Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opomiarowana Atlantic TRI

chcialbympompe

Recommended Posts

Skoro istnieje możliwość ustawienia [zredukowania] mocy grzewczej w trybie grzania CWU, to w czym problem?

Przecież po jej właściwym zredukowaniu, PC nie osiągnie temperatur granicznych na wyjściu i problem powinien zniknąć. Mam rację?

O ile procent można zmniejszyć moc grzewczą w tej PC?

• Odpowiedzi 209
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skoro istnieje możliwość ustawienia [zredukowania] mocy grzewczej w trybie grzania CWU, to w czym problem?

Przecież po jej właściwym zredukowaniu, PC nie osiągnie temperatur granicznych na wyjściu i problem powinien zniknąć. Mam rację?

O ile procent można zmniejszyć moc grzewczą w tej PC?

Nie masz racji;)

Nawet przy mocy minimalnej możesz osiągnąć temp graniczną

Właśnie obserwuję cykl grzania na wykresie + podgląd modulacji na T78. Ten cykl wygląda prawidłowo a modulacja osiągnęła najpierw 100% a teraz spada! Teraz jest już tylko 73% a temperatura rośnie. Potwierdza to moje przypuszczenia, że problem leży w niewłaściwym doborze modulacji przez sterownik i wtedy pojawiają się "dzikie piki" poboru prądu.

Po prostu sterownik za późno "odpuszcza" ze 100% w dół i następuje niekontrolowany wzrost temperatury.

Dowodzi to tego ,że odbiór ciepła spada szybciej niż moc PC. Modulacją steruję regulator PID parametry tego regulatora są dostępne w OEM ie.Można się tym pobawić, ale trzeba znać rolę tych parametrów w procesie regulacji PID.

A odbiór ciepła zależy od powierzchni wymiany i różnicy temperatur .

Jest jeszcze jedna sprawa .Czasem podczas pracy PC uruchamiany jest proces odzysku oleju .Spada wtedy wydajność i może rosnąć moc.

To jest proces sterowany programem jednostki zewnętrznej.

Nie masz racji;)

Nawet przy mocy minimalnej możesz osiągnąć temp graniczną

Zgadza się, ale mnie chodzi o przypadek omawiany. Jeśli obniżenie mocy grzewczej [można jeszcze podnieść temp. graniczną na 60 stopni] nie załatwi sprawy to co proponujesz?

Moc minimalna w tym przypadku - to jaka?

Przypomniałem sobie, że kiedyś podawałeś zakres modulacji mocy 15-100%. Ale czy tak jest również w tym przypadku?

Zgadza się, ale mnie chodzi o przypadek omawiany. Jeśli obniżenie mocy grzewczej [można jeszcze podnieść temp. graniczną na 60 stopni] nie załatwi sprawy to co proponujesz?

Moc minimalna w tym przypadku - to jaka?

Przypomniałem sobie, że kiedyś podawałeś zakres modulacji mocy 15-100%. Ale czy tak jest również w tym przypadku?

minimalna to podobno niecałe 30 % maxymalnej ( w lecie to sporo).

Może mały buforek w obwodzie cwu?

Wygląda na to, że problem został rozwiązany. miki121 przestawił ustawienia OEM i pompa przestała taktować a także nie wchodzi na pełną moc. Obserwowałem stopień modulacji podczas grzania CWU i nie przekroczył 60% (a później zaczął spadać). Efektem ubocznym (ale pozytywnym) jest większa subiektywnie wyższa średnia temperatura w zasobniku pomimo identycznej nastawy (45 stopni). Widać bardziej optymalna wymiana ciepła na wężownicy sprzyja korzystniejszemu rozkładowy temperatur w zasobniku.

@Chcialbympompe

co Ci wypluwa takie ladne wydruki ? tzn. co masz podpiete aby takie cudo uzyskac

Linux + 1-wire. Jak masz trochę pojęcia o komputerach to możesz to "zmajstrować" za niewielkie pieniądze.

To co pokazuję to zrzuty ekranu. Ja mam dostęp online przez internet.

Linux + 1-wire. Jak masz trochę pojęcia o komputerach to możesz to "zmajstrować" za niewielkie pieniądze.

To co pokazuję to zrzuty ekranu. Ja mam dostęp online przez internet.

ale sam to uknules ? akuratnie linucha nie bardzo ... tak czy siak :)

dawaj mnie yu info na priv co i jak, prosze :)

• 1 month później...
Wygląda na to, że problem został rozwiązany. miki121 przestawił ustawienia OEM i pompa przestała taktować a także nie wchodzi na pełną moc. Obserwowałem stopień modulacji podczas grzania CWU i nie przekroczył 60% (a później zaczął spadać). Efektem ubocznym (ale pozytywnym) jest większa subiektywnie wyższa średnia temperatura w zasobniku pomimo identycznej nastawy (45 stopni). Widać bardziej optymalna wymiana ciepła na wężownicy sprzyja korzystniejszemu rozkładowy temperatur w zasobniku.

Witam.

Ciesze sie, ze problem zostal wreszcie rozwiazany:wiggle: .Dobrze to swiadczy o instalatorze-nie zostawil klienta w potrzebie, oby tak dalej.

Rozumiem, ze po wizycie mikiego taktowanie juz sie nie powtorzylo i jest juz wszystko wporzadku?

Pozdrawiam.

Edytowane przez Tomaszs131

Nastawa CWU - 45 stopni

Podwyższenie temperatury zasilania - było 5, jest 10 (czyli woda grzejna ustawiona na CWU+10)

Histereza - 5 stopni

Wcześniej miałem większą histerezę i taktowała. Po jej zmniejszeniu za radą działu technicznego Atlantica przez jakiś czas był spokój.

Przykładowy wykres pracy poprawnej:

http://images40.fotosik.pl/1776/235ad4481d9b7366m.jpg

Po przestawieniu podbicia na 10 z pięciu mam dwa grzania bez taktowania ale za to z poborem maksymalnym 4,5 i 5 kWh :(

Dane techniczne zasobnika:

http://www.atlantic-polska.pl/upload/karty_katalogowe/CWHFS_karta_katalogowa.pdf

Witam.

Moglbys powiedziec ile metrow kwadratowych ma Twoj dom.

Pozdrawiam.

Witam.

Moglbys powiedziec ile metrow kwadratowych ma Twoj dom.

Pozdrawiam.

Parter to 100m2 a nad nim poddasze użytkowe. Więc "po podłogach" to blisko 200m2 (chociaż nad salonem jest antresola więc "po prawdziwych podłogach" jest prawie 180m2).

U mnie zaczęły się przymrozki. U was też? Jak PC radzą sobie z odszranianiem?

• 3 weeks później...