Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kupić pół bliźniaka, czy budować klocek?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

na technologiach si nie znam.

Ja tak bardziej wnętrzarsko mogę doradzić.

Na przykład tak bez gabinetu za to z wielką kuchnią:

http://images39.fotosik.pl/1749/6537ad6df9d97a0b.jpg

I z gabinetem, ale kuchnią półzamkniętą:

http://images41.fotosik.pl/1752/1537c2e66a158aa4.jpg

między salonem a gabinetem szklane drzwi chwane w zabudowie. W takiej sytuacji od korytarza chyba bym wejście do gabinetu zamknęła.

W obydwóch przypadkach zamieniłam okna od północy na wąskie (dwoje drzwi balkonowych + wąskie, wysokie okno o szerokości drzwi)

jeszcze mała uwaga do autora wątku-domek pokazany na foto 3 u mnie w mieście było zbudowane mini osiedle podobnych i cena oscylowała w okolicy 2,5MPlz

Zgadza się, to raczej duzy dom, pewnie około 400m, a sam garaż jest obok wielkosci moze na 5 samochodów. To bardzo nieskromny domek, ale ladny.

Tymczasem zacząłem opcję kupienia innej działki - bliżej miasta. Koszt wzrośnie ale w sumie się bedzie tam żyło przez pół życia więc zaoszczędzi się na czasie i dojazdach

• 3 months później...

koledzy,

podjąłem decyzję, ze będe budował dom.

Kupiłęm działkę w innym miejscu - takim gdzie MPZP umożliwia praktycznie wszystko - nawet płaski dach. Projekt domu wstępnie wybrałem i bedzie to http://www.archdesign.pl/projekty/domy_pietrowe/dn_003,p1761552587

Tylko powierzchnia 300m (razem z garażem). DZiałkę mam 830m. Zastanawiam się czy ten projekt jest dobry. Wysokość 1 kondygnacji to 3,1m i ogolnie dom jest duży, kubatura 1000m3. Tani to raczej dom nie bedzie. Muszę rozważyć za i przeciw. Jeśli macie jakieś uwagi lub opinie co do wskazanego projektu - bedę wdzięczny.

pozdrawiam

Adam

koledzy,

podjąłem decyzję, ze będe budował dom.

Kupiłęm działkę w innym miejscu - takim gdzie MPZP umożliwia praktycznie wszystko - nawet płaski dach. Projekt domu wstępnie wybrałem i bedzie to http://www.archdesign.pl/projekty/domy_pietrowe/dn_003,p1761552587

Tylko powierzchnia 300m (razem z garażem). DZiałkę mam 830m. Zastanawiam się czy ten projekt jest dobry. Wysokość 1 kondygnacji to 3,1m i ogolnie dom jest duży, kubatura 1000m3. Tani to raczej dom nie bedzie. Muszę rozważyć za i przeciw. Jeśli macie jakieś uwagi lub opinie co do wskazanego projektu - bedę wdzięczny.

pozdrawiam

Adam

bardzo fajny projekt - pewnie żeby tak z "jajem" wykończyć budynek i zagospodarować działkę to min 1mln trzeba przygotować

jak troche jeszcze podumasz nad projektami to dojdziesz do wniosku że jeśli masz jakiś budżet powiedzym 1 mln pln. to możesz iść w dwóch kierunkach - bardzo duża powierzchnia wykończona słabo/średnio, albo bardziej przyziemna powierzchnia wykończona na full wypas + gadżety w domu. Na to pytanie musisz sobie odpowiedzieć sam, wszystko zależy jak dużo miejsca dla siebie i rodziny potrzebujesz 250m powierzchni użytkowej to sporo metrów do wykończenia (sama surowizna nie robi jakiś gigantycznych kosztów)

Rozmawiałem z majstrem n/t czy nie zmniejszyć tego domu np o 2 metry zrobić płytszy (czyli około 60m2 mniej). Mówi że na robociźnie to bedzie około 4kPLN taniej + na materiałach. Circa about 20-30 kPLN w sumie. To nie jest jakaś wielka różnica. Podobnie myślałem o zmniejszeniu wysokości o 1 wysokość cegieł (obecnie 3,1m 1 kondygnacja). Ale też rozmawiałem ze znajomym architektem i mowi ze wysokość 3,1 jest super przy dużym domu, daje przestrzeń. Oczywiście zakładam że nie buduję domu budżetowo, a koszt 700k mnie nie przeraża. Do 1MPLN wolałbym nie dochodzić

moim zdaniem 700k bedzie mało na tak duży obiekt - pamietaj o istnieniu - podjazdu, zagospodarowania terenu, różnica 4kpln - to będzie na stanie surowym, ale teraz pomnóż każdy metr kwadratowy dodatkowej powierzchni razy 2kpln. Raczej celowałbym gdzieś ok. 1 mln - z przyzwoitym (ale nie najdroższym) wykończeniem. Mowa tutaj o Warszawie... robocizna u was jest jednak droga :) - szczególnie wykończeniówka.

• 8 months później...
Z bajerów to chciałbym dwa niezależne wejścia do domu. Ale to bardziej nice to have niż must. Myślałem o zrobieniu dodatkowej kawalerki w ramach domu - np nad garazem. Tzn łazienka + pokój z aneksem kuchennym - i do tego osobne wejście. Na wypadek gości etc. jJkieś 30m2

Witam, ja tak mam-już zrobione

:)