Elfir 08.09.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 (edytowane) d GWC - nie czytalem dużo na forum, ale mam na mysli gruntowy wymiennik ciepła, do pompy ciepła. Obecnie mieszkam w bloku i ogrzewam klimą i mi się to podoba. Poczytaj więc coś więcej - GWC służy wentylacji a nie pompie ciepła. Chodziło ci zapewne o kolektory. Kiedy zaczynałam planowąc budowę, też chciałam mieć "wszystko". Plany zweryfikowało doświadczenie i ceny Nie wszystkie najnowsze rozwiązania są opłacalne. Przykładem był wybór ogrzewania. Pompa ciepła, przy gazie w ulicy i energooszczędnym domu miałaby baaardzo długi okres zwrotu. Do tego czasu jest szansa, że wejdą nowocześniejsze technologie do ogrzewania. Kolektory słoneczne na dachu - przy małym zużyciu ciepłej wody (ja buduję dla dwóch osób) też okazały się nieopłacalne. Twoje plany zaczynają się niebotycznie rozrastać. Kawalerka nad garażem zacznie ci generowac koszty i przyszykuj się na budowę za ponad 1 mln. Masz gości, który siedzą u ciebie tygodniami, by musieli mieć własną kuchnię? Pensjonat chcesz prowadzić? Bo o tym, że zamieszka tam w przyszłosci twoje dorosłe dziecko, to zapomnij. Obejrzyj projekt Helios: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?189680-projekt-HELIOS-pracownia-MG-PROJEKT/page1 W tej sytuacji zanim zaczniesz marzyć lepiej sprawdż MPZM, bo może się okazać, że MPZP przewiduje tylko domy parterowe z poddaszem użytkowym o wysokości do 8 m i kalenicą skierowane do drogi. To da się obejść podczas projektowania, ale z reguły wymaga indywidualnego projektu. Nowoczesne domy cię nie kręcą? Edytowane 8 Września 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 09.09.2012 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 MPZP przewiduje -maksymalna wysokość zabudowy – 10m,-maksymalna ilość kondygnacji nadziemnych – 2,-maksymalna intensywność zabudowy – 0,5,-minimalna powierzchnia terenu biologicznie czynnego na działce – 60%,-dachy spadziste o symetrycznych połaciach i ich kącie nachylenia - od 33 do 45 stopni,-pokrycie i kolor dachu – dachówka ceramiczna, bitumiczna lub materiały dachówko podobne w kolorzetradycyjnej dachówki,-wykończenie i kolor ścian zewnętrznych – tynk, siding lub cegła w kolorze białym, kremowym lub żółtym . CZyli co, nici z takich płaskich dachów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 09.09.2012 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 nowoczesny dom jak najbardziej mi odpowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 09.09.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 To nie tak, ze nici. Przede wszystkim musisz wiedzieć, co Ci sie podoba. Pojęcie domu nowoczesnego jest niestety w polskim społeczeństwie wciąż szeroko rozumiane i różnie interpretowane. Dla jednych nowoczesne są wspomniane juz tutaj przeze mnie Domy z Wizja, dla innych projekty KWK Promes czy Mobius Architekci. Nasza świadomość na szczęście w ostatnich latach mocno wzrosła i coraz wiecej osób decyduje sie na projekt indywidualny, dopasowany do swoich potrzeb. I nie mam tutaj na myśli "Domu w tymianku" po adaptacji, która większość forumowiczow nie wiedzieć czemu nazywa projektem indywidualnym, ale dom skrojony od podstaw, zgodnie z Twoimi funkcjonalnymi i estetycznymi założeniami. Masz stosunkowo mała działkę i właściwie standardowe zapisy planu miejscowego. Pamiętaj, ze wymiary działki, jej usytuowanie względem stron swiata, ale także wskaźnik powierzchni zabudowy i intensywności zabudowy to bardzo istotne rzeczy, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze projektu. Dobry architekt potrafi interpretować plan i na pewno byłby w Twoim przypadku pomocny. Kojarzysz osiedle Villa Natura? Tam tez jest MPZP, który nakazuje zastosowanie dachów skosnych. Architekt zaprojektował więc na plaskich dachach ogrody zimowe z zadaszeniem pod skosem. Ilu dobrych architektow, tyle rożnych ciekawych koncepcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 09.09.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Można sprytnie ukryć skośny dach,chociaż faktycznie on i tak tam będzie.Jednak są to wszystko rozwiązania niestandardowe wymagające indywidualnego projektu,gdzie projektant szuka punktu wspólnego pomiędzy oczekiwaniami a kwotą jaką inwestor chce przeznaczyć na budowę.Wszystkie rozwiązania niestandardowe są droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.09.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Kąt 33-45 to całkiem spory.Mozna poszukac domu z częsciowym dachem skośnym a czściowo płaskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 14.09.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Piętrówka, jaka podoba się autorowi wątku, dobrze prezentuje się z dachem o kącie nachylenia 20-25 stopni. Jeśli damy tu kąt ok. 40 stopni, to będzie wyglądało to brzydko. Takiego argumentu radzę użyć przy pisaniu ewentualnego odwołania. Plany miejscowe jako jeden z celów mają przeciwdziałać brzydocie nowej zabudowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NieJan 15.09.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Plany miejscowe jako jeden z celów mają przeciwdziałać brzydocie nowej zabudowy... ...a skutek jest zupełnie przeciwny, czyli gąszcz prawie identycznych klocków zupełnie bez sensu, czyli właśnie brzydota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariaIMichu 15.09.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 generalnie miejscowe plany sa potrzebne, ale zbyt ich uszczegółowienie, np. w kwestii kąta nachylenia dachu, eliminujące typowe parterówki, czyli domy równie typowe i ładne co z poddaszem użytkowym, czyli dachu ok 20 st to przerost formy nad treścią. Typowe wylanie dziecka z kapielą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 15.09.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 zaproponuję projekt który buduję.zmieniłem dach na płaski,większe okna i dodatkowo jest przybudówka.wiele osób które były na budowie jest zdziwiona przestronnością wewnątrz i małymi rozmiarami na zewnątrz http://bisprol.pl/katalog/Budynki_jednorodzinne/WB-3149/WB-3149.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.09.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 qubic - łazienka na piętrze jest mała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 15.09.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 (edytowane) qubic - łazienka na piętrze jest mała trochę zmodyfikowałem projekt pierwotny Edytowane 15 Września 2012 przez qubic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.09.2012 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 powiększyłeś go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 16.09.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 wymiary zostały te same ale dobudówka jako spiżarnio-gospodarcza była niezbędna,w środku trochę metrów zyskał przez zastosowanie cieńszych ścian-silka 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 16.09.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 jeszcze mała uwaga do autora wątku-domek pokazany na foto 3 u mnie w mieście było zbudowane mini osiedle podobnych i cena oscylowała w okolicy 2,5MPlz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.09.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Swoją drogą mam wrażenie, że ten projekt ma podobny układ co kostki z lat 70-tych (to nie jest zarzut!). Sposób w jaki przerobiłeś go przypomina mi adaptacje starych domów pokazywane czasem w Muratorze Ogrzewanie jest na gaz? Piec jest we wnęce w łazience na parterze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 16.09.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 ale ty fajnie kombinujesz,wszystko poddajesz optymalizacji .główne ogrzewanie to kable akumulacyjne,dodatkowo w okresach przejściowych i dla komfortu zastosowałem w salonie powietrzną pompę ciepła(klimę).jeszcze dodatkowo najpierw rozkładam rurki do ew.taniej pompy ciepła p-w ale tylko na dole. początkowo pod schodami miał się znaleźć bojler ale po "optymalizacji" będzie w spiżarni-gospodarczym ze względu na optymalne usytuowanie względem punktów poboru wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 16.09.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 swoją drogę kostki mają podobno optymalny współczynnik a-v dla domów i mam nadzieję że to się sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.09.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 sama buduję kostkę. Lepszy współczynnik mają kule (także półkule, prostopadłościany o podstawie koła) - eliminacja kątów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 16.09.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Elfir masz jakieś ciekawe pomysły usprawniające ten domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts