imrahil 01.05.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 to chyba nie ten temat, tu jest o płycie fundamentowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.05.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 A czy pod płytę można zastosować takie płyty PUR?: http://allegro.pl/plyta-plyty-izolacyjne-poliuretanowe-200-mm-i3176333928.html Współczynniki przewodzenia ciepła - 0,022 W/mK prawie 2x lepszy jak dla XPS'a, nasiąkliwość wodą jeszcze mniejsza, tylko ta wytrzymałość na ściskanie min. 140 kPa przy 10% odkształceniu. Dodatkowo płyty dwustronnie laminowane aluminium (idealne przy zastosowaniu ogrzewania podłogowego w płycie) ! Mimo wszystko należałoby zobaczyć przeznaczenie tego materiału. Na swojej stronie internetowej - http://www.hale-frost.pl/poliureta-miekkie1.html - producent nic nie pisze o takim zastosowaniu tego materiału. Należałoby więc przeprowadzić jego badania pod kątem takiego zastosowania. Moim zdaniem zbyt duże ryzyko, tym bardziej, że cena podobna do ceny XPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.05.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Mimo wszystko należałoby zobaczyć przeznaczenie tego materiału. Na swojej stronie internetowej - http://www.hale-frost.pl/poliureta-miekkie1.html - producent nic nie pisze o takim zastosowaniu tego materiału. Należałoby więc przeprowadzić jego badania pod kątem takiego zastosowania. Moim zdaniem zbyt duże ryzyko, tym bardziej, że cena podobna do ceny XPS. Też tak uważam. Raczej producenci pochwaliliby się możliwością zastosowania tego pod fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.05.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Chyba już zaczynają się dowiadywać, bo pojawiła się aukcja ze zdjęciami podłogi w dużej hali:http://allegro.pl/ogrzewanie-podlogowe-plyty-izolacyjne-ii-gatunek-i3212463236.html- trzecie zdjęcie. Na allegro pojawiła się kolejna firma która produkuje laminowane płyty PIR ALU. Tam też wspominają o możliwościach zastosowania płyt jako izolacja podłogi na gruncie. Fakt, to nie jest info o izolacji płyty fundamentowej, ale może dlatego, że po prostu Ci producencie nie wiedzą o takiej możliwości realizacji fundamentu ? Różne głosy pojawiają się na forum. vega1 piszę, że dla dobrze zaprojektowanej płyty można zastosować EPS 100 ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 02.05.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Zdaje się, że Legallet wkładał swego czasu EPS100 pod swoje płyty, ale ja bym raczej nie ryzykował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.05.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Jeśli ten XPS będzie osiągalny w Polsce, za sensowną kwotę (ok. 450zł) to nie musiałbym się zastanawiać na płytą PIR:http://building.dow.com/eu/gbr/en/products/xenergy/xenergysl.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 03.05.2013 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 a co w nim takiego niesamowitego poza szarym kolorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.05.2013 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 ja bym dał granulat szkła piankowego. Wprawdzie to najdroższa opcja ale to tak jakby dom stał na gruncie. Mogę zrozumieć że lekki stosunkowo szkieletor stoi na EPS. I tylko taki. Szkło piankowe można dostać już za 260 zł/m3. 30 cm warstwa wyjdzie ok 85 zł/m2. Wiem że sporo ale nie trzeba już dawać pod płytę nic więcej. W większości warunków gruntowych wystarczy zebrać humus, nasypać granulat z rurkami wszelkimi i odwodnieniem, zagęścić i wylać płytę. Nie jestem oczywiście przedstawicielem jakiegoś producenta ale jak większość z was wie rozgryzam temat izolacji pod płytą od już prawie 4 lat. Moim zdaniem lepszego wyboru niż granulat w tej chwili nie ma. Chyba że ktoś chce płytę bezpośrednio na gruncie plus wiersz ze szkła piankowego pod ścianami, plus wylewki na EPS. Cenowo wyjdzie na jedno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
observer 03.05.2013 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 ja bym dał granulat szkła piankowego. Wprawdzie to najdroższa opcja ale to tak jakby dom stał na gruncie. Mogę zrozumieć że lekki stosunkowo szkieletor stoi na EPS. I tylko taki. Szkło piankowe można dostać już za 260 zł/m3. 30 cm warstwa wyjdzie ok 85 zł/m2. Wiem że sporo ale nie trzeba już dawać pod płytę nic więcej. W większości warunków gruntowych wystarczy zebrać humus, nasypać granulat z rurkami wszelkimi i odwodnieniem, zagęścić i wylać płytę. Nie jestem oczywiście przedstawicielem jakiegoś producenta ale jak większość z was wie rozgryzam temat izolacji pod płytą od już prawie 4 lat. Moim zdaniem lepszego wyboru niż granulat w tej chwili nie ma. Chyba że ktoś chce płytę bezpośrednio na gruncie plus wiersz ze szkła piankowego pod ścianami, plus wylewki na EPS. Cenowo wyjdzie na jedno. no nie kolego,ponieważ proporcja wynosi prawie 2 : 1 po zagęszczeniu,także z ceną nie wyjdziesz na wynik,który podałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.05.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 a co w nim takiego niesamowitego poza szarym kolorem? λ0.032 W/mK nawet przy grubości 20cm. Niespotykana wartość dla XPS'ów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.05.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 λ0.032 W/mK nawet przy grubości 20cm. Niespotykana wartość dla XPS'ów. O 18% lepsza lamdba, o 18% gorsza wytrzymalość na ściskanie przy 2% odkszatałceniu, o 233 % gorszy wskaźnik długotrwałej nasiąkliwości. Pytanie, ile wtedy wynosi lambda rzeczywista Synthos robi chyba szary XPS, nazywa sie Prime, parametry ma chyba podobne do tego Dow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 03.05.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 http://www.finnfoam.pl/index.php?page=f113fa6900c6a87dd2d57cac353b8a3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.05.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Ciekawe opracowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.05.2013 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 płyty XEnergy produkowane są w grubościach osiągających nawet 20cm. Jedną warstwą jesteśmy w stanie zapewnić bardzo dobrą izolację. Jakie są przeciwwskazania co do zastosowania tylko jednej warstwy XPS'a 20cm w stosunku do 2x po 10cm ? Łatwiej, szybciej a przez co taniej układa się jedną warstwę 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.05.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 płyty XEnergy produkowane są w grubościach osiągających nawet 20cm. Jedną warstwą jesteśmy w stanie zapewnić bardzo dobrą izolację. Jakie są przeciwwskazania co do zastosowania tylko jednej warstwy XPS'a 20cm w stosunku do 2x po 10cm ? Oprócz tego, że są niedostępne w hurtowniach, nie ma przeciwwskazań A z tym "łatwiej, szybciej, taniej" to jest chyba oszczędność 2h dla czterech ludzi. Przypominasz mi taka użytkowniczkę, co usilnie szukała bloczków silikatowych o wymiarach 100x100x24 cm bo miało być szybciej i taniej. Nie wiem, czy zaczęła wreszcie budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.05.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 (edytowane) no nie kolego,ponieważ proporcja wynosi prawie 2 : 1 po zagęszczeniu,także z ceną nie wyjdziesz na wynik,który podałeś Producenci podają zalecane zageszczenie do 20%. Skąd wziąłeś te 2 : 1? Edytowane 3 Maja 2013 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.05.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Oprócz tego, że są niedostępne w hurtowniach, nie ma przeciwwskazań A z tym "łatwiej, szybciej, taniej" to jest chyba oszczędność 2h dla czterech ludzi. Przypominasz mi taka użytkowniczkę, co usilnie szukała bloczków silikatowych o wymiarach 100x100x24 cm bo miało być szybciej i taniej. Nie wiem, czy zaczęła wreszcie budowę Nic na siłę Mam czas to się rozglądam i wyszukuję. Zleży mi na pasywności, dlatego kombinuję. Idealnie pasują mi 20cm płyty PIR o U= 0,022, ale nikt chyba jeszcze nie zastosował ich pod płytę fundamentową. Szukam alternatywy dla takich płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.05.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 No więc pozostaje ryzyko związane z zastosowaniem materiału, któregi chyba nikt do tych celów nie stosował, albo 30 cm XPS, jak zrobił to choćby R&K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmann 04.05.2013 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 wszystko piękne i ladne, ale fotohobby moim zdaniem myśli w dobrym kierunku. Dom pasywnego per definitionem ma U poniżej 0,15 W/m²K, a to spokojnie mamy już w przypadku 20cm XPS pod i np. 10cm EPS na plycie. Jeśli uwzgednimy opaske przeciwwysadzinowe, to jeszcze lepiej wychodzi.Również trzeba brac pod uwagę, ze jednak w przypadku gruntu straty ciepla sa najmniejsze, porowniane z scianami, dachem, oknami, wentylacja i ogrzewaniem itd. Moim zdaniem na razie lepszych, prostszych i pewniejszych rozwiazan niż XPS pod plyta nie ma. Może będą, może inne produkty będą miely atesty i badanie na takich zastosowan, ale moim zdaniem w tej chwili nie ma co przekombinowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.05.2013 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Nic na siłę Mam czas to się rozglądam i wyszukuję. Zleży mi na pasywności, dlatego kombinuję. Idealnie pasują mi 20cm płyty PIR o U= 0,022, ale nikt chyba jeszcze nie zastosował ich pod płytę fundamentową. Szukam alternatywy dla takich płyt. No to by zachować proporcje musisz dać 40 cm PIR na ściany i 60 cm na strop. Do tego okna już nie 3 szybowe ale podwójne jak na pływalni. W takim domu za ogrzewanie może służyć szklanka gorącej herbaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts