santoszwp.pl 24.02.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 a w projekcie jest tłuczeń? w projekcie czego? geolog nie robi projektu? architekt na podstawie badania wskazuje grupę materiałów ale nie konretny. To ja decydowałem czym zasypuje. A tak w ogóle jeśli chodzi o zasyp - w czym piasek jest gorszy niż tłuczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 24.02.2014 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 ponoć piasek ciągnie wilgoć z ziemi i lepszy jest żwir lub tłuczeń bo hamują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 25.02.2014 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 ale co hamują - skoro mam folię, 20cm styro EPS200, potem folia, 20cm betonu, 10cm styro podłoga i 7cm wylewka z ogrzewaniem podłogowym - to gdzie ta wilgoć mi się objawi? a poza tym tłuczeń czy żwir też potrafi być wilgotny. Poza tym tłuczeń - średnia cena 20-21zł za tone, żwir cena od 30zł wzwyż, a piasek 8-10zł - ja robiłem piaskiem i za wymiane gruntu u siebie zapłaciłem 12tys zł. płaciłem za piasek 11zł. Łatwo wyliczyć że przy tłuczniu zapłaciłbym jakieś 20-21tys, a przy żwirze w najtańszej wersji - 30tys. Wolałbym nową działkę kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 25.02.2014 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 żwir się nie nadaje kompletnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 25.02.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 jeżeli chodzi o płytę to piasek pewnie się nadaje ale chyba do zasypu zwykłego fundamentu piasek jest gorszy. tak twierdzi gościu na jednym składzie bud, odradzał mi piasek twierdząc że ciągnie wilgoć i lepszy jest żwir. ale pewnie jeżeli chodzi o płytę to nie ma to znaczenia bo i tak na ubita warstwę leje się chudziaka i na to styro i wilgoć raczej nie powinna iść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 25.02.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 ja nie lałem chudziaka pod płytę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 25.02.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 a w projekcie jest tłuczeń? w projekcie czego? geolog nie robi projektu? architekt na podstawie badania wskazuje grupę materiałów ale nie konretny. To ja decydowałem czym zasypuje. A tak w ogóle jeśli chodzi o zasyp - w czym piasek jest gorszy niż tłuczeń? mój konstruktor napisał w projekcie wyraźnie - wymienić grunt na tłuczeń, na to 10 cm piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 25.02.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 a u mnie była tylko w badaniach zalecana wymiana gruntu - na piasek - ale tylko w badaniach geologicznych, na ich podstawie konstruktor zalecil wymiane gruntu - być może material zalezy od reszty gruntu - jeśli wilgotny i malostabilny to może tłuczeń a jesli inny to piasek ale....u mnie byl nasypowy organiczny a wiec i wilgotny i niestabilny a mimo to mialem zalecenie co do piasku i konkretne wytyczne dot. ubijania i sondowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 25.02.2014 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 imrahil a jak głęboko musiałeś kopać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 26.02.2014 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 no właśnie - to dość istotna informacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.02.2014 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 jeżeli chodzi o płytę to piasek pewnie się nadaje ale chyba do zasypu zwykłego fundamentu piasek jest gorszy. tak twierdzi gościu na jednym składzie bud, odradzał mi piasek twierdząc że ciągnie wilgoć i lepszy jest żwir. ale pewnie jeżeli chodzi o płytę to nie ma to znaczenia bo i tak na ubita warstwę leje się chudziaka i na to styro i wilgoć raczej nie powinna iść.Niestety kompletnie to błędne. Pod płytą musi być warstwa nie podciągająca wody. Jakiś tłuczeń. Najtaniej chyba wychodzi pospółka. Pod nią może być wszystko co da się zagęścić do stopnia wymaganego w projekcie. Chudziak nie jest do niczego potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 26.02.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 nie wydaje mi sie zeby piasek podciagal tak wode. Moze do pewnego poziomu powyzej wod gruntowych ale nie pod sama plyte. Zrestza tam juz jest folia wiec tak naprawde nie donkca kumam jaki mialoby to miec skutek koncowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.02.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 nie wydaje mi sie zeby piasek podciagal tak wode. Moze do pewnego poziomu powyzej wod gruntowych ale nie pod sama plyte. Zrestza tam juz jest folia wiec tak naprawde nie donkca kumam jaki mialoby to miec skutek koncowy?Tu chodzi również o skuteczność odprowadzania wody do odwodnienia. Piasek podciąga mniej więcej dwa razy lepiej niż pospółka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 26.02.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 z tym że pospółka nie może być gliniasta jak to było w moim przypadku - piach 11 za tone, pospółka 12zł ale za to bardzo gliniasta stad moja decyzja byłą o piasku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 26.02.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Kurde z skąd wy macie te ceny? Dzwoniłem dziś i u mnie np. pospółka piaskowo - żwirowa z Kotlarni 36 zł/t nettoKopalnia Jarub piasek II gat. 13,82 zł/t nettoBTW jakie liczyć zagęszczenie tzn. ile t na m3 wykopu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.02.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 ... BTW jakie liczyć zagęszczenie tzn. ile t na m3 wykopu?Powinieneś mieć w projekcie, jak i rodzaj kruszywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 26.02.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 srednio liczyłem około 2t na m3 (ubity) ale luzem to chyba jakies 1,7-1,8t/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 26.02.2014 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Niestety kompletnie to błędne. Pod płytą musi być warstwa nie podciągająca wody. Jakiś tłuczeń. Najtaniej chyba wychodzi pospółka. Pod nią może być wszystko co da się zagęścić do stopnia wymaganego w projekcie. Chudziak nie jest do niczego potrzebny. czyli np jeżeli będzie trzeba kopać na 1,5m to na pierwszą warstwę mógłbym dać gruz z rozbiórki starego domu? na to zagęściłbym np piasek ok 50-100cm i resztę tłuczeń czy pospółkę ok 50cm? nadałoby się tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.02.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Tłuczeń ma jedną wadę. Kanalizację i przepusty trzeba zrobić przed jego usypaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.02.2014 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 czyli np jeżeli będzie trzeba kopać na 1,5m to na pierwszą warstwę mógłbym dać gruz z rozbiórki starego domu? na to zagęściłbym np piasek ok 50-100cm i resztę tłuczeń czy pospółkę ok 50cm? nadałoby się tak?Gruz to jest kruszywo którego parametrów nie sposób określić jak i stopnia zagęszczenia. Zapytaj projektanta albo kierbuda. Myślę, że nie powinno być problemu ale tak "na oko" ciężko coś powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts