Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Legionella - jak uchronic sie przed nimi majac PCi?

Pyxis

Recommended Posts

• Odpowiedzi 283
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak, jestem pewien. Wlacznie z nas...m do zasobnika CWU.

Pytanie:

Przytoczysz przepis nakazujący okresową dezynfekcję instalacji?

Odpowiedź:

Rozporządzenie, w którym jest mowa:

instalacja ta powinna umożliwiać przeprowadzenie dezynfekcji chemicznej lub fizycznej, w tym termicznej przy temperaturze wody nie niższej niż 70°C

oraz

W załączniku nr 7 do tego rozporządzenia określono minimalną częstotliwość pobierania próbek ciepłej wody oraz procedury postępowania w zależności od wyników badania bakteriologicznego.

Dobrze, że nie jesteś sędzią bo dla ciebie fakty, przepisy prawa i twoje imaginacje to jedno i to samo :(

I znowu dyskusja w stylu: "Moja racja jest mojsza niż twojsza". Niech każdy dba o swoje zdrowie jak uważa i potrafi. Moim zdaniem z podanych przez Pyxisa przepisów nie wynika obowiązek podgrzewania wody w instalacji domu jednorodzinnego powyżej 70 stopni. Ale jeśli ktoś ma na to ochotę, to dlaczego nie?

I znowu dyskusja w stylu: "Moja racja jest mojsza niż twojsza". Niech każdy dba o swoje zdrowie jak uważa i potrafi. Moim zdaniem z podanych przez Pyxisa przepisów nie wynika obowiązek podgrzewania wody w instalacji domu jednorodzinnego powyżej 70 stopni. Ale jeśli ktoś ma na to ochotę, to dlaczego nie?

Oczywiscie ze nie wynika, bo takiego obowiazku nie ma. Czy jednak nasze organizmy roznia sie od tej "trzody" (uklon w strone chcialbympompe - blok to straszna obraza) ktora mieszka w blokach? Czy jesli u nich ma byc woda pozbawiona legioneli, to w naszym wlasnym domu mamy to olac, bo to "tylko" nasza rodzina jest potencjalnie zagrozona?

Zabij kuwa, a nie pojme takiego podejscia :)

Zobaczylem caly meczyk w tv, zagladam na temat o mikrobie a tu co? Znowu pyskowka i to jaka; kupy,malpy i co tam jeszcze... Chopaki niezle jaja ,tylkmo luz was uratuje, ktos wczesniej moje zdanie poparl oki dzeki, ale nie ma co sie spierac mnie sie wydaje ze palenie fajek jest wiecej szkodliwe od legionelli wiecej ludzi choruje od tego swinstwa i umiera a i tak to ćmią -wolny wybor grzac lub nie nakazu nie ma i paniki tez:yes:

Żona już dzisiaj śpi.Jutro coś napiszę jak dostane jakieś dane

Przeciez juz w tym (albo którymś innym z kategirii pomp) podawano te dane, i jakoś nikogo one nie powaliły.

Z drugiej strony podziwiam odwagę Pyxisa, który w 26 dniu do termicznej dezynfekcji staje pod prysznicem, mając świadomość, że te 10% bakterii które przeżyło ostatnią próbę, na powrót skolonizowało jego instalację.

Nie widzę w tym objawów fobii, lecz czyste męstwo :)

Przytoczysz przepis nakazujący okresową dezynfekcję instalacji?

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007r.(Dz U. 07.61.417)

a dwie strony dalej:

Moim zdaniem z podanych przez Pyxisa przepisów nie wynika obowiązek podgrzewania wody w instalacji domu jednorodzinnego

Oczywiscie ze nie wynika, bo takiego obowiazku nie ma.

1.Pyxis ma zawsze rację

2. Jak nie ma racji to patrz punkt 1

Przeciez juz w tym (albo którymś innym z kategirii pomp) podawano te dane, i jakoś nikogo one nie powaliły.

Takie "cycaty" z www to jednak troszke cos innego niz opinia osoby, ktora styka sie z tym na codzien. Przynajmniej ja to rozrozniam.

Ciekawa jest psychika ludzka. Jak cos dotyczy jakiegos niewielkiego odsetka osob, to kazdemu sie wydaje, ze on jest na 100% wykluczony z tej grupy. Przy pompach to akurat trzba miec swiadomosc, ze jesli chodzi o zakazenia z CWu to pewnie my robimy glownie te ststystyki.

Ja bym proponował, byś zaszył się w domu. Każde wyjście zwiększa prawdopodobieństwo wszelakiego typu. Od choroby po wypadek. Choć w domu też można wybić sobie oko łyżeczką do kawy.

Pyxis, żyjemy w takim a nie innym świecie. Żyjemy z wszechobecnymi bakteriami (tymi dobrymi i złymi), żyjemy ciągle narażeni na różne zdarzenia losu. Oczywiście powinniśmy dbać o higienę (ale bez przesady) jak i nie kusić losu (też bez przesady), ale powinniśmy przede wszystkim żyć a nie ciągle panikować!

Oczywiście powinniśmy dbać o higienę (ale bez przesady) jak i nie kusić losu (też bez przesady), ale powinniśmy przede wszystkim żyć a nie ciągle panikować!

A czy ja panikuje? Gdzie?

Czy panika nazywasz to, ze twierdze iz powinno sie u siebie w domu conajmniej 1x w miesiacu grzac instalacje do 70*C przeciw legionelli? Gdzie ta moja "paranoja" czy panika? Pokaz paluszkiem.