Empus 16.09.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Witam, Od jakiegoś czasu mam dylemat, mianowicie mam w domu zamontowany piec olejowy, ale ze względu na cenę oleju myśle nad zmianą sposobu ogrzewania, byłem wielki zwolennikiem PC PW, ale kilka osób z mojego otoczenia zaczęło mi je odradzać ze względu na to że nie warto ich montować w przypadku gdy mamy do czynienia z grzejnikami w domu, a tak jest własnie u mnie, domek 165m2 połowa to podłogówka połowa to grzejniki. Za kupno i montaż PC PW miałbym zapłacić 25tys zł, ale zastanawiam się czy nie warto jednak dołożyć pewnie drugie tyle i zrobić pompę gruntową. Mam już mętlik w głowie, czekam na wszelkie propozycje i uwagi Co do samego domku, domek nowy 165m2 plus 48m2 garaz wraz z kotłownią. PS Tylko nie pytajcie czemu olej wybrałem - bo jak o tym myśle to mam nerwy sam na siebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 16.09.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 hm jeśli juz wybrałeś, że to ma być pc to czy taka czy owaka już nie ma takiego znaczenia. Musisz to sobie policzyć, ja bym obstawał przy powietrznej. No chyba, że możesz przeorać cała działkę i sam zamontować przewody do kolektora poziomego. Wtedy wyjdzie cię stosunkowo niedrogo. Gdybym miał dać 2x więcej to bym sobie odpuścił. Takie jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 16.09.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 (edytowane) Miałem powietrzną, a dokładnie mam bo jeszcze wisi na ścianie , daikin, wiec firma nie byle jaka I zgadnij dlaczego juz nie ,,działa ,, a mam gruntową? http://www.pompaciepla-24.pl W ulotkach zawsze piszą o COPie ppc ze jest ,,ładny,, tylko go nie liczą w całości bo jest jeszcze cos takiego jak odszranianie , czym wiecej potrzebujesz ciepła w domu , to znaczy ze jest zimniej na zew, a tym samym czesciej odszranianie MUSI sie uruchamiac i ogólny cop za zime jak wyjdzie 2 to max Za ubiegły sezon na samo c.o. zyżyłem 8000 kWh prądu plus gaz dla celów cwu , teraz mam zamiar;) sie zmieścić w 6000 w tym cieła wodap.s byłbym zapomniał jeszcze przez miesiąc grzałem gazem w te najwieksze mrozy bo ppc co pół godziny była jak bałwan bialutka od szronu Edytowane 16 Września 2012 przez pom_pla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 16.09.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Za kupno i montaż PC PW miałbym zapłacić 25tys zł, ale zastanawiam się czy nie warto jednak dołożyć pewnie drugie tyle i zrobić pompę gruntową. Miałem podobną sytuację (tylko grzałem propanem) i te same dylematy. Doszedłem do wniosku, że nawet jeżeli powietrzna zużyje prądu za 1000zł rocznie więcej niż gruntowa to różnica będzie się zwracała 25lat (nie licząc odsetek z lokat i ewentualnych kredytów) a po tym okresie PC już i ta pójdzie na złom. Czy się nie myliłem dowiem się dopiero po pierwszej zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 16.09.2012 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 ile ludzi tyle zdań, skąd ja to znam A na końcu i tak ty musisz podjąć decyzje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 16.09.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 kup sobie powietrzną a w największe mrozy ( pewnie góra miesiąc ) odpalisz olej:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Empus 16.09.2012 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Hehe no właśnie i co teraz zrobić każdy ma swoje racje i doświadczenia czasami lepsze czasami gorsze z każdym z tych rozwiązań, no ale to na mnie spocznie wybór decyzji, o bym tylko dobrze wybrał. Nie pozostaje nic innego jak jeszcze bardziej się wczytać i przeanalizować krok po kroku każde z tych rozwiązań. Trzymajcie kciuki żebym dobrze wybrał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 16.09.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Miałem powietrzną, a dokładnie mam bo jeszcze wisi na ścianie , daikin, wiec firma nie byle jaka I zgadnij dlaczego juz nie ,,działa ,, a mam gruntową? http://www.pompaciepla-24.pl W ulotkach zawsze piszą o COPie ppc ze jest ,,ładny,, tylko go nie liczą w całości bo jest jeszcze cos takiego jak odszranianie , czym wiecej potrzebujesz ciepła w domu , to znaczy ze jest zimniej na zew, a tym samym czesciej odszranianie MUSI sie uruchamiac i ogólny cop za zime jak wyjdzie 2 to max Za ubiegły sezon na samo c.o. zyżyłem 8000 kWh prądu plus gaz dla celów cwu , teraz mam zamiar;) sie zmieścić w 6000 w tym cieła woda p.s byłbym zapomniał jeszcze przez miesiąc grzałem gazem w te najwieksze mrozy bo ppc co pół godziny była jak bałwan bialutka od szronu a o teraz kolege rozumiem - zakłacił kolega kupe kasy za jedną markową pompę zapłacił kolega kupę kasy za drugą pompę i dlatego koleka tak zawzieciemnie tępi za mojego <> i za moje przewidywane roczne 7000 kw za całośc w moim niedokonczonym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 16.09.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 ops przeczytałem co napisałm -kurcze wróciłem z dożynek jutro bede piał składniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 16.09.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Ja tępie ??? chyba pomyłka , ale ok ok czekam jutro na korekte wpisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 16.09.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 piter dobrze mówimożna powiedzięć że jesteś w komfortowej sytuacji jedziesz pompą do minus 15 2-3 tygodnie w roku olej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.09.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Na przykład możesz Atlantic-a kupić z serii S który jest dużo tańszy od TRI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 16.09.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 bez zasobnika to w 20 spokojnie się zmieścisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.09.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Doszedłem do wniosku, że nawet jeżeli powietrzna zużyje prądu za 1000zł rocznie więcej niż gruntowa to różnica będzie się zwracała 25lat (nie licząc odsetek z lokat i ewentualnych kredytów) a po tym okresie PC już i ta pójdzie na złom. No i to powinno wystarczyć do podjęcia decyzji czy powietrzna czy gruntowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 17.09.2012 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Za kupno i montaż PC PW miałbym zapłacić 25tys zł, ale zastanawiam się czy nie warto jednak dołożyć pewnie drugie tyle i zrobić pompę gruntową. Mam już mętlik w głowie, czekam na wszelkie propozycje i uwagi Co do samego domku, domek nowy 165m2 plus 48m2 garaz wraz z kotłownią. Najprawdopodobniej sporo oleju zużywasz - chociaż podaj przeciętną ilość rocznie - pozwoli to określić zapotrzebowanie domu. Jeśli zastanawiasz się nad wydaniem 50kzł na pc - to mógłbyś na szybko do swojego systemu podłączyć małą, tanią pc pw (do 7kW) - taka pc mogłaby zadowalająco obniżyć koszty ogrzewania, liczyłbym na oszczędności na oleju do 80%, przy koszcie inwestycji do kilku kzł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 17.09.2012 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Miałem powietrzną, a dokładnie mam bo jeszcze wisi na ścianie , daikin, wiec firma nie byle jaka I zgadnij dlaczego juz nie ,,działa ,, a mam gruntową? http://www.pompaciepla-24.pl W ulotkach zawsze piszą o COPie ppc ze jest ,,ładny,, tylko go nie liczą w całości bo jest jeszcze cos takiego jak odszranianie , czym wiecej potrzebujesz ciepła w domu , to znaczy ze jest zimniej na zew, a tym samym czesciej odszranianie MUSI sie uruchamiac i ogólny cop za zime jak wyjdzie 2 to max Za ubiegły sezon na samo c.o. zyżyłem 8000 kWh prądu plus gaz dla celów cwu , teraz mam zamiar;) sie zmieścić w 6000 w tym cieła woda p.s byłbym zapomniał jeszcze przez miesiąc grzałem gazem w te najwieksze mrozy bo ppc co pół godziny była jak bałwan bialutka od szronu Tez tak miałem 4 lata temu z Daikinem (przyznali sie do błedu ) Teraz są inna jednostki A z tym cop to wszystko prawda .W nowym domy poszło tobie 8000 kWh teraz ma być 6000 na gruntówce. Ale działasz odrobinę nielogicznie .Zapłacisz 1000 zł mniej rocznie ,a kupujesz coś co nawet po sprzedaży Daikina w dobrej cenie zamortyzuje sie po 15 -20 latach. W przypadku zamiany oleju na pc PW oszczędziłbyś 5000 zł Ja mam takie obserwację z liczników u klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 17.09.2012 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Hehe no właśnie i co teraz zrobić każdy ma swoje racje i doświadczenia czasami lepsze czasami gorsze z każdym z tych rozwiązań, no ale to na mnie spocznie wybór decyzji, o bym tylko dobrze wybrał. Nie pozostaje nic innego jak jeszcze bardziej się wczytać i przeanalizować krok po kroku każde z tych rozwiązań. Trzymajcie kciuki żebym dobrze wybrał POLICZ samo wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 17.09.2012 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Teraz chcę ściągnąć do polski dwie pompy Atlantica Alfea Hybrid Duo. Do domów w których są stare kotły olejowe z instalacją zbiorników olejowych itp. Kotły są do naprawy a domy po termomodernizacji więc warto wymienić na taką pompkę. Czekam na wycenę i odpowiedź z atlantica Poniżej link do zabaweczki : http://www.atlantic-comfort.com/our-products/renewable-energies/heat-pump-technology/alfea-hybrid-duo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 17.09.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Nie mam i nie bede miał ,,oleju,, mówimy o tym w kotłowni Daikin był z importu ,,po pieniądzach,, Gruntówke zrobiłem sam , tak jak napisałem na wizualizacji http://www.pompaciepla-24.pl , wiec okres amortyzacji bedzie szybszy Dom juz dawno zamieszkały , dlatego wiem ile ,,poszło,, groszku i ile prądu przy PPC i dlatego mam zamiar sie zmiescic w 6000kWh w tym sezonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 17.09.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 czy nie warto jednak dołożyć pewnie drugie tyle i zrobić pompę gruntową. Dobrze się zastanów, a przede wszystkim określ jakie masz zapotrzebowanie na ciepło (np. ile litrów oleju na dzień/tydzień/miesiąc szło Ci podczas mrozów), a następnie jakie masz możliwości, tzn. ile możesz wygospodarować miejsca na działce na kolektor. Jeśli to określisz, będzie się można zastanawiać, ale dopóki tego nie zrobisz to nasze posty i rozważania są tylko wróżeniem z fusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts