Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli jest MPZP to szukaj projektu (lub zamów indywidualny), który jest z nim zgodny. Potem mapka do celów projektowych (geodeta). Na tej mapce architekt projektu indywidualnego lub architekt adaptujący gotowca nanosi projekt zagospodarowania terenu. Musisz też sprawdzić czy nie potrzebujesz projektu zjazdu z drogi publicznej.

Kiedy robi się projekt, występujesz do dostawców mediów o wydanie zgody na przyłaczenie do sieci - standardowe pisemko, którego wzór pewnie znajdziesz na stronach internetowych lokalnego dostawcy (ENEA/TAURON, PGNiG, wodociągi). To pisemko nic nie daje, prócz tego, że załącza się do projektu. Potem architekt podpowie, co mu potrzebne jest (np. badanie geologiczne działki)

Oprócz tego u dostawców mediów załatwiasz sobie warunki przyłączenia (są ważne bodajże 2 lata) - najlepiej tak wycyrklowac termin wydania warunków aby pokrywał się z planowanym terminem podłączenia. Ja np. budowałam łącznie trzy lata, więc o przyłączenie gazu pisałam dopiero kilka miesięcy przed planowanym montażem pieca gazowego. Inaczej masz przyłacze, za które musisz płacić (opłata za dystrybucję), a z niego nie korzystasz.

zastanów się czy mozesz prąd pociągnac na czas budowy od sąsiada, czy musisz mieć przyłącze budowlane?

Edytowane przez Elfir
https://forum.murator.pl/topic/17191-co-robic-po-kupnie-dzialki/page/2/#findComment-6630633