kaz1719505673 13.09.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Pytanie do osób , które grzeją ciepłą wode PC , czy to zurzycie prądy które ja mam to norma dzienna u Was ( 2.5 kWh na dobe , na 4 osoby ) Ile ,,zużywacie,, ?? w ten sposób moge jakoś porównać mąją samoróbke do waszych fabrycznych , bo do zimy mam nadzieje jeszcze daleko by ją przetestować U mnie PCi 14kW, baniak 400L grzany na 46 stopni, dwie dorosłe osoby i dwoje dzieci, 4 prysznice co dziennie. Z tego co zauważyłem to pompa włącza się 2 do 3 razy na dobę na jakieś 6-8 minut, zużywa w okolicach 0.8kW/h przy każdym załączeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 14.09.2012 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Hydraulik- umnie 5kw ?? niemam takiego poboru energii , max 3 kW , i raz tylko miałem taki ,,wynik ,, w czasie testów , teraz pobiera 2,4kW przy 44* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hendeh 14.09.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Jak Wy to robicie, że pompa włącza się kilka razy dziennie? U mnie pompa włącza się i wyłącza non stop przy grzaniu c.w.u., bo szybko osiąga temp graniczną c.o. Chyba gdzieś nie tu mi umieszczono czujnik temp. c.o. Pompa gruntowa 17kW, polski producent, zbiornik 300l z jedną wężownicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.09.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Jak Wy to robicie, że pompa włącza się kilka razy dziennie? U mnie pompa włącza się i wyłącza non stop przy grzaniu c.w.u., bo szybko osiąga temp graniczną c.o. Chyba gdzieś nie tu mi umieszczono czujnik temp. c.o. Pompa gruntowa 17kW, polski producent, zbiornik 300l z jedną wężownicą. Masz cyrkulację? No i ta jedna wężownica może byc problemem. Zbyt mała powierzchnia oddawania ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hendeh 14.09.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Mam cyrkulację, ale nie chodzi non stop. A w pompie jest nastawiona max temp. grzania 55*. Pompa osiąga ją w 10s i się wyłącza. Za chwilę temp spada i znowu się odpala. Dodam, że tak samo jest przy grzaniu bufora 400l i włączonej pompie do podłogówki, bo wczoraj odpaliłem na próbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.09.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Mam cyrkulację, ale nie chodzi non stop. A w pompie jest nastawiona max temp. grzania 55*. Pompa osiąga ją w 10s i się wyłącza. Za chwilę temp spada i znowu się odpala. Dodam, że tak samo jest przy grzaniu bufora 400l i włączonej pompie do podłogówki, bo wczoraj odpaliłem na próbę. Coś jest nie tak. Wzywaj instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 14.09.2012 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 (edytowane) Czujnik temp. w mojej PC jest w okolicach zasilania c.o. tj, w 1/3 wysokości licząc od góry hendeh..... a pompa obiegowa g.z nie jest zapieczona czasem , bo w 10 s to nawet spreżarka w PC niezdązy sie dobrze zagrzać Edytowane 14 Września 2012 przez pom_pla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 14.09.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Jak Wy to robicie, że pompa włącza się kilka razy dziennie? U mnie pompa włącza się i wyłącza non stop przy grzaniu c.w.u., bo szybko osiąga temp graniczną c.o. Chyba gdzieś nie tu mi umieszczono czujnik temp. c.o. Pompa gruntowa 17kW, polski producent, zbiornik 300l z jedną wężownicą. nie znam zasobnika cwu (wymiennika ) 300 l który może pracować z PC o mocy 17 kW.No może Rotex. Ewentualnie jeżeli w wężownicy jet CWU Szybko stracisz sprężarkę Bo chyba ktoś zdjął blokadę taktowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 14.09.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 (edytowane) Mam cyrkulację, ale nie chodzi non stop. A w pompie jest nastawiona max temp. grzania 55*. Pompa osiąga ją w 10s i się wyłącza. Za chwilę temp spada i znowu się odpala. Dodam, że tak samo jest przy grzaniu bufora 400l i włączonej pompie do podłogówki, bo wczoraj odpaliłem na próbę. 10 sekund? Nie załączaj PC! Sądzę, że masz jakiś szczątkowy przepływ w GZ [właściwie, to prawie go nie ma]. Trzeba znależć element układu, który jest odpowiedzialny za jego zdławienie. Sprawdż filtr, zawór zwrotny, pompę obiegową [oraz napięcie ją zasilające] czy co tam jeszcze masz. Jak układ sprawował się do tej pory? Bo chyba nie powiesz, że układ dopiero powstał, a po jego zbudowaniu instalator wziął pieniądze i uciekł [bez testów układu]. Jeśli nie jesteś pewien, że sobie poradzisz - wzywaj fachowca. Opisz układ, bo na razie nie wiadomo jak został zbudowany. Zagląda tu wielu instalatorów to go może ocenią i coś doradzą. Edytowane 14 Września 2012 przez Zigobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hendeh 14.09.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Przepływ jest, bo w końcu podgrzewa mi tę wodę. Tyle że w takim cyklu włączania i wyłączania trwa to jakieś półtorej godz., z 39* do 43*. Nawet z jedną wężownicą to chyba za długo. Poza tym właśnie boję się o sprężarkę. Coś za szybko osiąga tę temp. graniczną. Może czujnik nie tu gdzie trzeba? Albo moc sprężarki za duża? Trzeba by jakoś ograniczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 14.09.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Miałem zaraz po instalacji źle podpięty czujnik temperatury wody grzewczej wychodzącej z PC i efekt był podobny (start -stop) a do tego CWU nie osiągało odpowiedniej temperatury. Wezwij instalatora. Może czujnik jest walnięty? Masz podgląd mierzonych wartości z menu pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 14.09.2012 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Dlatego takie użądzenie jak PC powinna byc wyposazona w przyrządy do kontroli przepływu , najtańszym i bardzo dokładnym jest popularny wodomierz . W takich sytuacjach jak Twoja widać by było od razu co sie dzieje z przepływami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 14.09.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 hendehSkoro ten sam problem występuje również przy pracy z podłogówką i uważasz przepływ przez skraplacz za dobry, to podaj temperatury na jego WE/WY podczas pracy PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 15.09.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Przepływ jest, bo w końcu podgrzewa mi tę wodę. Jest, ale zły, albo źle podpięte lub wadliwe czujniki. Nie grzej tak zainstalowaną pompą, dopóki nie usuniesz usterki. Zmierz temperaturę na we i wy na dz i gz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hendeh 15.09.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 hendeh Skoro ten sam problem występuje również przy pracy z podłogówką i uważasz przepływ przez skraplacz za dobry, to podaj temperatury na jego WE/WY podczas pracy PC. Z poziomu menu nie mam dostępu do temp. skraplacza. Skontaktowałem się z instalatorem, mam nadzieję że da radę coś naprawić. Jeszcze jedno, pompą steruje pogodówka i czujnik w mieszkaniu. Przy nastawionej np. temp. 23* w mieszkaniu temp. wyliczona c.o. wariuje i zmienia się w zakresie 19-29* i wtedy pompa osiąga znów b. szybko tę temp. i się wyłącza i włącza na nowo. Jednak przy nastawionej 30* w mieszkaniu sterownik sobie wyliczył 47* i stabilnie zwiększał temp. c.o. Wg mnie pompa za szybko osiąga temp. wyliczoną c.o. Albo czujnik gdzieś nie tu ją mierzy. Idealnie byłoby gdyby osiągnęła temp. wyliczoną i sobie tak chodziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 15.09.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Z poziomu menu nie mam dostępu do temp. skraplacza. To zainwestuj 50zł i kup 4 termometry z zewnętrznymi czujnikami. Czujniki przyciśnij do we i wy dz i gz, a następnie owiń na ciasno jakąś izolacją, np. do rur. Coś masz ewidentnie spartolone i dobrze by było to zlikwidować przed zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.09.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 U mnie pompa włącza się i wyłącza non stop przy grzaniu c.w.u., bo szybko osiąga temp graniczną c.o. Chyba gdzieś nie tu mi umieszczono czujnik temp. c.o. Pompa gruntowa 17kW, polski producent, zbiornik 300l z jedną wężownicą. Jaka masz aktualnie temperature DZ i jaka powierzchnie wezownicy w baniaku CWU?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hendeh 15.09.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Powierzchni wężownicy nie znam, a temp. DZ to 8*. A wracając do tematu wątku, to sobie podglądam te wykresy i może czujnik c.o. u mnie pokazuje temp na skraplaczu, tak szybko rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.09.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Przy 8*C na DZ Twoja pompa ma ponad 20kW mocy grzewczej. Tej ilosci energii nie odbierze jedna standardowa wezownica z c.a. 2[m2] powierzchni wymiany. Do takiej mocy pompy to nawet jakies zbiorniki biwalentne nie dadza rady. Powinienes miec jakis konkretny zbiornik dedykowany pod PCi.Jak to sie z Twoim buforem podobnie zachowuje (jesli masz podlogowke to potrzebny on zreszta jak zeby w d..ie) to masz juz spory problem. Zakladam, ze CWU nie grzejesz do 50-52*C. Jesli amsz mozliwosci to podnies temp graniczna skraplacza do 59*C a temperature zadana CWU ustaw na 41*C. Przy histerezie 2*C powinienes miec wode w zakresie 40-42*C. Czujnik temperatury zainstaluj w gornym gniezdzie zbiornika CWU. Oszczedzisz troszke swoja sprezarke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 15.09.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 jakby kogoś porównawczo interesowało to polecam swoją wizalizację. http://www.telekontrola.pl/monitor/pc1/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts