Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła na żywo

pom_pla

Recommended Posts

Pytanie do osób , które grzeją ciepłą wode PC , czy to zurzycie prądy które ja mam to norma dzienna u Was ( 2.5 kWh na dobe , na 4 osoby )

Ile ,,zużywacie,, ?? w ten sposób moge jakoś porównać mąją samoróbke do waszych fabrycznych , bo do zimy mam nadzieje jeszcze daleko by ją przetestować

U mnie PCi 14kW, baniak 400L grzany na 46 stopni, dwie dorosłe osoby i dwoje dzieci, 4 prysznice co dziennie. Z tego co zauważyłem to pompa włącza się 2 do 3 razy na dobę na jakieś 6-8 minut, zużywa w okolicach 0.8kW/h przy każdym załączeniu.

• Odpowiedzi 299
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak Wy to robicie, że pompa włącza się kilka razy dziennie? U mnie pompa włącza się i wyłącza non stop przy grzaniu c.w.u., bo szybko osiąga temp graniczną c.o. Chyba gdzieś nie tu mi umieszczono czujnik temp. c.o. Pompa gruntowa 17kW, polski producent, zbiornik 300l z jedną wężownicą.

Masz cyrkulację?

No i ta jedna wężownica może byc problemem. Zbyt mała powierzchnia oddawania ciepła.

Mam cyrkulację, ale nie chodzi non stop. A w pompie jest nastawiona max temp. grzania 55*. Pompa osiąga ją w 10s i się wyłącza. Za chwilę temp spada i znowu się odpala. Dodam, że tak samo jest przy grzaniu bufora 400l i włączonej pompie do podłogówki, bo wczoraj odpaliłem na próbę.

Coś jest nie tak. Wzywaj instalatora.

Jak Wy to robicie, że pompa włącza się kilka razy dziennie? U mnie pompa włącza się i wyłącza non stop przy grzaniu c.w.u., bo szybko osiąga temp graniczną c.o. Chyba gdzieś nie tu mi umieszczono czujnik temp. c.o. Pompa gruntowa 17kW, polski producent, zbiornik 300l z jedną wężownicą.

nie znam zasobnika cwu (wymiennika ) 300 l który może pracować z PC o mocy 17 kW.No może Rotex.

Ewentualnie jeżeli w wężownicy jet CWU

Szybko stracisz sprężarkę Bo chyba ktoś zdjął blokadę taktowania

Mam cyrkulację, ale nie chodzi non stop. A w pompie jest nastawiona max temp. grzania 55*. Pompa osiąga ją w 10s i się wyłącza. Za chwilę temp spada i znowu się odpala. Dodam, że tak samo jest przy grzaniu bufora 400l i włączonej pompie do podłogówki, bo wczoraj odpaliłem na próbę.

10 sekund? Nie załączaj PC!

Sądzę, że masz jakiś szczątkowy przepływ w GZ [właściwie, to prawie go nie ma]. Trzeba znależć element układu, który jest odpowiedzialny za jego zdławienie. Sprawdż filtr, zawór zwrotny, pompę obiegową [oraz napięcie ją zasilające] czy co tam jeszcze masz.

Jak układ sprawował się do tej pory? Bo chyba nie powiesz, że układ dopiero powstał, a po jego zbudowaniu instalator wziął pieniądze i uciekł [bez testów układu]. Jeśli nie jesteś pewien, że sobie poradzisz - wzywaj fachowca.

Opisz układ, bo na razie nie wiadomo jak został zbudowany. Zagląda tu wielu instalatorów to go może ocenią i coś doradzą.

Edytowane przez Zigobar

Przepływ jest, bo w końcu podgrzewa mi tę wodę. Tyle że w takim cyklu włączania i wyłączania trwa to jakieś półtorej godz., z 39* do 43*. Nawet z jedną wężownicą to chyba za długo. Poza tym właśnie boję się o sprężarkę. Coś za szybko osiąga tę temp. graniczną. Może czujnik nie tu gdzie trzeba? Albo moc sprężarki za duża? Trzeba by jakoś ograniczyć?

hendeh

Skoro ten sam problem występuje również przy pracy z podłogówką i uważasz przepływ przez skraplacz za dobry, to podaj temperatury na jego WE/WY podczas pracy PC.

Z poziomu menu nie mam dostępu do temp. skraplacza. Skontaktowałem się z instalatorem, mam nadzieję że da radę coś naprawić. Jeszcze jedno, pompą steruje pogodówka i czujnik w mieszkaniu. Przy nastawionej np. temp. 23* w mieszkaniu temp. wyliczona c.o. wariuje i zmienia się w zakresie 19-29* i wtedy pompa osiąga znów b. szybko tę temp. i się wyłącza i włącza na nowo. Jednak przy nastawionej 30* w mieszkaniu sterownik sobie wyliczył 47* i stabilnie zwiększał temp. c.o. Wg mnie pompa za szybko osiąga temp. wyliczoną c.o. Albo czujnik gdzieś nie tu ją mierzy. Idealnie byłoby gdyby osiągnęła temp. wyliczoną i sobie tak chodziła.

Z poziomu menu nie mam dostępu do temp. skraplacza.

To zainwestuj 50zł i kup 4 termometry z zewnętrznymi czujnikami. Czujniki przyciśnij do we i wy dz i gz, a następnie owiń na ciasno jakąś izolacją, np. do rur. Coś masz ewidentnie spartolone i dobrze by było to zlikwidować przed zimą.

U mnie pompa włącza się i wyłącza non stop przy grzaniu c.w.u., bo szybko osiąga temp graniczną c.o. Chyba gdzieś nie tu mi umieszczono czujnik temp. c.o. Pompa gruntowa 17kW, polski producent, zbiornik 300l z jedną wężownicą.

Jaka masz aktualnie temperature DZ i jaka powierzchnie wezownicy w baniaku CWU??

Przy 8*C na DZ Twoja pompa ma ponad 20kW mocy grzewczej. Tej ilosci energii nie odbierze jedna standardowa wezownica z c.a. 2[m2] powierzchni wymiany. Do takiej mocy pompy to nawet jakies zbiorniki biwalentne nie dadza rady. Powinienes miec jakis konkretny zbiornik dedykowany pod PCi.

Jak to sie z Twoim buforem podobnie zachowuje (jesli masz podlogowke to potrzebny on zreszta jak zeby w d..ie) to masz juz spory problem.

Zakladam, ze CWU nie grzejesz do 50-52*C. Jesli amsz mozliwosci to podnies temp graniczna skraplacza do 59*C a temperature zadana CWU ustaw na 41*C. Przy histerezie 2*C powinienes miec wode w zakresie 40-42*C. Czujnik temperatury zainstaluj w gornym gniezdzie zbiornika CWU. Oszczedzisz troszke swoja sprezarke.