Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opomiarowana Atlantic TRI

chcialbympompe

Recommended Posts

• Odpowiedzi 209
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Przyszedł czas podsumować pełen rok pracy pompy powietrze-woda z instalację (w przeważającej większości) grzejnikową. Dom blisko 200m2, raczej kiepsko ocieplony (12cm styropian na ścianach, 20cm wełna na dachu) ale za to z bardzo dobrymi oknami (Uw na poziomie 0,9). Do tego duże zużycie CWU (miesięczne zużycie wody około ogółem 20m3).

Przez cały rok kalendarzowy pompa skonsumowała 5881kWh. Przy mojej cenie prądu w jednej taryfie dało to około 3300zł. Poprzedni sezon na propanie kosztował około 7000zł. Na propanie odbywało się też gotowanie. Przez cały ostatni rok też. Opłaty za propan za cały rok (dzierżawa zbiornika i zużycie gazu) to 650zł. Czyli suma 3950 kontra 7000. Wynika na założonym poziomie.

Niestety pompa pracowała w warunkach dalekich od optymalnych z uwagi na niewłaściwe nastawy. Ostatnio dostałem bardzo cenną wskazówkę z serwisu Atlantic Polska i PC zmieniła swoją logikę. Niestety (chociaż nie tęsknię) zima się skończyła i nie wiem jak poprawi to wydajność zimą. Udało mi się w każdym razie zlikwidować taktowanie przy CWU jak i CO przy wyższych temperaturach więc jestem dobrej myśli.

licząc po 11,5zł za m3 zużyłeś w poprzednim zesonie 15500kWh, gdyby w tym bylo podobnie mialbyś COPa 2,64, ale ten sezon był dłuższy.

Zaraz zostaniesz zlinczowany na tym forum powietrzne maja cop max 2 a tu podchodzi pod 3 i to z grzejnikami

Edytowane przez mkm silesia

Byłby to rewelacyjny wynik. Niestety sezon sezonowi nierówny i trudno to porównać w ten sposób.

Czy ktoś ma porównanie zużycia w sezonie 2011/2012 i 2012/2013 przy tym samym źródle ciepła? Bo z jednej strony zima była długa a też niezbyt mroźna.

to wyniki u mnie

http://www.andretti.pl/wxdegreedetail.php?year=2012

Byłby to rewelacyjny wynik. Niestety sezon sezonowi nierówny i trudno to porównać w ten sposób.

Czy ktoś ma porównanie zużycia w sezonie 2011/2012 i 2012/2013 przy tym samym źródle ciepła? Bo z jednej strony zima była długa a też niezbyt mroźna.

wystarczy na wyściu pompy zamontować ciepłomierz i wyniki będziesz miał na bierząco