Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa - krok po kroku

plusultra

Recommended Posts

• Odpowiedzi 168
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 months później...

Witam

Co sądzicie o kształtkach z firmy IZODOM 2000 .?

Czemu to takie drogie i kto to kupuje mnie pani policzyła na płytę 13x24 m 75 tys za same kształtki .Czy rzeczywiście styropor aż tak drogi jest czy też oni się aż tak cenią . Nie powiem fajna sprawa ale cena astronomia nie koniecznie chodzi o mój przypadek . Ja rozumiem że forma na te kształtki kosztowała ale chyba nie ma się wrócić w pierwszych 50 zleceniach ale rozłożyć w następnych 10.000. Zrezygnowałem z tego na rzecz normalnego styroporu bo po prostu mnie nie stać na ich kształtki :bash: .

http://www.izodom2000polska.com/index.php?akcja=plyta_fundamentowa&lang=pl

Bardzo fajny mają system na strop ale boje się nawet pisać bo znowu ceny kosmiczne mi podadzą.

Edytowane przez d**ol**

Po dpłyte fundamentowa powinno się stsować styrodur XPS. Niemniej gdzies na forum przeczytałam, że dla obniżenia kosztów można zrobić tak, że tam gdzie będa stały ściany nośne to oczywiście pod płyta owinien być XPS, ale tam gdzie ścian nosnych nie będzie mozna zastosować zamiast XPS styropian EPS w tej twardej odmianie podłogowej (bodajże 200). Czy taki zabieg jest zgodny ze sztuka czy jest to proszenie się o kłopoty i taka oszczędność może odbić się czkawką?

Druga sprawa, to przeczytałam, że na cokół, obwód płyty, czy jak to fachowo nazwać tez powinno się zastosować XPS. W tym miejscu obciążeń juz nie ma żadnych a przewaga zastosowania XPS to to że tak nie pije wody, ale czy można zamiast opaski z XPSa zrobić opaske ze styropianu fundamentowego, czyli takiego AQUA, HYDRO, itp? taki styropian jest zabepzieczony (bodajże o ile się nie naruszy jego zewnętrznej struktury) przed nasiąkaniem (nie wiem czy w takim samym stopniu jak XPS) a tez jest od XPSa dużo tańszy. Czy mozna takim styro zastąpic XPS? Tym bardziej, że na dizałce poziom wód gruntowych jest ponad 2 m pod terenem

• 1 month później...
Witam

Co sądzicie o kształtkach z firmy IZODOM 2000 .?

Czemu to takie drogie i kto to kupuje mnie pani policzyła na płytę 13x24 m 75 tys za same kształtki .Czy rzeczywiście styropor aż tak drogi jest czy też oni się aż tak cenią . Nie powiem fajna sprawa ale cena astronomia nie koniecznie chodzi o mój przypadek . Ja rozumiem że forma na te kształtki kosztowała ale chyba nie ma się wrócić w pierwszych 50 zleceniach ale rozłożyć w następnych 10.000. Zrezygnowałem z tego na rzecz normalnego styroporu bo po prostu mnie nie stać na ich kształtki :bash: .

http://www.izodom2000polska.com/index.php?akcja=plyta_fundamentowa&lang=pl

Bardzo fajny mają system na strop ale boje się nawet pisać bo znowu ceny kosmiczne mi podadzą.

ja na płytę 17 x 11 dostałem wycenę 29 tys brutto - drogo ale chyba warto mimo wszystko

Panowie, a ją już sama nie wiem.

Czy robić ławy czy płytę.

Wychodzi pow płyty ok 90m/kw

Wykonawca twierdzi że koszta będą.porównywalne czy ława czy plyta.

Ławę + ścianie fund chce ocieplic styodurem, do tego izolacje icopal.

Co radzicie???

A co chcesz osiągnąć? Większość ludzi tutaj robi płyty dla wyeliminowania mostka cieplnego do gruntu. Gdyby mi na tym nie zależało, to pewnie robiłbym ławy.

ławy ocieplone styrodurem 10cm, podłoga na gruncie w planach ocieplana eps twardy podłoga 15cm (do końca jeszcze nie wiem jaki dokładnie styro na podłogę)

Ławy mam zaprojektowane 80cm, bloczki fundamentowe 60mb x1.2m = 72m/kw

no i pytanie czy zostawić tak jak jest czy przeprojektowa na plyte

ławy ocieplone styrodurem 10cm, podłoga na gruncie w planach ocieplana eps twardy podłoga 15cm (do końca jeszcze nie wiem jaki dokładnie styro na podłogę)

Ławy mam zaprojektowane 80cm, bloczki fundamentowe 60mb x1.2m = 72m/kw

no i pytanie czy zostawić tak jak jest czy przeprojektowa na plyte

pytanie co chcesz osiągnąć? Jakiej rady szukasz? Zwolennik płyt, podpowie Ci aby przeprojektować na płytę. Przeciwnik, powie że tak jest ok.

A czy pod płytę można zastosować takie płyty PUR?:

http://allegro.pl/plyta-plyty-izolacyjne-poliuretanowe-200-mm-i3176333928.html

Współczynniki przewodzenia ciepła - 0,022 W/mK prawie 2x lepszy jak dla XPS'a,

nasiąkliwośćwodą jeszcze mniejsza,

tylko ta wytrzymałość na ściskanie min. 140 kPa przy 10% odkształceniu.

Dodatkowo płyty dwustronnie laminowane aluminium (idealne przy zastosowaniu ogrzewania podłogowego w płycie) !