Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka ziemia i ile cm?

Recommended Posts

Witam.

Mam glinę w ogrodzie o pow. około 5 arów. Chciałbym czymś go przykryć, żeby nie było jednego wielkiego błota po każdym deszczu i posiać w przyszłości trawę. Taras mam na wysokości 10 i myślałem, żeby dać na całej powierzchni ogrodu warstwę 6 cm czarnej ziemi. Co o tym myślicie? Wystarczy tyle i jaka to powinna być ziemia?

Pozdrawiam!

Wówczas będziesz miał pływającą po glinie "czarną ziemię".

Pierwsze co trzeba zrobić, to zwiększyć przepuszczalność gleby rozluźniając ją.

Nigdy nie przykrywa się gleby nową ziemią bez przemieszania.

W rodzimej glebie znajdują się mikroorganizmy tlenowe odpowiedzialne za jej żyzność. To one przekształcają związki chemiczne w formy dostępne dla roślin.

Jeśli nasypiesz jakiejś mieszanki (z dużym prawdopodobieństwem jakiś mało żyzny substrat torfowy) to odetniesz te mikroorganizmy od tlenu i je zabijesz.

Ponadto w rodzimej glebie wykształciły się kapilary - mikrorurki podciągające wodę z głębszych warstw gleby. Jak nasypiesz ziemi to woda będzie podciągana tylko do pewnego momentu a nie do powierzchni.

Na dodatek dwie odrębne warstwy ziemi mają rózna przepuszczalność dla wody opadowej. Stąd woda przeleci przez lekką nawiezioną i zatrzyma się na glinie - nadal będzie grząsko.

Do rozluźniania stosuje się wszelkie resztki roślinne (materię organiczną) - trociny, korę, kompost, sieczkę słomianą, skoszoną mieloną trawę, ewentualnie substrat torfowy

Można też dodać drobny żwir (żwir stosuje się wyłącznie z towarzystwem materii organicznej, nigdy samego żwiru)

Edytowane przez Elfir

Dzięki za odpowiedź!

W takim razie co muszę zrobić jak najmniejszym kosztem? Trochę mnie przeraża mieszanie tej ziemi. Glina jest trudna w kopaniu, a jak sobie pomyślę, że mam wybrać na całej pow. tak z 30 cm, a później mieszać z nową ziemią będę to robił przez 15 lat.

Sąsiedzi nawieźli sobie ziemi, inni rozkładali gotowe trawniki i dobrze to wygląda...