Zigobar 12.09.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Skoro istnieje możliwość ustawienia [zredukowania] mocy grzewczej w trybie grzania CWU, to w czym problem?Przecież po jej właściwym zredukowaniu, PC nie osiągnie temperatur granicznych na wyjściu i problem powinien zniknąć. Mam rację? O ile procent można zmniejszyć moc grzewczą w tej PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 12.09.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Skoro istnieje możliwość ustawienia [zredukowania] mocy grzewczej w trybie grzania CWU, to w czym problem? Przecież po jej właściwym zredukowaniu, PC nie osiągnie temperatur granicznych na wyjściu i problem powinien zniknąć. Mam rację? O ile procent można zmniejszyć moc grzewczą w tej PC? Nie masz racji;) Nawet przy mocy minimalnej możesz osiągnąć temp graniczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 12.09.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Właśnie obserwuję cykl grzania na wykresie + podgląd modulacji na T78. Ten cykl wygląda prawidłowo a modulacja osiągnęła najpierw 100% a teraz spada! Teraz jest już tylko 73% a temperatura rośnie. Potwierdza to moje przypuszczenia, że problem leży w niewłaściwym doborze modulacji przez sterownik i wtedy pojawiają się "dzikie piki" poboru prądu. Po prostu sterownik za późno "odpuszcza" ze 100% w dół i następuje niekontrolowany wzrost temperatury. Dowodzi to tego ,że odbiór ciepła spada szybciej niż moc PC. Modulacją steruję regulator PID parametry tego regulatora są dostępne w OEM ie.Można się tym pobawić, ale trzeba znać rolę tych parametrów w procesie regulacji PID. A odbiór ciepła zależy od powierzchni wymiany i różnicy temperatur . Jest jeszcze jedna sprawa .Czasem podczas pracy PC uruchamiany jest proces odzysku oleju .Spada wtedy wydajność i może rosnąć moc. To jest proces sterowany programem jednostki zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 12.09.2012 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Czasem podczas pracy PC uruchamiany jest proces odzysku oleju .Spada wtedy wydajność i może rosnąć moc. To jest proces sterowany programem jednostki zewnętrznej. A mniej więcej jaką częstotliwość ma ten proces? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 12.09.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Nie masz racji;) Nawet przy mocy minimalnej możesz osiągnąć temp graniczną Zgadza się, ale mnie chodzi o przypadek omawiany. Jeśli obniżenie mocy grzewczej [można jeszcze podnieść temp. graniczną na 60 stopni] nie załatwi sprawy to co proponujesz? Moc minimalna w tym przypadku - to jaka? Przypomniałem sobie, że kiedyś podawałeś zakres modulacji mocy 15-100%. Ale czy tak jest również w tym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 13.09.2012 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Zgadza się, ale mnie chodzi o przypadek omawiany. Jeśli obniżenie mocy grzewczej [można jeszcze podnieść temp. graniczną na 60 stopni] nie załatwi sprawy to co proponujesz? Moc minimalna w tym przypadku - to jaka? Przypomniałem sobie, że kiedyś podawałeś zakres modulacji mocy 15-100%. Ale czy tak jest również w tym przypadku? minimalna to podobno niecałe 30 % maxymalnej ( w lecie to sporo). Może mały buforek w obwodzie cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 13.09.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 minimalna to podobno niecałe 30 % maxymalnej ( w lecie to sporo). Może mały buforek w obwodzie cwu? Minimalna 38% mocy taktowanie w zakresie 15-100% gdzie 15 procent to w rzeczywistości 38% mocy pompy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 13.09.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Minimalna 38% mocy taktowanie w zakresie 15-100% gdzie 15 procent to w rzeczywistości 38% mocy pompy:) W starych 16% = 29% w nowych = 38 % w rzeczywistości .SKOMPLIKOWANE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 16.09.2012 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Wygląda na to, że problem został rozwiązany. miki121 przestawił ustawienia OEM i pompa przestała taktować a także nie wchodzi na pełną moc. Obserwowałem stopień modulacji podczas grzania CWU i nie przekroczył 60% (a później zaczął spadać). Efektem ubocznym (ale pozytywnym) jest większa subiektywnie wyższa średnia temperatura w zasobniku pomimo identycznej nastawy (45 stopni). Widać bardziej optymalna wymiana ciepła na wężownicy sprzyja korzystniejszemu rozkładowy temperatur w zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 16.09.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Toż to normalnie inżyniera trzeba Swoją drogą masz standardowy zbiornik czy dedykowany do PC. Słyszałem, że do PC mają większą wężownicę do lepszej wymiany ciepła. Te w zwykłych zbiornikach nie mają za ciekawej mocy oddawania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 16.09.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 miki - czy bawiłeś się parametrami PID .Co zmieniłeś ?Czy parametr wzmocnienia P? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 16.09.2012 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Ciekawe, że po zmianach nastaw pompa "wchodzi" za każdym razem na większą moc (pobieraną) niż było to dawniej ale za to ostateczne zużycie prądu jest niższe. Zobaczcie sami:http://images45.fotosik.pl/1547/3b4a4f0091b29fbcm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 20.09.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 @Chcialbympompeco Ci wypluwa takie ladne wydruki ? tzn. co masz podpiete aby takie cudo uzyskac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.09.2012 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 @Chcialbympompe co Ci wypluwa takie ladne wydruki ? tzn. co masz podpiete aby takie cudo uzyskac Linux + 1-wire. Jak masz trochę pojęcia o komputerach to możesz to "zmajstrować" za niewielkie pieniądze. To co pokazuję to zrzuty ekranu. Ja mam dostęp online przez internet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 21.09.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Linux + 1-wire. Jak masz trochę pojęcia o komputerach to możesz to "zmajstrować" za niewielkie pieniądze. To co pokazuję to zrzuty ekranu. Ja mam dostęp online przez internet. ale sam to uknules ? akuratnie linucha nie bardzo ... tak czy siak dawaj mnie yu info na priv co i jak, prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 13.11.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 (edytowane) Wygląda na to, że problem został rozwiązany. miki121 przestawił ustawienia OEM i pompa przestała taktować a także nie wchodzi na pełną moc. Obserwowałem stopień modulacji podczas grzania CWU i nie przekroczył 60% (a później zaczął spadać). Efektem ubocznym (ale pozytywnym) jest większa subiektywnie wyższa średnia temperatura w zasobniku pomimo identycznej nastawy (45 stopni). Widać bardziej optymalna wymiana ciepła na wężownicy sprzyja korzystniejszemu rozkładowy temperatur w zasobniku. Witam. Ciesze sie, ze problem zostal wreszcie rozwiazany:wiggle: .Dobrze to swiadczy o instalatorze-nie zostawil klienta w potrzebie, oby tak dalej. Rozumiem, ze po wizycie mikiego taktowanie juz sie nie powtorzylo i jest juz wszystko wporzadku? Pozdrawiam. Edytowane 13 Listopada 2012 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 13.11.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Nastawa CWU - 45 stopni Podwyższenie temperatury zasilania - było 5, jest 10 (czyli woda grzejna ustawiona na CWU+10) Histereza - 5 stopni Wcześniej miałem większą histerezę i taktowała. Po jej zmniejszeniu za radą działu technicznego Atlantica przez jakiś czas był spokój. Przykładowy wykres pracy poprawnej: http://images40.fotosik.pl/1776/235ad4481d9b7366m.jpg Po przestawieniu podbicia na 10 z pięciu mam dwa grzania bez taktowania ale za to z poborem maksymalnym 4,5 i 5 kWh Dane techniczne zasobnika: http://www.atlantic-polska.pl/upload/karty_katalogowe/CWHFS_karta_katalogowa.pdf Witam. Moglbys powiedziec ile metrow kwadratowych ma Twoj dom. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 14.11.2012 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Witam. Moglbys powiedziec ile metrow kwadratowych ma Twoj dom. Pozdrawiam. Parter to 100m2 a nad nim poddasze użytkowe. Więc "po podłogach" to blisko 200m2 (chociaż nad salonem jest antresola więc "po prawdziwych podłogach" jest prawie 180m2). U mnie zaczęły się przymrozki. U was też? Jak PC radzą sobie z odszranianiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 14.11.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 a czy jednostka zewnętrzna wygląda tak czy jest cała biała. jak jest cała biała to nie będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 01.12.2012 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 UWAGA-> Firma nie istnieja prawnie Jak rozumiem chodzi o miki121? Możesz się podpisać z imienia i nazwiska skoro wytaczasz tak poważne zarzuty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts