vega1 23.02.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 odpowiedni kamień można tak ubić że piasek może sobie pomarzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 23.02.2014 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 (edytowane) Panowie dziś była pani geotechnik zrobiła cztery odwierty 3,5 metra i sondowanie w czterech otworach . Woda stwierdzona na 0,8-1,0 m grunty to piasek na całej głębokości pomiaru . Piasek to frakcja średnia i drobna z tego co mówiła badania sondą wypadły dobrze . Czy przy takich wysokich wodach mam się czy przejmować ? Tydzień temu leżał jeszcze śnieg ok 15-20 cm i mówi że to może być powód że woda jest wyżej. Wyniki badań będę miał w połowie tygodnia. Edytowane 23 Lutego 2014 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 23.02.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Ups miało być w temacie płyta fundamentowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 23.02.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 odpowiedni kamień można tak ubić że piasek może sobie pomarzyć Odpowiednim sprzętem piasek można ubić tak, że w zupełności wystarczy pod dom .... mówię na swoim przykładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 23.02.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 a jak głęboko trzeba kopać pod płytę? jak kopałem koło fundamentu w starym domu to po 30cm jest już glina tylko nie wiem jak głęboko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 23.02.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Odpowiednim sprzętem piasek można ubić tak, że w zupełności wystarczy pod dom .... mówię na swoim przykładzie ale ja nie pisałęm że piasek się nie nadaje. Nie rozumiem. Pisałem tylko że stosuje się piasek bo jest 2x tańszy a kamień można ubić lepiej niż piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 23.02.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 ja uważam, że kamień jak się ubije to jest nie do ruszenia. z piaskiem gorzej. mam sporo kamienia pod domem, gdybym budował jeszcze raz, dałbym jeszcze mniej piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmo007 23.02.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Właśnie szukam kruszywa na podbudowę. Nie mam pojęcia co kupić. Pospółkę proponują za 31zł/t. Piach około 20zł/t. Nie wiem tylko czy piach da się dobrze zagęścić ? Jeśli tak to jaki kupić ? Podobno niesort się nie nadaje, bo może zawierać glinę.Czy pisek płukany to tzw. piasek rzeczny ? Jeśli tak, to podobno nie da się go zagęścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 23.02.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 nie odsiany tłuczeń. Nadaje się świetnie a jest przy tym najtańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 23.02.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Właśnie szukam kruszywa na podbudowę. Nie mam pojęcia co kupić. Pospółkę proponują za 31zł/t. Piach około 20zł/t. Nie wiem tylko czy piach da się dobrze zagęścić ? Jeśli tak to jaki kupić ? Podobno niesort się nie nadaje, bo może zawierać glinę. Czy pisek płukany to tzw. piasek rzeczny ? Jeśli tak, to podobno nie da się go zagęścić. spójrz w mój dziennik - zapewniam że piach da się świetnie ubić, zwłaszcza na budowie gdzie nie mamy do dyspozycji wielkich maszyn a jedynie różnej maści zagęszczarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmo007 24.02.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 spójrz w mój dziennik - zapewniam że piach da się świetnie ubić, zwłaszcza na budowie gdzie nie mamy do dyspozycji wielkich maszyn a jedynie różnej maści zagęszczarki Właśnie prawdopodobnie Twojego dziennika szukam. Czy to nie czasem Ty wykładałeś wykop dodatkową geowłókniną ? Nie potrafię dostać się do niego. Są tylko dwie strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.02.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 a jak głęboko trzeba kopać pod płytę? jak kopałem koło fundamentu w starym domu to po 30cm jest już glina tylko nie wiem jak głęboko. Trzeba wymienić tyle, ile wymaga projektant. Żeby projektant wiedział, ile trzeba wymienić gruntu potrzebuje badań geotechnicznych. Glina będzie najprawdopodobniej do wymiany na błębokość ok. metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 24.02.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 kopiąc koło fundamentu w starym domu żeby zobaczyć jak głęboki mam fundament wykopałem na 1m i to była glina i na dodatek mokra, woda w dziurze do tej pory stoi a fundament ma 80cm. obawiam się że trochę za płytko więc dosłownie z tyłu myślę żeby dom postawić i zastanawiam się nad płytą. ale z tego co piszesz to bez geodety się nie obejdzie. będę musiał po jakiegoś zadzwonić i niech mi to oceni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.02.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Dzwoń raczej do geologów, nie geodetów Mokra glina będzie do wymiany, więc już sobie to wpisz w koszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.02.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Dzwoń raczej do geologów, nie geodetów Mokra glina będzie do wymiany, więc już sobie to wpisz w koszta. i to spore, jeśli zdecydujesz się (lub raczej projektant) na coś innego niż piasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 24.02.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 czyli najlepiej piasek sypać a nie np tłuczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 24.02.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Właśnie prawdopodobnie Twojego dziennika szukam. Czy to nie czasem Ty wykładałeś wykop dodatkową geowłókniną ? Nie potrafię dostać się do niego. Są tylko dwie strony. wejdź w dziennik w stopce - dokładnie wyłożyłem geowłókniną i to o dużej gramaturze, żeby nie wymywało mi przypadkiem piachu spod domu - koszt do przełknięcia - około 1tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 24.02.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 jak Cię stać - piasek ubijesz dokładniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 24.02.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 co to znaczy dokładniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.02.2014 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 wg mnie to powinien określić projektant. sypanie piasku do dziury kiedy w projekcie jest tłuczeń to nie jest najlepszy pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts