Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła na żywo

pom_pla

Recommended Posts

• Odpowiedzi 299
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie do osób , które grzeją ciepłą wode PC , czy to zurzycie prądy które ja mam to norma dzienna u Was ( 2.5 kWh na dobe , na 4 osoby )

Ile ,,zużywacie,, ?? w ten sposób moge jakoś porównać mąją samoróbke do waszych fabrycznych , bo do zimy mam nadzieje jeszcze daleko by ją przetestować

Pytanie do osób , które grzeją ciepłą wode PC , czy to zurzycie prądy które ja mam to norma dzienna u Was ( 2.5 kWh na dobe , na 4 osoby )

Ile ,,zużywacie,, ?? w ten sposób moge jakoś porównać mąją samoróbke do waszych fabrycznych , bo do zimy mam nadzieje jeszcze daleko by ją przetestować

A jaki zbiornik i ile CWU średnio idzie? (albo całej wody?)

U mnie latem na trzy osoby idzie miesięcznie między 60 a 90kWh. W zeszłym roku chciało mi się jeszcze walczyć ze zużyciem, w tym mam już to w d...;)

Liwko

On grzeje przepływowo [wizualizacja] wężownicą w buforze 750l.

pompaciepla

U mnie 300l grzane raz/dobę, zużycie energii sięga 3kWh. Również 4 osoby.

Pobierając wodę uzyskujesz 41 stopni na wyjściu wężownicy, do ilu stopni nagrzewasz bufor?

Jak często i jak długo pracuje Twoja PC grzejąc CWU?

Edytowane przez Zigobar

Tak , bufor ma 750dm3 , teraz dla celów ciepłej wody PC uruchamia sie sie 2 razy na dobe , widac to na wizualizacji np,po najechaniu na wykres histotii temp, na pompie ciepła i woda w buforze jest nagrzewana do 44-45* tez to widac na historii temp na wyjsciu z PC

Pompa dziennie pracuje 1 godzine , czasem 70 minut