Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła na żywo

pom_pla

Recommended Posts

Ja mam pompe od tego samego producenta co kolega i od razu po zapowietrzeniu GZ weszla mi w tryb "awaria" i sie wylaczyla. Niby troszke nowszy model mam, ale sterowanie chyba identyczne.

Chodziło mi o sam fakt wystąpienia taktowania, u mnie też po trzech jest "awaria". Może po prostu tam nie ma zabezpieczenia? i tak mu taktuje.

• Odpowiedzi 299
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wygląda na to, że moja pompa nie umie utrzymać niskiej temp. zasilania na bufor i dalej podłogówkę, jak jej ustawię 30 to przy histerezie 5 momentalnie osiąga 35 i się wyłącza. Po zmianie histerezy na 8 trochę jej to zajęło, ale jak już osiągnęła 38 to znów się wyłączyła na pół min, aż spadła temp. c.o. do 30 i znowu się włączyła, ale tylko na jakieś 5s bo już przecież chwilę wcześniej osiągnęła zadane 38. Zachowuje się tak jakby nie było odbioru, a przecież pompuje w podłogę 38 a wraca 25. A może ma moc nie 17kW a 80kW. Czy to normalne, czy czegoś jej brakuje? Bo przecież nie nastawię histerezy na 20 żeby mi pompowała 50 w podłogę, a nie może tak się włączać i wyłączać na niskich temp. Może jest jakiś parametr, czy coś innego? Jak patrzę na te wykresy to temp. rośnie jakoś bardziej stabilnie.

Zachowuje się tak jakby nie było odbioru, a przecież pompuje w podłogę 38 a wraca 25. A może ma moc nie 17kW a 80kW.

Dla mocy 17 kW i schłodzeniu 13 K przepływ powinien być ok. 1100 l/h (w warunkach równowagi). Jeżeli Ci tak szybko rośnie temperatura to masz przepływ o wiele mniejszy. Ja bym zaczął od sprawdzenia filtra siatkowego. Jak jest czysty, to włącz samą pompkę obiegową gz i sprawdź przepływy na rotametrach. A może masz sprzęgło hydrauliczne i tu jest problem?

Zachowuje się tak jakby nie było odbioru, a przecież pompuje w podłogę 38 a wraca 25....Czy to normalne, czy czegoś jej brakuje?

Pewnie brakuje jej przepływu wody. Jeśli na zasilaniu podłogówki masz 38, a na powrocie 25 to ewidentnie oznacza, że masz za mały przepływ i coś z tym trzeba zrobić.