czarn-y 12.09.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Witam, mam w projekcie 2 piony kanalizacyjne. Czy mogę zrezygnować z jednego i podłączyć wszystkie urządzenia do tego co zostanie?? Pytam, gdyż wydaje mi się ten projekt przesadzony. Oba piony przechodzą z parteru domu jednorodzinnego do tej samej łazienki na poddaszu tylko po przeciwnej stronie ścian. Wygląda to tak, że do jednego jest podłączona wanna i natrysk, a do drugiego WC i umywalka. Oba wychodzą ponad dach i są zakończone wywiewkami. Poniżej zamieszczam rysunki z łazienki na poddaszu i kanalizacji na parterze. Piony oznaczone są symbolami WK1 i WK2. Piony i główna rura odpływowa z PVC 110. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary2006 12.09.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 jesli tylko nie ma technicznych przeszkód to ja bym zrobił na jednym, a co wykonawca na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 12.09.2012 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Heh, wykonawcą jestem ja Robię właśnie podłogę na gruncie i przed zalaniem robię kanalizację wewnątrz, a poza budynkiem przyłącze powierzę odpowiedniej firmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary2006 13.09.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 musisz sobie wyobrazic jak te pomieszczenia będą później wyglądały, żeby nie wyszło że przez środek sciany pokoju będzie szedł pion, ale wg mnie wszystko da się zrobic, ja mam na górze kanalize poprowadzoną na stropie z małym spadkiem, na to poszedł styro akustyczny i wylewka wiec i tak się wszystko schowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 13.09.2012 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Dzięki za porady, chyba zrobię też ten drugi pion, lecz dam zamiast 110 tylko 70 i schowam go w ścianie szkieletowej łazienki. Skoro będzie do niego tylko podłączona wanna i natrysk to 70 w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 13.09.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Do wanny i natrysku wystarczy 50. Z prysznica u mnie wychodzi wąż 32. Z wanny też jest podobnie. Z prysznica i wanny w jednym czasie korzystać nie będziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 13.09.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Minimalna średnica pionu to 70 mm. Natomiast wywiewkę dla tych pionów można zrobić jedną, podłączyć do niej obie rury. Wywiewka powinna mieć średnicę co najmniej taką jak najgrubszy z pionów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 14.09.2012 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 jeżeli do tych pionów jest podłączone tylko to co na rysunkach (niema żadnego zlewozmywaka w kuchni) to spokojnie możesz jeden zlikwidować pilnuj tylko by spady były prawidłowe, ten projektant chyba ma prowizje z hurtowni albo od hydraulika bo innego uzasadnienia niewidzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 14.09.2012 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Zlewozmywak w kuchni jest, lecz podejście do niego leci prosto do głównej rury odpływowej, pomijając pion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary2006 17.09.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Z prysznica i wanny w jednym czasie korzystać nie będziesz. Chyba ze żona w wannie a ty pod prysznicem Ja bym robił na jednym pionie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts