Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać mój energooszczędny dom ??? - projekt Berlin 2

marwo10

Recommended Posts

Przymierzamy sie do rozpoczęcia budowy domu energooszczędnego (projekt Berlin 2 DCP160 z pracowni Lipińscy). http://projekty.lipinscy.pl/Berlin_II/

http://lipinscy.pl/www_data/dcp160a/wizki/dcp160a_fr_ag.jpg

Pojawiły się wątpliwości co do metody ogrzewania domu. W projekcie proponowany jest kocioł gazowy i nie do konca jestem przekonany do tego rozwiazania. Mimo wszystko wydaje się one chyba najrozsadniejsze. Chciałbym prosić forumowiczów o poradę i rozwianie moich wątpliwości. Oto kilka szczegółów.

Kwestie , które biorę pod uwagę przy podejmowaniu tej decyzji:

* niskie zapotrzebowanie na energię do ogrzewania: Ea = 30 kWh/m2 rok

* dom nie powinien przekroczyc zapotrzebowania 5000 kWh na rok

* brak typowej kotlowni (biore pod uwage dobudowanie malej kotłowni = koszta inwestycyjne. Zakładam, że pomieszczenie za kuchnią nie nadaje się na kotłownie)

* w domu będzie kominek z rozprowadzeniem ciepła

* centralne w postaci podłogówki na dole i grzejników w sypialniach na górze

* nie widze problemów związanych z obsługą kotła z zasobnikiem

* koszty przyłącza gazowego - przyłącze gazowe to ok 30m do dizałki i 20 metrów od granicy działki do domu

* dom wyposażony w wentylacje mechaniczna + rekuperator oraz GWC

* duże przeszklenia (niestety będą musiały być od wschodu)

Kryteria wyboru:

* możliwe jak najniższe nakłady na ogrzewanie domu w przyszłości uwzgleędniając ryzyko wzrostu cen gazu i elastyczność zmiany metody ogrzewania w razie potrzeby

Możliwe metody grzewcze vs argumenty:

* ogrzewanie prądem - odrzucam jako rozwiązanie najdroższe jeśli chodzi o koszt kWh

* pompa ciepła - odrzucam - bardzo długi koszt zwrotu przy domu energooszczędnym z małym zapotrzebowaniem na ciepło

* gaz ziemny - znaczny koszt wykonania przyłącza. kocioł w porównywalnej cenie do kotła na opał stały. Ryzyko wzrostu cen gazu. alternatywa dla kominka, który będzie na pewno.

* kocioł na paliwo stałe - brak kotłowni wymusza koszty związane z dobudowaniem, dodatkowy komin. Odpadaja koszty przyłącza gazowego. Duży plus to tanie paliwo i elastyczność doboru paliwa. Węgiel, drewno, pelet - można zmieniać w zależności od cen na rynku.Przy kotle i kominku mam 2 podobne źródła ogrzewania - bez sensu. Konieczność wentylacji grawitacyjnen w kotłowni (mechaniczna nie wystarczy)

Generalnie waham się pomiędy gazem i kotłem na paliwo stałe. Co byłoby rozsądniejsze biorąc pod uwagę powyższe informacje, mój projekt domu oraz co dawało by większą elastyczność (również zmiany i modyfikacji) i bezpieczeństwo pod względem ryzyka związanego ze wzrostem cen paliw/energii w przyszłości.

Dziekuję z góry za porady.

Przy domu o dobrej izolacji polecałbym ogrzewanie podłogowe - parter i grzejniki - góra + łazienki.

Jako żródło ciepła c.o. pompa ciepła z odwracalnym kierunkiem / zima - grzeje, latem -chłodzi / do ogrzewania wody kolektor płaski- dopłata 45%.

Od 2015 każdy nowy budynek będzie musiał posiadać jakieś elementy OZE może należy to uwzględnić. Będa też dopłaty do fotowoltaiki.

Sa już zintegrowane panele / ciepło + foto / które moga zasilić cały układ.

Wada obecnie - cena. Ciagle jednak tanieje.

Zalety poza oczywistymi- brak obsługi, popiołu ,zapachów,brak przyłaczy gazowych.

Przyjemne ciepło i zimno.

Pozdrawiam

P.s.

Jestem ciekaw na co się zdecydowaliście ?

Narazie nic nie wybraliśy :) Doceniam uwagi, porady i zbieram wiedze na ten temat bo szczerze mowiac nie siedzimy w temacie. Trzeba troche policzyć i zastanowić sie nad tym. Wziąść pod uwagę inne kwestie jak np koszt podlaczenia gazu u mnie to przynajmniej 5 tys zl jak wyliczylem dzisiaj - 50 m przylacza.Dobudowywanie kotłowni to raczej też nie najlepszy pomysł. Rozumie, że przy PC odpada opcja z kaloryferami na górze i tylko podłogówka góra/dół wchodzi w gre? Dlaczego PC powietrze woda a nie gruntowa....taniej, prościej i wystarczy taka?

• 5 years później...

Witam Wszystkich,

spróbuję wrócić do mojego starego wątku po dłuuuugiej przerwie.

Tak się złożyło że dopiero w tym roku zaczniemy budowę domu o którym pisałem 6 lat temu.

czyli projket ten sam

http://projekty.lipinscy.pl/Berlin_II/

Pozostałe kwestie pozostają podobnie ale są lekkie zmiany:

* dom nie powinien przekroczyc zapotrzebowania OC+CWU na poziomie 6000 kWh na rok

* brak kominka (to sie zmieniło)

* podłogówka na całości (to sie zmieniło)

* dom wyposażony w wentylacje mechaniczna + rekuperator

Odrzucam oczywiście kotły na paliwo stałe a także grzanie prądem z COP 1 czyli kable, grzejniki elektryczne itp

Zakładam ze w PC gruntówke nie warto inwestować (mam sporą działke na poziomy kolektor ale to raczej nie ma sesnu)

Jako wypadkowa zostaje mi gaz lub powietrzną PC.

Z gazem wiążą sie koszty przyłącza w kwocie ok 5-6 tys zl oraz komin systemowy 3-4 (wiem ze można taniej ale u mnie jak już byłby raczej taki)

Nie planujemy także używać gazu do gotowania więc byłby tylko do ogrzewania + CWU. Dlatego wolałbym nie podłączać gazu jeśli jest lepsza opcja.

Wychodzi mi że koszty inwestycyjne będą zbliżonej skali gdy zdecyduje się na pompe powietrze woda lub gaz.

Przy gazie: przyłacze 6 + komin 4 + dobry kocioł 8 to około 20 tys. Za te pieniądze kupie też PC powietrzną.

Za gazem przemawia do mnie mała usterkowość. Grzeje kotłem od lat w rżnych obiektach mieszkalnych i nigdy nie miałem żadnych problemów więc uważam to za rozwiązanie mało usterkowe, wygodne i stosunkowo tanie w kosztach inwestycyjnych oraz eksploatacyjnych.

Analogicznie obawiam się skomplikowanych PC i kosztów serwisowych oraz tego że wymiana w razie problemów to wielokrotność kotła gazowego.

Za PC jest także fakt że można chłodzić dom w lecie + można dodać do systemu jakies panele solarne czy PV i ogrzewac CWU przez pół roku jak miasto będzie miało jakiś program dofnansowania. Jako backup można pompe zasilic agregatem w razie niespodziewanej awarii dostawy prądu. Nie mając kominka przy odcięciu gazu zostaje mało alternatyw.

Generalnie prąd i PC wydaje się rozwiązaniem bardziej elastycznym i przyszłościowym szczególnie przy dobrze ocieplonym domu.

Nie zależy mi aby rozwiązanie było bezwzględnie najtańsze w eksploatacji. Dla mnie ryzyko problemów z PC jest warte dopłaty 1000zl rocznie do ogrzewania gazem.

Więc pytanie czy instalować PC czy brać gaz bo jest w sumie niedaleko i zapomnieć o skomplikowanych (czytaj "bardziej usterkowych") rozwiązaniach?

Gość Arturo72
Witam Wszystkich,

spróbuję wrócić do mojego starego wątku po dłuuuugiej przerwie.

Tak się złożyło że dopiero w tym roku zaczniemy budowę domu o którym pisałem 6 lat temu.

czyli projket ten sam

http://projekty.lipinscy.pl/Berlin_II/

Pozostałe kwestie pozostają podobnie ale są lekkie zmiany:

* dom nie powinien przekroczyc zapotrzebowania OC+CWU na poziomie 6000 kWh na rok

* brak kominka (to sie zmieniło)

* podłogówka na całości (to sie zmieniło)

* dom wyposażony w wentylacje mechaniczna + rekuperator

Odrzucam oczywiście kotły na paliwo stałe a także grzanie prądem z COP 1 czyli kable, grzejniki elektryczne itp

Zakładam ze w PC gruntówke nie warto inwestować (mam sporą działke na poziomy kolektor ale to raczej nie ma sesnu)

Jako wypadkowa zostaje mi gaz lub powietrzną PC.

Z gazem wiążą sie koszty przyłącza w kwocie ok 5-6 tys zl oraz komin systemowy 3-4 (wiem ze można taniej ale u mnie jak już byłby raczej taki)

Nie planujemy także używać gazu do gotowania więc byłby tylko do ogrzewania + CWU. Dlatego wolałbym nie podłączać gazu jeśli jest lepsza opcja.

Wychodzi mi że koszty inwestycyjne będą zbliżonej skali gdy zdecyduje się na pompe powietrze woda lub gaz.

Przy gazie: przyłacze 6 + komin 4 + dobry kocioł 8 to około 20 tys. Za te pieniądze kupie też PC powietrzną.

Za gazem przemawia do mnie mała usterkowość. Grzeje kotłem od lat w rżnych obiektach mieszkalnych i nigdy nie miałem żadnych problemów więc uważam to za rozwiązanie mało usterkowe, wygodne i stosunkowo tanie w kosztach inwestycyjnych oraz eksploatacyjnych.

Analogicznie obawiam się skomplikowanych PC i kosztów serwisowych oraz tego że wymiana w razie problemów to wielokrotność kotła gazowego.

Za PC jest także fakt że można chłodzić dom w lecie + można dodać do systemu jakies panele solarne czy PV i ogrzewac CWU przez pół roku jak miasto będzie miało jakiś program dofnansowania. Jako backup można pompe zasilic agregatem w razie niespodziewanej awarii dostawy prądu. Nie mając kominka przy odcięciu gazu zostaje mało alternatyw.

Generalnie prąd i PC wydaje się rozwiązaniem bardziej elastycznym i przyszłościowym szczególnie przy dobrze ocieplonym domu.

Nie zależy mi aby rozwiązanie było bezwzględnie najtańsze w eksploatacji. Dla mnie ryzyko problemów z PC jest warte dopłaty 1000zl rocznie do ogrzewania gazem.

Więc pytanie czy instalować PC czy brać gaz bo jest w sumie niedaleko i zapomnieć o skomplikowanych (czytaj "bardziej usterkowych") rozwiązaniach?

Spore jest grono użytkowników forum mający pompy p-w od ładnych kilku lat,którzy mogą obalić mity "usterkowosci",do tego grona sam się zaliczam.

Pompa pracuje od marca 2013 czyli 5 sezon bez żadnego przypalu i jeszcze długo tak będzie.

Ciekawostka,od początku 0 przeglądów serwisowych bo nie ma takiej potrzeby.

Jako świeżak, witam wszystkich Forumowiczów!

Wg mnie w przypadku pompy ciepła p-w jest jednak więcej ryzyka, niż w przypadku kotła gazowego.

Z punktu widzenia eksploatacyjnego- przy umiarkowanych temperaturach w zimie pompa ciepła będzie świetnym i ekonomicznym rozwiązaniem. Jednak przy temperaturze zewnętrznej niższej, niż -15, wydajność i temperatura w domu nie będzie już zadowalająca. Ponadto, w nowych i dobrze izolowanych domach zużycie gazu jest minimalne i koszt nie będzie wiele większy, niż energii elektrycznej do pracy pompy.

Z kolei z punktu widzenia inwestycyjnego - zwróć też uwagę, że oba urządzenia mają pewną żywotność (zakładam ok. 15 lat). Po tym czasie koszt zakupu nowej pompy ciepła to ponownie 15-18 tyś., a kotła gazowego 8 tyś. Wtedy odczujesz różnicę.

Zawsze można też przetoczyć argument wizualny- agregat wiszący na elewacji, to nigdy nie jest nic przyjemnego dla oka, nie mówiąc już o hałasie jaki powoduje przy ciągłej pracy w zimie.

Gość Arturo72
Jako świeżak, witam wszystkich Forumowiczów!

Wg mnie w przypadku pompy ciepła p-w jest jednak więcej ryzyka, niż w przypadku kotła gazowego.

Z punktu widzenia eksploatacyjnego- przy umiarkowanych temperaturach w zimie pompa ciepła będzie świetnym i ekonomicznym rozwiązaniem. Jednak przy temperaturze zewnętrznej niższej, niż -15, wydajność i temperatura w domu nie będzie już zadowalająca. Ponadto, w nowych i dobrze izolowanych domach zużycie gazu jest minimalne i koszt nie będzie wiele większy, niż energii elektrycznej do pracy pompy.

Z kolei z punktu widzenia inwestycyjnego - zwróć też uwagę, że oba urządzenia mają pewną żywotność (zakładam ok. 15 lat). Po tym czasie koszt zakupu nowej pompy ciepła to ponownie 15-18 tyś., a kotła gazowego 8 tyś. Wtedy odczujesz różnicę.

Zawsze można też przetoczyć argument wizualny- agregat wiszący na elewacji, to nigdy nie jest nic przyjemnego dla oka, nie mówiąc już o hałasie jaki powoduje przy ciągłej pracy w zimie.

:D :D :D

Gaz ziemny mam przy działce i tam też pozostał.

Wolalem grzać bezpośrednio prądem niż drogim gazem ziemnym...

Kalkulator powie prawdę...

A przez te 5 lat przeżyłem nawet -28st.C bez zamarzniecia...

Edytowane przez Arturo72

:D :D :D

Gaz ziemny mam przy działce i tam też pozostał.

Wolalem grzać bezpośrednio prądem niż drogim gazem ziemnym...

Kalkulator powie prawdę...

A przez te 5 lat przeżyłem nawet -28st.C bez zamarzniecia...

Serdecznie gratuluję.

Nie wiem skąd ta dygresja, skoro nigdzie nie napisałem, że kolega zamarznie.

Dlaczego oceniasz gaz ziemny, jako drogi?

Gość Arturo72

Dlaczego oceniasz gaz ziemny, jako drogi?

Po pierwsze koszt przyłącza,kotła i koszt samej kWh to wszystko dyskwalifikowalo gaz ziemny w stosunku do prądu przy zużyciu mojego domu na energię.

W stosunku do pompy podobnie te same składniki wzięły górę.

W jednym i drugim przypadku gaz ziemny nie był opłacalny jako medium grzewcze.

7 lat temu koszt 1kWh z gazu to było 0,23zl przy inwestycji 15tys.zl,prądu koszt 1kWh 0,30zl przy inwestycji 3tys.zl,z pompy koszt 1kWh 0,10zl przy inwestycji 20tys.zl.

Zapotrzebowanie na energię na c.o+cwu 10000kWh

Edytowane przez Arturo72

Obecnie 1 M3 gazu czyli 11kw ,przyjmijmy że nawet 10kw kosztuje 2,15 zł. Widocznie przez te 7 lat staniał. Mnie kotłownia kosztowała niecałe 5800zl wyrzut przez ścianę. Przyłącz ok 3200 koło 30m przyłącza. Posiadam też kominek ,klimę z opcją grzania i prąd z cop1. Preferuje gaz. Pompę pp wykorzystuje do +5 st. Dom 105m2. Nie liczyłem czy mi się to wróci czy nie. Prócz kominka wszystkie systemy potrzebują prądu, w przypadku awarii zasianie awaryjne UPS pociągnie mi 2h pieca gazowego. Dom średnio energooszczędny.

Jednak przy temperaturze zewnętrznej niższej, niż -15, wydajność i temperatura w domu nie będzie już zadowalająca. Ponadto, w nowych i dobrze izolowanych domach zużycie gazu jest minimalne i koszt nie będzie wiele większy, niż energii elektrycznej do pracy pompy.

Te mądrości o temperaturze w domu przy PC to od Goździkowej? Czy z innego źródła?

Gaz przy małym zużyciu ma dwie ogromne wady - duże koszty przyłącza i budowy instalacji, które przy małej ilości nawet tanich kWh nigdy się nie zwrócą. A do tego opłaty stałe potrafią wywindować cenę kWh na poziom mało konkurencyjny względem prądu.

A przy prądzie z kolei wliczanie do ceny kWh opłat stałych nie ma sensu - bo te opłaty ponosisz niezależnie od tego, czy grzejesz prądem, czy nie. Bo prąd masz zawsze. A przyłączanie gazu ma sens dopiero, jak nim grzejesz.

(zakładam ok. 15 lat). Po tym czasie koszt zakupu nowej pompy ciepła to ponownie 15-18 tyś., a kotła gazowego 8 tyś. Wtedy odczujesz różnicę.

Jak jesteś w stanie przewidzieć koszty PC i kotła gazowego za 15 lat, to gratulacje. Pewnie zarabiasz miliony dziennie z takimi umiejętnościami.

Dziekuje za porady.

Poczytalem trohce na forrum o PC i dochodze do nastepujących wniosków.

Jak 5 lat temu rozważałem tą opcję budziła ona wiele wątpliwości bo rozwiązanie stosunkowo nowe i każdy się obawiał i zastanawiał.

Dzisiaj ewidentnie widac że PC PW instalują się od lat i ich udział w rynku cały czas rośnie. Urządzenia stają się bardziej niezawodne, mają lepsze parametry itd

Myślę że jak zainstalue sprawdzony model i zrobi to dobry instalator to nie powinno być problemów. Wygląda na to że z usterkowością nie jest tak źle a jak już to naprawa też nie koniec świata...

Jedyny mankament który widze to głośność działania. Wydaje mi się ze to może stanowić problem dla bardziej wyczulonych osob ale tez zalezy od lokalizacji.

U nas modół zewnętrzny znajdowałby się za ścianą kuchni/jadalni. Na górze będzie nasza sypialnia a żona ma dośc wyczulony sen :)

Niby te 50db to nie dużo ale musze to sprawdzic w realu i "obsluchac" . Rozumiem, że nie mogę odsunąc zbytnio modułu zewn od budynku ze względu na straty ciepła. Szkoda bo nie mam tam sąsiadów i oddalenie od domu byłoby najprostrzym rozwiązaniem na odgłosy pracy.

Inna kwestia to wybór odpowiedniego urządzenia, dobór mocy pompy, wybór producenta.. musze poczytać choć muszę przyznać że jak widzę wątki o PC liczące 1000 stron to niestety nie ma czasu na takie przeprawy.

Czy możecie polecić jakiś dobry portal w tym temacie? ewentualnie jakiś dobry wątek o PC PW?

Zdążyłem zauważyć że polecane są pompy Panasonic T-cap oraz mitsubishi. Ja mam zdaje się 4.5 KW zapotrzebowanie mocy grzewczej na ogrzewanie.

Czy możecie polecić jakieś konkretne modele żebym mógł o nich poczytać?

Nie jestem pewnien czy potrzebuje zbiornik buforowy. To pewnie zalezy od tego w jakiej taryfie chce grzac i jaka mam plyte do podłogówki.

Mając zbiornik mogę podłączyć do niego panele słoneczne lub wsadzić grzałke w razie W jakby pompa przestała działać.. Czy są modele PC które są polecane lub lepiej współpracują z panelami?

Ostatnia kwestia to czy jakiś soft do wyliczenia OZE jest może dostepny na forum?

Dziekuje za porady.

Myślę że jak zainstalue sprawdzony model i zrobi to dobry instalator to nie powinno być problemów. Wygląda na to że z usterkowością nie jest tak źle a jak już to naprawa też nie koniec świata...

Jedyny mankament który widze to głośność działania. Wydaje mi się ze to może stanowić problem dla bardziej wyczulonych osob ale tez zalezy od lokalizacji.

Inna kwestia to wybór odpowiedniego urządzenia, dobór mocy pompy, wybór producenta.. musze poczytać choć muszę przyznać że jak widzę wątki o PC liczące 1000 stron to niestety nie ma czasu na takie przeprawy.

Czy możecie polecić jakiś dobry portal w tym temacie? ewentualnie jakiś dobry wątek o PC PW?

Czy możecie polecić jakieś konkretne modele żebym mógł o nich poczytać?

Witam, widzę, że ostrożnie i racjonalnie podchodzić do ogrzewania. Bardzo dobrze!

Fakt, że samo urządzenie to połowa sukcesu - należy je jeszcze odpowiednio dobrac i prawidłowo zamontować.

Co do modeli - piszesz, że zależy Ci na tym, by było ona cicha. Może zainteresuje Cię fakt, że nowe pompy ciepła powietrze/woda firmy Viessmann, konstrukcji split oraz monoblok model Vitocal 200-S, 222-S i 200-A są bezkonkurencyjnie najcichszymi urządzeniami tego rodzaju.

Przepisy ustawowe wymagają od właściciela posesji, by podczas pracy pomp ciepła do granicy działki docierały jedynie 40dB(A) (zabudowa jednorodzinna, okres pracy nocnej 22:00 – 6:00). Powyżej wymienione modele warunek ten spełniają już w odległości 2,2 metra. Dzięki zabiegom konstrukcyjnym Advanced Acoustic Design, generowane dźwięki są idealnie tłumione przez przegrody budowlane co dodatkowo poprawia efekt, tym samym można je bez problemu użytkować także w gęsto zabudowanych osiedlach domków szeregowych.

Co więcej jednostka zewnętrzna generuje niewielkie zużycie energii elektrycznej dzięki wysokiej wydajności. Jednostka z jednym wentylatorem przeznaczona jest dla wartości mocy 4-7 kW, natomiast jednostka z dwoma wentylatorami dla wartości mocy 9,4-12 kW.

Jeśli masz więcej pytań - zapraszam, postaram się pomóc. Polecam zapoznać się z pompa ciepła z rodziny Vitocal firmy Viessmann - podaję link

Pozostaję do dyspozycji!

Pozdrawiam!