Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła na żywo

pom_pla

Recommended Posts

• Odpowiedzi 299
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam,

obserwuję tą wizualizację i zaryzykuję stwierdzenie, że nie jest wiarygodna.

1. brak opisów informujących o rodzaju wykrsu,

2. zbyt krótki okres pomiaru, trudno przeanalizować przebiegi

3. wpisywane zużycie jest spisywane z licznika i nie wiadomo na ile jest realne

4. temperatura na wyjściu z PCi jest niższa jak temperatura na wyjściu ze sprzęgła do domu, nie bardzo łapię jak to możliwe

zapomniałem dodać, że cwu nie osiaga więcej niż 40-42°C

Edytowane przez pomarszczonyfred

Pyxis--i ze wzajemnością fizyka nie oszukała mnie i wyniki mam podobne do viss....;)

pomarszczony.....

1 rodzaj wykresu ? masz namysli jakie temp , są w konkretnej rurze ? termometry są ,,przyklejone ,, do rur których temp, dotyczą

2 okres pomiary jest krótki bo pompa krótko pracuje , tyle ciepła dom potrzebuje , ale przyjdzie zima -będą wieksze czasy pracy ,

aby zobaczyć szczegóły wystarczy powiekszyć interesujący CIE fragment i Masz z dokładnością do minuty co sie działo

3 spisuje recznie sub licznik bo taki tylko mam , ale sprawdziłem go z tym według którego płace i mnie nie kłamie

4 temp na wyjsciu na c.o. czasem faktycznie wieksze bo pompka pobiera wode z bufora i jak w nim spadnie temp, do zadanej dla pompy to dopiero wtedy startuje PC

5 uwierz jak by ciepła woda była za zimna to bym miał prze,,,,chlapane , bufor mam duzy to ilosc ciepłej wody jest wystarczająca i nie musze dolewać zimniej

Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób wykonałeś sondy pionowe, skoro zrobiłeś 15 odwiertow to raczej watpie byś kupowal gotowe sondy(te najkrotsze ze zintegrowaną glowica zaczynaja sie od dlugosci 60m i ok 550zl brutto+transport),oraz jak zapewniles szczelnosc połaczeń. Aktualnie sam bede sobie wiercil otwory(jestem w stanie wywiercic na glebokosc 32m) tylko nie wiem jak wykonac 'U-rurke' i polaczyc ja z przewodem PE, w taki sposob, aby nie martwic sie o szczelnosc. Za wszelkie wskazowki bede bardzo wdzieczny. Edytowane przez postaw_piwo

Jako wieczny eksperymentator zrobiłem tak

przed zrobieniem pierwszej sondy kupiłem kawałek rury PE 32*2.4 i 0,5 ( nie , nie litra ) tylko metra rury miedzianej fi28

PE przeciąłem na 2 kawałki i teraz przy pomocy palnika do lutowania miedzi podgrzałem PE i wsunąłem po 25cm miedzianej do kazdej PE ,

tak ze one ,,doszły ,, do siebie a w srodku była miedziana , troche czasu to trwa i siły też trzeba użyć

na końcówki PE założyłem przejscia na gwint i nakreciłem zawory kulowe

Do srodka kompresorem cisnienia 8 atm i tak zostawiłem na tydzień

po tygodniu było ,,,,,,,,7,8 atm , tak ze próbe uznałem za udaną

ururka wykonana jest z polutowanych kolan ,,6,, i ,, 7 ,, i do tego po 25 cm rury miedzianej

całośc instalacij poddana była cisnieniu 8 atm przez tydzień i fakt uszło do 7,8 atm , a nieszczelność miałem na gwincie przy rozdzielaczu ,,, ufffffff

by kolana miedziane nie były narazone na ,,zjedzenie ,, przez grunt , wysmarowałem je sylikonem i całość włozyłem do grubego worka foliowego , a dokładnie kilku naciągnietych jeden na drugi i całość dodatkowo taśma izolacyjna

Inastalacja zalana jest glikolem od marca , jako wskaznik i jednoczesnie naczynie mam kanister przeźroczysty po glikolu , od zalania instalacji ubyło 0,00 mm

Instalacja jest bezcisnieniowa

p.s to teraz polecą gromy,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób wykonałeś sondy pionowe, skoro zrobiłeś 15 odwiertow to raczej watpie byś kupowal gotowe sondy(te najkrotsze ze zintegrowaną glowica zaczynaja sie od dlugosci 60m i ok 550zl brutto+transport),oraz jak zapewniles szczelnosc połaczeń. Aktualnie sam bede sobie wiercil otwory(jestem w stanie wywiercic na glebokosc 32m) tylko nie wiem jak wykonac 'U-rurke' i polaczyc ja z przewodem PE, w taki sposob, aby nie martwic sie o szczelnosc. Za wszelkie wskazowki bede bardzo wdzieczny.

Nie radzę kombinować z łączeniem różnych materiałów w miejscu fizycznie niedostępnym (30m pod ziemią), jedyne sensowne rozwiązanie to zgrzewanie JEDNORODNYCH materiałów!

Można kupić same głowice do sond np. w Aspol i nie są aż tak drogie w porównaniu do ponownych odwiertów. Nawet jeśli wiercisz sam swoim sprzętem, nie warto tu oszczędzać.

To juz chyba bedzie w krotkim czasie relikt technologi do muzeum

Idzie nowe.

http://ufofakty.salon24.pl/454237,darmowa-energia-uwolniona-i-co-dalej

z patentem w linku

nie wiem jak ale chce to miec i licznik przestanie sie krecic

WOW

Niech Ci do tego "generatora grawitacyjnego" dorzuca gratis teleporter. Zaoszczedzisz na dojazdach do szkoly ;-)

• 2 weeks później...

Wykorzystując lubiane przez wszystkich czujniki temperatury DS1820, darmowy system operacyjny Linux plus darmowe oprogramowanie do monitoringu Cacti i starego laptopa pobierającego około 25-30W utworzyłem monitoring swojej pompy ciepła. Zapraszam chętnych do oglądania na:

http://pompaciepla24.com/

Edytowane przez rwxw
zmiana adresu serwisu z monitoringiem