Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak rozmieścic pomieszczenia

ollo23

Recommended Posts

proszę o pomoc w rozmieszczeniu poszczególnych pomieszczeń

- pokój salon (aneks, na oddzielną kuchnie brak miejsca)

- pokój sypialnia

- łazienka

(na zdjęciu zamieszczona ogólna lokalizacja łazienki i kuchni, ze względu na przyłącza - ale jeśli będzie inne miejsce lepsze to może sie da zmieic ich lokalizacje)

http://images41.fotosik.pl/1750/86061560c77fe629.jpg

hmm mieszkanie jest na etapie wstępnej budowy - podobno można wszystko zmieniać - ale czy aż tak?

w łazience - będzie piec wielofunkcyjny i nie wiem czy potrzebne rurki od gazu itp., da się przenieść

w kuchni - faza pod płytę - nie wiem czy można ją przenieść na drugi koniec mieszkania

akurat przeniesienie gazu i instalacji elektrycznej to najmniejszy problem. Raczej chodziło mi o przepustowość kanalizy i wentylację.

Spójrz na fragment z przyszłą łazienką - są kąty proste pomiędzy ścianami. Idealne, by można było wstawić meble kuchenne.

Natomiast łazienkę łatwiej jest zaplanować nawet jak nie ma ani jednej ściany względem siebie prostej - tak jak to masz w kącie, gdzie wpisano "kuchnia". W łazience nie masz konieczności stawiania prostych blatów i szafek. Brodzik z płytek może mieć dowolny kształ i kąty.

Elfir - wykorzystałam standardowe wymiary szafek kuchennych czyli 60cm i 80cm, długość ściany kuchennej pozwala ustawić tę wszystkie szafki w taki sposób, że zostaje nawet jeszcze jakiś kawałek pustki przy ścianie, co może być zamknięte listwą uzupełniającą, tylko tego nie widać na zdjęciu, ale zawsze jeszcze można zamówić kuchnie na wymiar, żeby ta pustka była jeszcze większa, ja się sugerowałam wymiarami z ikei bo mam doświadczenie:-)

Korytarzyk zrobiłam, ponieważ w moim projekcie stoi tam regał na książki i inne papierowe rzeczy do przechowywania, taki regał można zrobić do samego sufitu, dobrze podświetlony, nie ma sensu go zamykać w sypialni, natomiast w sypialni są szafy na ubrania wokół łóżka, rozumiem że mieszkanie dla dwóch osób, więc powinno wystarczyć, jest jeszcze szafa w przedpokoju, którą też można zrobić wysoką do sufitu wykorzystując przestrzeń do przechowywania na maksa. Aha, jeszcze jedno, żeby nie padło pytanie gdzie lodówka, jest w szufladach pod blatem kuchennym, są takie w sprzedaży i myślę że na małej przestrzeni dobrze się sprawdzają.

dziękuje wszystkim ;)

ale niestety pewnie zapominałem dodać, że oba okna są do podłogi Hp=0

także zastawienie ich czymś - narożnik, łózko raczej nie wchodzi w grę, tym bardziej że te górne okno to balkonowe

pytanie też, czy możliwe jest wstawienie zamiast kabiny prysznicowej, prysznica z deszczownicą - taki prysznic równo z posadzką, szyba, deszczownicą.

no właśnie ja ci coś takiego proponuję w tym krzywym kącie - brodzik "murowany, z płytek z odwodnieniem liniowym w posadzce.

Ustawienie łózka w sypialni też jest dowolne - może stać pod ścianą a nie pod oknem.

Kanapa przecież też może być mniejsza, albo inaczej ustawiona.

http://images43.fotosik.pl/1553/994e8c3cb75f63f5.jpg

Zobacz ile jest miejsca na szafy, półki, komody!

Edytowane przez Elfir