Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie zabiegi w ogrodzie jesienią.

Recommended Posts

wszystkie zimozielone podlewać teraz jesienią. Nie wiem jak u Ciebie, w moich okolicach jest bardzo sucho, co sprzyja spadkowi kondycji roślin. Liściaste idą spać, ale zimozielone potrzebują wody, dlatego bardzo ważne jest podlewanie ich jesienią. Nawet zimą bezśnieżną w dniach odwilży tez można.

Trawnik teraz można potraktować nawozem jesiennym, takim co poprawia zimowanie trawy, takim bez azotu. I zostawić skoszony na zimę i zgrabiony z liści, gałązek itp.

A resztę zabiegów dla trawnika jeśli będzie brzydki trzeba zrobić wiosną- wertykulacja, może przesypanie piaskiem itp.

to i ja się podpytam, a jak/czy zabezpieczyć przed zimą posadzone wiosną rośliny:

- sosny: limba i bośniacka

- iglaki płożące

- jaśminowiec

- róże rosnące w pojemniku

- klony

- maliny, aronie,

- skalniak

z góry dziekuje za odpowiedzi :-)

trawnik już wzmocniony nawozem jesiennym, grabiony.. iglaki podlewane.

Sosny - niczym

iglaki płożace - niczym

jaśmiowiec - niczym

Róże w pojemnikach - zadołowac pojemniki w gruncie i okopczykować. Albo grubo ocieplić donice.

maliny, aronie - niczym

skalniak - o ile nie masz gatunków z Afryki, południowej Ameryki, Australii - niczym

Nie wygrabiaj liści z rabat (dodatkowa osłona). Osłoną dla korzeni jest kora i inne rodzaje ściółek, byliny okrywowe

maliny możesz ściąć jesienią na wys 5-10 cm , w następnym roku będą miały owoce później, na jednorocznych pędach, tak sierpień- wrzesień, ale za to nierobaczywe.

No i możesz im podsypać kompostu czy darni pod korzenie.

To i ja zapytam, a truskawki? Wsadziłam na wiosnę, miały trochę owoców. Nowe sadzonki na pędach najpierw wycinałam bo tak gdzieś wyczytałam, potem wyczytałam żeby tego nie robić bo to są nowe roślinki więc obecnie jest ego trochę. Czy jakoś ocieplić, czy posypać nawozem dla truskawek.