Elfir 06.11.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 (edytowane) Jeśli jest MPZP to szukaj projektu (lub zamów indywidualny), który jest z nim zgodny. Potem mapka do celów projektowych (geodeta). Na tej mapce architekt projektu indywidualnego lub architekt adaptujący gotowca nanosi projekt zagospodarowania terenu. Musisz też sprawdzić czy nie potrzebujesz projektu zjazdu z drogi publicznej. Kiedy robi się projekt, występujesz do dostawców mediów o wydanie zgody na przyłaczenie do sieci - standardowe pisemko, którego wzór pewnie znajdziesz na stronach internetowych lokalnego dostawcy (ENEA/TAURON, PGNiG, wodociągi). To pisemko nic nie daje, prócz tego, że załącza się do projektu. Potem architekt podpowie, co mu potrzebne jest (np. badanie geologiczne działki) Oprócz tego u dostawców mediów załatwiasz sobie warunki przyłączenia (są ważne bodajże 2 lata) - najlepiej tak wycyrklowac termin wydania warunków aby pokrywał się z planowanym terminem podłączenia. Ja np. budowałam łącznie trzy lata, więc o przyłączenie gazu pisałam dopiero kilka miesięcy przed planowanym montażem pieca gazowego. Inaczej masz przyłacze, za które musisz płacić (opłata za dystrybucję), a z niego nie korzystasz. zastanów się czy mozesz prąd pociągnac na czas budowy od sąsiada, czy musisz mieć przyłącze budowlane? Edytowane 6 Listopada 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.11.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?227533-Dokumentacja-oraz-procedury-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts