Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to jest ciepły montaż okien?

Recommended Posts

Przy zamawianiu okien wykonawca namówił mnie na ciepły montaż. Argumentował, że jak wybieram ciepłe okna z dobrym U to idealny będzie ciepły montaż. Po zainstalowaniu okien, zobaczyłem , że ten montaż polega na tym że są dwie warstwy pianki przedzielone jakąś taśmą. Kosztowało mnie to trochę drożej. Czy tak wygląda ciepły montaż?

przenosze do działu o oknach, gdzie najszybciej znajdziesz fachowców od ciepłego montażu :p

Ja nie jestem fachowcem, ale z zasady klasyczny "ciepły montaż" to okno wysunięte poza obrys muru, tak, że z każdej strony styka się z warstwą ocieplenia.

To co dostałeś to po prostu prawidłowy montaż na tasmę rozprężną.

Ewentaulnie ta taśma to folia paroszczelna, ale w zasadzie powinna być jeszcze folia paroprzepuszczalna.

Edytowane przez Elfir

Witam

przenosze do działu o oknach, gdzie najszybciej znajdziesz fachowców od ciepłego montażu :p

Ja nie jestem fachowcem, ale z zasady klasyczny "ciepły montaż" to okno wysunięte poza obrys muru, tak, że z każdej strony styka się z warstwą ocieplenia.

To co dostałeś to po prostu prawidłowy montaż na tasmę rozprężną.

Ewentaulnie ta taśma to folia paroszczelna, ale w zasadzie powinna być jeszcze folia paroprzepuszczalna.

no nie do końca

ciężko wyrokować mając tak mało informacji, jeżeli masz możliwość zrób zdjęcie czy dwa i wtedy będzie można coś więcej powiedzieć.

równie dobrze może ta taśma to specjalnie w tym celu wykonywana tz 3 w 1, tylko po co wtedy pianka ? no nie wiem :)

więcej informacji potrzeba a w dziale znajdziesz bardzo obszerne wątki na temat tz "ciepłego montażu"

Pozdrawiam

się tak dzieje bo termin "ciepły montaż " jest polem do popisu ! jak mnie ktoś pyta o ciepły montaż to mówię ze ja odróżniam standardowy,montaż z użyciem taśm oraz montaż w warstwie ocieplenia

Ciepłym montażem równie dobrze mogę nazwać montaż przy temp +25stopni

Przy zamawianiu okien wykonawca namówił mnie na ciepły montaż. Argumentował, że jak wybieram ciepłe okna z dobrym U to idealny będzie ciepły montaż. Po zainstalowaniu okien, zobaczyłem , że ten montaż polega na tym że są dwie warstwy pianki przedzielone jakąś taśmą. Kosztowało mnie to trochę drożej. Czy tak wygląda ciepły montaż?

Tu masz 3 przykłady "ciepłego montażu"

http://www.youtube.com/user/simteqsklep

Pozdrawiam:

U mnie "ciepły montaż" to montaż z użyciem pianki montażowej niskorozprężnej, od wnetrza taśmy paroszczelnej na jakimś primerze, od zewnątrz taśmy paroprzepuszczalnej. (Oczywiście z kotwami; ściana jednowarstwowa beż "ocieplenia")

no to dobry ale nazewnictwo pozostawia wiele do życzenia bo jak trafi się upierdliwy klient to w ciepłym montażu będzie chciał by szyby grzały :D