Redakcja 14.09.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 W numerze 10/2012 Muratora rozmawiamy Z Maciejem Bando, wiceprezesem Urzędu Regulacji Energetyki. Nasz rozmówca mówi o tym, że inteligentne liczniki pozwolą nam zostać producentami energii elektrycznej oraz o tym, że cena prądu będzie różna w ciągu dobyMACIEJ BANDO:...Kolejnym przełomem będzie wdrożenie inteligentnych sieci elektroenergetycznych. Szacuje się, że nastąpi to do 2020 roku. Jesteśmy tuż przed masowym instalowaniem liczników, które działają w obie strony – rejestrują energię, która wpływa do domu, ale też tę, która może być z domu dostarczana do sieci. Te liczniki pozwalają na bieżąco obserwować zużycie energii i wiążące się z tym koszty. Rozwiązania takie umożliwią wprowadzanie tak zwanych taryf dynamicznych, a więc uzależnienia ceny energii od jej podaży na rynku. Chciałbym podkreślić, że wymiana liczników nie będzie odbywać się na koszt odbiorcy. MURATOR: Chodzi o to, by pojawił się aktywny odbiorca energii – prosument, który nie tylko konsumuje, ale też może produkować energię elektryczną i sprzedawać do sieci. To byłaby rzeczywiście wielka zmiana... ...Której celem jest między innymi ochrona środowiska, racjonalizacja zużycia energii i redukcja ponoszonych kosztów. Próbujmy samemu wytworzyć energię - w tym kierunku zmierza nowelizacja prawa energetycznego. To co zużyjemy, pomniejszy nam rachunek za energię elektryczną, nadwyżkę możemy sprzedać do sieci. Drugą możliwością i korzyścią będą dynamiczne taryfy - o różnych godzinach energia będzie dostępna w różnych cenach. Jeżeli chcemy grzać dom grzejnikami elektrycznymi, włączyć zmywarkę czy pralkę, będziemy mogli zrobić to o dowolnej porze dnia, ale ze świadomością, że w niektórych godzinach prąd jest tańszy lub droższy. Z faktu, że przemysł zużywa 75% produkowanej w Polsce energii, wynika chociażby to, że nocą, gdy część zakładów nie pracuje, mamy nadprodukcję energii i może ona być wtedy sprzedawana odbiorcom domowym taniej. ZAPRASZAMY DO DYSKUSJI > Czy widzicie się w roli producenta energii elektrycznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.09.2012 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Jak zmienią przepisy to będzie można pogadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 15.09.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Liczniki dziesięciostrefowe, cena prądu zmieniająca się płynnie, urządzenia włączane zależnie od ceny prądu? Czemu nie. A ja fotoogniwa na pewno będę mieć. Zresztą już mam 140w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimiko 17.09.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Super opcja. Pozostaje jak zwykle 1 pytanie - opłacalność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 17.09.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 jeżeli zachowa się obecna tendencja to w 2020 roku będziemy mieli stopnie zasilania i wyłączenia jak w latach 80-tych. co z tego, że prąd będzie, jeśli nie ma go czym przesyłać ? stan sieci przesyłowych to samo dno i niewiele się słyszy (wbrew buńczucznym zapowiedziom) o inwestycjach w nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michael_28 18.09.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Projekt ustawy OZE jest dostępny: http://www.mg.gov.pl/files/upload/16573/ustawa%20-%20OZE%20-%2027.07.2012%20-%20konferencja.pdfJeśli dobrze pamiętam ma obowiązywać inwestorów od 2015r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 23.09.2012 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Ja mam gotowy dach oraz wstępną instalację elektryczną. Wystarczy założyć inny licznik oraz panele na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 28.09.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Ten prezes to niezły populista. Wszystko co mówi to prawda tylko że za zachodnią granicą lub po drugiej stronie Bałtyku. U nas wszystko utopią w zarodku np. podatkami, ponieważ w końcu elity muszą mieć z czego kraść.Czasami żal dupę ściska że Jasnej Góry nie podbili Szwedzi, wtedy może jeździł bym starym volvo zamiast starym daewoo i nie musiał się martwić czy nie zdechnę z powodu kolejki do lekarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.09.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 "Super opcja. Pozostaje jak zwykle 1 pytanie - opłacalność? " Spoko... IM się musi opłacać! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 29.09.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Nie tylko im musi się opłacać. W kolejce stoją producenci solarów,PC,rekuperatorów.Jeżeli któregoś pominąłem,serdecznie przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.Trix 05.10.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 A jak to będzie się odbywało te sprzedawanie energii? Pewnie jakaś nowa sieć? równoległa do już istniejącej czy może wymiana starej sieci na działającej w obie strony? Tak czy inaczej potężna inwestycja i kogo na nią stać albo kogo będzie stać jak już podniosą cenę energii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 05.10.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Sieć działa w obie strony. Jedyne, co trzeba wymienić, to licznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.Trix 08.10.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Sieć działa w obie strony. Jedyne, co trzeba wymienić, to licznik. nie jestem elektrykiem ani elektromonterem dlatego pytam jak to możliwe???? jak w moje pięcio - żyłowe zasilenie z czego dwie to zero i uziom wypchnąć moje elektrony ? Pewnie się nie znam i nie mam zamiaru udawać że tak jest proszę o rzeczową odpowiedź jak przesłać prąd moją instalacją do elektrowni bo magazynować energii nie mamy oczywiście prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.10.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Ależ, oczywiście, nie masz racji!!!Mamy takie prawo!Bieda w tym, ze nie jest to łatwe....Czytaj - jest kosztowne, jak chcesz kupić klocki i sobie je poskładać.Jest wściekle kosztowne, jak zlecasz.DLATEGO wymyślono sieć elektroenergetyczną jako ten element przyjmujący wszystko, co wyprodukujesz, a nie jest Ci potrzebne. ISTNIEJĄ takie liczniki, które naliczają lub odliczają w zależności od tego - w którą stronę płynie prąd.Coś słyszałem, że mają nie być u nas stosowane...U nas mają być dwa liczniki tak założone, że jeden zlicza to, co wpłynęło a drugi - to co wypłynęło.I wcale nie przesyłasz do elektrowni, tylko do tego, kto potrzebuje w danej chwili.Np. do sąsiada... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.Trix 09.10.2012 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Ależ, oczywiście, nie masz racji!!! DLATEGO wymyślono sieć elektroenergetyczną jako ten element przyjmujący wszystko, co wyprodukujesz, a nie jest Ci potrzebne. Adam M. No właśnie o tą sieć mi chodzi. Czy trzeba ją będzie wybudować, rozbudować czy już istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.10.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Przecież ona już jest!To te druty z prądem od elektrowni do Twojej działki (no i do sąsiadów też).Jak nie masz fotowoltaiki to masz jeden licznik.Podpisujesz umowę , przychodzą i podciągają kabel na działkę, wstawiają licznik i bezpieczniki - a Tobie się żarówki zaświecają... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 09.10.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 nie jestem elektrykiem ani elektromonterem dlatego pytam jak to możliwe???? I Ty serio jesteś inżynierem, nie mając bladego pojęcia o elektrotechnice? W sieci płynie prąd zmienny. Zmienność jego polega na tym, że raz elektrony płyną w jedną stronę, a raz płyną w drugą stronę. I zmienia się to 100 razy na sekundę. Jak zapodasz większe napięcie na Twoim gniazdku, niż 230 V, to zamiast pobierać prąd z sieci, będziesz tam prąd wpychać. Oczywiście nie popłynie on do elektrowni, bo w praktyce dotrze tylko do Twoich najbliższych sąsiadów, ale za to oni nie kupią prądu wytworzonego w elektrowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.Trix 09.10.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Jeju przecież to nie grzech czegoś nie wiedzieć a forum nie jest tylko dla ekspertów. Pytanie było proste czy to będzie ta sama sieć która już istnieje czy budowana będzie druga. Odpowiedź miała być też prosta a Wy mi tu tytuł odebrać chcecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimminen 09.10.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Wbrew pozorom to nie taka prosta sprawa z tymi elektronami powiadasz płyną ..... To takie umowne określenie. Swego czasu jak tzw wi fi nie zawładnęło eterem to i tymi kablami "płynął" internet gdzieniegdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 10.10.2012 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Jeśli Ty nie kumasz faktu, że prąd może miedzianym drutem płynąć w dwie strony, to naprawdę powinieneś oddać tytuł inżyniera. Przykro mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts