Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Systemowy dom z supermarketu?

Recommended Posts

Zgadza się - mój wątek to dewagacje, do których w najlepszym razie dołączą osoby związane z branżą
To musisz szukać forum branżowego.To forum ma zupełnie odmienną formułę-znakomita większość tutaj to konsumenci i sprzedawcy.

Owszem są posjonaci,ale raczej bezinteresownie przedstawiający swoje bardzo konkretne rozwiązania poparte konkretnymi argumentami i liczbami,które reszta po prostu konsumuje.

Natomiast osobiście liczę raczej na opinie: "w kontenerze to bym nie zamieszkała, ale twój projekt - jak najbardziej" i jesli takie się pojawiają - to jest sens działać dalej.
Jaki jest sens opierać swoją dalszą działalność na kilku niezobowiązujących deklaracjach/opiniach?Nie zrobisz na FM wiarygodnych badań rynkowych.

No i znowu żeby zrobić takie badania musi być konkretny produkt,którego nie ma....

ed

to jest niejako dom z supermarketu-powstaje w 14 dni,brak tradycyjnych fundamentów,budowa modułowa,można go przenosić,dokupić pokoje...

realny dom pokazowy wygląda fajnie

http://www.arthauss.pl/

konkretna technologia,konkretna cena,można się konkretnie odnieść

Edytowane przez marynata

• Odpowiedzi 300
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

o coś w podobie, i po to m.in powstał wątek - dzięki!

Marynatko - myślę, że i tak lepszego miejsca na dywagacje nie ma. W zasadzie to jest właśnie taki dział tego portalu (tematy typu; Czy po wybudowaniu domu człowiek staje się szczęśliwszy? itp...)

Oferta konkretna i podobna w założeniach - cenowo, myślę, jeszcze za droga, ale zauważ, że tam nie ma tej powtarzalności co u mnie - nadal jest to rzemiosło, choć już z wykorzystaniem nowocześniejszych elementów. U mnie - jeden rodzaj (i wymiar!) panela, jeden stelaż, jeden wymiar okna i 4 nakładki elewacyjne.

Zatem kierunek powstaje a ja być może dołożę swoje 3 grosze. Natomiast ślepą uliczką, jak dla mnie, jest udawanie tradycji - zarówno w niektórych projektach tej firmy, jak i innych pomysłach jak oparte na samonośnym łuku iglobud, czy m3System (poniżej). Po pierwsze - w porównaniu zawsze tradycja w klasycznych technologiach wypadnie bardziej wiarygodnie niż w oszczędnej. Po drugie, znane nam formy wynikają z materiałów (dachówka, okap...) i implementowanie tego tylko dla formy przeczy założeniu rozwiązania ekonomicznego. A po trzecie udawanie jest walkowerem wobec stanu zastanego - nowoczesność należy demonstrować a nie ukrywać, to zmniejsza target, ale także go krystalizuje.

domek.JPG

wieliczka-thum.jpg

Edytowane przez MaciekTyr.

Musisz się liczyć z tym,że ta"tradycja" będzie występować w każdej technologii,ponieważ wymuszają ją coraz bardziej restrykcyjne plany zagospodarowania przestrzennego.Jeżeli wejdzie w życie planowane nowe prawo,nie będzie już miejsc w których takiego planu nie ma i można wymusić na gminach różne warunki zabudowy.

Obowiązku posiadania dachu 35 st z czerwonej dachówki i innych takich po prostu nie przeskoczysz.

A tak, poza tym mają wprowadzić obowiązek tujowego szpaleru wzdłuż płotu i oczka wodnego z łukowym mostkiem - równo, to równo.. :bash:

A na poważnie - wg wytycznych nie da tworzyć i nie powstałoby nic nowego.

Natomiast obchodzenie głupoty to też jakieś wyzwanie (pierwszy był Drzymała, pewnie skreślą tę postać z podręczników historii, bo jasno wychodzi, że zaborca był bardziej pobłażliwy niż dzisiejsza "wolność").

NR 3 3Style, czyli gotowe kontenery z węzłem centralnym

To rozwiązanie dedykowane zastosowaniom tymczasowym, ale bywa różnie. Węzeł umożliwia lepszą komunikację i pozwala na rozbudowę bez przyleganie kontenerów (korzyści zw. z akustyką i oświetleniem). Dzięki odpowiednim stopom kontenery mogą stawać na różnych podłożach a nawet być rejestrowane jako pojazdy. Kontenery można ze sobą łączyć bezpośrednio i za pośrednictwem węzła. Możliwy jest też układ krzyżowo-piętrowy.

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.214867718553121.58321.214864131886813&type=3

259801_214867785219781_1781913_n.jpg

259986_214867798553113_5232272_n.jpg

Twój "projekt" to jedynie pomysł na brylę geometryczną a nie projekt funkcjonalny.

Dużo ludzi buduje proste domki, dużo wzdycha za płaskim, tanim dachem czy pełnym piętrem. Nie musisz obawiać się postmodernizm nie znajdzie nabywców.

Więc jeśli tego oczekujesz to ci odpowiadam: tak, mogłabym zamieszkać w domu będącym wielokrotnością trapezu, ten kształt mi przeszkadza. Dla mnie, przy moich niezbyt wysokich dochodach, elewacja budynku ma drugorzędne znaczenie.

Ale by być uczciwą dopowiem: ale nie zamieszkałabym w kontenerze, gdyby miał standard kontenerów "mieszkalnych" stosowanych na placach budów czy dla bezdomnych.

Założenia prawidłowe, ale nie sa odkryciem świata. Kilka tysięcy, jesli nie milionów ludzi przed tobą tez na to wpadło. Pkt 4 ma marginalne znaczenie dla osoby, która wybiera takie rozwiązanie ze względu na pkt 1 i 2.

Czekam na kogoś kto wyjdzie z ofertą a nie założeniami.

Po co ci opinia "przyszłych klientów", skoro nawet nie masz produktu? :)

Żaden z tych "przyszłych", co się dziś wypowie nie będzie i tak klientem, bo zanim pomysł przejdzie w fazę projektowania "przyszły" będzie siedział w wybudowanym domu :)

Hm, współczesne pomysły to już nie maszyna parowa, koło, czy adapter, ale keczup stawiany nakrętką w dół, zwijacz kabla i domek z marketu.. Oczywiście, że to nie jest projekt, tylko idea. A co do konkretnej oferty... od tego są inni - nie koniecznie lubiący zabawy bryłami, pochłonięci promocją, linią w Chinach i upierdliwymi urzędnikami a to wystarczy. Ja dam kilka propozycji i zobaczymy co się wydarzy... Swoją drogą nie musi chodzić o przełom - powiedz mi, jak sądzisz, propozycja NR.2 Omega - czy postawienie takiego obiektu jako ośrodka wczasowego nie byłoby automatycznie magnesem i źródłem darmowej promocji? Z opcją "zobacz i pomieszkaj - możesz taki kupić"

http://cdn12.muratorplus.smcloud.net/t/image/thumbnails/28377/image/6bfdfc47b74c3860fa7ac031f93145df59362ddc_600x450_rozmiar-niestandardowy.jpg

http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/247537_215216885184871_3748845_n.jpg

Jeśli chodzi o kopuły to doceniam ich energooszczedność. Natomiast ja lubię kąty proste, które są dużo latwiejsze do wykończenia i umeblowania.

Co do ośrodka - nie wiem, czy dla mnie osobiście kształt domku byłby jakimś specjalnym wabikiem czy atrakcją.

Dużo będzie zależało od charakteru ośrodka i jego umiejscownienia, bowiem ze względu na nietypowy kształt bardzo wybijają się z otoczenia.

Dla kogoś, kto szuka kontaktu z nieskażoną przyrodą chyba byłyby do przyjęcia dopiero po obrośnięciu kopuły pnączami.

Natomiast dla fanów klimatów sci-fi byłby idealny, bo kojarzący się z modułami marsjańskimi/księzycowymi albo projektem biosfera 2.

http://www.geekweek.pl/wp-content/files_flutter/jt_th_bed743d08114c54bf92e6fd6ac1cf82e_1327669003moonbaseAbove.jpg

http://d.wiadomosci24.pl/g2/7a/3c/58/75479_1220812595_1285_p.jpeg

Pod Toruniem chyba już coś takiego wybudowali.

Edytowane przez Elfir

Ja bym mogła zamieszkać w kopule,jednak dla zamieszkania w takim domu nie wyprowadzę się nie wiadomo gdzie.W zasięgu moich możliwości do wyboru jako miejsce do funkcjonowania w pzp same dachy z kątem min 35 st ha ha.

Kopuł mamy już w Polsce trochę,co do zagospodarowania takiej kopuły czekam aż skończy budowę nasz forumowicz-jestem bardzo ciekawa jak sobie z tym poradzi,bo może ja nie mam wyobrazni :???:

wbrew pozorom to nie jest trudne. Obecnie nie stosuje się już "aranżacji odśrodkowej", gdzie wszystkie możliwe sprzęty i meble oblepiały sciany, wyparły je zabudowy i garderoby. A z drugiej strony do wieszania lusterek i obrazków pozostają ściany działowe. Liczyłem się z obawami, dlatego wygenerowałem film z urządzonego domu Omega:

http://www.prostysystem.pl/ - prostota/ wizualizacje, prezentacja video

mnie najbardziej podoba się ujęcie, gdzie będąc w jednym pomieszczeniu, widać drugie przez okno :)

Cała zabudowa kuchni musi być zamówiona indywidualnie pod krzywizny ścian.

Przy zabudowie ścian łazienki trzeba zużyć większa ilośc płyt KG zmniejszając tym samym łazienkę, bo sprzęty i płytki dostosowane są do kątów prostych.

Chyba, że mówimy tu o awangardowym wzornictwie i rozwiązaniach, ale wówczas to dom dla ekscentrycznych zamożnych ludzi.

Gdybym była zamożnym, ekscentrycznym człowiekiem jednak zamieszkałabym w nowoczesnej ziemiance, coś jak Outrialny - od północy trawiasty stok, od południa przeszklony łuk ściany.

http://cdn.freshome.com/wp-content/uploads/2009/12/underground-home-designs-swiss-mountain-house-1.jpg

Edytowane przez Elfir

Maciek,widzę że Ciebie fascynują bardziej bryły,formy itp jak sama idea domu prostego i taniego nie tylko w zakupie ale i w eksploatacji.

Zobacz tyle postów,a Ty nie napisałeś jeszcze żadnego konkretu w sprawach które są dla tego odbiorcy do którego chcesz trafić najistotniejsze.

Wątek za chwilę zdechnie jak przejdziesz do spraw typowo technicznych.

Maciek,widzę że Ciebie fascynują bardziej bryły,formy itp jak sama idea domu prostego i taniego ....

Absolutnie nie. Brzydzę się formą tworzoną dla wizji i obojętne, czy chodzi tu o sferę, czy czterospadowy dach. Moje formy mają wynikać zawsze z funkcji - służyć konstrukcji lub ekonomii.

Pokazałem jak wygląda zabudowa w kopule, jest tam kuchnia i ani jednej ugiętej szafki. Narobiłem się przy takim modelowaniu, przedstawiłem w prostej formie - filmu... i okazuje się to zbyteczne, bo Elfir i tak napisała, to co nie ma tam miejsca :cry: Jakie meble pod krzywizny ścian? Powiem szczerze mieszkam obecnie w 400m domu z prostymi ścianami i tak się składa, że ani jedna szafka nie stoi/wisi pod ścianą zewnętrzną.

Dom w dziurze, czy stacja kosmiczna - to faktycznie rzeczy nierealne, za to może ciekawe. Ja poruszam się w taniej rzeczywistości; systemowe kopuły istnieją - zaproponowałem system ich łączenia. Kontenery i konstrukcje z płyty obornickiej - także; tylko zewnętrznie są odrażającymi pudełkami - zaproponowałem ich zmienioną formę.

Szczegóły dotyczące takich materiałów, włącznie z cenami? Jaki problem - https://www.google.pl/#hl=pl&gs_nf=1&tok=78DhgO5I9lNVyuSJ8xk0_g&cp=9&gs_id=12&xhr=t&q=p%C5%82yta+warstwowa&pf=p&safe=off&output=search&sclient=psy-ab&oq=p%C5%82yta+war&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=af7f831766c9c0b5&biw=1207&bih=696

Natomiast decyzje, czy wybrana zostanie grubość 15cm, czy 25 (o parametrach lepszych niż budowane domy), czy okno będzie uchylne, czy uchylno-rozwierne i najważniejsze - ile która wersje będzie kosztować - to już nie moja działka. Mam nadzieję, że konkurencja pomiędzy castoramą a practikerem sprawi, że oferta zadowoli i Nowaka i Kowalskiego.

Maćku- myślisz, że wymienione markety zaczną produkcję? Bo konkurować ceną za m2 w granicach np. 899-898zł/m2 to raczej nie. Pomysł jest- nie wiem, czy znajdzie się chętny na wyprodukowanie i do tego jeszcze wcześniej opracowanie koncepcji modułowych instalacji mediów. Pomysł na kształt i kilka elementów zamiennych, to za mało.

Podoba mi się pomysł Elfir - przepis na dom jak z ikei. Poszedłbym dalej- zamiast pojedynczego bloczka zestawy kilku bloczków sklejone fabrycznie, np. narożnik, elementy okna, drzwi. Resztę ścian między nimi muruje się tradycyjnie. Minus to waga takich zespolonych elementów. Wymiary domku dostosowane do wielkości bloczków- bez cięcia.

W mojej okolicy jest kilku handlujących domkami holenderskimi, czy ktoś kupuje do mieszkania całorocznie? Raczej nie. Chociaż to nie typowy kontener, ale ma takiego cechy.

Obejrzałam filmik z wizualzacją wnętrza kopuły i widzę na nim wizualizację "kosmicznej" kuchni pełnej obłości.

No w IKEA czy BRW takich mebli nie dostaniesz.

Kąt między ścianą kopuły a ścianą działową też nie jest prosty, a więc szafki do narożnika nie dostawisz.

Obejrzyj sobie kuchnie foumowiczów - 90% ma pod oknem, a więc ścianą zewnetrzną, kuchenną zabudowę, głównie zlewy.

Owszem, można kuchnie zrobić wolnostojącą, jako wyspę. Ale kuchnia z zabudową w L-kę zajmie 9 m2. Z wyspą musi miec min 25 m2.

Czy nadal mówimy o tanich, prostych w budowie domach dla ludu, czy o dużych willach dla ekscentryków eksperymentujących z formą?

Bo ja się gubię.

Ty piszesz, że w swoim 400m2 domu nie masz mebli pod ścianami zewnętrznymi. W takim domu to można jeździć na rowerze, więc się nie dziwię.

Ja mam dom 160 m2 i to jest polska średnia. Osoby chcące budować tanio wybierają powierzchnie do 100 m2.

Ty sobie tak ot wymyśliłeś coś we wolnej chwili. Ale dla kogo?

Bo ktoś bogaty nie zamieszka w domu z katalogu, skoro może mieć dom zaprojektowany indywidualnie. Natomiast katalogowe domy kontenerowe dla ludzi mało zamożnych to na pewno nie powierzchnia 400m2!

Edytowane przez Elfir

Sam pomysł składu typu Prakticer itp to jz jakaś idea - można kupić wszystko w jednym miejscu i zestawić. Mój zamysł to doprowadzenie do max. efektywność, przez zminimalizowanie i standaryzacje elementów i optymalizację materiału (płyta warstwowa - takie płyty stosuje się nie tylko do "kontenerów" i samego praktikera, ale także chłodni z racji na dobre parametry, których nie ma ceramika). Pomyśl ile jest elementów składowych domu - u mnie wykończenie elewacji to 4 sztuki, konstrukcja - 1, okna-1, ściany. -1. Oczywiście dojdą jakieś elementy montażu i instalacji, ale półka z częściami takiego systemu zmieściłaby się naprzeciwko kominków.

I najważniejsze - robocizna. To przecież 1/2 kosztów i są to koszty zależne od lokalizacji. Natomiast system, który można prefabrykować i jest lekki, może powstawać w tanich miejscach. Nawet w Chinach.

Są jeszcze koszty o których nikt nie wspomina (i pewnie nie myśli) - nazwijmy je "kosztami utrzymania standardu zewnętrznego". Dawniej należała do nich farba na elewacji, beton w ogrodzie i ozdobne kraty, dzisiaj - drewniane okna, klinkier, wykusz... to też są koszty i to znaczne. Znam przypadki sprzedaży domu i przeprowadzki do bloków za te same pieniądze, tylko dlatego, że bieżące dochody nie pozwalały już na "utrzymanie domu". W blokach tych kosztów nie ma. W moich projektach także (te kopułki np. bardziej pasują na dzikiej działce, niż w przystrzyżonym ogródku).

Dlaczego tak myślisz? Mnie obchodzi bardziej niż wiele innych osób. Powiedzmy, że jestem emocjonalnie oderwany od potrzeb związanych z posiadaniem i mogę skupić się na efektywności jako celu.

Nadając jej demonstracyjną wręcz formę. Dlaczego styl sci-fi? Bo w takich bazach nie ma miejsca na manierę, tylko funkcja i 100% efektywności. A konotację są pozytywne.

Elfit - obłości z filmiku nie wynikają z kształtu ścian, ale z przyjętej aranżacji. Tak, w narożniku szafka bokiem dotyka do łuku, ale nie wisi na sferycznej płaszczyźnie. Zdaje się, że sporo osób korzysta z poddaszy - tam też nie ma standardowego kąta i pasujących do niego mebli w Ikei. Szafka RTV, biurko, czy krótszy bok L blatu kuchennego (bez szafki górnej) spokojnie mogą stać przy zaokrąglonej ścianie, tam ugięcie to kilka cm/metr. Gorzej byłoby ze stawianiem szaf 3drzwiowych i zegarów stojących - ja po prostu takich mebli nie mam i da się żyć.

Osobiście zamieszkałby w takim domu bez oporów pod jednym warunkiem - dostępność. Ja rozumiem, że budowanie może być celem i pasją w jednym. Też włożyłem sporo wysiłku w adaptację domu i (początkowo) robiłem to z przyjemnością. Robiąc rzeczy, które tu pokazuję mam na myśli ludzi, jak ja obecnie, którzy wcale nie mają ochoty parać się budownictwem. Nie każdy kupując telewizor pragnie znać się na telewizorach a idąc po samochód, być specem mechaniki i blacharstwa. Tacy ludzie wybierają zwykle apartamenty, czyli de facto bloki i do nich skierowana byłaby moja propozycja taniego "domku na telefon".

Ten, komu nie chce się budować kupuje gotowy dom od dewelopera. Albo wynajmuje inwestora zastępczego.

Mieszkanie w apartamentowcu (czyli duże mieszkania w wysokim standarcie) wybierane jest przede wszystkim ze względu na otaczająca infrastrukturę - łatwy dojazd do pracy, bliskość sklepów, ośrodków kultury, często także dodatkowe usługi (typu hotelowego).

Mieszkanie w blokowiskach (czyli małe mieszkania) wybierane jest głównie dlatego, że ludzi nie stać na działkę budowlaną.

Ty zaliczasz się do grupy "fascynatów idei", więc nie jestes obiektywny :)