robi77 09.09.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Co należy zrobić jesienią w ogrodzie aby zima nie narobiła szkód a wiosną tuje brabant i smaragd które mam oraz trawnik wyglądał pięknie? Nawozić? Dosypać jakiejś ziemi, torfu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 11.09.2012 05:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 poradzi ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 12.09.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 wszystkie zimozielone podlewać teraz jesienią. Nie wiem jak u Ciebie, w moich okolicach jest bardzo sucho, co sprzyja spadkowi kondycji roślin. Liściaste idą spać, ale zimozielone potrzebują wody, dlatego bardzo ważne jest podlewanie ich jesienią. Nawet zimą bezśnieżną w dniach odwilży tez można. Trawnik teraz można potraktować nawozem jesiennym, takim co poprawia zimowanie trawy, takim bez azotu. I zostawić skoszony na zimę i zgrabiony z liści, gałązek itp.A resztę zabiegów dla trawnika jeśli będzie brzydki trzeba zrobić wiosną- wertykulacja, może przesypanie piaskiem itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi77 13.09.2012 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Thuje też tylko nawozem jesiennym potraktować? Trawnik ziemią uzupełnić mogę gdzie mam dołki, czy do wiosny z tym czekac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 13.09.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Iglaków nie nawoź teraz, nie ma sensu. Jeszcze dostaną za dużo azotu i zaczną rosnąć co może skutkować przemarzaniem zimą. Zadbaj tylk oo trawę (potas). Ziemią uzupełnisz trawnik na wiosnę - kto wie, co się wydarzy zimą (odpukać!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 13.09.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 to i ja się podpytam, a jak/czy zabezpieczyć przed zimą posadzone wiosną rośliny: - sosny: limba i bośniacka - iglaki płożące - jaśminowiec - róże rosnące w pojemniku - klony - maliny, aronie, - skalniak z góry dziekuje za odpowiedzi trawnik już wzmocniony nawozem jesiennym, grabiony.. iglaki podlewane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.09.2012 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Sosny - niczymiglaki płożace - niczymjaśmiowiec - niczymRóże w pojemnikach - zadołowac pojemniki w gruncie i okopczykować. Albo grubo ocieplić donice.maliny, aronie - niczymskalniak - o ile nie masz gatunków z Afryki, południowej Ameryki, Australii - niczym Nie wygrabiaj liści z rabat (dodatkowa osłona). Osłoną dla korzeni jest kora i inne rodzaje ściółek, byliny okrywowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 14.09.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 maliny możesz ściąć jesienią na wys 5-10 cm , w następnym roku będą miały owoce później, na jednorocznych pędach, tak sierpień- wrzesień, ale za to nierobaczywe.No i możesz im podsypać kompostu czy darni pod korzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 14.09.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirawoj 14.09.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Z malinami to jest tak: jeżeli owocują na pędach dwuletnich, to wyciąć te , na których owocowały w tym roku, a jeżeli na pędach jednorocznych to przyciąć wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 22.09.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 To i ja zapytam, a truskawki? Wsadziłam na wiosnę, miały trochę owoców. Nowe sadzonki na pędach najpierw wycinałam bo tak gdzieś wyczytałam, potem wyczytałam żeby tego nie robić bo to są nowe roślinki więc obecnie jest ego trochę. Czy jakoś ocieplić, czy posypać nawozem dla truskawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.09.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 odcina się rozłogi, bo tworzenie roślinek na rozłogach osłabia roślinę mateczną i zmniejsza owocowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 23.09.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Może nie do końca rozumem, czyli trzeba rozłogi odciąć ale nową sadzonkę można wsadzić i mieć w ten sposób nowy krzaczek truskawek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.09.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 W zasadzie rozłogi nalezy wycinać ZANIM wytworzy się na ich końcu roślinka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 24.09.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Aha, dziękuję, może już za późno ale odetnę rozłogi i wyrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.09.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 jak już ma rozłogi z roślnkami to możesz je sobie ukorzenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts