kamilsy 05.09.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 [ATTACH=CONFIG]134879[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]134880[/ATTACH]Witam! Wraz z Żona zamierzamy kupić mieszkanie w zasadzie to już wpłaciliśmy zaliczkę 61,44m2 jednak teraz mamy wątpliwości co do wyboru, gdyż mieszkanie jest od strony północno zachodniej i na te strony wychodzą wszystkie okna wiec słońca w mieszkaniu będzie trochę mało, praktycznie dopiero trochę przy zachodzie. Albo wcale gdyż drzewa od strony zachodniej miały być wycięte a teraz się okazało że nie będą, brak pozwolenia na wycinkę. Po drugiej stronie bloku jest mieszkanie większe 69,60m2 i wszystkie okna są od strony południowo-zachodniej wiec słonce będzie tam praktycznie cały czas, gdyż drzewa od strony zachodniej są tylko do połowy bloku i akurat na cześć mieszkania 69,60m2 nie wchodzą. Problem w tym że aby zmienić to mieszkanie (61,44m2) na mieszkanie (69,60m2 od słonecznej strony) będziemy musieli wziąć kredyt większy o 20tyś zł i wydłużyć spłate kredytu o 3 lata. Czy ta cena jest warta tego aby mieć słonce w domu? Co o tym sądzicie. A i jeszcze jedno co byście zmienili w projekcie tych mieszkań może jakieś podpowiedzi Z góry dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 06.09.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Kwota 20 tys może nie jest dla Was mała, ale moim zdaniem za dobre doświetlenie mieszkania warto tyle dopłacić. Zakładam, że skoro zadajesz to pytanie, to aspekt nasłonecznienia mieszkania jest dla Was istotny. W końcu pewnie macie zamiar trochę tam pomieszkać, więc płacicie za swój komfort życia. W naszym klimacie jest tak niewiele pogodnych dni i jeśli komuś są one potrzebne do szczęścia to powinien je "kumuluować". Trochę inna sprawa natomiast to sama rozkładowość mieszkania. To większe mieszkanie ma przechodni salon z kuchnią i pytanie, czy takie rozwiązanie jest dla Was. Jest to rozwiazanie nowoczesne, ale wiąze się z tym, że salon jest przechodni, dla osób korzystających z pokojów zlokalizowanych w głębi mieszkania. Ja osobiście wolę bardziej tradycyjne rozwiązania, zwłaszcza jeśli w domu przewija się dużo gości. W mieszkaniu mniejszym, strefa wypoczynkowa salonu jest ładnie wydzielona z pozostałej części mieszkania. Za to w kuchni kuchnia jest naprawdę malutka i to w korytarzu. Do tego łazienka, mimo że tak duża metrażowo (7m2 - to tyle co jeden z pokoi... .) to kiepsko ustawna. Strasznie dużo miejsca traci się tutaj na komunikację. Ponieważ dla mnie obydwa mieszkania wymagałyby korekty ścian, raczej zdecydowałabym się na większe mieszkanie (kupujesz nie tylko słońce ale i metry) z nastawieniem na ewentualne przeróbki, w szczególności zamianę miejscami części salonow kuchennej z dwoma pokojami. Ja osobiście kreatywnym przestawiaczem ścian nie jestem, może się ktoś jeszcze odezwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka G. 06.09.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Zdecydowanie wybrałabym większe mieszkanie. I tak będziesz robić nowe ścianki, a z tego co widzę da się tam zrobic bardziej sensowny układ niż salon przechodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilsy 06.09.2012 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 WitamA może Agnieszka byś coś więcej podpowiedziała bo przy wyborze większego mieszkania nie chcieli byśmy chyba rezygnować z 3 odrębnych pokoi, gdyż w planach mamy drugie dziecko. Fajnie by było jeżeli salon znajdował by się na końcu mieszkania, tam gdzie teraz są dwa pokoje ale chyba ciężko to będzie zrobić przy zachowaniu trzech odrębnych pokoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margulka 06.09.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 (edytowane) W obu przypadkach zamieniłabym miejscami kuchnię z łazienką. Tak otwarta kuchnia, przechodnia, jak w tych propozycjach, przy dwójce dzieci będzie nie do ogarnięcia. Oczywiście, w obu przypadkach wtedy salon obok kuchni. Edytowane 6 Września 2012 przez Margulka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.09.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 a ja kuchnię przeniosłabym, w tym większym mieszkaniu, do pokoju: http://images48.fotosik.pl/390/69eaceaff931c7a2gen.jpg Masz wtedy dwie duże sypialnie, dużą łazienkę z wanna i prysznicem, wc z pralnią, wygodny aneks kuchenny, wielką garderobę. Teraz doczytałam o jeszcze jednym dziecku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.09.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Zamiany łazienki i kuchni nie zawsze sa mozliwe - łazienka potrzebuje pionu kanalizacyjnego o większej przepustowosci. Łatwiej podpiąc kuchnię do łazienki. Czy dobrze widze na planie, że w łazience jest piec gazowy do ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.09.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 No to taka alternatywa:http://images39.fotosik.pl/1735/9c63f89909cd9362gen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka G. 06.09.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Elfir, bardzo fajne rozwiązanie.Można jeszcze zrobić tak: na miejscu obecnej kuchni garderoba (szafy wzdłuż sciany), w lewy górnym rogu kuchnia, ponżej salon i 3 pokoje na wrpost garderoby. Plusy: widna kuchnia, dużo szaf, minusy: mały salon i nie zmieści się stoł (tylko barek), do tego musimy iśc korytarzem do części salonowej. Chyba jednak opcja Elfir lepsza, mimo że kuchnia ciemna i w "korytarzu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 07.09.2012 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Ze względu na lokalizację wszystkich pionów wodnych na jednej stronie mieszkania, i to tej bez okien, możliwości przenoszenia kuchni czy łazienki są ograniczone. Projekt nr 1 Elfir to odzwierciedlenie tego, o czym ja myślałam. W bonusie dodatkowe WC, garderoba co na tak dużej powierzchni jest naprawdę korzystne Mieszkanie jest prostokątną paróweczką, więc długi korytarz przy tej ilości pomieszczeń jest konieczny, ale odpowiednia jego aranżacja, np. półka tak jak zaplanowała Elfir i inne triki wizualne pozwolą na ciekawy efekt aranżacyjny. Mnie się tak bardzo podoba, ale niestety tylko dwa pokoje, więc chyba nie dla Was (chyba że kiedyś zrezygnujecie z własnej sypialni na rzecz przeprowadzki do salonu. Natomiast projekt drugi Elfir osiąga efekt, o który mi chodziło, czyli wydziela przestrzeń sypialnie rodzinnych i przestrzeń salonu, dostępną dla gości. Kuchnia jest nadal usytuowana raczej nietradycyjnie, ale ma to swoje zalety - zdjęta jest w większości z widoku salonu przy dobrej dostępności. Można się zastanowić, czy przy pomocy podłogi nie włączyć do przestrzeni kuchennej również stołu zlokalizowanego w przestrzeni salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 07.09.2012 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 wg mnie to pierwsze mieszkanie ma bardzo fajny układ, po co przestawiać w nim ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilsy 07.09.2012 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 WitamTak w łazience jest piec gazowy do ogrzewania. A w przyszłym tygodniu idziemy zmienić mieszkanie na większe wiec jak ktoś ma jeszcze jakiś fajne pomysły z innym układem mieszkania, niż deweloper to czekamy z niecierpliwością i za wszystkie z góry dziękujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 07.09.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 wg mnie to pierwsze mieszkanie ma bardzo fajny układ, po co przestawiać w nim ściany? Nie ma konieczności przestawiania ścian. Ale układ z przechodnią kuchnią i salonem nie jest dla każdego. Taki salon jest maksymalnie odsłonięty i jego połowa to ciąg komunikacyjny. Przylegają do niego wszystkie sypialnie i z tego względu ja osobiśćie dodałabym jeszcze hałas. W projekcie Elfir sypialnie są bardziej schowane. A o ostatecznym kształcie mieszkania zdecydują sobie inwestorzy i tak. A sprecyzujesz, jakie zalety ma Twoim zdaniem pierwszy układ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 07.09.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Przede wszystkim przestrzen, komunikacja zmniejszona do minimum. 3 pokoje i w sumie duży salon przy stosunkowo małym metrażu.Ale zgadzam się, ze to nie jest rozwiązanie dla każdego.Kuchnię zamknęłabym drzwiami przesuwnymi i więcej bym chyba nie kombinowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 08.09.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 No to taka alternatywa: http://images39.fotosik.pl/1735/9c63f89909cd9362gen.jpg a może jeszcze inaczej, tak jak w tym projekcie (Elfir, jak zwykle jestem pod wrażeniem Twoich pomysłów), ale salon i dwa pokoje"dolne" odbić lustrzanie, mała sypialnia w lewym górnym rogu mogłaby być sypialnią rodziców, aby oddzielić ją od części dziecięcej, dzieci miałyby pokoje koło siebie i nie musiałyby wędrować przez całe mieszkanie i salon do łazienki, co jest szczególnie uciążliwe w sytuacji kiedy rodzice mają gości, a dzieci mają iść spać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 08.09.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Przede wszystkim przestrzen, komunikacja zmniejszona do minimum. 3 pokoje i w sumie duży salon przy stosunkowo małym metrażu. Ale zgadzam się, ze to nie jest rozwiązanie dla każdego. Kuchnię zamknęłabym drzwiami przesuwnymi i więcej bym chyba nie kombinowała. w tym układzie masz samą komunikację, całą częsć dzienną łącznie z kuchnią masz w komunikacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.09.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 mamik - unikałam pokojów dzieci z balkonem (raz bezpieczeństwo, dwa kłótnia o balkon ). Poza tym dwójka dorosłych zwykle ma więcej ubrań niż małe dziecko, więc musi zmieścić duża szafę w sypialni, stąd największa sypialnia byla przewidziana dla rodziców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 08.09.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 mamik - unikałam pokojów dzieci z balkonem (raz bezpieczeństwo, dwa kłótnia o balkon ). Poza tym dwójka dorosłych zwykle ma więcej ubrań niż małe dziecko, więc musi zmieścić duża szafę w sypialni, stąd największa sypialnia byla przewidziana dla rodziców. absolutnie racja ale na razie jest jedno dziecko, do drugiego jeszcze przynajmniej 9 m-cy (chyba ) więc na kilka lat największa sypialnia z balkonem byłaby sypialnią rodziców, a za klika lat zdecydować jak będzie najlepiej i najwygodniej, zawsze można umieści drugie dziecko w małym pokoju, albo dać pokój z balkonem starszemu dziecku, przerabiałąm taką sytuację, więc wiem na pewno, że da sie zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 09.09.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 w tym układzie masz samą komunikację, całą częsć dzienną łącznie z kuchnią masz w komunikacji podobnie jak w domach gdzie masz otwraty układ salonu i kuchni z wyjściami na taras np. mnie by taki układ pasował, ale jak mówie to nie jest rozwiązanie dla każdego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilsy 12.09.2012 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 A co myślicie o takim układzie? podoba się wam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts