Pyxis 10.02.2013 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Tak Pyxis, tak, masz rację. Wiem o tym . Dobrze, ze Ty tez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 13.02.2013 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Specjalnie dla Ciebie Tolerancja termiczna bakterii Legionella: kolonizują środowiska nawet od 6 do 63 °C temperatura wody 55 °C po 60 min. je inhibuje (zatrzymuje) temperatura wody 60 °C po 25 min. jest potrzebna do inaktywacji roztworu L.pneumophila o stężeniu 100.000.000 JKT/ml. Brawo, nie ma to jak wziąć dane z ulotki reklamowej firmy produkującej systemy dezynfekcji, która udowadnia jak nieskuteczna jest dezynfekcja termiczna i jak bardzo trzeba grzać (co oczywiście kosztuje i niszczy instalację) aby pozbyć się bakterii w odróżnieniu od jedynej, najlepszej i najskuteczniejszej metody X. http://www.euroclean.com.pl/dezynfekcja-termiczna-fakty-i-mity Baaardzo niezależne dane i oczywiście zupełnie obiektywne... Opracowań bardziej naukowych w sieci jest multum, poniżej parę cytatów z pierwszego lepszego opracowania (akurato to dotyczyło mierzenia wpływu materiału instalacji CWU na występowanie Legionelli): W niskich temperaturach (poniżej 20°C) bakteria znajduje si ę w stanie hibernacji. Silny rozwój następuje pomiędzy 25°C a 48°C, z optimum wzrostowym przy temperaturze 37°C (temperatura ciała ludzkiego, idealna temperatura prysznicu). Wyższe temperatury niszczą tę bakterię: w 50°C: 90% ginie w czasie 2 godz. w 60°C: 90% ginie w czasie 2 min. w 80°C: 90% ginie w czasie 1 min. I kolejny: Do infekcji płucnej dochodzi w skutek inhalacji bakterii Legionella obecnych w aerozolach (bardzo małych kropelkach wody < 5μm, występujących np. w natrysku). Zakażenie bakterią następuje głęboko w pęcherzykach płucnych. Picie skażonej wody zazwyczaj nie powoduje infekcji, gdyż bakterie natychmiast giną w kwasie żołądkowym. Dodam tylko, że najbardziej znany przypadek epidemii choroby legionistów był spowodowany brudną klimatyzacją w hotelu a nie brakiem dezynfekcji instalacji CWU. Na koniec ciekawostka: Liczbę bakterii Legionella podaje się w jtk/l (jednostkach tworzących kolonie / litr). Granica wykrywalności wynosi 50 jtk/l, w instalacjach silnie skażonych spotyka się do 1 miliona jtk/l. Czyli w cytacie przytoczonym przez Pixisa mamy doczynienia ze stężeniem 100 krotnie wyższym niż w mocno skażonej instalacji... Podsumowując. Jak ktoś chce grzać CWU do wysokich temp. to niech to robi jak pokazują badania im goręcej tym gorzej dla Legionelli, ale nie ma co demonizować robienia tego w niższych temperaturach. Do wszystkiego trzeba podchodzić racjonalnie i nie przerzucać swoich fobii na forum, bo jeszcze ktoś uwierzy i będzie się niepotrzebnie wykłócał np. z instalatorem. No i zarażenie się Legionellą w warunkach domowych też proste nie jest, już szybciej zarażę się w biurowcu czy hotelu z brudną klimatyzacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2013 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Brawo, nie ma to jak wziąć dane z ulotki reklamowej firmy produkującej systemy dezynfekcji,. Tak samo "obiektywne" jest podanie danych z tabelki producenta pomp, ktory "zyczy" sobie, aby Legionella ginela szybko juz w 55*C. Nie sadzisz? Podane przez Ciebie dane sa bardzo niepokajace z powodu tych 90% dezynfekcji. Jesli to prawda, to kolonia odbuduje sie w ciagu 2 tyg bez najmniejszego problemu. A co do przenoszenia fobii na forum, to uwazasz, ze postawa a la "strus" jest w tym wypadku lepsza? Jak sobnie w domu wyhodujemy mikroba to los. Zemrze sie, albo nie. "Jednemu do smichu, drugiemu do zdychu" jak starsi mawiaja. Dodam po raz kolejny, ze jako osoby grzejace CWU przez PCi do tych 48-50*C jestesmy w grupie najwiekszego ryzyka. Mozna to wszystko olac, ale przynajmniej z pelna swiadomoscia potencjalnych (jesli nawet malo prawdopodobnych) konsekwencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 13.02.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) Przegrzewanie CWU co jakis czas nie zaszkodzi zbytnio instalacji,nie ma co tez z legionelli robic jakiegos szumu bo jesli dom zamieszkany i CWU z baniaka jest,, tradycyjnie'' czerpana to te 2 tyg. na rozwuj mikroba pewnie bedzie malo. Tez uwazam ze z klimy w hotelu lub auta latwiej zaaplikowac sobie to paskudztwo niz z CWU. To czy ktos przegrzewa dla higieny lub spokojnej glowy nie musi przeciez irytowac:) Moj instalator twierdzi aby raz na miesiac. przegrzac ,nikt przez to w Lutym boso po sniegu nie bedzie chodzic;) Edytowane 13 Lutego 2013 przez pitersson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.02.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Cytat z instrukcji sterownika mojej PC: "Uruchomienie programu dezynfekcji spowoduje podgrzanie wody w zasobniku do 60* i utrzymanie tej temperatury przez 30 minut. Podgrzewanie CWU odbywa się za pośrednictwem pompy ciepła (tylko do temp. komfortowej (u mnie 47*)) i grzałki CWU (zapewnienie i utrzymanie temperatury CWU na poziomie 60*). Program dezynfekcji działa nie dłużej niż 60 minut. W czasie dezynfekcji, po podgrzaniu wody w zasobniku do 60*C, pompa cyrkulacji CWU jest załączona na czas 10 minut. W pozostałym czasie pompa cyrkulacji jest wyłączona." Chyba nie głupi ten mój sterownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2013 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Chyba nie głupi ten mój sterownik Ja mu "glupoty" nie zarzucam, tylko mala skutecznosc takowej operacji ze wzgledu na zbyt niska temperature wody. Brakuje tych 10-15*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.02.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Ja mu "glupoty" nie zarzucam, tylko mala skutecznosc takowej operacji ze wzgledu na zbyt niska temperature wody. Brakuje tych 10-15*C. Przyjedź i włóż łeb do tego mojego baniaka podczas dezynfekcji, sprawdzisz organoleptycznie czy to działa czy nie. Inaczej typowe z tobą bicie piany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 13.02.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Panowie pewnie kilka razy w tyg. w waszych zbiornikach woda ma wymiane takze nie ma co panikowac bo najwieksze zagrozenie jest gdyby ta woda stala tam dlugi czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2013 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Przyjedź i włóż łeb do tego mojego baniaka Jak bys leb do mojego wlozyl, to na pewno by Ci pomoglo. Tylko my nie tepimy tego co tam Ci w nim zostalo. Mamy zamiar wytepic legionelle, a ona jest nieco mniej wrazliwa. Nie bij wiec piany. Szczesliwys ze sowim programem "antylegionella" i niech tak zostanie. Nie wiem po co ta frustracja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2013 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Panowie pewnie kilka razy w tyg. w waszych zbiornikach woda ma wymiane takze nie ma co panikowac bo najwieksze zagrozenie jest gdyby ta woda stala tam dlugi czas. Majac zasobnik CWU wlasnie nie da sie wymienic calej objetosci wody. Ona sie miesza w nim nieustannie z ta "stara". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 13.02.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Majac zasobnik CWU wlasnie nie da sie wymienic calej objetosci wody. Ona sie miesza w nim nieustannie z ta "stara". Zgadza sie, wiem ze sie miesza ale czesto i dlatego nie ma co przesadzac problem sie robi gdy ta woda dluzej stoi bo w tedy jak jest to paskudztwo to moze dojsc do duzego stezenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 13.02.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Mamy zamiar wytepic legionelle, a ona jest nieco mniej wrazliwa. I tu jest cały błąd w twoim rozumowaniu. Gdybyś miał stwierdzoną legionellę to do jej "wytępienia" potrzeba takiej a takiej temperatury przez określony czas. Szansa, że ją masz w normalnie eksploatowanej domowej instalacji CWU jest taka ja to, że nie odpowiesz z typową dla ciebie zgryźliwością i złośliwością na mój post. Gdyby legionella była tak powszechna w wodzie wodociągowej to pół populacji by wymarło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2013 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Zgadza sie, wiem ze sie miesza ale czesto i dlatego nie ma co przesadzac problem sie robi gdy ta woda dluzej stoi bo w tedy jak jest to paskudztwo to moze dojsc do duzego stezenia. No niestety nie jest tak rozowo. Musial bys miec naprawde duzy zozbior CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 13.02.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 No niestety nie jest tak rozowo. Musial bys miec naprawde duzy zozbior CWU. Jak duzy rozbior? mnie sie wydaje ze rodzinka 2-3 osobowa spokojnie sobie poradzi z banka 300l na tydzien kilkakrotnie, dbajac o codzienna higiene i takie tam sexiki pod prysznicem np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2013 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Pyxis, nie masz wrażenia że masz hopla na punkcie tej legionelli? Nie. Tylko musze to samo tlumaczyc coraz nowym osobom, albo 10 raz tej samej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2013 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Jak duzy rozbior? mnie sie wydaje ze rodzinka 2-3 osobowa spokojnie sobie poradzi z banka 300l na tydzien kilkakrotnie, dbajac o codzienna higiene i takie tam sexiki pod prysznicem np. Duzy rozbior to raczej 2 objetosci na dobe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2013 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 I tu jest cały błąd w twoim rozumowaniu. Gdybyś miał stwierdzoną legionellę to do jej "wytępienia" potrzeba takiej a takiej temperatury przez określony czas. Kazda dezynfekcja ma byc przeprowadzana tak, jak bys mial zainfekowana instalacje. W innym wypadku jaki mial by byc jej sens? Wystraszenie legionelli? Taka grozba, ze ja nie odejdzie, to ja zabijesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.02.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Pyxis, nie masz wrażenia że masz hopla na punkcie tej legionelli? I na temat czystości kanałów nawiewnych WM. Wcale bym się nie zdziwił gdyby był alergikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2013 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 I na temat czystości kanałów nawiewnych WM. Wcale bym się nie zdziwił gdyby był alergikiem. A Ty dalej swoje. Znowu ma byc bicie piany? Ciebie ten temat nie dotyczy, wiec daj se siana. Masz wszystko OK. Jestes poza grupa wszelkiego ryzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.02.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Ale powiedz mi, jesteś alergikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts