gall86 21.09.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Na czym trzyma się szalunek z xps/eps? Czy na tyle przyklei się do betonu, że będzie to solidne połączenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skolos 21.09.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Witaj Jest zazwyczaj obsypany piaskiem i to wystarcza lub do tego deski i zaparty łatami.Doskonale się trzyma betonu! nie trzeba się martwić że coś będzie nie tak. PozdrawiamSebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dol 12.03.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) Witam Co sądzicie o kształtkach z firmy IZODOM 2000 .? Czemu to takie drogie i kto to kupuje mnie pani policzyła na płytę 13x24 m 75 tys za same kształtki .Czy rzeczywiście styropor aż tak drogi jest czy też oni się aż tak cenią . Nie powiem fajna sprawa ale cena astronomia nie koniecznie chodzi o mój przypadek . Ja rozumiem że forma na te kształtki kosztowała ale chyba nie ma się wrócić w pierwszych 50 zleceniach ale rozłożyć w następnych 10.000. Zrezygnowałem z tego na rzecz normalnego styroporu bo po prostu mnie nie stać na ich kształtki . http://www.izodom2000polska.com/index.php?akcja=plyta_fundamentowa&lang=pl Bardzo fajny mają system na strop ale boje się nawet pisać bo znowu ceny kosmiczne mi podadzą. Edytowane 12 Marca 2013 przez d**ol** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sama w domu 15.03.2013 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Po dpłyte fundamentowa powinno się stsować styrodur XPS. Niemniej gdzies na forum przeczytałam, że dla obniżenia kosztów można zrobić tak, że tam gdzie będa stały ściany nośne to oczywiście pod płyta owinien być XPS, ale tam gdzie ścian nosnych nie będzie mozna zastosować zamiast XPS styropian EPS w tej twardej odmianie podłogowej (bodajże 200). Czy taki zabieg jest zgodny ze sztuka czy jest to proszenie się o kłopoty i taka oszczędność może odbić się czkawką? Druga sprawa, to przeczytałam, że na cokół, obwód płyty, czy jak to fachowo nazwać tez powinno się zastosować XPS. W tym miejscu obciążeń juz nie ma żadnych a przewaga zastosowania XPS to to że tak nie pije wody, ale czy można zamiast opaski z XPSa zrobić opaske ze styropianu fundamentowego, czyli takiego AQUA, HYDRO, itp? taki styropian jest zabepzieczony (bodajże o ile się nie naruszy jego zewnętrznej struktury) przed nasiąkaniem (nie wiem czy w takim samym stopniu jak XPS) a tez jest od XPSa dużo tańszy. Czy mozna takim styro zastąpic XPS? Tym bardziej, że na dizałce poziom wód gruntowych jest ponad 2 m pod terenem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 15.03.2013 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 można zastosować AQUA, HYDRO, itp Ja uważam że taki nadaje się również pod płytę a nie tylko na opaskę. No ale ostatnio zdania na forum w tej kwestii są podzielone...Lecz spokojnie znajdziesz kogoś kto Ci zaprojektuje bez XPS-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 17.04.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Witam Co sądzicie o kształtkach z firmy IZODOM 2000 .? Czemu to takie drogie i kto to kupuje mnie pani policzyła na płytę 13x24 m 75 tys za same kształtki .Czy rzeczywiście styropor aż tak drogi jest czy też oni się aż tak cenią . Nie powiem fajna sprawa ale cena astronomia nie koniecznie chodzi o mój przypadek . Ja rozumiem że forma na te kształtki kosztowała ale chyba nie ma się wrócić w pierwszych 50 zleceniach ale rozłożyć w następnych 10.000. Zrezygnowałem z tego na rzecz normalnego styroporu bo po prostu mnie nie stać na ich kształtki . http://www.izodom2000polska.com/index.php?akcja=plyta_fundamentowa&lang=pl Bardzo fajny mają system na strop ale boje się nawet pisać bo znowu ceny kosmiczne mi podadzą. ja na płytę 17 x 11 dostałem wycenę 29 tys brutto - drogo ale chyba warto mimo wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dol 20.04.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) WitamTo co twój m2 kosztuje 155zl a mój 240 zł to co tu jest zgrane . Porypane te firmy liczą jak chcą ceny z fusów biorą To co 26 tyś się poszło na drzewo wysrać . Edytowane 20 Kwietnia 2013 przez d**ol** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.04.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 ja na płytę 17 x 11 dostałem wycenę 29 tys brutto - drogo ale chyba warto mimo wszystko Oczywiście,podobnie jak kable,wszak zależy Ci na "taniości" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
observer 22.04.2013 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Witam To co twój m2 kosztuje 155zl a mój 240 zł to co tu jest zgrane . Porypane te firmy liczą jak chcą ceny z fusów biorą To co 26 tyś się poszło na drzewo wysrać . kolego rzygać się chce jak się czyta takie wpisy,miej umiar z tym sraniem albo zażyj jakieś środki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 22.04.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Panowie, a ją już sama nie wiem.Czy robić ławy czy płytę.Wychodzi pow płyty ok 90m/kwWykonawca twierdzi że koszta będą.porównywalne czy ława czy plyta. Ławę + ścianie fund chce ocieplic styodurem, do tego izolacje icopal. Co radzicie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.04.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Panowie, a ją już sama nie wiem. Czy robić ławy czy płytę. Wychodzi pow płyty ok 90m/kw Wykonawca twierdzi że koszta będą.porównywalne czy ława czy plyta. Ławę + ścianie fund chce ocieplic styodurem, do tego izolacje icopal. Co radzicie??? A co chcesz osiągnąć? Większość ludzi tutaj robi płyty dla wyeliminowania mostka cieplnego do gruntu. Gdyby mi na tym nie zależało, to pewnie robiłbym ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 23.04.2013 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 rozumiem, okmam tylko pytanie gdyby porownac budowę lawy+sciana fund vs plyta fundamentowao ile może okazac się drozsza plyta w materiale???? wykonawstwo ekipa powiedziała ze może zrobić w tej samej cenie czy to będzie lawa, czy plyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.04.2013 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 A jak można dać ci odpowiedź, skoro nie wiadomo jaka płyta i jakie ławy ?Ile metrów płyty napisałaś, ale czym ocieplonych ? Ile metrów ław ? Jak ocieplonych ? Jak ocieplona podłoga ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 23.04.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 ławy ocieplone styrodurem 10cm, podłoga na gruncie w planach ocieplana eps twardy podłoga 15cm (do końca jeszcze nie wiem jaki dokładnie styro na podłogę)Ławy mam zaprojektowane 80cm, bloczki fundamentowe 60mb x1.2m = 72m/kw no i pytanie czy zostawić tak jak jest czy przeprojektowa na plyte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 26.04.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 na prawde nikt nie doradzi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
observer 26.04.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 na prawde nikt nie doradzi?? a badania gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 27.04.2013 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 ławy ocieplone styrodurem 10cm, podłoga na gruncie w planach ocieplana eps twardy podłoga 15cm (do końca jeszcze nie wiem jaki dokładnie styro na podłogę) Ławy mam zaprojektowane 80cm, bloczki fundamentowe 60mb x1.2m = 72m/kw no i pytanie czy zostawić tak jak jest czy przeprojektowa na plytepytanie co chcesz osiągnąć? Jakiej rady szukasz? Zwolennik płyt, podpowie Ci aby przeprojektować na płytę. Przeciwnik, powie że tak jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 27.04.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 na prawde nikt nie doradzi?? Jeśli nie wiesz po co Ci ta płyta, to zostaw ławy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 27.04.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 A czy pod płytę można zastosować takie płyty PUR?:http://allegro.pl/plyta-plyty-izolacyjne-poliuretanowe-200-mm-i3176333928.html Współczynniki przewodzenia ciepła - 0,022 W/mK prawie 2x lepszy jak dla XPS'a, nasiąkliwośćwodą jeszcze mniejsza, tylko ta wytrzymałość na ściskanie min. 140 kPa przy 10% odkształceniu. Dodatkowo płyty dwustronnie laminowane aluminium (idealne przy zastosowaniu ogrzewania podłogowego w płycie) ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusultra 28.04.2013 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 A jak z izolacją przeciwwilgociową? Wywijaliście folię pod ściany zew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts