Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kupić pół bliźniaka, czy budować klocek?

Recommended Posts

Pół bliźniaka tj 140m kosztuje w mojej okolicy (Warszawa) 1MPLN.

Za działkę pod dom jednorodzinny w tym samym miejscu muszę zapłacić 450kPLN

Bliźniaki dostępne ogladałem i nic ciekawego - mimo że ładne, to okno w okno z sasiadami, zero intymności. Dobrze wybrane mieszkanie w bloku da większą niezależność niż taki bliźniak. Po jednym dniu oglądania nie chcę bliźniaka.

I pytanie - czy za około 500-700kPLN wybuduję dom jednorodzinny w kształcie klocka, dwa piętra pełne bez skosów, garaż podwójny w bryle domu, razem z ogrodzeniem. Powierzchnia myślę około 200m2.Nie planuję low-end, a raczej komfortowy dom. Sam zrobiłbym jedynie instalację elektryczną i alarm. Cała resztę musiałyby wykonać brygady. Ogrzewanie - najchętniej GWC.

Brać się za to?

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dwa pełne piętra? Wieżowiec ma być? :)

Chyba, że chodzi o kondygnację?

Ja staram się wybudowac mały domek klockowaty za 250-300 tyś. Energooszczędny o pow. całkowitej 160 m2. Ale bez garażu, bez wyposazenia wewnętrznego. Ogrzewany małym piecykiem gazowym.

GWC służy wentylacji a nie ogrzewaniu. Chyba chodziło ci o Pompę Ciepła? Ona potrzebuje dużej działki na rozprowadzenie kolektorów poziomych (pionowe sa dużo droższe).

dwie pełne kondygnacje czyli parter i piętro. NIe chcę skosów, bo ani to praktyczne ani tanie ani mi się nie podoba. Czyli preferuję słupek.

GWC - nie czytalem dużo na forum, ale mam na mysli gruntowy wymiennik ciepła, do pompy ciepła. Obecnie mieszkam w bloku i ogrzewam klimą i mi się to podoba.

Działka którą obecnie posiadam ma około 22*40m jakies 870m2

lullaby, to jest jeszcze pytanie na które sam nie umiem odpowiedziec. Działke mam trochę dalej niż bym chciał obecnie. Ale nie opłaca mi się sprzedawać działki i kupować nowej. Przejrzałem rynek działek i niestety 500k musiałbym wydać aby odczuć różnicę lokalizacji. Tymczasem za 500k wydaje się moge wybudować dom na tym co mam.

Więc kalkuluję różne scenariusze. Wydaje się, ze zakup bliźniaka odrzuciłem - bo ani to tanio ani komfortowo. A chciałbym niezależny dom. Moja działka daje mi dużą niezależność (praktycznie brak sąsiadów) a jednocześnie mam dojazd asfaltem, media i komunikację miejską

Widze, ze podobają Ci sie domy w stylu Domu z klasa czy jakoś tak pracowni Domy z Wizja. Wejdź sobie dla przykładu na ich strone i przejrzyj kosztorys.

Domy, które pokazujesz, maja dachy skośne o spadku 20-25 stopni, trochę sie to kłóci z założeniem w Twoim pierwszym poście :)

Ale za to budżet przeznaczony na budowę masz niemały. Myśle, ze mógłbyś sie pokusić o zlecenie projektu indywidualnego. Dobry architekt mógłby wyczarowac na Twojej działce naprawdę coś fajnego, mieszcząc sie jednocześnie w planowanym budżecie.

Jedno jest pewne, nie kupuj bliźniaka. Tym bardziej za milion.

Marynata, fajny link, ale tak dużo projektów, ze na tą chwilę ciezko mi wybrac.

Moze taki potworek http://www.extradom.pl/projekt-domu-diuna-BSA1359

Tylko czy jeśli MPZP przewiduje dach skośny to trzeba się na 100% dostooswać? Obok działki stoi dom z dachem płaskim ale pewnie powstał z 8 lat temy - jeszcze przed obecnym MPZP

Musisz się dostosować do mpz.

Niestety ta niemożność posiadania płaskiego dachu dotyka wielu inwestorów.

Masakra.

Ten dom który zalinkowałeś możesz wybudować za 700,ale moim zdaniem pod warunkiem,że zrezygnujesz z tych wszystkich tarasów i zamienisz to na zwykłe dachy.

Edytowane przez marynata

Tzn skośnego dachu nie wykluczam, ale nie chcę piętra ze skosami. Znajomy ma dom ze skosami w środku i mimo 300m2 np w sypialni sufit wisi nad głową i wstając z łóżka trzeba uważać. Więc aby tego uniknąć chcę 2 pełne kondygnacje a pod samym dachem może być np strych nieużytkowy.

Człowiek który jest developerem poleca mi podobnie jak lullaby projekt indywidualny. Argumentuje to sporymi kosztami przy dostosowywaniu gotowego projektu. Ja jestem z kolei dość oszczędny więc chętniej bym myślał o projekcie gotowym. Muszę jeszcze na ten temat poczytać.

Przejrzyj plan zagopodarowania dal twojej działki. I wtedy wszystko bedzie jasne. U nas np jest masakra z tym planem. Mam działke 980m, i mogłem tylko zbudować dom na 15% działki, do tego tylko do wysokości 9m i do tego nie większy niż 150m. Dodatkowo dach minimum 30 stopni, kolory elewacji tylko pastelowe, dach tylko w kolorze naturalnym. Wiec rzeczywistosc często nie pozwala rozwinąć skrzydeł wyobraźni. Co do ceny to 700tys na te domu co wymieniłes wystarczy, o ile nie bedziesz szalał z wykończeniem