Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opomiarowana Atlantic TRI

chcialbympompe

Recommended Posts

Możesz być bardziej wylewny?

Napisz co sprawdziłeś (jakie wartości są w ustawieniach elektroniki) i jaką temperaturę zmieniłeś.

O tym, że taktuje czasami, dowiadujemy się dopiero teraz.

Podlinkuj wykresy z okresów, w których nie było taktowania.

Jak możesz to cyknij fotkę zasobnika CWU z zaznaczeniem punktów wejścia/wyjścia wężownicy i położenia czujnika temperatury.

Pozdrawiam

GREGOR

• Odpowiedzi 209
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja miałem problem jak ty, xmsg może ma rację za małą różnica temperatur zbiornika a grzania, ile masz podbicie ustawione(doczytałem - 5 ).

Ile czasu ci grzeje zbiornik?? Ile zużywa kwh na jeden cykl zagrzania powiedzmy z temperatury 30 do 45, ile to trwa czasu, u mnie ok 45 minut zużywa zależnie od temperatury na zewnątrz ale ok. 2- 2,5 kwh jak się nie mylę. Ale jak mi taktowała to zużywała 5 kwh (po zatrzymaniu i odpoczynku zużywa niepotrzebnie na rozpędzenie się). Ja mam ustawione 15 -16 stopni podbicia, z 42 na 57, histerezę mam na 12 stopni. Zauważ, że nieraz jest tak że po zagrzaniu (u mnie 42 C) wezmę 5-8 minutowy prysznic (nie wiem ile zużywam wody) temperatura na zbiorniku jest ok. 30 stopni a to nie możliwe żeby tak się wychłodził zbiornik 300 l (też mam atlantica zbiornik). Ustaw sobie większą histerezę. Ja mam grzanie ustawione 2 razy na dobę 4 rano i 22 wieczorem, Planuje spróbować ustawić raz grzanie. Jak mieszkałem w bloku to zużywaliśmy ok. 10 m3 wody na miesiąc, może zbiornik 300 l wystarczy mi na dobę , sprawdzę (teraz mam zmywarkę, wtedy nie a to przecież ok 40-50 litrów podobno )

Możesz być bardziej wylewny?

Nastawa CWU - 45 stopni

Podwyższenie temperatury zasilania - było 5, jest 10 (czyli woda grzejna ustawiona na CWU+10)

Histereza - 5 stopni

Wcześniej miałem większą histerezę i taktowała. Po jej zmniejszeniu za radą działu technicznego Atlantica przez jakiś czas był spokój.

Przykładowy wykres pracy poprawnej:

http://images40.fotosik.pl/1776/235ad4481d9b7366m.jpg

Po przestawieniu podbicia na 10 z pięciu mam dwa grzania bez taktowania ale za to z poborem maksymalnym 4,5 i 5 kWh :(

Dane techniczne zasobnika:

http://www.atlantic-polska.pl/upload/karty_katalogowe/CWHFS_karta_katalogowa.pdf

A daj większą histerezę; po co 5? daj 10 -12 stopni, przecież i tak grzejesz wodę do 45 stopni, u mnie dziś zużyła w nocy na podgrzanie 2,7 kwh,

Proponuje ci zmienić z 45 na 43 stopnie podbicie dać ok 12-13 stopni, histerezę zwiększyć na 10 stopni, spróbuj kilka dni, generalnie jest coraz chłodniej i zużycie będzie rosło, moim zdaniem kluczowe jest ustawienie okresy grzania pompy do trybu życia rodziny (nie na odwrót pod żadnym pozorem).

Patrząc na twój wykres wg mnie niepotrzebnie ci grzała o 19 a potem o 5 rano, nie miałeś jakiegoś konkretnego rozbioru wody a zwiększałeś temperaturę z 40 na 45 stopni -po co?? oczywiście to tylko sugestia

Patrząc na twój wykres wg mnie niepotrzebnie ci grzała o 19 a potem o 5 rano, nie miałeś jakiegoś konkretnego rozbioru wody a zwiększałeś temperaturę z 40 na 45 stopni -po co?? oczywiście to tylko sugestia

Woda w zasobniku ma być dostępna przez cały dzień stąd temperatura komfortowa od 5 do 22. Jak spadnie w zasobniku poniżej zadanej temperatury pomniejszonej o histerezę to grzeje (stąd grzanie o 19-tej). Rano cała rodzina bierze kąpiel stąd celowo ustawione przejcie z eko na komfort o piątej rano by mieć na pewno zasobnik załadowany.

Po zmianie parametrów mam wrażenie, że w zasobniku jest po załadowaniu mniej gorącej wody (tworzy się bardziej warstwowy układ - pewnie efekt szybszego podgrzewania). Po prostu szybciej następuje teraz rozbiór :(

chcialbympompe

Proponuję po każdym taktowaniu obniżyć temperaturę zadaną w zbiorniku o 1 stopień, a temperaturę graniczną na wyjściu PC podnieść o 1 stopień.

W ten sposób dowiesz się przy jakiej różnicy temperatur taktowanie już nie występuje. U "Kasia & Krzysiek" jest to 15 stopni, ciekawe ile będzie u Ciebie.

chcialbympompe

Proponuję po każdym taktowaniu obniżyć temperaturę zadaną w zbiorniku o 1 stopień, a temperaturę graniczną na wyjściu PC podnieść o 1 stopień.

W ten sposób dowiesz się przy jakiej różnicy temperatur taktowanie już nie występuje. U "Kasia & Krzysiek" jest to 15 stopni, ciekawe ile będzie u Ciebie.

Temperatury w zasobniku nie mogę zmniejszyć bo 45 to minimum gwarantujące komfort w wannie. Dalsze podnoszenie temperatury zasilania to dla odmiany "piłowanie PC" bo 55 stopni to już sporo.

Co ciekawe - ostatni cykl grzania na nowych parametrach (+10 i histereza 10) wyszedł jak najbardziej prawidłowy a pobór prądu nie przekroczył 2,5kWh... Zaczynam się zastanawiać czy moja PC nie jest po prostu wadliwa w jakiś sposób???

http://images43.fotosik.pl/1531/021fa5914befacbdm.jpg

chcialbympompe

Ja Cię rozumiem, też bym się wk....ł gdybym miał problem z uzyskaniem 45 stopni w zbiorniku. Przecież to żaden wyczyn dla prawidłowo działającej instalacji z PC.

Zwróć uwagę, że miałeś ustawione 50 stopni, układ uzyskiwał 52 stopnie i PC taktowała. Teraz ustawiłeś 55 stopni, układ uzyskuje 56 stopni i PC na razie nie taktuje. Być może układ balansuje na granicy poprawnej pracy. Na razie go obserwuj i jeśli znowu zacznie taktować - podnieś o 1 stopień na wyjściu.

Zanim nazwiesz PC wadliwą, upewnij się, że problemy nie są efektem złych ustawień. Duży pobór mocy to nie wina PC lecz warunków pracy jakie jej stworzono. Pamiętasz co pisałem o powierzchni wężownic kilka miesięcy temu?

Nie da się uzyskać małej różnicy temperatur między obwodami jeśli elementem separującym jest wężownica. Dla dużej mocy przenoszonej i małej powierzchni wężownicy różnica będzie duża. A słowo "dedykowane" nie jest zaklęciem, które tą różnicę zmniejszy.

Ja Cię rozumiem, też bym się wk....ł gdybym miał problem z uzyskaniem 45 stopni w zbiorniku. Przecież to żaden wyczyn dla prawidłowo działającej instalacji z PC.

Ale u mnie nie występuje problem z uzyskaniem temperatury 45 stopni...

Teraz ustawiłeś 55 stopni, układ uzyskuje 56 stopni i PC na razie nie taktuje.

Jak to nie. Zobacz drugie od lewej grzanie na wykresie. Ostatnie podgrzewanie trzy godziny temu też "na dwie raty". Do tego przy obecnych ustawieniach daleko do optymalnego zużycia prądu...

Też skłaniam się w kierunku ustawień a nie wady pompy. Jednak prawdopodobnie przez ustawienia dostępne dla użytkownika wiele nie zdziałam. W tym tygodniu jestem umówiony z instalatorem na zmianę ustawień OEM - myślę, że to rozwiąże problem.

Temperatury w zasobniku nie mogę zmniejszyć bo 45 to minimum gwarantujące komfort w wannie. Dalsze podnoszenie temperatury zasilania to dla odmiany "piłowanie PC" bo 55 stopni to już sporo.

Co ciekawe - ostatni cykl grzania na nowych parametrach (+10 i histereza 10) wyszedł jak najbardziej prawidłowy a pobór prądu nie przekroczył 2,5kWh... Zaczynam się zastanawiać czy moja PC nie jest po prostu wadliwa w jakiś sposób???

http://images43.fotosik.pl/1531/021fa5914befacbdm.jpg

Ale w jaki sposób wadliwa???

Bo się zastanawiam sam nad Twoimi nastawami i wykresami i rachunkami za prąd i ogólnie można by wywnioskować że pompa pracuję poprawnie:)

Faktycznie przy zbiorniku CWH FS 300 L występuje nieraz nadmiar mocy pompy do wężownicy i wtedy można pobawić się w stopniominutach lub ograniczyć moc pompy w sezonie letnim :)

Co prawda drugi raz mam taką sytuację dopiero pierwszą miałem z inną pompą ale po zmianach ustawień wszystko się unormowało:)

Przy Atlanticu TRI DUO pompa przy duży spadku temperatury w zbiorniku pompa wchodzi na pełną wydajność i dąży do uzyskania 20l wody na minutę o temp. 45 stopni aby zapewnić komfort ale tu jest najważniejszy komfort...

Faktem jest że przy twoich rachunkach nie znamy dokładnej ilość zużycia wody:(

Ale to inna sprawa :)

Jak to nie. Zobacz drugie od lewej grzanie na wykresie. Ostatnie podgrzewanie trzy godziny temu też "na dwie raty". Do tego przy obecnych ustawieniach daleko do optymalnego zużycia prądu...

Też skłaniam się w kierunku ustawień a nie wady pompy. Jednak prawdopodobnie przez ustawienia dostępne dla użytkownika wiele nie zdziałam. W tym tygodniu jestem umówiony z instalatorem na zmianę ustawień OEM - myślę, że to rozwiąże problem.

Masz mozliwosc sterowania moca PCi?

Czy oby na pewno ten zasobnik jest dedykowany do tej pompy?

Tu znalazłem co innego:

http://www.atlantic-polska.pl/upload/karty_katalogowe/EXCELIA_kk_20120615.pdf

Twój ma powierzchnię wymiany ok. 1m2, dedykowany z tej instrukcji ma ponad 2m2.

Chyba wrócimy do mojej pierwszej propozycji - za duża moc maksymalna pompy dla CWU,

a teraz można powiedzieć za mała skuteczność wężownicy CWU w stosunku do mocy maksymalnej PCi.

Pozdr

GREGOR