Elfir 20.09.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 (edytowane) Tapety łatwiej zakleić nowymi, jak sie pobrudza. Malowanie jest bardziej kłopotliwe. No chyba, że robimy placki w róznych odcieniach. Wszystkie zajęcia poza jedzeniem, wydalaniem, spaniem i kopulacją to fanaberie ludzkie, które twój wrodzony utylitaryzm powinen zwalczać. Sprowadzanie sensu domu do fizycznej ochrony przed deszczem jest obce ogromnej wiekszości populacji. Nawet człowiek z Cro-Magnon już zdobił narzędzia i rysował malowidła naskalne. Umiłowanie jakiejś tam ornamentyki czy zdobnictwa jest po prostu ludzkie.Kazda idea wykluczająca czynnik ludzki jest z góry skazana na porazkę. Oczywiście to czy "zdobieniem" nazwiemy proste wzornictwo w typie Bauhausu, zachowawczą klasykę czy ociekający złotem kicz, zalezy od poziomu wykształcenia i wrażliwości. Ale ta wrażliwośc nigdy nie zanika, można ją tylko kształtować. Mam wrażenie, że ty po prostu nie rozumiesz ludzkosci jako takiej. Zastanawiasz sie czy twoje domki miałby klienta, bo sa takie "inne". No żeż kurna. Wcale nie sa inne! Sa normalne. Proste bryły stykane ze sobą pod różnymi kątami spotykam wszędzie, na kazdym kroku i ludzie jakoś nie mają problemów z ich akceptacją czy zamieszkaniem w nich. W końcu PRLowski blok to po prostu prostopadłościan. Ty sobie rroztrząsasz, dlaczego w Polsce mamy pseudodworki? Marynata wymieniła jeden z powodów. Ale tobie się zdaje, że jesteś jakoś tak egzaltowanie wyjątkowy, że tylko ty docenisz dom w formie trapezu lub półkuli. Kopuły budowali już Rzymanie. Tak samo jak nowa nie jest idea prefabrykacji budownictwa. I tak samo nie jest nowa idea uproszczenia ornamentyki. Maszynę do mieszkania tworzył LeCobusier. Lloyd Wright postulował o wywalenie garaży z bryły budynku, jako elementu niepotrzebnie podrazającego budowę.To wszystko już było i ludzie sa do tego przyzwyczajeni. Co więcej, wielka rzesza ludzi pokroiła by się za oryginalny mebel ze szkoły Gropiusa i zamieszkała z radością w którymś z modernistycznych domów na Saskiej Kępie.Miliony ludzi uwielbiają minimalizm.Ale nie, tobie się wydaje, że jesteś wyjatkowy i nikt cię nie rozumie. Ludzie sa głupi, bo buduja sobie domki ze skosnym dachem. Ludzie sa głupi bo lubią mieć w domu po prostu ładną rzecz, która by ich cieszyła samym swoim wyglądem. Uważasz, że pewne potrzeby sa w ludziach kształtowane sztucznie (np. ogródek przy domu) i tym samym uważasz ogół "maluczkich" za puste, bezrozumne istoty. A to ogródek jest wymieniany jako jeden z pierwszych argumentów za posiadaniem własnego domu zamiast mieszkania.Lekceważąc ludzi i podstawy psychologii nigdy nie stworzysz niczego przydatnego, uzytecznego i praktycznego. Nie stosuje się prefabrykowanych kontenerów ze stali w budownictwie mieszkaniowym dlatego, że najwidoczniej wcale nie wychodzą taniej niż technologia murowana/drewniana o tych samych parametrach. Edytowane 20 Września 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.09.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Marynata - u mnie szarości w różnych tonacjach na elewacji spotkały się z absolutnym zrozumieniem "majstrów". Tak samo jak ciemnoszare profile okienne, płaski dach. Tylko teściowa nie mogła przebolec braku balkonu/tarasu nad wystajaca częscią domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 20.09.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Moje odcięte z projektu dwa balkony także wywołały falę rozpaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 20.09.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 To u mnie są blakony. Stanowią zadaszenie schodów i tarasów. (Na awatarku widać jeden.)Wiecie, nie potrafię tego wyjaśnić, ale wiem, że nie czułabym się komfortowo w domu z blachą na ścianach (w ścianach). Kurcze, no.Podobnie było ze szkłem. Mój projekt jest "indywidualny". Pierwsza propozycja była bardzo ciekawa, ale salon, jego ściany były szklane. Podobał mi się, ale nie dla mnie. Coś trzęsie mnie jak słyszę blacha, szkło, jako materiał na ściany domku. Co do Amerykanów.Wielu widziało budowę mojego domu, na różnych etapach. Wszyscy byli zachwyceni technologią domu murowanego. To, że oni mieszkają inaczej, wcale nie znaczy, że nie chcieliby mieć wasnego murowańca. Kilku mi wręcz powiedziało, że chcieliby mieć taki dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.09.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Baja - sa ludzie, którzy dobrze czują sie tylko w cegle, inni w drewnie.Ale to tak naprawde jakiś mały odsetek ludzi do tego przywiązuje wagę, o ile materiał konstukcyjny się nie przekłada na własności fizyczne (np. brak akumulacyjności). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 20.09.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Ja sobie umyśliłem i częściowo już zrealizowałem na fundamencie- mianowicie dom nie będzie miał prostych narożników lecz zaokrąglone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.09.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Tjaaaa...Amerykanie... Dziwnym trafem cieknie im po nogawkach jak zwiedzają Toskanię. Szwendając się po winnicach w okolicach Bordeaux, dostają orgazmu. Te ohydne domki w żółtych kolorach każdy, z taką samą, pomarańczowo żółtawą dachówką, bez względu na to czy to dom sprzed 400, sprzed 40 czy sprzed 4 lat . Nuda Panie, nuda...A jednak zdjęcia z tej eskapady, będą przedmiotem westchnień całej amerykańskiej rodziny przez długie lata.... Bardzo ciekawy, zajmujący wątek...do dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.09.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Dla mnie ten watek był zajmujący w pierwszym poście. Z braku jakichkolwiek konkretów, które można było poddać rzeczowej analizie, potem odbierałam go jako: patrzcie na jaki fajowski pomysł wpadłem, ale super, nie! Jestem Edisonem wśród projektantów, tylko szkoda, że ciemna masa nie potrafi dostrzec mojego geniuszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.09.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Mi na początku podpadł komin za 350 zł (chyba). Ale siedziałem cicho... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.09.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 ceny sa wzięte kompletnie "na oko", więc o niczym, prócz samego kształtu bryły, nie ma co rozmawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 20.09.2012 23:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 (edytowane) No a jednak rozmawiasz. Powiem nawet, że się pieklisz. Spokojnie - czy ja zakazuję ludziom murować dworki? (jeszcze co najmniej kilka lat będą na topie). Czy tytuł tematu brzmi "ślepe zaułki architektury, czyli świat poszukiwał trapezu"? Czy mam się wstydzić swoich pomysłów, bo powinny być albo powszednie, albo bezprecedensowe w każdym calu? Przeciwnie - podkreślam co i raz, że opierają się na powszechnych rozwiązaniach, nic tu nie trzeba testować.Jeśli uważasz, że technologia murowana jest najekonomiczniejszą na świecie - to powiedz to facetom od Biedronek i biurowców (pewnie trzymają się blach, bo za często bywają u mnie na imprezach z plastikowymi sztućcami?). Boli cię, że postawię kopułki? Jest parę ludzi, którym pomysł się spodobał. Co robisz w tym wątku? Dąsasz się?Elfir, nie bierz innych swoja miarą. czy ja napisałem, że ludzie są głupi, że większość powinna itp. Nie lubię nazizmu i VW (auto dla ludu) i archtektektury dla ludu. Pragnę, by Elfiry pielęgnełowały swe ogródki, by ludzie mieli hobby i jeździli co roku do casto po nowy wzór do remontowanego pokoju. Tylko nie chciałbym by ci ludzie za pomocą mpzp i perswazji społecznej mówili mi co ja mam robić. La Corbusier i Wright to dla mnie guru - nie czuję się lepszy i nie oni tłuką kicz, który rośnie wkoło jak gipsowe krasnale. Chyba to ogarniam, ale może ty jesteś lepsze guru, skąd mam wiedzieć? Temat nie jest prezentacją oferty handlowej (co bywa wypominane), tylko próbą pomysłów dla jakiejś GRUPY - nie tych co miłują ozdoby (nie - proste wzornictwo nie jest zdobieniem), ale też nie żadną manifestacją indywidualizmu co mi wmawiasz. Chodzi przecież o produkcję masową i markety. Ja w tym wątku parę rzeczy pokazałem (łącznie z sobą). Zamiast wystawiac mnie za nawias ludzkości - pokaż coś swojego (pomysły, wizje, chałupę), niech inni ocenią. Miliony ludzi uwielbiają minimalizm. i tym mnie pocieszyłaś, nawet plastikowy kubek ktoś musi zaprojektować. Edytowane 21 Września 2012 przez MaciekTyr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 21.09.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Zamiast wystawiac mnie za nawias ludzkości - pokaż coś swojego (pomysły, wizje, chałupę), niech inni ocenią. Chałupę Elfir masz w jej podpisie mega nowoczesny i minimalistyczny kloc pozbawiony wszelkich niepotrzebnych rzeczy i dlatego jej opinie są tak obiektywne-ona nie broni własnego punktu widzenia,tylko ocenia rzeczywistość jej projekty znajdziesz tez w wielu wątkach na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 21.09.2012 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Zaglądałem, ale nie znalazłem fotki. Tym bardziej liczyłbym na konstruktywne propozycje w temacie a nie reprymendy i krytykę, że składanie trapezów bokami jest na tyle oczywiste, że nie warto o tym pisać. Natomiast z tezą: "Nie stosuje się prefabrykowanych kontenerów ze stali w budownictwie mieszkaniowym dlatego, że najwidoczniej wcale nie wychodzą taniej niż technologia murowana/drewniana o tych samych parametrach." po prostu się nie zgadzam. Opory są jedynie natury estetycznej - i kilka osób potrafiło wyrazić to wprost, w tym wątku. Zatem istnieje pole do popisu dla dobrego (nie koniecznie mojego) projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 21.09.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 .(..) Boli cię, że postawię kopułki? (...)Co robisz w tym wątku? Dąsasz się? (...) czy ja napisałem, że ludzie są głupi, że większość powinna itp. Nie lubię nazizmu i VW (auto dla ludu) i archtektektury dla ludu. Pragnę, by Elfiry pielęgnełowały swe ogródki, by ludzie mieli hobby i jeździli co roku do casto po nowy wzór do remontowanego pokoju. Tylko nie chciałbym by ci ludzie za pomocą mpzp i perswazji społecznej mówili mi co ja mam robić. (...) QUOTE] Ja chciałabym żeby mpzp był tak opracowany, by architektura całego miasta charakteryzowała się harmonią, równowagą, by zachowywane były walory estetyczne i plastyczne całego miasta i co bardzo ważne, by architekci miast przy ustalaniu wytycznych dla planów miejscowych zachowali szacunek dla tradycji. Jeśli będziemy mieszkać na swoich wyspach, możemy mieszkać, jak nam się żywnie podoba. Na razie jednak nie możemy nie liczyć się z tym co "za płotem". Choć przyznam, że inna, bardzo odważna, odmienna forma, może bardzo ożywić okolicę. Ale nie czuję, by zrobił to blaszak. A teraz w tonie autora wątku: Maciek, może ciebie coś boli? Po co założyłeś wątek? Ja pragnę by Maćki mieszkały w blaszanych kopułkach, jadały plastikowymi sztućcami , co rok jeżdziły do Castoramy po nowy pokój.. Skoro nie lubisz "architektury dla ludu", to z myślą o kim te domki kontenery wymyślasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 21.09.2012 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 (edytowane) I może masz rację, że to powinienem określić na samym początku - DLA KOGO. To screen z projektu Omega, ale dotyczy tego czym się kieruję http://photoupload.pl/images/2012/09/21/OFP7D.jpg Doceniam, że inna jest natura biernego mieszkańca np. bloku a inna przykładnego gospodarza, jednak czasem motywem do decyzji o domku są niższe koszta i brak sąsiadów a nie radość z możliwości kreowania ogródka i spełnienie marzenia. Warto pomyśleć i o tych ludziach. Bezcelowe a nawet niemiłe byłoby trąbienie komuś, kto całym sercem realizuje swoje odwieczne marzenie wybudowania tradycyjnego domu, że oto szybciej, taniej i ładniej jest postawić kopuły, albo 16 modułów. Z drugiej strony równie upierdliwe jest wbijanie kogoś takiego jak ja w rolę, której nigdy nie planował. Zobacz stronę główną Muratora - ten portal pokazuje różnorodne poglądy i proponuje naprawdę wiele tematów -powiem Ci, że ta wielość stricte technicznych zagadnień jest dla jednych inspirująca, ale dla innych przygnębiająca. Nie każdy kto szuka sposobu na własne M chce stawać się specem od fundamentów, stropów, izolacji, dachów... Ten akurat jeden mały temacik jest dla takich jak ja - "niegospodarzy". I marzeń o przyszłości, w której byłaby większa możliwość wyboru. Edytowane 21 Września 2012 przez MaciekTyr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 21.09.2012 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 (edytowane) A co do tradycji i jednolitości - to trudny temat i szerszy niż tan tutaj. Tradycją Ameryki jest to, że tworzyli ją ludzie nade wszystko ceniący wolność i prawo do autonomicznych decyzji - tej tradycji powinni się tam konswkwentnie trzymać. Inna jest tradycja Taoscani Natomiast polska tradycja? Jesteśmy państwem odrodzonym raptem kilkadziesiąt lat temu, jaki jest "tradycyjny polski dom"? Chodzi o model pruski, czy ruski? Nawet "górale" to nie żadna tradycja, tylko projekt mieszczucha-intelektualisty - P. Tetmajera Nawet złotego okresu na modernizm nie potrafiliśmy wykorzystać - kubiczne bryły ozdabiano barankami, kamykami, klinkierem i tłuczoną porcelaną Edytowane 21 Września 2012 przez MaciekTyr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.09.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 (edytowane) Cały czas piszesz o niższych kosztach, ale ich nie udowodniłeś, bo nigdy nie zrobiłeś szczegółowego kosztorysu wraz z analizą o ile można byłoby obnizyć koszty poprzez prefabrykację. Opierasz się tylko na porównaniach kontenerów obecnie istniejących na rynku, które jednak nie spełniają norm współczesnego budownictwa mieszkaniowego - nie z powodu wyglądu, ale parametrów technicznych (głównie parametrów izolacji i wentylacji). W końcu tanie domy kontenerowe z jakiejś przyczyny mają grzyba.http://kontenerowe.eu/index.php?id=wentylacjaI opinie mieszkańców obecnie stosowany kontenerów:"To jest puszka z cieknąca wodą, która skrapla się wszędzie""Od wilgoci w kontenerze Alicji zgniły wszystkie ubrania na dolnych półkach, "http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,10755446,Oswajaja_wstretne_puszki__Jak_sie_zyje_w_osiedlu_kontenerow_.html Tutaj normalny, elegancki dom z kontenerów:http://www.archirama.pl/architektura/kontenery-pelne-nadziei-benjamin-garcia-saxe,67_1111.htmlale...na Kostaryce, gdzie nie ma mrozów. Dlaczego drewniane budownictwo, które jak najbardziej można byłoby kupować w marketach i składać, w Polsce nie może się przebić? Bo materiał drogi.Dlaczego samonośne prefabrykowane więżby dachowe wychodzą drożej niż klasyczne, zbijane na placu budowy przez cieśli? Kontenery stalowe do mieszkania, które ja znam kosztuja ok. 3-5 tyś/m2 i nie są w masowej produkcji, bo i chętnych bardzo mało z powodu wysokiej ceny. Ja chciałam budowac w systemie przynajmniej częsciowej prefabrykacji (np. praefa, weberhaus), też na logikę wydawało mi się, że powinno być taniej. Ale nie jest. Koszty zakupu porównywalne z budową na placu budowy a podrożone o koszty transportu.Najtaniej wyszedł silikat i beton, bo fabryki mam pod nosem. Najdrożej w sumie wychodziła stal na zbrojenia (w stosunku do użytej ilości materiałów budowlanych). Ludzie chca budowac szybko (w końcu każdy budujący przebiera nogami, kiedy wreszcie się przeprowadzi)Ale budują wolno, bo to jest właśnie tańsze. Nie ma tanich i szybkich alternatyw (poza rynkiem wtórnym). Szybko jest tylko dla bogatych. Edytowane 21 Września 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.09.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 (edytowane) I nadal IMHO lekceważysz psychologię człowieka. Jak ktos nie znosi sasiadów to NIGDY nie zamieszka na osiedlu kopułek ustawionych wśród naturalnej roślinności. Dlaczego? Bo ludzie nie potrafią uszanować prywatości innych jesli nie jest ogrodzona murem, że ściśle wytyczonym moje-twoje.Bo co za urok mieszkać w domku, który obsikuja psy sąsiadów, dzieciaki wrzeszcząc latają pod oknami i do którego zalatuje smród grilla sąsiada (a sąsiad ostawił grill daleko od swojej kopułki, by mu nie smrodziło, tylko na sąsiadów leciało)? Dlaczego ludzie sadzą żywopłoty wzdłuż ogrodzeń? Dla radości oglądania zielonej ściany i uprawy roślin? Nie - dlatego by miec jak najmniejszy kontakt z innym człowiekiem. Kopułki są ok, ale jako samoistne domy na własnych działkach - tak jak u autorusa z forum.Ich konstrukcja i uzyty do budowy materiał to sprawa dla inwestora zdecydowanego na taki kształt drugorzędna, będzie liczyć się raczej z kosztami materiałów.Takie kopuły lepiej reklamować jako idealne na domy pasywne czy zeroenergetyczne (zwłaszcza obłożone na elewacji panelami lub bateriami fotowoltaicznymi) - tutaj nawet cena budowy nie musiałaby być niska, jesli tylko parametry izolacyjne będą wyśrubowane. Moja rodzina wykupiła domek letniskowy w ośrodku wypoczynkowym. Ośrodek składał się z małych domków ustawionych na terenie porośniętym trawą i kilkoma drzewami. Trawnik koszony był w ramach opłaty abonamentowej za najem terenu. W ciągu kilku lat prywatne domki zostały ogrodzone płotami tworząc chaotyczny labirynt przejść i przy większości założono mini-ogródki. A przecież cały teren ośrodka był ogrodzony, strzezony i pielęgnowany. Ludzie jednak musieli wytyczyć granicę: ja vs reszta świata. Edytowane 21 Września 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.09.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 A mój dom w SSO wygląda tak:http://images49.fotosik.pl/1616/37fbc7e7d59bb25dgen.jpg Jak widać nie ma kolumienek, daszków, balkoników, tralek i złoceń. Elewację jedynie zamierzam urozmaicić tynkiem w dwóch odcieniach szarości, by go obnizyć optycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekTyr. 21.09.2012 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 (edytowane) Izolacja zależy o grubości rdzenia a wentylacja od wymiany pow./godz - ostatnio byłem w pewnej galerii handlowej i nie dostrzegłem tam grzyba. Kontenery budowlane, czy tak jak w Twoim linku - morskie można przywoływać nie jako materiał wyjściowy a jedynie genezę. Jest taki materiał - płyta warstwowa i on jest tańszy niż ściana tradycyjna z wykończeniem. Nie oddycha - dokładnie tak jak mur ze styropianem, a przenikalność term. też tak samo, zleży wyłącznie od grubości polistyrenu/poliuretanu (10cm styropianu = 100cm muru). Z tego powodu z użyciem tychże płyt buduje się wszystko, co ma być funkcjonalne a niedrogie - także posmodernistyczne galerie handlowe, markety i biurowce... Dokładnej kalkulacji nie zrobi nikt na etapie idei. Upieram się, że wyremontowanie łazienki w glazurze z jednego wzoru, jest tańsze niż w marmurze i z dekorami, ale z pewnością nie podam precyzyjnie kosztu takiego remontu (co może być argumentem, że nie wiem o czym piszę).Przykład m3system pokazuje, że da się taniej przykład standaryzowanych szkieletowców w USA - także (nie chodzi o to, że mają tańsze drewno, tylko o minimalizm i jednolitość). W wątku proponuję połączenie możliwych korzyści ekonomicznych - materiału, standaryzacji i minimalizacji. Domek zapowiada się fajny - szczęści, że nie musiałaś nawiązywac do tego obok. A rolę ozdobnych złoceń przejmują teraz ozdoby ze stali nierdzewnej. Edytowane 21 Września 2012 przez MaciekTyr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts