MaciekTyr. 20.10.2012 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 (edytowane) Tak to mogłoby wyglądać."Gazetka Praktikera 2013" - http://nad.pisz.pl/images/2013/04/13/gazetka.th.jpg Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez MaciekTyr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.10.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Kupuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.10.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Kupuję! Ja też . Cena abstrakcyjnie niska, ale kto wie? Co do dachu to panele kładzione wzdłużnie mogłyby zawierać kratownice z tworzyw sztucznych albo pasy bardzo twardego XPS w celu wyeliminowania mostków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 28.11.2012 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 (edytowane) Cena jest realna. Z punktu widzenia produkcji, to przecież taki pusty w środku "domek narzędziowy", albo ocieplony garaż. Do tego z bardziej oszczędnym stelażem. Fakt, że jest w ładownych kawałkach powoduje, że może powstawać w całości w Chinach, na taśmie (ocynkowane, ocieplone drzwi zewn. z framugą i mechanizmami kosztują 280zł - mam takie od lat). Ale sprawa robi się jeszcze ciekawsza. Użycie poliuretanu, lub grubszej warstwy rdzenia styropianowego, czyni taki domek pasywnym, a wtedy: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?207799-Wiadomo%C5%9B%C4%87-z-ostatniej-chwili-b%C4%99d%C4%85-dop%C5%82aty! i 50tys dostajemy od państwa. Czyli taka moja propozycja Rodzina na Swoim, z tą różnicą, że z mniejszymi kosztami ogrzewania a co najważniejsze BEZ DŁUGU! Edytowane 28 Listopada 2012 przez MaciekTyr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 29.11.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Tak dobrze to nie ma- z 50tys. zostanie sporo mniej, bo niestety, żeby skorzystać z tej możliwości trzeba wziąć kredyt i część kasy zje bank.Podobnie jak z dotacjami na solary- niby dawali 45%, ale jak się przeliczy wszystkie koszty, prowizje, itp. zostaje może 15%.Ale takie dochodzenie do własnego (ww) domku warte zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.11.2012 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Pamiętam, że za niewiele ponad 50.000 zł wybudowałem mój pierwszy dom (ek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.S.O. 02.12.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Niestety market jako taki źle mi się kojarzy.Targi budownictwa dla wszystkich. Obecnie z budownictwa jak i zwielu innych dziedzin życia próbuje się wymazać szereg problemów aby wszystko było proste. Aby Kowalski mógł kupić. Aby ułatwić do granic mżliwości. Nawet to co łatwe nie jest. Bo jak rozumie to kupi, jak kupi to zostawi pieniądze. Jak zostawi pieniądze to biznes się kręci. Jak popełni błąd to biznes dalej się kręci. Bo przychodzi po materiały na naprawę....Polecam uwadze slogan CASTORAMY: "Nikomu nie pozwolimy pobić naszych cen" Chyba jasne jest jak to sie odbywa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Surrealista 12.04.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Witam wszystkich, Jestem nowy na forum ale czytam wiele tematów od dawna. Przeglądając facebooka przypadkiem natrafiłem na zdjęcia tego kosmicznego domu. Projekt "wieloryba" bardzo mi się podoba. Jak wygląda kwestia metrażu i sam sposób fizycznego łączenia elementów ze sobą ? Skręcanie śrubami, zalewane cementem ? Wiadomo już coś w kwestii urealnienia tego projektu ? Taki dom w systemie pasywnym byłby świetnym rozwiązaniem dla młodej rodziny. Jak duże są te elementy i jakie wymiary powinna mieć minimalna działka na jakiej stoi przyjmując metraż dajmy na to 180 m2 ? Mam nadzieję, że nie zasypałem aż tak bardzo pytaniami. Serdecznie pozdrawiam kolegę również z miasta Łodzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 12.04.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 ... Wiadomo już coś w kwestii urealnienia tego projektu ? ... . Pozdrawiamy i witamy. Faktycznie jesteś surrealista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Surrealista 12.04.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Podobne projekty ale bardziej "klasyczne" już funkcjonują więc co szkodzi, żeby i taki projekt powstał. Chociaż na takie cudo wielu się w Polsce nie zdecyduje ale kto wie - może z czasem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 13.04.2013 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 SiS, czyli ten "wieloryb" w prezentowanej wersji ma być mały - 90m2. Podstwą konstrukcji jest płyta warstwowa z wewnętrzną warstwą kartonową i styropianowym rdzeniem. Płyty takie stosowane są w przemyśle, np: http://www.europanels.pl/?s=produkty;plyty_scienne_eps,thermastylepro Forma SiS umożliwia minimalizację szkieletu lub nawet zintegrowanie z panelami elewacji. Elementy mają być poręczne - wielkością dostosowane do indywidualnego transportu. SiS to projekt koncepcyjny. Moja rola ogranicza się do wskazania kierunku i stanowi ułamek przedsięwzięcia jakim byłaby produkcja i wdrożenie. Tu właśnie widzę rolę marketu. Natomiast zaraz pokażę coś bardziej dostępnego - zoptymalizowaną formę, ale możliwą do wykonania z dostępnych materiałów, także metodą gospodarczą a może nawet postawię prototyp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Surrealista 15.04.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 MaciekTyr. a czy mógłbyś polecić jakieś projekty, które znasz i już fizycznie funkcjonują gdzieś w kraju z projektów nowoczesnych, chętnie pasywnych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 19.04.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 "Natomiast zaraz pokażę coś bardziej dostępnego - zoptymalizowaną formę, ale możliwą do wykonania z dostępnych materiałów, także metodą gospodarczą a może nawet postawię prototyp? :rolleyes:" ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 20.04.2013 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Już jest. Nie licząc wylewki, cały materiał wejdzie na 1 kurs do busa a parametry domu pasywnego. Robota ręczna na kilka tygodni. Może mniej. Ale pokażę w odrębnym wątku, 2 rozwiązania. Oczywiście do obgadania, oceny szczegółów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 21.04.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Już jest. Nie licząc wylewki, cały materiał wejdzie na 1 kurs do busa a parametry domu pasywnego. Robota ręczna na kilka tygodni. Może mniej. Ale pokażę w odrębnym wątku, 2 rozwiązania. Oczywiście do obgadania, oceny szczegółów... Wchodzę w ciemno.... ale lepiej rozjaśnić temat, ciekawią mnie szczegóły rozwiązań edit. daj namiar na odrębny wątek Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez an-bud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antekrudy 30.04.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 dom z supermarketu, można i tak, z doświadczenia wychodzi mi że duża cześć asortymentu jest lichej jakości, supermarkety dają półki za niskie ceny, a w opakowaniach zamiast kleju jest masa słabo klejąca.... wolę sprawdzonę produkty trochę droższe ale pewne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAVE 01.05.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Twoj pomysl bardzo mi sie spodobal dlacego poniewaz spotkalem sie juz z budownictwem modulowym we francji i moge ci powiedziec ze pomysl jest genialny ;czytalem troche postow odnosnie problemow izolacji termicznej lub wiatrow ,ale tak naprawde to nie sa problemy na francuskie klimaty moze powinienes rozszerzyc swoja dzialalnosc na francje? ja bym chetnie kupil taki dom : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 03.05.2013 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Nie prowadzę działalności w tym zakresie. Już się ustatkowałem, mieszkać mam gdzie, można utopić trochę czasu i pieniędzy w pożytecznych pomysłach. Po weekendzie pokażę 2 modele możliwe do wykonania przy użyciu typowych materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 03.05.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Przeczytałam od deski do deski. Pomysły owszem, idee interesujące ale... Kilka uwag: 1. Ciągle jeszcze dom traktujemy jak inwestycję. nawet jeżeli wnętrze się starzeje, to mury, dach (gwarancja 50 lat ) nie tak bardzo. Dom, który został wybudowany za 400 tyś musi być sprzedawalny. Domy modułowe nie będą. Tak samo, jak jest problem ze sprzedaniem kanadyjczyka. Nie jest to niemożliwe, ale trudniejsze, niż domu murowanego. Więc z góry taką budowę nie można traktować jako inwestycję. Czyli traktujemy troszkę, jak "wyrzucenie pieniedzy". I owszem, mozna "wyrzucić" jakąś sumę w imię posiadania dachu nad głową, jednak to nie moze być duża suma. 2. Cheć szybkiego złożenia sobie domu ..... Ja wprowadziłam się po pół roku od zaczęcia budowy. czy, jeżeli bym mogła skrócić ten proces do kilku dni, czy bym wzięła kontener? Nie. Z powodów powyżej. Bo życie mnie nauczyło, że warto mieć rzeczy trwałe. Miałam mieszkanie w bloku. Dobrze połozonym, dość atrakcyjnym. Za pieniądze z mieszkania (no, 1+0,5 mieszkania) wybudowalismy dom. Jeżeli będę go sprzedawać, muszę coś kupić za to w zamian. Czyli jeżeli nawet nie inwestycja, to jakaś tam (niedochodowa) lokata. 3. Załóżmy, że nie mam nic i biorę kredyt. No, bank chce zabezpieczenie. Czy da kredyt na dom, na który trudno będzie znależć nabywcę? No, chyba, że wszyscy by tak budowali. Kiedys, jak dom przestanie być dobrem trudnodostępnym czyli jak bedziemy mieć hamerykę Co do wieloryba, owszem, owszem, można to traktować jako nowoczesne budownictwo, ale widziałabym z bardziej trwałych materiałów i ... nie na łące a wkomponowany dobrze w miasto. Ale to mój pogląd osobisty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 04.05.2013 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 (edytowane) Trzy punkty sprowadzają się do pierwszego - trwałości w sensie ekonomicznym.Postrzegalna trwałość wynika tylko z jednego - zamieszkania i związanych z nim procesów odtwórczych. Proszę zobaczyć, na ile trwałe są opuszczone domy, albo takie, w których mieszkają ludzie ignorujący nakłady. Tylko dzięki stałemu strumieniowi nakładów i czynności, dom utrzymuje wartość. W przeciwnym wypadku popada w ruinę, nie tylko z powodu erozji, ale głównie postępu. Same mury z niecieknącym dachem to nie dom a obórka, dostaje się to w cenie terenu. Pamiętam żart kolegi na studiach, kiedy za wakacyjną pracę kupił sobie malucha: "podstawą do posiadania kobiety jest posiadanie samochodu". Było to na przełomie epok, gdy samochód stanowił majątek i tej obecnej - gdy samochód jest już tylko strumieniem korzyści i kosztów. Mury i dach, stanowiąc ułamek kosztów jakie wieżą się z posiadaniem domu, przestają odgrywać znaczącą rolę ekonomiczną. Wartość domu po latach to nic więcej jak pochodna nakładów jakie w trakcie użytkowania ponieśliśmy. Edytowane 4 Maja 2013 przez MaciekTyr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts