Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Systemowy dom z supermarketu?

Recommended Posts

Kopułki są ok, ale jako samoistne domy na własnych działkach

Pewnie, że wiele osób woli mieć własną-ogrodzoną działkę. Natomiast i tak bardziej widzi mi się taka Omega pośród dzikiego zielska niż na równym terenie z wbitymi tujami, rabatkami, alejkami itd Elfir, jesli denerwuje Cię to co piszę, to lepiej odpuść - ja biorę pod uwagę istnienie różnorodnych upodobań. Uwierz mi to co robie jest kosekwntne i oparte na jasnych wzorcach. Umiem je przedstawić i mogą się podobac lub nie, Jesli jesteś ciekawa, proszę.

Inspiracja. Człowiek o potężnych pokładach (wiedzy, umiejętności, zdolności..) nazwijmy go "naukowiec". Ląduje w idylicznym, otoczeniu i ma do dyspozycji kosmiczną technologię. Musi przygotować sobie/rodzinie idealne miejsce do życia. Czy zacznie od równania terenu, ustawiania krzaków w rzędy i wieszania ozdób? Czy raczej ponazywa leżące tam kamienie, na górce ustawi krąg dla ognia a w cieniu plastikowe fotele.

Widziałem masę kopułek spieprzonych tradycyjnym detalem - szprosy, kamienne obwódki, ganki. Futuryzm to najlepsza furtka do minimalizmu (w kosmicznych formach nie miejsca na ozdoby). Piękno może wyrażać się w geniuszu konstrukcji a nie ornamencie.

http://static3.ipnoticstore.pl/attachments/1142/original/krzeslo_vitra_panton_chair_M.jpg?1262609771http://www.olejnikowski.pl/stylowe/n_krzesla_tulipan.jpg

Edytowane przez MaciekTyr.

• Odpowiedzi 300
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie ma tanich i szybkich alternatyw (poza rynkiem wtórnym). Szybko jest tylko dla bogatych.

Wiara w tę zależność może być pomocna w konsekwentnym realizowaniu podjętej decyzji, ale nie jest dogmatyczna, np:

http://www.m3system.pl/

Szybki w montażu – dom gotowy pod klucz w 2-3 miesiące

Bezkonkurencyjny cenowo – oszczędność nie tylko w budowie ale także w eksploatacji

Ekonomiczny i ekologiczny – są przyjazne środowisku, posiadają bardzo niskie zapotrzebowaniem na energię oszczędność do 85%

i jeszcze pewien przykład wskazujący, jak to jest z tymi cenami.

To czerwone krzesełko (wzór z lat 70-tych) zobaczyłem na żywo 5 lat temu na targach. Kosztowało 1500zł! Zatem dość kosztowny minimalizm ;) Ponieważ ktoś je jednak kupował, ich cena zaczęła spadać i obecnie są po 240zł na Allegro http://allegro.pl/hoker-hokery-krzeslo-krzesla-pc011-warszawa-i2648296275.html co jest już ceną niższą od "klasyka". Myślę, że przy dystrybucji typu Ikea kosztowałoby ze 150zł

Nie ma zatem czegoś takiego jak kalkulacja na poziomie twórczym należy projektować efektywne projekty a cena będzie wypadkową gry rynkowej.

Izolacja zależy o grubości rdzenia

A ta grubość, rozumiem, za darmo jest i nie wlicza się w cene produktu?

ostatnio byłem w pewnej galerii handlowej i nie dostrzegłem tam grzyba. Kontenery budowlane, czy tak jak w Twoim linku - morskie można przywoływać nie jako materiał wyjściowy a jedynie genezę.

Akurat porównywanie do galerii, gdzie zawalają się dachy, spadają suity podwieszane nie jest najszczęsliwsze. Bo kojarzy się z bylejakością.

Z tego powodu z użyciem tychże płyt buduje się wszystko, co ma być funkcjonalne a niedrogie - także posmodernistyczne galerie handlowe, markety i biurowce...

Ale nie buduje się w zasadzie domów. I wierz mi, że nie jest to wina niechęci ludzi do materiału. Tylko kosztów, które nie są niższe, chociaż tak ci się wydaje. Nie zrobiłeś kosztorysu, więc tylko gdybasz. Stal nie jest za darmo, a łączniki stalowe łączace płyty to mostki cieplne.

Przykład m3system pokazuje, że da się taniej

Problem w tym, że oferują tylko jeden typ domu - parterowy. A więc jest koniecznośc posiadania dostosowanej do niego, odpowiednio dużej działki.

No i nie wiem czy są tanie. Niby to produkt systemowy, powtarzalny ale cennika żadnego nie znalazłam. A przecież nic tak nie zachęca klienta jak wypisane wielkimi wołami dom za 1000 zł/m2 bez fundamentu. Dlatego dziwi mnie, że ceny nie ma, skoro mają juz jeden obiekt zrealizowany.

Gdyby były rzeczywiście w cenie niższej od murowanego o tym samym standarcie cieplnym i gdybym posiadała duża działkę byłaby to oferta, którą na pewno wnikliwie bym rozważyła.

In minus na pewno byłby brak mozliwosci wieszania czegoś na ścianach. Nie wiem też czy strop utrzyma wiszącą lampę.

Ja naprawdę chciałam swój dom zbudować szybko i szukałam systemów, które można byłoby zastosować. Ale żaden nie wychodził tanio lub porównywalnie z murowańcem.

Domek zapowiada się fajny - szczęści, że nie musiałaś nawiązywac do tego obok. A rolę ozdobnych złoceń przejmują teraz ozdoby ze stali nierdzewnej.

Na ulicy są kostki z lat 70-tych i brak było MPZP, więc nawiązywaliśmy do kostek.

Edytowane przez Elfir

Ponieważ ktoś je jednak kupował, ich cena zaczęła spadać i obecnie są po 240zł na Allegro http://allegro.pl/hoker-hokery-krzeslo-krzesla-pc011-warszawa-i2648296275.html co jest już ceną niższą od "klasyka".

Cena na Allegro to chińskie podróbki oryginału prodkowanego przez Vitrę.

Cena oryginału to w 99% koszt pomysłu, patentu i nadal wynosi ok 1500 zł.

Tak więc nie spadła cena orygniału z powodu większego popytu.

Edytowane przez Elfir

Ja rozumiem i popieram ideę Maćka ale w przeciwieństwie do niego uważam że nie doczekamy się domków z marketu. Styropian niestety kojarzy się (słusznie czy nie, to inna historia) z najgorszą tandetą. Ja nie widzę chętnego który opracowałby system, wdrożył produkcję, rozreklamował i doczekał w dobrej kondycji finansowej aż sprzedaż rozwinie sie wystarczająco by firma mogła egzystować. Trudno nawet wyobrazić sobie jakie to musiałyby byc koszty. To nie jest tylko kwestia ścian, stropu i podłogi. To również, a może przede wszystkim zunifikowany i tani sposób wykańczania, instalacji, ogrzewania, podłóg itp. Kosmiczne zadanie.

Elfir - zatem mam w domu tanią, chińską podróbę. Ponieważ ja za pomysł nie planuje pobierania 99%, to jest szansa, że Smart będzie równie tani.

Jutro piszę do wszystkich możliwych inwestorów przemysłowych, że jest dla nich tania alternatywa - murowanie. Od tej pory nawet Tesco będzie z cegieł a ja stanę się bogaty jako doradca. ;)

Poszukam też namiaru na faceta co wymyślił to krzesełko i zapytam, czy obok projektów dostarczył kosztorys i prognozę cen na najbliższe lata.

m3system to 1700zł/m2 pod klucz, jak pamiętam przy monopolu na system. Czyli "z podróbami" będzie jeszcze taniej.

Perm - uważam, że masz rację. Zobacz moje pierwsze zdanie w tym temacie:

Zakładam wątek pasjonacko-twórczy, który miałby stać się burzą mózgów na temat możliwości pomysłu, jak w tytule.

Cieszę się na konkretny głos :welcome:

Cóż, w okolicach Gądek, gdzie jest mnóstwo firm spedycyjnych, często widuję budynki biurowe murowane w technologii tradycyjnej (pustaki ceramiczne lub silikaty) obok hal z blachy. Prawdopodobnie dlatego, że utrzymanie i ogrzanie biura w budynku ze stali jest zbyt kosztowne.

O ile szeregowi pracownicy mogą sobie pracować w 10 stopniach powyżej zera zimą, tak dyrekcja chce mieć jednak ciepło.

Przykład:

http://pictures.trader.pl/pictures/1/ae/5c/50d0640f86f98bf1b63994b262eb4e72.jpg

Raben i jego siedziba główna

http://otodom.pl/wiadomosci/nowe-inwestycje/biurowiec-grupy-raben-w-gadkach-k-poznania-id1837.html

HIT

http://nm.pl/backend/photos/aktualnosci/akt_325/rll1686_w.jpg

A to już Śrem i fabryka BASF:

http://www.basf-cc.pl/pl/PublishingImages/srem11.gif

To fakt, że los spłatał nam figla, i z kagańcem na gębie nie było jak tworzyć tradycji.

Trochę mnie jednak przeraża kontenerowa tradycja blaszano styropianowa, choćby

miała kształt tego ładniutkiego czerwonego krzesełka. Polska to kraj w którym są

duże szanse by futurystyczne projekty ujrzały światło dzienne. Fajnie by było,

bo tradycja bywa nudna, warto ją ożywić raz po raz.

Nie - nie ogrzewanie jest powodem. W tej technologii buduje się nawet chłodnie. Gdyby mury były tańsze pociągnęliby nimi także magazyn. Mogę pokazać Ci siedziby biur nawet w pałacykach i mega-drogich konstrukcjach. Domy też będą powstawać w różnych standardach.

Moją "śmiałą" tezę o niższej cenie płyty obornickiej od ściany murowanej opieram na 3 obserwacjach:

1. Przegroda o budowie blacha powlekana-styropian-karton jest prawdopodobnie tańsza niż tynk-klej-siatka-klej-styropian-klej-cegły/bloczki-stelarz-płyta GK. szczególnie wliczając robociznę tej drugiej

2. Tam gdzie ma być tanio, kładą płytę

3. Widziałem montaż takiego systemu - wymagał 2 osób, drabiny, śrubokręta i kilku dni.

Tylko dom nie może być konstrukcją tymczasową. Ściany z kartonu jednak to jest przegięcie. Przecież wpadnięcie przypadkiem na ścianę zrobi w niej dziurę.

Tani dom jest mały, wiec jednak jakieś meble będą pod ścianami zewnętrznymi i może być potrzeba wieszania czegoś na ścianach. Nie mówiac , że częstotliwośc obijania się o ściany jest dużo większa.

Po co ci stelaż i płyty gk na cegłach i bloczkach? Przecież kładzie się tynki.

Ja nie budowałam z drewna (koszt podobny co murowańca) z powodu awersji do ścian z gk. Mam jedną taką ścianę w bloku i już mi podpadła (w porównaniu ze ścianami z bloczków gipsu). :)

Edytowane przez Elfir

Budowa z płyt obornickich nie jest tania,można podejrzeć u producentów różnych pawilonów na allegro.

Poza tym myślę że nie przejdzie coś takiego w naszym prawie budowlanym,żeby budynek z takiej płyty nie posiadał konstrukcji stalowej(drogo).Domków o konstrukcji stalowej w sprzedaży jest masa,przecież nie sprzedają w takiej formie dlatego żeby pomnożyć specjalnie koszty.

I jeszcze jedna rzecz-od 2015 roku najprawdopodobniej będzie obowiązek wytwarzania energii w jakimś procencie z odnawialnych zródeł - czyli wymogi energetyczne zwiększają się,co pociągnie za sobą wyższe w tym względzie wymagania klienta.

Wydaje mi się że nie można odkryć czegoś nowego w zakresie materiałów które są już x lat na rynku i zostały prześwietlone na wylot przez tysiące zainteresowanych producentów.

Co innego gdyby to był jakiś nowatorski pomysł,nowa technologia,najlepiej nowy zupełnie materiał.

A co do przykładu krzeseł-chyba mało Maciek zaglądasz do dzienników budów,krzesło jakie pokazałeś może nie jest aż tak powtarzalne w polskich domach jak te które są na drugim zdjęciu,ale nie jest to żadna odkrywcza czy zaskakująca na tym forum forma - te krzesła ma wielu forumowiczów-te i wiele innych im podobnych.

Gdyby mieli je wszyscy,wtedy stałyby się "oklepane"i jako wzór dobrego gustu i smaku pokazywalibyśmy te drugie ;)

"Moda"kręci się kołem,wciąż powracamy do form sprzed lat,potem stają się nudne,bierzemy następne i tak w kółko.Bo nic nie można w tym zakresie nowego wymyślić.

A człowiek z natury potrzebuje w swoim życiu zmian.

Maciek próbuje przełamać przyzwyczajenia ,,budowlane' a to jest najgorszy wróg nowego.Elfir autorytatywnie stwierdza,że dom szkieletowy cenowo = dom ceramiczny.Ja wiem,że dom szkieletowy pasywny można wybudować do 2000PLN/m2.Dlaczego więc zakładacie,że ta idea jest nierealna.Rozwój technologii postępuje tak szybko,że to co jest nowoczesne przy rozpoczęciu budowy ceramicznego domu ,na zakończenie jest przestarzałe.

Tynk na bloczkach jest jeszcze droższy niż GK. Karton nie ma być ścinaną, tylko ostatnią jej warstwą - dokladnie tak jak jest nią w płycie gipsowo-kartonowej. Tak wadą GK i płyty wasrswowej jest problem z wieszaniem, jednak GK schodzi masowo

Nydar - a zobacz, że w kopułce nie byłoby nawet szkieletu! Jeden człowiek pisze do mnie, bo właśnie wdraża taki system kopuł (podobno m3system go męczą, bo uważają, że to ich patent - jednak moje zgłoszenie było wcześniej). Zatem niewykluczone, że kopułki powstaną, ale Perm poczynił bolesne i słuszne uwagi i szanse na tanią masówkę są nikłe. A szkoda, bo chciałbym doczekać momentu, analogicznego do powstania masowej produkcji butów - wtedy stały się one dobrem szerokodostępnym. Dziś budownictwo jednorodzinne jest w fazie szewców, rzemiosła i dziergania na wymiar - ten sposób (jak i szewcy) pozostanie, jako droższa awangarda. Pozostaną też pasjonaci-majsterkowie, ale czemu nie pomarzyć o domkach z marketu? Syntetyczne i zespolone materiały będą coraz doskonalsze i tańsze a praca coraz droższa - myślę, że to kwestia czasu.

nydar - mój "autorytaryzm" w tej kwestii wynika z czytania doświadczeń z budowy innych ludzi na forum.

Ja wcale nie zaprzeczam, że budownictwo szkieletowe się nie rozwija, ale na razie zaporą jest cena wysokiej jakości drewna.

Bo czytam też wątki o kołatkach ("korniki") w źle zabezpieczonej więźbie z taniego drewna.

Dlatego to budownictwo jest tanie w krajach, gdzie jest dostęp do lasów dalekiej północy: Kanada, Stany, Norwegia, Finlandia itd.

Tak więc, wierzę, że da się zbudowac taniej niż murowańca, ale obawiam się, czy jakość (wytrzymałość, trwałość) będzie podobna?

Raczej stawiałabym na dom z bala, jako trwały.

Nawiązując do amerykańskieg budownictwa i zachwalanej jego prostoty i unifikacji elewacji. Z cyklu reportaży o budownictwie amerykańskim zamieszczonym w Muratorze wynika, że Amerykanie indywidualizują swoje domy, kiedy tylko ich na to stać. Tylko biedniejsi mieszkają w jednakowych.

Klasa średnia za wszelką cenę stara się się upodobnić elewacje swoich domów do murowanych i "europejskich". Dokładają okładziny elewacyjne udające kamień lub cegłę oraz inne ozdoby.

Jak ktoś oglądał "Extreme Makeover" to wie, ze ich szkieletowe domki dla niezamożnych mają okres trwałości krótszy niż kredyt. Grzyb, termity sa na porządku dziennym.