Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opomiarowana Atlantic TRI

chcialbympompe

Recommended Posts

• 2 years później...
  • Odpowiedzi 209
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 6 years później...
  • 2 weeks później...
Witam. Czy można wiedzieć jaki teraz z perspektywy czasu po tych paru lat jest pobór prądu. W sumie to mam dużo innych pytań. Ja mam exceellia hp duo al tri 15. Pozdrawiam.

To zadaj konkretne pytanie bo na razie to mogę odpowiedzieć, że po tych paru latach pobór prądu jest jaki jest :D

• 4 weeks później...
Szanowni, podpowiedzcie co mogę z tym zrobić... Mam pompę Atlantic Excellia Tri 11KW do budynku 140m2 (same grzejniki). Budynek lata 80, częściowo zmodernizowany, ale bez szaleństw, okna plastik 2xszyba) i przy temperaturach powyżej + 6 st taktuje. Chodzi 5min, wyłącza się na 3 min i ponownie start. Próbowałem różnych ustawień, podniesienia krzywej, obniżenia ale dalej to samo. Wydłużałem czas postoju sprężarki, ale prowadzi to do tego, że później nadgania spadek temperatury. Temperatura na wyjściu przy -10C ustawiona na 40 st.. Temperatura w budynku ustawiona na 21,5 i trzyma. Poradźcie coś.

Mam pompę Atlantic Excellia Tri 11KW do budynku 140m2 (same grzejniki). Budynek lata 80, częściowo zmodernizowany, ale bez szaleństw, okna plastik 2xszyba) i przy temperaturach powyżej + 6 st taktuje.

Poczytaj; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?337393-Grzanie-PC-PW-w-II-taryfie/page2

- i wyciągnij wnioski

Szanowni, podpowiedzcie co mogę z tym zrobić... Mam pompę Atlantic Excellia Tri 11KW do budynku 140m2 (same grzejniki). Budynek lata 80, częściowo zmodernizowany, ale bez szaleństw, okna plastik 2xszyba) i przy temperaturach powyżej + 6 st taktuje. Chodzi 5min, wyłącza się na 3 min i ponownie start. Próbowałem różnych ustawień, podniesienia krzywej, obniżenia ale dalej to samo. Wydłużałem czas postoju sprężarki, ale prowadzi to do tego, że później nadgania spadek temperatury. Temperatura na wyjściu przy -10C ustawiona na 40 st.. Temperatura w budynku ustawiona na 21,5 i trzyma. Poradźcie coś.

Jeżeli zmiany krzywej nie pomagają to możesz mieć problem z przypływem. Masz bufor?

W OEM można wymusić minimalny czas pracy sprężarki co zmniejszy taktowanie.

@Mircio26: czy oprócz taktowania zauważyłeś jakiś problem z defrostem?

U mnie w Atlanticu właśnie nadmierne taktowanie i niekompletne defrosty były sygnałami po których pompa padła na dobre.

Przez "niekompletny defrost" mam na myśli sytuację, gdy parownik się odszrania od zewnątrz ale lód sukcesywnie gromadzi się wewnątrz pompy.

Upewnij się też, że ilość gazu jest poprawna. U mnie niekontrolowany ubytek gazu prawdopodobnie powodował najpierw taktowanie, potem oblodzenia a w końcu rozszczelnienie w wielu miejscach.

Edytowane przez Navy1