Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa - krok po kroku

plusultra

Recommended Posts

Jak nie jak tak :)

Sprowadzę to do prostego porównania: Jeśli w tym przytaczanym domu masz załóżmy 200m2 ścian, a podłogi 100m2, to ty chcesz zrównoważyć straty ciepła jakie przenikają przez 100m2 podłogi do 200m2 ścian, a powinieneś 100m2 podłogi do 100m2 ścian. Jeśli tak byśmy liczyli, to dla 10 piętrowego domu to 1m izolacji na ścianie byłoby mało do zrównoważenia strat do gruntu.

Najlepszym byłoby porównanie dwóch bloków w postaci sześcianu. Jeden zawieszony w powietrzu, drugi "opatulony ziemią w takim rozkładzie temp. jakie występują pod budynkiem. Wówczas do obydwu kostek dostarczasz tyle samo ciepła. Obie kostki są zaizolowane PIR'em 20cm i manipulujesz tylko poprzez dokładanie izolacji do tej kostki zawieszonej w powietrzu.

Sądzę, że wówczas okazałoby się, że grubość izolacji ściany dla bloku zawieszonego w powietrzu trzeba zwiększyć o te 20% (wg polskich wytycznych) - 40% (wg niemieckich wytycznych).

Stosunek objętości do powierzchni ścian (czyli pośrednio ścian do podlogi) jest uwzględniony w obliczeniach autora opracowania. Dlatego dla różnych domów różny jest procentowy rozkład strat ciepła.

Porównanie sześcianów jest oczywiście najbardziej obiektywne ale trzeba uwzględnić kierunkowość przepływu ciepła. Zawsze płynie do góry (o ile nie jest niczym wymuszone). Dlatego właśnie straty sa największe dla stropu, najmniejsze dla podłogi. Ziemia jest dodatkowym izolatorem, w obliczeniach autora nie uwzględnianym. Tą kierunkowość przepływu ciepła widać również w jego symulacjach. Nie jest jednak ona uwzględniana (dla podłogi) w projektowaniu domów pasywnych. Tego właśnie nie rozumiem. Podłoga w domu pasywnym jest bardziej "pasywna" niż ściana czy strop. Symulacja dla domu pasywnego zakłada dwukrotnie większe straty ciepła przez strop niż przez podłogę mimo takiej samej powierzchni. Jest to niekonsekwencja której nie mogę zrozumieć.

• Odpowiedzi 168
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szukam konstruktora płyty fundamentowej. Mój projektant domku drewnianego tego niestety nie potrafi a grunt jest trudny - torf i woda gruntowa na 0,8m. Czy ktoś może mi kogoś polecić?

Torf i woda? Ile tego torfu? Masz badania geologiczne? Nie dziwię się twojemu projektantowi. Torf musisz wybrać. Gorzej jak jest parę metrów, co jest bardzo prawdopodobne . Woda, jeżeli max na 0,8 to nie problem. Tu płyta raczej nie pomoże. Pale albo studnie albo jak torfu dużo szukać innej działki.

Torfu niecały metr - spokojnie. Po prostu wybieram do piasku który jest nośny i zagęszczam to co nawiozę. Znalazłem natomiast taką ofertę: http://oferia.pl/usluga/item1059464-fundamenty-plyty-fundamentowe-od-70zl-m2 . Czy ktoś może zna tę firmę? Ponoć z materiałem wychodzi to 180pln za 1m2 gotowej płyty?

Torfu niecały metr - spokojnie. Po prostu wybieram do piasku który jest nośny i zagęszczam to co nawiozę. Znalazłem natomiast taką ofertę: http://oferia.pl/usluga/item1059464-fundamenty-plyty-fundamentowe-od-70zl-m2 . Czy ktoś może zna tę firmę? Ponoć z materiałem wychodzi to 180pln za 1m2 gotowej płyty?

180/m2 to bardzo tanio. Na pewno jest to płyta bez izolacji pod spodem. Niech ci zrobią kalkulację i napiszą co wchodzi w skład ceny. Zwykle firmy wykonujące płyty robią też projekt. Nie musiałbyś szukać projektanta.

70 zl/m2 to tanio nie jest. Przy średniej forumowej powierzchni ok.150m2 to za robociznę biorą ok.11 000 zł. A materiał pewnie kalkulowany na siatkę fi 8, beton 20cm i folię 0,5mm( czyli beton 60zł, siatka 35zł folia 4zl, za fatygę 11zł). I już masz 180zł/m2 z materiałem.

Dostałem taką ofertę od wspomnianej firmy na wykonanie płyty tzw niesystemowej, co forumowicze na to?:

Koszty wykonania płyty fundamentowej grzewczej niesystemowej:

Orientacyjna cena materiałów przyjąłem ceny

-beton b20 - 280zł /m3

-stal cena 2,5zł/kg

do tego folia, podsypka 30cm, szalunki, styropian

Co przy założeniu grubości warstw

-podsypka 30cm

- folia x2

- styropian gr. 20cm

- zbrojenie

- płyta fundamentowa grubości 15cm

co daje około 114zł brutto/m2 -materiały

Projektant na etapie projektowania dobiera odpowiednie grubości poszczególnych warstw oraz ilość zbrojenia, co ma wpływ na cenę materiału

W umowie jest wykonanie standardowej podsypki gr. 30cm (lub innej podanej przez projektanta).

Cena za zagęszczenie dodatkowej ilości gruntu do ustalenia.

Poza tym jest 70pln/m2 za robotę... Tutaj wkleiłem koszty wg nich materiałów do wykonania płyty. O co jeszcze w takim razie pytać?

Nie pytaj, tylko jak zrobią ci w tej cenie to sie zdecyduj. Za 10 tyś będziesz miał stan 0. Tyle to większość płaci za samą izolację pod płytę. Ja bym jednak jeszcze policzył tradycyjny fundament z podłogami na gruncie. Może być jeszcze taniej.

• 1 month później...
Odgrzeję kotleta - u mnie robota samodzielna - stan zero wraz z hydrauliką, kanalizą wyszedł 23tys za 104m2 płyty - wyszlo 220zł/m2 bez roboty - ale od gruntu 20cm eps200 w 2 warstwach po 10cm na przekładkę i frez do tego, boki płyty 10cm eps200, beton B25-21m3, zbrojenie tylko pod scianami nośnymi, niestety tez wymieniałe grunt i to 2m - razem z wymiana 31tys. (ale piach miałem za pół darmo)

Czy miałeś płytę grzewczą czy zwykłą?

Zwykła

Korekta - płyta kosztowała mnie 21600 - na podworku mam jeszcze styropian frezowany eps200 ktory mi został, kilka paczek, jak przeliczyłem to jest tego za 1400zł - ale sie nie zmarmuje - zrobie z niego opaskę przeciwwysadzinową i przeciwilgociową wokół płyty.

Poza tym na 20cm styro i 20cm wylewki betonowej dam teraz jeszcze 10cm styropianu na to folia, podłogowe i jastrych - w sumie 56cm podłogi z czego 30cm styropianu - raczej nic mi nie ucieknie przez podłogę

BYłem w dzienniku i polecam innym, sporo dobrych zdjęc. Nie rozumiem natomiast idei dawania styropiany pod płytę i na płytę. Jeżeli chcesz grzać pompą ciepła (tak wynika z podpisu) to nie lepiej byłoby połozyć ogrzewanie bezpośrednio na płycie? Już nie mówię o położeniu na zbrojeniu, bo na to trochę za późno. Uzyskałbyś jakąś akumulację, która pozwoliłaby na wykorzystanie pompy w drugiej taryfie w dluzszym okresie.