KK2012 05.09.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 kaszpir007 - tym samym właśnie pisałem, są różne metody zakupu domu u dewelopera i są różni deweloperzy. Z niektórymi można śmiało współpracować, ze względu na sporą konkurencja wyciągają rękę do klienta nie tylko po pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.09.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Ciekawy jestem ile procent ludzi którzy buduje dom ma faktury i umowy na każde zlecone prace ... Wg ciebie tylko faktura i umowa gwarantuje wysoką jakość usług? I to ja jestem marzyciel? LOL Cóż, mój majster to człowiek starej daty z całym etosem pracy, rzetelnym podejściem, słowny, staranny. Ale umowa jest ustna. Kierbud (tu akurat mam umowę, nie był to najtańszy wybór i przyjeżdża na każde wezwanie) jest zachwycony poziomem jego pracy. Mam kompletnie inne doświadczenia i spotykam kompletnie innych inwestorów niż ty. A z racji zawodu akurat często bywam na budowach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.09.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Tyle że jak wybierze się fachowca który prowadzi działalność od iluś tam lat , działa legalnie , ma kilku letnie udokumentowane doświadczenie , wystawia fakturę i pisemną gwarancję to ma się większą szansę na dobrze wykonaną robotę i szansę aby w razie czego z kim sie sądzić i wymagać poprawek niż jak wybierz się jakiegoś "fachowca" który mówi że potrafi wszystko , ale nie ma działalności , nie ma dokumentacji , nie ma potwierdzenie kwalifikacji a jedynym jego atutem jest najniższa cena to szansę że wykonana wszystko poprawnie są bardzo małe , a szansę na ewentualne późniejsze poprawki lub odszkodzowanie jeszcze niższe , albo inaczej żadne ... Oczywiście można np. pójść do Pani Kasu która mówi że za 10zł też naprawi nam zęba albo pójść do dentysty i wydać 200zł .Oczywiście może Pani Kasi się uda i jakoś się uda , a może nie .... Ja jednak wolę aby robotę robili fachowcy .... Co do współpracy z deweloperem. U mnie miałem wpływ na materiały. Sam też niektóre materiały zamawiałem , bo te co mi zaoferowali mi nie pasowaly i potem się rozliczaliśmy. Brałem faktury bezpośrednio na dewelopera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 05.09.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Nie popadajmy w skrajności, raczej Elifir nie podszedl do pierwszego lepszego typa na ulicy i powiedzial, ze ma mu wybudowac dom. Biorąc kogoś do budowy (i nie tylko) z reguły kierujemy się opiniami innych i najczęściej weryfikacją ich dokonań. Sama umowa to już kwestia gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.09.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Nie popadajmy w skrajności, raczej Elifir nie podszedl do pierwszego lepszego typa na ulicy i powiedzial, ze ma mu wybudowac dom. Biorąc kogoś do budowy (i nie tylko) z reguły kierujemy się opiniami innych i najczęściej weryfikacją ich dokonań. Sama umowa to już kwestia gustu. Niestety z tymi opiniami jest różnie ... Dużo ludzi się już przejechało na poradach na forum muratorach lub podobnych. Na tym forum i wielu innych jest anonimowość. Dużo samych partaczy poleca samych siebie ukrywając się pod różnymi ksywami i nakręca sobie klientów i to za ceny dużo wyższe niż u innych partaczy ... Także dużo "samozwańczych" fachowców którzy nie mają żadnego pojecia ale służą radami które często powodują więcej szkód i są czesto bezsensownym szkodliwym wydatkiem. Dodatkowo mnóstwo naganiaczy którzy oferują swoje produkty i itd ... "Fachowcy" z polecania też nie są do końca zbyt wiarygodni. Są tacy którzy polecają ekipę bo myślą że dobrze ekipa wybudowała bo dom stoi , a to że ma dziesiątki wad i fuszerek to inna kwestia. Polecają osoby które nie mają kwalifikacji do oceny jakości pracy tych ludzi i ich wiedzy i doświadczenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.09.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 (edytowane) Tyle że jak wybierze się fachowca który prowadzi działalność od iluś tam lat , działa legalnie , ma kilku letnie udokumentowane doświadczenie , wystawia fakturę i pisemną gwarancję to ma się większą szansę na dobrze wykonaną robotę i szansę aby w razie czego z kim sie sądzić i wymagać poprawek niż jak wybierz się jakiegoś "fachowca" który mówi że potrafi wszystko , ale nie ma działalności , nie ma dokumentacji , nie ma potwierdzenie kwalifikacji a jedynym jego atutem jest najniższa cena to szansę że wykonana wszystko poprawnie są bardzo małe , a szansę na ewentualne późniejsze poprawki lub odszkodzowanie jeszcze niższe , albo inaczej żadne ... Poczytaj sobie "czarne listy wykonawców" to zobaczysz ile warta jest umowa i "gwarancja" przy spapranej roboci oraz ile kosztuje proces cywilny o odszkodowanie i jaka jest szansa na otrzymanie pieniędzy od kolesia, który nie ma żadnego majątku. Umowa niczego nie gwarantuje. A już na pewno nie rzetelności. Tylko i wyłącznie referencje. A co materiałów na budowę - to ja je kupuję. Nawet by mi do glowy nie przyszło by powierzać zakup ekipie. Sama robię zapotrzebowanie materiałowe, szukam hurtowni, targuję się, zamawiam, płacę. Ekipy wybieram z "białej listy" lub polecane przez znajomych. I nie miałam ŻADNEJ wpadki. Wiarygodność oferty łatwo sprawdzić. Nie biorę pod uwagę wpisów "jednopostowców". Jesli widze, że ktoś prowadzi dziennik ze zdjęciami, udziela się dłuższy czas na forum, to jego opinię uznaję za wiarygodną. Edytowane 5 Września 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 05.09.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 (edytowane) Umowa niczego nie gwarantuje. A już na pewno nie rzetelności. Tylko i wyłącznie referencje. Moim zdaniem nie ma złotego środka. A cwaniacy znajdują się i po stronie deweloperów, i ekip oraz ...........samych inwestorów. Rozeznanie na rynku (referencje) , dobra umowa nie zawsze potrafią ochronić ale zawsze to wiecej niż liczenie na samo szczęście. Na podstawie moich skromnych doswiadczeń dobrze jest poswięcić troche czasu i znależć rzetelnego wykonawce na całość prac budowlanych, ryzyko jest mniejsze niż samodzielne szukanie poszczególnych ekip.Z tym że rzadko sie zdarza żeby taka ekipa była tania. Ale to są moje doswiadczenia i każdy ma prawo do swoich . A wracajac do tematu wątku ......... trzeba sprawdzić jego stan prawny oraz to kto budował i jak budował. Edytowane 5 Września 2012 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.09.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 No i ok ... Dla mnie samodzielna budowa nie wchodziła w rachubę ... Nie mam setek/tysięcy godzin wolnego czasu , nie mam ochoty użerania się z "fachowcami" , szukania materiałów , użerania się w urzednikami , lawirowanie po różnych przepisach i wielu innych ... Nie mam do tego ani nerwów ani czasu ani wiedzy ... Takie osoby właśnie kupują gotowe domy lub dla nich buduję firmy kompleksowo ... Czyli NORMA. Tak jest na całym świecie. Tylko w Polsce amatorzy zajmują się czymś na czym się nie znają a uważają inaczej ... Czy co korzystają z usług które zajmują się kompleksowo są u nas traktowani jako dziwacy którzy śpią na pieniądzach Niektórzy wolą zapłacić i mieć komfort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 05.09.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Nie wiem dlaczego tak się wszyscy deweloperów uczepili w tym temacie.Na rynku jest tez wiele domów budowanych przez indywidualnych inwestorów.Tylko niech ktoś nie zacznie gadki w stylu że sprzedają,bo na pewno zle wybudowane,bo punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i każdy z tych idealnie tu budujących sprzedającym zostać może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.09.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 (edytowane) Na co zwrócić uwagę przy zakupie domu?? Co jest tak ważne, że musimy zapytać? Codzi mi o jakość i funkcjonowanie domu. Aby jeślki dom kupię, nie rozczarował się gdy się okaże że np. pomimo grzania jest zimno w domu itd. Tych rzeczy jest mnóstwo dlatego zachęcam do pisania, na co zwrócić uwagę jeśli kupujemy dom? _________________ kserokopiarki Kraków Sprawdzić z czego zbudowany. Jakiej grubości izolacja , jakie okna i itd ... Jesli nowszy dom to certyfikat energetyczny zobaczyć. Wziąć ze sobą inspektora i obejrzeć dokładnie dom, Obejrzeć każdy kąt , jak będzie jakiś mebel w dziwnym miejscu postawiony to odsunać. Sprawdzić więźbę dachową i itd ... Poprosić o wgląd do rachunków za ogrzewanie , bedzie wiadomo jak wygląda koszt ogrzewania. Myślę że inspektor budowlany doradzi .... Ludzie sprzedają domy z wielu przyczyn. Wiem od znajomego że dużo sprzedaje domy bo "modne" bylo mieć dom pod miastem a później okazało sie że przy domu trzeba robić i infranstruktura kiepska i ludzie wracają do miasta do ... bloków ... Także takie że dom po prostu zrobił się za mały .... Ale są także że dom to jeden wieli bubel i włazi wszędzie grzyb , wilgoć a koszty utrzymania wielkie i gość próbuje sprzedać aby pozbyć się kłopotu ... Co do kupna używanego domu to nie uważam to za zły pomysł ... Bardzo często takie domy są w atrakcyjnych miejscach , mają dobrą infrastrukturę , mają ciekawą aranżację (wnętrza/ogród) , mają wszystkie media i itd ... Często przy niedużych robotach i modernizacjach można dopasować sobie lokal do siebie ... Edytowane 5 Września 2012 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 05.09.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Sama umowa to już kwestia gustu. Raczej skłonności do podejmowania ryzyka. Jeśli nie mamy z kimś podpisanej umowy nie mamy prawa domagać się gwarancji, zadośćuczynienia itp. nie ma nawet sensu iść do sądu, bo jeszcze sobie biedy narobimy kiedy okaże się, że nie zapłaciliśmy należnego podatku. Można liczyć tylko na dobrą wolę wykonawcy a z tym bywa różnie. Niemniej jednak znam firmy, które pomimo podpisanych papierów maja klienta gdzieś kiedy się już zapłaciło, znam też wiele takich, które robią bez faktury i nie ma później problemów z poprawkami w razie czego. Niemniej jednak jeśli ktoś nie chce liczyć na dobrą wolę wykonawcy i bierze pod uwagę możliwość dochodzenia swoich praw przed sądem papier musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 05.09.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Co do kupna używanego domu to nie uważam to za zły pomysł ... Bardzo często takie domy są w atrakcyjnych miejscach , mają dobrą infrastrukturę , mają ciekawą aranżację (wnętrza/ogród) , mają wszystkie media i itd ... Często przy niedużych robotach i modernizacjach można dopasować sobie lokal do siebie ... Domy z rynku wtórnego mają przede wszystkim jedna ogromną zaletę. Można się wprowadzić po tygodniu, czyli tyle ile zajęłoby nam poszukiwanie ... projektu. Nie każdy ma czas na budowę domu, a z doświadczenia wiem, że to jest naprawdę ogromne przedsięwzięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 05.09.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 (edytowane) To są właśnie Twoje indywidualne uwarunkowania. Kupując dom wybudowany, co do zasady: nie masz wpływu na jego projekt lokalizacje i usytuowanie, ciężko jest go zaadaptować do własnych potrzeb, bo najczęściej są to potrzeby indywidualne, nie masz kontroli nad jakością wykonanych prac, użytych materiałów. Każdy deweloper buduje dla kasy i nie ma co się łudzić że w najlepszym przypadku coś będzie zrobione lepiej niż minimum. O najgorszych są całe wątki na forum. I nie jest to tylko moja opinia ale również samych fachowców, którzy dla dewelopera robią inaczej. Jak jest lepiej – moim zdaniem zależy to od indywidualnych okoliczności, a dobrego dewelopera w połączeniu z dobrą lokalizacją budynku oraz projektem, który będzie ci odpowiadał znaleźć również trudno jak nie ciężej niż dobrego fachowca. Jeżeli tobie się udało to tylko pogratulować ale nie znaczy że uda innym. Ps. Różnice poglądów nie upoważniają do oskarżania innych zwłaszcza jeżeli nie dają do tego powodów, myślę że po wykasowaniu postu warto jeszcze skrobnąć dwa słowa na priva – jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś . Edytowane 5 Września 2012 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 05.09.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Raczej skłonności do podejmowania ryzyka. Jeśli nie mamy z kimś podpisanej umowy nie mamy prawa domagać się gwarancji, zadośćuczynienia itp. nie ma nawet sensu iść do sądu, bo jeszcze sobie biedy narobimy kiedy okaże się, że nie zapłaciliśmy należnego podatku. Można liczyć tylko na dobrą wolę wykonawcy a z tym bywa różnie.. Napisałeś nieprawdę. Sprecyzuj jeszcze o jaki podatek do zapłacenia chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.09.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 umowa ustna jest również wiążąca i kłopoty może miec tylko wykonawca, jeśli go podkablujemy do US Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 05.09.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 (edytowane) Obowiązek wystawienia faktury reguluje art. 106 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług, stanowiąc, że podatnicy, o których mowa w art. 15, są obowiązani wystawić fakturę stwierdzającą w szczególności dokonanie sprzedaży, datę dokonania sprzedaży, cenę jednostkową bez podatku, podstawę opodatkowania, stawkę i kwotę podatku, kwotę należności oraz dane dotyczące podatnika i nabywcy. Zgodnie z art. 648 § 1 K.c., umowa o roboty budowlane powinna być stwierdzona pismem. Niezachowanie formy pisemnej nie powoduje jednak nieważności umowy. Niezachowanie formy pisemnej zastrzeżonej dla umowy o roboty budowlane ma natomiast ten skutek, że w razie tej formy nie jest w sporze dopuszczalny dowód ze świadków ani dowód z przesłuchania stron na fakt dokonania czynności (art. 74 § 1 K.c.). Reasumując, jeśli nie ma papierka wykonawca może się wyrzec wykonania czynności u tej osoby, nie możemy powołać żadnych świadków, nie mamy więc żadnych dowodów. Wygranie sprawy w takim przypadku graniczy z niemożliwością. Edytowane 5 Września 2012 przez KK2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 05.09.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 (edytowane) To są właśnie Twoje indywidualne uwarunkowania. Kupując dom wybudowany, co do zasady: nie masz wpływu na jego projekt lokalizacje i usytuowanie, ciężko jest go zaadaptować do własnych potrzeb, bo najczęściej są to potrzeby indywidualne, nie masz kontroli nad jakością wykonanych prac, użytych materiałów. Regut1 za bardzo nie zrozumiałeś tego o czym pisałem. Wspomniałem o zakupie domu na rynku wtórnym, od osoby prywatnej wskazując na zaletę szybkiego wprowadzenia się. Zakup domu u dewelopera, którzy sprzedają najczęściej swoje domy w stanie SSZ to niestety połowa budowy i nie można tutaj użyć tego argumentu. Fakty (dot. zakupu gotowego domu), które przytoczyłeś są trafne, ale odnoszenie ich do moich słów jest zwyczajnie chybione. Każdy deweloper buduje dla kasy i nie ma co się łudzić że w najlepszym przypadku coś będzie zrobione lepiej niż minimum. Każdy wykonawca wykonuje swoją pracę za pieniądze, nie musi być deweloperem. Różnica polega na tym, że kupując dom u dewelopera płacimy za już użyte materiały (często niskiej jakości) i robociznę powiększoną o marżę. Cena końcowa musi być atrakcyjna, dlatego deweloperzy nie budują z najwyższej klasy materiałów, gdyż nikt by takiego gotowego domu później nie kupił, gdyż byłby zbyt drogi. Wielu daje jednak możliwość udziału w budowie nowo powstającego domu i dopłat za lepsze materiały, więc w tym przypadku argument, iż takie domy są wykonywane najniższymi kosztami traci swoją aktualność. A jeśli kupujący chce mimo wszystko mieć dom wybudowany jak najtaniej to jego jego osobista sprawa, kwestia dewelopera i jego oferty nie ma tutaj żadnego znaczenia. Ps. Różnice poglądów nie upoważniają do oskarżania innych zwłaszcza jeżeli nie dają do tego powodów, myślę że po wykasowaniu postu warto jeszcze skrobnąć dwa słowa na prima – jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś . Dopuszczam akceptację poglądów innych osób jeśli są poparte faktami. Gall najpierw pisał o wszystkich deweloperach, później dodając wzmiankę o garstce po dobrej stronie mocy. Forum przyjmie wszystko, ale jeśli się kogoś już oskarża to warto, aby argumenty miały swoje podstawy, a nie były zbiorem zasłyszanych informacji stworzonych na poparcie swoich tez. Poza tym o jakim wykasowaniu postu piszesz? Chyba coś Ci się pomyliło? i żeby nie było, iż namawiam kogoś do budowy domu przez dewelopera. Znajomy miał jednak z nimi bardzo dobre doświadczenia i jest zadowolony ze współpracy. Sam jeżdżąc jednak do swojego domu przejeżdżam obok szeregowców wybudowanych przez dewelopera, które maja błąd konstrukcyjny stropu, inne z kolei są fatalnie wykonane jakościowo, mam informacje z pierwszej ręki od mojego kierownika budowy. Postuluję więc o spojrzenie na temat obiektywnie i analizowanie różnych możliwości budowy domu przez inwestora zastępczego. Edytowane 5 Września 2012 przez KK2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 05.09.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 (edytowane) Obowiązek wystawienia faktury reguluje art. 106 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług, stanowiąc, że podatnicy, o których mowa w art. 15, są obowiązani wystawić fakturę stwierdzającą w szczególności dokonanie sprzedaży, datę dokonania sprzedaży, cenę jednostkową bez podatku, podstawę opodatkowania, stawkę i kwotę podatku, kwotę należności oraz dane dotyczące podatnika i nabywcy. Zgodnie z art. 648 § 1 K.c., umowa o roboty budowlane powinna być stwierdzona pismem. Niezachowanie formy pisemnej nie powoduje jednak nieważności umowy. Niezachowanie formy pisemnej zastrzeżonej dla umowy o roboty budowlane ma natomiast ten skutek, że w razie tej formy nie jest w sporze dopuszczalny dowód ze świadków ani dowód z przesłuchania stron na fakt dokonania czynności (art. 74 § 1 K.c.). Reasumując, jeśli nie ma papierka wykonawca może się wyrzec wykonania czynności u tej osoby, nie możemy powołać żadnych świadków, nie mamy więc żadnych dowodów. Wygranie sprawy w takim przypadku graniczy z niemożliwością. Zanim "zreasumujesz" przeczytaj i zacytuj pełną treśc art. 74 K.c, a nie tylko pierwszy § . Mozesz niechcący wprowadzić w błąd kogoś kto przeczyta twoją wypowiedź. Edytowane 5 Września 2012 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 05.09.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 (edytowane) Moja odpowiedź dotyczyła innej osoby m. in. delikatna, końcowa sugestia załatwie pewnej sprawy. Osoby zainteresowane wiedzą o co chodzi. Nie chciałem cytować postu. Nie jest kierowana do Ciebie. Edytowane 5 Września 2012 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 05.09.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Zanim "zreasumujesz" przeczytaj i zacytuj pełną treśc art. 74 K.c, a nie tylko pierwszy § . Mozesz niechcący wprowadzić w błąd kogoś kto przeczyta twoją wypowiedź. Zaufaj mi, że ktoś powołujący się na dany paragraf przed sądem przeczyta cały artykuł. Poza tym, przesłuchanie świadka, jeśli w ogóle kogoś znajdziemy oprócz niewiarygodnego np. partnera będą trwały wieki, a przypominam, że na początku będzie rozważany w ogóle fakt zaistnienia danej sytuacji. Daleko jeszcze od sądowego nakazu naprawy usterek. Sporządzenie umowy robi się właśnie po to, aby wymusić na wykonawcy określone zachowanie wynikające z zapisów umowy bez ciągania się po sądach i ponoszeniu dodatkowych kosztów. Sporządzona umowa ma zupełnie inną wartość aniżeli mowa ustna, którą trzeba jeszcze udowodnić. Przypominam, że umowa pisemna dla wykonawcy najczęściej wiąże się z wystawieniem faktury na wykonaną prace jeśli nie chce sam zawiązywać sobie pętli na szyi i tworzyć dokumentu potwierdzającego jego oszustwo (czyt. pracę na czarno), dlatego sporządzenie umowy pisemnej najczęściej wiąże się ze znacznym podwyższeniem kosztów wykonania danych prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts