Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kupić pół bliźniaka, czy budować klocek?

Recommended Posts

d

GWC - nie czytalem dużo na forum, ale mam na mysli gruntowy wymiennik ciepła, do pompy ciepła. Obecnie mieszkam w bloku i ogrzewam klimą i mi się to podoba.

Poczytaj więc coś więcej - GWC służy wentylacji a nie pompie ciepła. Chodziło ci zapewne o kolektory.

Kiedy zaczynałam planowąc budowę, też chciałam mieć "wszystko". Plany zweryfikowało doświadczenie i ceny :)

Nie wszystkie najnowsze rozwiązania są opłacalne. Przykładem był wybór ogrzewania. Pompa ciepła, przy gazie w ulicy i energooszczędnym domu miałaby baaardzo długi okres zwrotu. Do tego czasu jest szansa, że wejdą nowocześniejsze technologie do ogrzewania.

Kolektory słoneczne na dachu - przy małym zużyciu ciepłej wody (ja buduję dla dwóch osób) też okazały się nieopłacalne.

Twoje plany zaczynają się niebotycznie rozrastać. Kawalerka nad garażem zacznie ci generowac koszty i przyszykuj się na budowę za ponad 1 mln.

Masz gości, który siedzą u ciebie tygodniami, by musieli mieć własną kuchnię? Pensjonat chcesz prowadzić? Bo o tym, że zamieszka tam w przyszłosci twoje dorosłe dziecko, to zapomnij.

Obejrzyj projekt Helios: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?189680-projekt-HELIOS-pracownia-MG-PROJEKT/page1

W tej sytuacji zanim zaczniesz marzyć lepiej sprawdż MPZM, bo może się okazać, że MPZP przewiduje tylko domy parterowe z poddaszem użytkowym o wysokości do 8 m i kalenicą skierowane do drogi.

To da się obejść podczas projektowania, ale z reguły wymaga indywidualnego projektu.

Nowoczesne domy cię nie kręcą?

Edytowane przez Elfir

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

MPZP przewiduje

-maksymalna wysokość zabudowy – 10m,

-maksymalna ilość kondygnacji nadziemnych – 2,

-maksymalna intensywność zabudowy – 0,5,

-minimalna powierzchnia terenu biologicznie czynnego na działce – 60%,

-dachy spadziste o symetrycznych połaciach i ich kącie nachylenia - od 33 do 45 stopni,

-pokrycie i kolor dachu – dachówka ceramiczna, bitumiczna lub materiały dachówko podobne w kolorze

tradycyjnej dachówki,

-wykończenie i kolor ścian zewnętrznych – tynk, siding lub cegła w kolorze białym, kremowym lub żółtym .

CZyli co, nici z takich płaskich dachów?

To nie tak, ze nici. Przede wszystkim musisz wiedzieć, co Ci sie podoba. Pojęcie domu nowoczesnego jest niestety w polskim społeczeństwie wciąż szeroko rozumiane i różnie interpretowane. Dla jednych nowoczesne są wspomniane juz tutaj przeze mnie Domy z Wizja, dla innych projekty KWK Promes czy Mobius Architekci. Nasza świadomość na szczęście w ostatnich latach mocno wzrosła i coraz wiecej osób decyduje sie na projekt indywidualny, dopasowany do swoich potrzeb. I nie mam tutaj na myśli "Domu w tymianku" po adaptacji, która większość forumowiczow nie wiedzieć czemu nazywa projektem indywidualnym, ale dom skrojony od podstaw, zgodnie z Twoimi funkcjonalnymi i estetycznymi założeniami.

Masz stosunkowo mała działkę i właściwie standardowe zapisy planu miejscowego. Pamiętaj, ze wymiary działki, jej usytuowanie względem stron swiata, ale także wskaźnik powierzchni zabudowy i intensywności zabudowy to bardzo istotne rzeczy, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze projektu. Dobry architekt potrafi interpretować plan i na pewno byłby w Twoim przypadku pomocny.

Kojarzysz osiedle Villa Natura? Tam tez jest MPZP, który nakazuje zastosowanie dachów skosnych. Architekt zaprojektował więc na plaskich dachach ogrody zimowe z zadaszeniem pod skosem. Ilu dobrych architektow, tyle rożnych ciekawych koncepcji :)

Można sprytnie ukryć skośny dach,chociaż faktycznie on i tak tam będzie.

Jednak są to wszystko rozwiązania niestandardowe wymagające indywidualnego projektu,gdzie projektant szuka punktu wspólnego pomiędzy oczekiwaniami a kwotą jaką inwestor chce przeznaczyć na budowę.

Wszystkie rozwiązania niestandardowe są droższe.

Piętrówka, jaka podoba się autorowi wątku, dobrze prezentuje się z dachem o kącie nachylenia 20-25 stopni. Jeśli damy tu kąt ok. 40 stopni, to będzie wyglądało to brzydko. Takiego argumentu radzę użyć przy pisaniu ewentualnego odwołania. Plany miejscowe jako jeden z celów mają przeciwdziałać brzydocie nowej zabudowy...

generalnie miejscowe plany sa potrzebne, ale zbyt ich uszczegółowienie, np. w kwestii kąta nachylenia dachu, eliminujące typowe parterówki, czyli domy równie typowe i ładne co z poddaszem użytkowym, czyli dachu ok 20 st to przerost formy nad treścią. Typowe wylanie dziecka z kapielą.

Swoją drogą mam wrażenie, że ten projekt ma podobny układ co kostki z lat 70-tych (to nie jest zarzut!). Sposób w jaki przerobiłeś go przypomina mi adaptacje starych domów pokazywane czasem w Muratorze :)

Ogrzewanie jest na gaz? Piec jest we wnęce w łazience na parterze?

ale ty fajnie kombinujesz,wszystko poddajesz optymalizacji :).główne ogrzewanie to kable akumulacyjne,dodatkowo w okresach przejściowych i dla komfortu zastosowałem w salonie powietrzną pompę ciepła(klimę).jeszcze dodatkowo najpierw rozkładam rurki do ew.taniej pompy ciepła p-w ale tylko na dole.

początkowo pod schodami miał się znaleźć bojler ale po "optymalizacji" ;) będzie w spiżarni-gospodarczym ze względu na optymalne usytuowanie względem punktów poboru wody.