Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie mieszkania 60m2

sebol-instalator

Recommended Posts

Witam wszystkich,

kupiłem mieszkanie w starym budownictwie. I mam problem z wyborem ogrzewania. Gaz czy ekogroszek. Pow.do ogrzania 60m2 + c.w.u.. Aktualnie jest mini kotłownia z jakimś starym śmieciuchem. Robię remont więc cała instalacja c.o. będzie nowa. Kocioł chciałbym z podajnikiem 10kW. Tylko nie wiem czy warto się pakować w coś takiego. Kurz,dym itd w mieszkaniu niezbyt mnie zachęca. Dodatkowym utrudnieniem jest grzanie c.w.u. przez okres letni. Kocioł dużo spali podgrzewając samą wodę.

Więc tutaj jest korzyść gazu. Taniej grzać wodę gazem.

Drugie o czym myślę to kocioł kondensacyjny. Z tym, że tutaj będę miał trochę więcej kosztów dodatkowych. Z tym, że boję się okresu zimowego. Ile może kosztować ogrzewanie takiej powierzchni? Ściany nieocieplone. Jedna, największa będzie ocieplona od wewnątrz wełną 10cm. Od zewnątrz ma 5cm styropianu, ale mur jest grubości tylko 24cm. . Okna w miarę nowe,drewniane. Wys.sufitów 2,9m. Sufit w salonie będzie podwieszony i odizolowany styropianem 5cm żeby sąsiadki nie grzać.

Kto ma podobne doświadczenia? Mój tata, który jest instalatorem namawia mnie na gaz. Wujek, który też jest instalatorem też jest za gazem. Ale wiadomo, ja chcę jak najtaniej, a nie jak najwygodniej. Co radzicie?

Mój tata, który jest instalatorem namawia mnie na gaz.

Jeśli możesz, to gaz, tylko gaz z kotłem kondensacyjnym. Jak podwieszasz sufit, to daj 10cm wełny, folię paraizolacyjną i płytę g-k. Wełna ociepli i wygłuszy. Rachunki roczne nie mają szans przekroczyć 2000zł, czyli mniej niż miejskie ogrzewanie co w bloku. Dokładnie ile wyjdzie, to trzeba by policzyć, ale ciesz się że masz sąsiada u góry.

Jeśli chcesz najtaniej, to zostaw to co jest i będzie tanio. Ewentualnie jak się boisz o zimę, to oprócz gazu wstaw kozę.

Rachunki roczne nie mają szans przekroczyć 2000z
Znaczy się jak rachunki w duże mrozy nie przekroczą 600zł na dwa miesiące to z torbami jeszcze nie pójdę:) Chociaż już tej granicy nie chciałbym przekroczyć. Mówię o ogrzewaniu i c.w.u. Latem się odbiję z kasą jakoś. Myślę też o kotle turbo z zamkniętą komorą, bo kondensat w moim przypadku może się do końca nie sprawdzić. Tylko jeszcze nie wiem co kominiarz mi powie. Jakie rozwiązanie mi zaproponuje.

Rozumiem, że jak dom jest w starym budownictwie to masz tez żeliwne grzejniki? Jeśli tak, to dwufunkcyjny kociołek kondensacyjny z dobrą modulacją palnika będzie najlepszy. Przy podejmowaniu decyzji śmieciuch czy kocioł gazowy dobrze jest uwzględnić roczny koszt związany z przeglądem kotła gazowego.

grzejniki żeliwne nie są. Są w miarę nowe panelowe. Jeśli chodzi o przeglądy kotła gazowego to się zbytnio nie boję, bo mój wujek jest serwisantem Junkersa. I też po taniości może mi załatwić kocioł z Junkersa. W przyszłym tyg mam kominiarza to zobaczymy co powie ciekawego. Muszę się z tym wszystkim streszczac, bo zima tuż tuż. Raczej nie będę już kombinować z kotłem węglowym. W mieszkaniu to się słabo opłaca. Oszczędności wynikną niewielkie raczej. A kociołek jaki biorę pod uwagę to Cerapur Smart ZWB 28c. Do tego jeszcze jakiś termostat pokojowy.

Stąd chyba moc minimalna 7kW.

Stąd moc maksymalna, a nie minimalna, żeby przepływowo ogrzewać wodę z dobrą wydajnością. Poszukaj kondensata z jak najmniejszą mocą minimalną, weź też pod uwagę kocioł z małym zasobnikiem wewnętrznym. Konkretnego modelu Ci nie polecę, bo nie jestem na bieżąco z tym co jest na rynku. Zasobnik i kocioł 1-funkcyjny to większy komfort, ale niestety trzeba mieć miejsce.

Na zasobnik niestety miejsca brak. Ale znalazłem coś z niską mocą. Dziwna sprawa, bo większość firm i to tych kluczowych jeśli chodzi o kotły gazowe, ma tą moc minimalną ok 7kW. Jedynie Broetje ma dość ciekawą propozycję. http://www.broetje.pl/files/file_add/file_add-44.pdf Zobacz sobie tutaj te kociołki. Chodziłoby mi o Eco Therm Plus WBG albo Eco Therm Kompakt. Oby dwa mają możliwość zamontowania wewnętrznego zasobnika c.w.u. 60l.

Dziwna sprawa, bo większość firm i to tych kluczowych jeśli chodzi o kotły gazowe, ma tą moc minimalną ok 7kW

Też mnie to dziwi i nie wiem jaka jest tego przyczyna, ale cóż zrobić. Małe moce mają małe kotły, które za to nie wystarczają do ogrzewania przepływowego cwu i tak krąg się zamyka. Te Broetje wyglądają ok i pewnie będą dobre, ale jak pisałem odnośnie konkretnych modeli nie jestem w stanie doradzić.

Tylko kupując kocioł chciałbym mieć też pod ręką serwis. Tutaj z Beretta niestety ciężko. Najlepiej bym miał z Junkersem. Z tym, że faktycznie szkoda, że te parametry takie mają wysokie. Chociaż sam już nie wiem.... Broetje o którym pisałem wcześniej kosztowało by mnie jakieś 4600zł. 600zł. więcej jak Junkers. Z tym, że w Broetje nie wiem czy by był wydajny na ciepłą wodę. Chyba nie można mieć idealnie dopasowanego kotła do wlasnych potrzeb.

A nie interesowało by Pana ogrzewanie Pelletami?

PELLET to ekologiczne paliwo odnawialne, powstające w 100% z naturalnych surowców - sprasowanych pod wysokim ciśnieniem trocin i odpadów drzewnych, bez udziału środków chemicznych i sztucznego lepiszcza.

Dodatkowo Pellety Selmet pakowane są w zgrzewanych workach, co sprawia, że nie ma obaw o zabrudzenie.

A każda paleta jest foliowana hermetycznie co zabezpiecza pellet przed wilgocią a co za tym idzie, przed utratą właściwości opałowych.

Ponadto emisja CO2 w trakcie spalania jest równa ilości CO2 pochłoniętego przez roślinę w czasie wzrostu, jest paliwem czystym i bezpiecznym, nie wydziela nieprzyjemnych zapachów, popiół może zostać użyty jako naturalny nawóz.

Pellety to prosty sposób na ogrzewanie, tani i bardzo ekologiczny.

Pozdrawiam

Andrzej Wysocki

eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP

Tak się składa, że pracuję w firmie, która produkuje kotły na paliwa stałe. W tym na pellet. Poza tym, do mieszkania z czymś takim?Nieeeee