Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opomiarowana Atlantic TRI

chcialbympompe

Recommended Posts

• Odpowiedzi 209
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie burze się , staram się zrozumieć jak to jest , przecież po to są kody zabezpieczające , żeby pewne ważne (ważne w sensie nieuszkodzenia urządzenia , a i często bezpieczeństwa zdrowia inwestora) ustawienia mógł wykonywać tylko świadomy serwisant ,za to przecież płaci się te pieniążki .Atu co każdy może sobie ustawiać co chce?

Wejście w poziom serwisanta nie wymaga żadnych kodów. A funkcja antyzamarzaniowa może być przydatna choćby podczas budowy kiedy niektóre pomieszczenia są jeszcze nie gotowe (nie ocieplone), rurki niezaizolowane, itp. Poza tym nie raz słyszałem o przypadkach, gdzie rozsadzało instalację bo np. naczynie przeponowe było na nieogrzewanym strychu.

mnie te mielenie pompką też się nie podoba

jeśli w kotłowni mam najmniej 17 stop mogę to olać?

czy jednak są jeszcze inne kruczki

mi ta funkcja antyzamrożeniowa potrafi w nocy łyknąć ponad 1 kwh

No to poszukaj opcji wyłączenia. U mnie siedziało to w menu "konfiguracja" i nazywało się "ochrona p-mrozowa instalacji".

• 2 weeks później...
Czy ktoś testował jak działa "program wakacyjny" w Atlanticu? Rozumiem, że temp. w pomieszczeniu będzie utrzymywał w tym okresie taką jak ustalę (komfort, obniżona lub ochrona) a po upływie wakacji wróci do standardowych ustawień. A co z CWU? Jest to w ogóle uwzględnione w "programie wakacyjnym"?

Ostatnie dni były luźniejsze więc wreszcie zabrałem się za odpalenie sprzętu, który miał pracować jako serwer monitorujący pracę PC. Dotychczas miałem to wszystko zrobione na starym PC, na którym pracowała dystrybucją linuxa NND + odpowiednie oprogramowanie. Jednak taki pecet bierze sporo prądu a co gorsze stare dyski twarde lubią się posypać w najmniej odpowiednim momencie...

Jakiś czas temu upolowałem na "znanym portalu aukcyjnym" terminal WYSE V50 w konfiguracji 512RAM/512DOM (Disc On Module) za 80zł (procesor VIA ale to bez znaczenia bo dostateczną wydajność zapewni cokolwiek szybszego od kalkulatora). Problem był z dystrybucją linuxa, która zmieści się na tym DOM i zapewni obsługę sprzętu. Po kilku przetestowanych dystrybucjach zdecydowałem się użyć "Voyage Linux", który jest mocno okrojonym Debianem i zajmuje bardzo mało miejsca.

Po zainstalowaniu distro + niezbędne dodatki: MC dla wygody, owfs z dodatkami, rrdtool, lighttpd, skrypty i bazy danych zajmuje jakieś 150M czyli wystarczy DOM 256M a obecne użycie RAM na poziomie 84M :)

Od strony sprzętowej całość oparta jest na magistrali 1-wire (interface USB>1wire - MP00202) i czujnikach temperatury DS1820 oraz liczniku DS2423, który zlicza impulsy z cyfrowego licznika energii elektrycznej (u mnie firmy ELS ale może być dowolny z wyjściem impulsowym). Pomysł na całość zaczerpnąłem ze tej strony.

Koszt sprzętu to jakieś 300zł - bez kosztów licznika energii (zależnie za ile kupicie terminal).

Edytowane przez chcialbympompe

No jak panowie specjaliści? miki121? hydraulik_?

642 poczatek wakacji

643 koniec

648 trub pracy ( Zabezpieczenie p.mrozowe / obniżona)

Po uruchomieniu można podejrzeć co się ustawiło po naciśnięciu "i"(temperatura obliczona)

Działa w trybie automatycznym

Woda tak jak w trybie obniżonym lub zabezpieczeniu p.mroz

W dobrym podgrzewaczu utrzymanie temp cwu nie jest kosztowne około 50 gr /dobę