ściany we wnętrzu pokoju.

Od dachu może grzać mocno... tego się obawiam też

i tej zimy ..

Ale też pytanie - czy takie skierowanie ścian na wschód - południe może mieć wpływ na ogrzewanie mieszkania w zimie? Znaczy czy zyski solarne mogą coś dać?

( To mieszkanie narożne ma swoje zalety pod względem "odosobnienia", tylko jeden sąsiad na jednej ścianie w małym pokoju i sąsiedzi 'pod', na co w innych nie można liczyć, gdzie każda ściana 'ma' sąsiada.)

Zyski ze słońca to tylko przy dużym przeszkleniu,bo ściany zawsze są izolatorem i dla ciepła i dla zimna.

Narożne mieszkanie zawsze będzie zimniejsze niż te środkowe,to normalne.Pytanie tylko o ile,jakie są okna i jak dobrze wykonane ocieplenie.

Na to pytanie dotyczące tego konkretnego bloku nikt na forum nie odpowie.

• 3 weeks później...
deweloper ma certyfikat energetyczny?

Sprawdz akustykę mieszkania. Na forum było kilku włascicieli nowych mieszkań skarżących się, że słychać zza ściany jak sąsiad chrapie lub chodzi.

W kawalerskim pokoju mojego małżonka było słychać każdą rozmowę telefoniczną sąsiada z dołu :) A nie mówił chłopak wcale głośno.

• 3 weeks później...

Mieszkałam w takim mieszkaniu tylko, że z wielkiej płyty i nie mieliśmy problemów z ogrzaniem go (ocieplony blok). Gorzej latem, bo jak słońce dawało to dach tak sie nagrzewał, ze saunę mieliśmy i żaden wiatrak nie pomógł. Tyle, że takie upały nie są zbyt częste w naszym klimacie. Przed słońcem latem roletami się zasłanialiśmy i było ok. Zimą za to mieliśmy darmowe dogrzewanie:)

Dla mnie głównym pozytywem takiego mieszkania jest to, ze tylko 2 sąsiadów masz w bezpośredniej bliskości.

Jak wspominałam blok był stary (PRL) więc budowali z tego czego ekipa nie rozniosła. Teraz materiały sa i tylko od uczciwości dewelopera zalezy czy budynek bedzie porządnie wykonany.