Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa - krok po kroku

plusultra

Recommended Posts

• Odpowiedzi 168
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie dziś była pani geotechnik zrobiła cztery odwierty 3,5 metra i sondowanie w czterech otworach . Woda stwierdzona na 0,8-1,0 m grunty to piasek na całej głębokości pomiaru . Piasek to frakcja średnia i drobna z tego co mówiła badania sondą wypadły dobrze . Czy przy takich wysokich wodach mam się czy przejmować ? Tydzień temu leżał jeszcze śnieg ok 15-20 cm i mówi że to może być powód że woda jest wyżej.

Wyniki badań będę miał w połowie tygodnia.

Edytowane przez kwasniak

Właśnie szukam kruszywa na podbudowę. Nie mam pojęcia co kupić. Pospółkę proponują za 31zł/t. Piach około 20zł/t. Nie wiem tylko czy piach da się dobrze zagęścić ? Jeśli tak to jaki kupić ? Podobno niesort się nie nadaje, bo może zawierać glinę.

Czy pisek płukany to tzw. piasek rzeczny ? Jeśli tak, to podobno nie da się go zagęścić.

Właśnie szukam kruszywa na podbudowę. Nie mam pojęcia co kupić. Pospółkę proponują za 31zł/t. Piach około 20zł/t. Nie wiem tylko czy piach da się dobrze zagęścić ? Jeśli tak to jaki kupić ? Podobno niesort się nie nadaje, bo może zawierać glinę.

Czy pisek płukany to tzw. piasek rzeczny ? Jeśli tak, to podobno nie da się go zagęścić.

spójrz w mój dziennik - zapewniam że piach da się świetnie ubić, zwłaszcza na budowie gdzie nie mamy do dyspozycji wielkich maszyn a jedynie różnej maści zagęszczarki

spójrz w mój dziennik - zapewniam że piach da się świetnie ubić, zwłaszcza na budowie gdzie nie mamy do dyspozycji wielkich maszyn a jedynie różnej maści zagęszczarki

Właśnie prawdopodobnie Twojego dziennika szukam. Czy to nie czasem Ty wykładałeś wykop dodatkową geowłókniną ?

Nie potrafię dostać się do niego. Są tylko dwie strony.

a jak głęboko trzeba kopać pod płytę? jak kopałem koło fundamentu w starym domu to po 30cm jest już glina tylko nie wiem jak głęboko.

Trzeba wymienić tyle, ile wymaga projektant.

Żeby projektant wiedział, ile trzeba wymienić gruntu potrzebuje badań geotechnicznych. Glina będzie najprawdopodobniej do wymiany na błębokość ok. metra

kopiąc koło fundamentu w starym domu żeby zobaczyć jak głęboki mam fundament wykopałem na 1m i to była glina i na dodatek mokra, woda w dziurze do tej pory stoi a fundament ma 80cm. obawiam się że trochę za płytko więc dosłownie z tyłu myślę żeby dom postawić i zastanawiam się nad płytą. ale z tego co piszesz to bez geodety się nie obejdzie. będę musiał po jakiegoś zadzwonić i niech mi to oceni

Właśnie prawdopodobnie Twojego dziennika szukam. Czy to nie czasem Ty wykładałeś wykop dodatkową geowłókniną ?

Nie potrafię dostać się do niego. Są tylko dwie strony.

wejdź w dziennik w stopce - dokładnie wyłożyłem geowłókniną i to o dużej gramaturze, żeby nie wymywało mi przypadkiem piachu spod domu - koszt do przełknięcia - około 1tys.